PDA

Zobacz pełną wersję : jak korzystacie z przycisku podglądu głebi ostrości?

mmmak
29-12-2007, 10:01
witam
może to i laickie pytanie ale strasznie mnie nurtuje - jak więc w praktyce z niego korzystacie?

przeczytałem instrukcje aparatu, różne inf. na temat głebi ale ciagle nie rozumiem jak patrzec na rozkład głebi dzieki temu przyciskowi.
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące przycisku podgladu głębi.
Jak dokładnie działa i jak użyć błysku modelującego( w jakich sytuacjach ) który jest wyzwalany także przyciskiem podglądu głębi ostrości.
Prosiłbym o konkretne odp. poparte jakimiś przykładami :) .

dziekuje i pozdrawiam

thor88
29-12-2007, 11:53
może wyjde na ignoranta ale nie korzystam z tego przycisku... głębię sprawdzam po zrobieniu fotki na lcd... po to w końcu on jest...

mini21
29-12-2007, 11:58
Ja tak samo.
Sprawdziłem tylko do czego służy i już więcej go nie używałem.

shaddixx
29-12-2007, 12:09
dokładnie, za ciemny ten wizjer i za mały żeby cokolwiek sie dopatrzec. Przynajmniej d70. W d80 juz bym pewnie uzywał.

ozzy
29-12-2007, 12:35
ale ciagle nie rozumiem jak patrzec na rozkład głebi dzieki temu przyciskowi.

chodzi o to, że to co widzisz w wizjerze jest obrazem na pełnej dziurze (max otwartej przysłonie danego obiektywu- najmniejszą GO). Przysłona przymyka się do zadanej wartości, dopiero w momencie robienia zdjęcia. Czyli masz obiektyw ze światłem 1.8. W body ustawiasz do zdjęcia przysłonę np. 4. To co widzisz w wizjerze to obraz przy użyciu największego otworu przysłony (1.8 ). Domknie się ona dopiero w momencie robienia zdjęcia. Jeśli chcesz wcześniej sprawdzić jak rozkłada się GO (jaka część zdj. będzie ostra) to wciskasz sobie przycisk podglądu głębi ostrości.
O to chodziło?

Ja z tegoż przycisku nie korzystam:)

mmmak
29-12-2007, 13:26
no własnie zastanawiam sie do czego on tak bardzo jest potzrebny. We wszelkich testach body gdy nie ma tego przycisku jest lament jak to on bardzo jest potrzebny a producent nie przewidział go etc etc. .

chodzi o to, że to co widzisz w wizjerze jest obrazem na pełnej dziurze (max otwartej przysłonie danego obiektywu- najmniejszą GO). Przysłona przymyka się do zadanej wartości, dopiero w momencie robienia zdjęcia. Czyli masz obiektyw ze światłem 1.8. W body ustawiasz do zdjęcia przysłonę np. 4. To co widzisz w wizjerze to obraz przy użyciu największego otworu przysłony (1.8 ). Domknie się ona dopiero w momencie robienia zdjęcia. Jeśli chcesz wcześniej sprawdzić jak rozkłada się GO (jaka część zdj. będzie ostra) to wciskasz sobie przycisk podglądu głębi ostrośc

to wszystko wiedziałem ale myślałem że cos wiecej to daje. :)

Wiec nie rozumiem o co jest takie "halooo" gdy nie ma takiego przyciksu w body a jak jest to i tak nikt z tego nie korzysta.

yans
29-12-2007, 14:05
chodzi o to, że to co widzisz w wizjerze jest obrazem na pełnej dziurze (max otwartej przysłonie danego obiektywu- najmniejszą GO). Przysłona przymyka się do zadanej wartości, dopiero w momencie robienia zdjęcia. Czyli masz obiektyw ze światłem 1.8. W body ustawiasz do zdjęcia przysłonę np. 4. To co widzisz w wizjerze to obraz przy użyciu największego otworu przysłony (1.8 ). Domknie się ona dopiero w momencie robienia zdjęcia. Jeśli chcesz wcześniej sprawdzić jak rozkłada się GO (jaka część zdj. będzie ostra) to wciskasz sobie przycisk podglądu głębi ostrości.
O to chodziło?

Ja z tegoż przycisku nie korzystam:)

Określenie "podgląd głębi ostrości" jest moi zdaniem trochę mylący. Oto dlaczego:
1. Robiąc zdjęcie, kadruję i wciskam do połowy spust migawki.
2. Działa AF i ustawia ostrość na wybranym obiekcie w kadrze. I w tym momencie JUŻ MAM "podgląd głębi ostrości". W wizjerze widać gdzie jest ostro a gdzie nie.
3. Po wciśnięciu przycisku podglądu aparat przymyka jedynie przysłonę - co tylko ściemnia obraz w wizjerze.

