Zobacz pełną wersję : Nikkor 300 AF-I
Antonina
29-12-2007, 14:37
Witam czy ktoś ma lub miał styczność z obiektywem Nikkor 300mm ED AF-I 1:2.8 ? http://www.marktplaats.nl/index.php?url=http%3A//fotografie.marktplaats.nl/lenzen-en-filters/125148395-nikon-300mm-ed-af-i-1-2-8.html%3Fxref%3D1
andrzej_laskowski
29-12-2007, 14:51
Pewnie że miało kilka osób.
Wszystko fajne tylko tragicznie wolny AF. A z TC to juz tylko do statycznych obiektów.
Pawel Pawlak
29-12-2007, 14:57
mam ten obiektyw. Naprawdę godna polecenia optyka, choć jego wymianą na afs200-400vr więc jakby co, to zaprawszam ;)
Optycznie jest świetny - piekielnie ostry od 2.8, wspaniały bokeh, świetna kolorystyka - sporo osób uważa że może z nim konklurować jedynie afs300vr. afs300f2.8 v1 i v2 nie mają szans. Bardzo solidny, ma bardoz dobre mocowanie statywowe (w przeciwieństwie do nowszych wersji).
bardzo dobrze wsołracuje z TC14 i tc17.
AF naprawdę szybki - szybszy nie afs300f4. Nawet z tc17 świetnie daje radę. jedyne co odróżnia go od afs to odłos silniczka i jakby to powiedzieć ; kopanie obiektywu w czasie pracy AF ;)
Pawel Pawlak
29-12-2007, 14:58
Pewnie że miało kilka osób.
Wszystko fajne tylko tragicznie wolny AF. A z TC to juz tylko do statycznych obiektów.
Oj Andrzeju chyba mylisz wersję AF z AFI. Nie wprowadzaj ludzi w błąd...
AF-i 300 jest porównywalnie szybki jak afs400f2.8 i afs 500f4 v2
Antonina
29-12-2007, 15:05
Właśnie szukam czegoś do biegów narciarskich i narciarstwa a że nie mam na AF-S to szukam zamiennika mówisz warto ?
Pozdrawiam
Pawel Pawlak
29-12-2007, 15:07
Właśnie szukam czegoś do biegów narciarskich i narciarstwa a że nie mam na AF-S to szukam zamiennika mówisz warto ?
Pozdrawiam
Ja robiłem nim z powodzeniem motory na torze w poznaniu. AF spokojnie dawał radę nawet z tc17. Mam obecnie i AFI 300f4 i afs500f4 v2 i pod względem AF praktycznie się nie różnią.
Raczej martwiłbym się o to że AF w puszce nie wyrobi niż że afi300 zawiedzie :)
Zresztą, prawdopodobnie 3-6.01.08 będę w Małym Cichym mogę zabrać to szkiełko to sama sprawdzisz :)
I tylko nie zapomnij dokupić osła, do noszenia tego cuda. :wink:
Antonina
29-12-2007, 15:12
Osioł to nie problem ;) ważne aby tylko był ok optycznie i AF wyrabiał
Pawel Pawlak
29-12-2007, 15:14
Nie przesadzajmy Jacku :) ten obiektyw używam jako spacerowy :) Ale może ze mnie osioł ? ;)
meliszipak
29-12-2007, 15:17
Osioł to nie problem ;) ważne aby tylko był ok optycznie i AF wyrabiał
Jak obiektyw jest szybki, a osioł wolny to bardzo żle.
Sprzęt musi być dobrany optymalnie. :smile:
BlingBling
29-12-2007, 21:24
a gdzie i za ile mozesz go kupic? :)
Antonina
29-12-2007, 23:58
a gdzie i za ile mozesz go kupic? :)
Obiektyw będę miała do sprawdzenia w Poniedziałek (w domu) co do ceny jest ok ;)
Pozdrawiam
Obiektyw będę miała do sprawdzenia w Poniedziałek (w domu) co do ceny jest ok ;)
Pozdrawiam
mozna wiedziec jak bardzo ok ?
Antonina
30-12-2007, 02:00
4,500
nie malo, ale moze kiedys wpadnie mi w lapki :-D
BlingBling
30-12-2007, 10:51
a bylabys w stanie sprowadzic 2 SZTUKE? TO NOWKA JEST CZY UZTWKA? ;>
Pawel Pawlak
30-12-2007, 14:27
a bylabys w stanie sprowadzic 2 SZTUKE? TO NOWKA JEST CZY UZTWKA? ;>
Po co takie pytania, wiadomo że nówka... Komuś się zatarła na stoku przez 10 czu 12 lat ;)
Pawel Pawlak
30-12-2007, 14:29
nie malo, ale moze kiedys wpadnie mi w lapki :-D
Raczej za darmo, jak na to szkło.... Poszukaj sobie na ebay i zobaczysz czy można je trafić w dobrym stanie (tzn nie złom z agencji foto ) w cenie poniżej 2000$ ;)
mam ten obiektyw. Naprawdę godna polecenia optyka, choć jego wymianą na afs200-400vr więc jakby co, to zaprawszam ;)
Optycznie jest świetny - piekielnie ostry od 2.8, wspaniały bokeh, świetna kolorystyka - sporo osób uważa że może z nim konklurować jedynie afs300vr. afs300f2.8 v1 i v2 nie mają szans. Bardzo solidny, ma bardoz dobre mocowanie statywowe (w przeciwieństwie do nowszych wersji).
bardzo dobrze wsołracuje z TC14 i tc17.
