PDA

Zobacz pełną wersję : Zakleszczone filtry - Hoya-B&W

grajnert
29-12-2007, 16:35
Witam

Swego czasu wkrecilem na filtr Hoya filtr polowkowy B&W i niestety zakleszczyly sie.... Probowalem juz i palcami i wsadzilem do zamrazalnika-nic, trzyma dalej:( . Czy ktos mial podobny problem i udalo mu sie go rozwiazac (nie wiem, np ogrzac?)
Jak zapobiec takiwj sytuacji w przyszlosci?

--
Grzesiek

Antonina
29-12-2007, 16:40
Jak zapobiec takiwj sytuacji w przyszlosci?
Nie skręcać filtrów ;) zapytaj w RaysFoto mają przyrząd do rozkręcanie nie jest to drogie
Pozdrawiam

RBT
10-01-2008, 22:40
Spróbuj delikatnie popukać krawędzią filtra w twarde podłoże. Przy próbie rozkręcania nie wywierać nacisku promieniowego na oprawę filtra. Jeżeli opisany sposób zawiedzie, można próbować rozkręcić poprzez lekkie wkręcenie z dwóch stron, szerokich oprawek od innych filtrów (doskonałe stare rosyjskie) i tym razem dość mocno je ściskając wykręcić. Ponieważ oprawki są cienkie, ściskając je powodujemy ich silne, ale tylko chwilowe zaklinowanie się w gwincie, co wydatnie pomaga uporać się z problemem, gdyż te odkształcenia tylko w niewielkim stopniu przenoszą się na gwinty które chcemy rozkręcić.

fotone
11-01-2008, 09:36
Ooooooo i ja kiedyś zakleszczyłem ochronną UV i polara B/W w wersji slim. Rozkręciłem ręcznie, ale wymagało to dużej cierpliwości i wyczucia....a co się przy tym nabluzgałem to moje.

Wojteksw
11-01-2008, 17:47
Kiedyś były w sprzedaży uchwyty do otwierania słoików, uchwyty te miały wklejki z twardej gumy i nie niszczyły krawędzi. Był to najlepszy wynalazek.

markB
11-01-2008, 18:11
Nie skręcać filtrów ;) zapytaj w RaysFoto mają przyrząd do rozkręcanie nie jest to drogie
Pozdrawiam

Dokładnie, ok. 30 zł. Jeśli żal kasy to w ostateczności można użyć plastikowego wichajstra do odkręcania wieczek ze słoików. Zresztą ten przyrząd z RaysFoto wyglądą identycznie, dwa takie wichajstry ale 1/3 grubości tego od słoików.

ŁUKASZ SZIN
11-01-2008, 22:57
JA miałem kiedyś też taką z żony aparatem, to wsadziłem delikatnie filtr w imadło i się udało odkręcić. Była to ryzykowna imprezka. Drugim razem bym się nie odważył już na taki wyczyn.

grajnert
10-02-2008, 19:22
Ufff... udało się.... za pomocą samozakleszczającej się redukcji i metalowej pompki 70-210 :) Teraz tylko wyczyścić (Hoya wrrrr.... :( )

artful
19-02-2008, 13:01
(Hoya wrrrr.... :( )

to nie wina producenta, równie dobrze można zakleszczyć dwa B+W lub Heliopany (znam z autopsji)

grajnert
25-02-2008, 16:01
to nie wina producenta, równie dobrze można zakleszczyć dwa B+W lub Heliopany (znam z autopsji)

Ja nie o tym-czyszczenie H, zwlaszcza polara jest ....

--
grzesiek

Wojtko
13-03-2013, 17:11
Od ran męczyłem się z rozszczepieniem polara B&W i UV Hoya. Udało się dopiero, gdy delikatnie wsunąłem cienkie ostrze scyzoryka pomiędzy oba pierścienie i delikatnie podważyłem na całej długości sczepione obwody obu filtrów. Dzięki temu powstała delikatna przestrzeń i rozszczepiłem (nie jest to atom), ale bardzo się cieszę :) Próbowałem prędzej praktycznie wszystkich polecanych metod z internetu. Przestrzegam przed zbyt pochopnym działaniem, ja przez to nieco porysowałem pierścienie filtrów próbując innych metod :/

wist
17-03-2013, 20:39
Nauczka na przyszłość, nigdy nie nakręcaj 2 filtrów na obiektyw. Mogą powstać problemy przy rozkręcaniu, a zarazem tracisz na jakości zdjęcia (odbicia światła między filtrami)

Jarkod
18-03-2013, 00:38
Od ran męczyłem się z rozszczepieniem polara B&W i UV Hoya. Udało się dopiero, gdy delikatnie wsunąłem cienkie ostrze scyzoryka pomiędzy oba pierścienie i delikatnie podważyłem na całej długości sczepione obwody obu filtrów. Dzięki temu powstała delikatna przestrzeń i rozszczepiłem (nie jest to atom), ale bardzo się cieszę :) Próbowałem prędzej praktycznie wszystkich polecanych metod z internetu. Przestrzegam przed zbyt pochopnym działaniem, ja przez to nieco porysowałem pierścienie filtrów próbując innych metod :/

A możesz powiedzieć jaki jest sens nakręcania polara na UV (lub odwrotnie)?

Wojtko
17-07-2013, 23:34
Wyszedłem rano na balkon i coś mnie podkusiło... :/