AF naprawdę szybki - szybszy nie afs300f4. Nawet z tc17 świetnie daje radę. jedyne co odróżnia go od afs to odłos silniczka i jakby to powiedzieć ; kopanie obiektywu w czasie pracy AF ;)
Czy dobrze Cię zrozumiałem, chcesz sprzedać swój egzemplarz? Jeśli tak, to jestem zainteresowany.
BlingBling
30-12-2007, 23:47
ja tez ;]
Rowniez jestem posiadaczem AF-I 300/2.8. Chcialbym zapytac czy ktos z Was ma negatywne doswiadczenia dotyczace wspolpracy z TC-20E. Uzywam D2x. Przy wspolpracy z 300 + TC20 skrajne czujniki krzyzowe nie ustawiaja poprawnie ostrosci mimo jej potwierdzenia w wizjerze. Nie mam tych problemow przy pracy z TC14 lub sama 300tka.
Szczegolnie prawy dolny czujnik zawodzi. Pozdrawiam.
Witam!
Wie ktoś czy to szkło(AF-I) pojawia się czasem na alegro (w jakiej cenie??)? Znalazłem tylko starszy AF http://www.allegro.pl/item296574824_nikon_af_nikkor_300mm_f2_8_ed_if.htm l
ostatnio mialem okazje kupic AF-S 300/2,8 w bardzo dobrym stanie za 6100zl i nie skorzystalem. cena za AF-I nie powinna przekroczyc 4500-5000zl.
Wow to przyzwoicie. Nie zwracałem uwagi na trzysetki nikona a widze, że chyba warto..(myślałem o canonie 400/5,6L) Optycznie 300 afi + tc1,4 bedzie chyba lepszy od elki. Dziwi mnie tylko stosunkowo mała popularność tego szkła (mam na myśli przede wszystkim fotografie przyrodniczą-Piotr Kierzkowski uzywa/uzywał chyba AF 300/2,8 o innych nie słyszalem)
jestem posiadaczem Nikkora AF-I 300/2.8 od trzech lat. Fotografuje nim glownie ptaki. Pracowalem nim z D70(S), D200, D2x, F5 a obecnie z D300. kupilem ten obiektyw prawie nowy. Mam mase zdjec ktore swiadcza o jakosci tego szkla. Rozwiazanie AF ktore Nikon zastosowal w tej konstrukcji bylo przejsciowe. Premiere swoja mial w 1992r razem z korpusem F90 ktory jako pierwszy Nikon obslugiwal naped AF pochodzacy z silnikow wbudowanych w obiektyw., a przestano go produkowac w 1996 z chwila pojawienia sie konstrukcji pelnoprawnie okreslanej jako SWM, czyli bezrdzeniowy AFS. W praktyce roznica polega na sposobie przelaczania optyki w tryb manualny (mechaniczne sprzeglo) oraz mozliwosc recznej korekty AF jedynie przy wcisnietym spuscie migawki. Szybkosc pracy AF jest rewelacyjna i poza odglosem silnika ktory jest slyszalny, choc nie glosny nie widze roznic w tepie pracy z nowszymi wersjami (AFS VR 300/2.8G).
Dla mnie praktyczna roznica jest budowa listkow przeslony, ktore w tym obiektywie nie maja ksztaltu kola chociaz jest ich 9. Roznica ta objawia sie jedynie przy pracy obiektywem na dziurach mocniej przymknietych niz 4 oraz przy pracy z TC-20E, ktory zmniejsza otwor wzgledny do wartosci 5.6. Obiektyw delikatnie winetuje na przyslonie 2.8, ale uwazam ze jest ono pomijalne. Najpiekniejsze jest to ze pojecie przymykania przyslony w tej klasie obiektywow ma znaczenie jedynie teoretyczne. Jest bardzo ostry. konia z rzedem dla kazdego kto odrozni zdjecie nie patrzac na EXIF, od konstrukcji starszych i nowszych.
trudno te optyke kupic w dobrym stanie. Byl produkowany krotko (ok. 4 lat) i z reguly trafiaja sie egzemplarze z uszkodzonym sprzeglem (pierscieniem), lub poprostu intensywnie uzywane.
W dobie wysokoczulych matryc Nikonow D3, D300 oraz nowego D700 uzytecznosc systemu VR jest dla mnie dyskusyjna, wiec nie znajduje zadnego merytorycznego uzasadnienia dla szukania obiektywu nowszego.
Wazy 2.7 kg wiec nadaje sie do tego zeby robic nim zdjecia z podchodu. przy DXsie uzyskujemy ogniskowa 450mm, a nawet z TC-14E (ogn. 630mm)zdarza mi sie robic zdjecia tym obiektywem z reki.
Jedynie praca z TC-20E budzi moje zastrzezenia, ale tylko na podstawie analizy zdjec z obiektywami alternatywnymi (te same ogniskowe i swiatlosila). przy tym ukladzie spada odrobine kontrast oraz sprawnosc systemu AF. Z D200 oraz D2x mialem problemy ze skutecznoscia ostrzenia na skrajnych czujnikach. Nawt jezeli ostrosc zostala potwierdzona w wizjerze, fotografia byla nieostra. Z D300 tego problemu nie mam. Warto zauwazyc ze Nikon gwarantuje prace wszystkich czujnikow w swoich konfiguracjach do przyslony 5.6, wiec teoretycznie nie powinno byc problemu.
Konkludujac. Teraz mozna kupic to szklo za 6000zl, zakladajac ze szukamy egzemplarza w b.dobrym stanie. Jezeli mialbym dzisiaj dokonywac wyboru, kupilbym go jeszcze raz, choc wtedy zaplacilem za niego niespelna 10tys. Jezeli kogos zainteresuje ten post chetnie odpowiem na pytania. Na forum pojawiam sie rzadko (szukam jedynie konkretnych informacji). Mail
[email protected]. Pozdrawiam