JK
29-12-2007, 14:10
Określenie "podgląd głębi ostrości" jest moi zdaniem trochę mylący. Oto dlaczego:
2. Działa AF i ustawia ostrość na wybranym obiekcie w kadrze. I w tym momencie JUŻ MAM "podgląd głębi ostrości". W wizjerze widać gdzie jest ostro a gdzie nie.
3. Po wciśnięciu przycisku podglądu aparat przymyka jedynie przysłonę - co tylko ściemnia obraz w wizjerze.

Zawsze dobrze wiedzeć o czym się pisze. :lol:

Macro
29-12-2007, 14:26
Zawsze dobrze wiedzeć o czym się pisze. :lol:
Prawda? :p

Przyjrzyj się dokładniej temu co masz w wizjerze. Po wciśnięciu migawki do połowy widzisz gdzie masz ostrość oraz widzisz jaką masz głębię na pełnej dziurze, a nie na przysłonie którą faktycznie użyjesz. Dopiero po wciśnięciu przycisku podglądu głębi aparat domyka przysłonę i masz szansę zobaczyć końcową głębię. A to, ze robi się ciemniej to chyba oczywiste.

Przycisk ten w dobie fotografii cyfrowej jest już mniej użyteczny, bo można od razu zobaczyć efekt w postaci zdjęcia, dlatego wiele ludzi w ogóle go nie używa. Co innego w analogu, gdzie gdyby nie opcja podglądu, to głębię można obejrzeć dopiero po wywołaniu.

yans
29-12-2007, 14:56
Zrobiłem test na N50 1,4.
Ustawiłem f 16 i odległość do obiektu 1m. Ostrość wg tabeli z instrukcji tego obiektywu jest dla 1m od 0,854 do 1,22
AF ogniskuje i widać co ostre a co nie, zaczyna się przy ok. 0,9m o kończy przy ok. 1,15m (użyłem zwykłej linilki jako fotografowanego obiektu).
Po wciśnięciu przycisku podglądu zakres ostrości u minie się jakoś nie zmienia.

kryszpin
29-12-2007, 15:03
poczytaj o podstawach fotografii w tym o głębi ostrości :-( zamiast biegać z linijką.

JK
29-12-2007, 15:03
To sobie dokładnie popatrz w wizjer, albo oddaj body do serwisu.

yans
29-12-2007, 15:38
Popatrzyłem. Nic, żadnych zmian ostrości poza ciemniejszym obrazem. Ale słychać, że coś się w aparacie dzieje po naciśnięciu przycisku podglądu. :(

kronos28
29-12-2007, 15:38
przede wszystkim ostało się to jeszcze z kliszaków i ci którzy wyrośli na kliszakach podglądu GO używali zapewne baaardzo często (u mnie aż się w F65 lekko wyrobił chłopak ;)). teraz też bardzo często używam ale nie tylko z przyzwyczajenia ale właśnie aby zobaczyć jak się rozkłada GO w kadrze - na LCD to tak naprawdę gów..o widać. Nie zajmuję sę makro ale przypuszczam że tam np. jest to bardzo przydatna rzecz. W portrecie mi się często przydawało i potraf pomóc przy dobraniu odp. GO do danej sytuacji - zresztą nie tylko w portrecie...

sorry ale za kolegami - :lol:

Po wciśnięciu spustu do połowy to widzisz gdzie ci ostrość wylądowała i to co widzisz to na pełnej dziurze (np w 50/1.8 na f1.8) ale jak ustawisz np f8 to po wciśnięciu spustu do połowy nie przymknie ci się przysłona - to się stanie dopiero po całkowitym wciśnięciu spustu lub użyciu podglądu GO.

Zrob sobie eksperyment:

załóż 50/1.4

postaw coś na jakimś kolorowym odległym tle (np kwiatek i w tle las czy tam przeciwległy blok jak mieszkasz w bloku) i wyostrz na ten obiekt (kwiatek) na pelnej dziurze - wciśnij podgląd GO - jak wygląda tło?

teraz zwiększ liczbę przesłony do np f16 i wciśnij podgląd GO - jak wygląda tło?

PS - poczytaj trochę jak radzą koledzy - w instrucji wszystko ładnie łopatologicznie napisane od czego zależy GO i z czym to się je....

yans
29-12-2007, 15:57
Zrob sobie eksperyment:

załóż 50/1.4

postaw coś na jakimś kolorowym odległym tle (np kwiatek i w tle las czy tam przeciwległy blok jak mieszkasz w bloku) i wyostrz na ten obiekt (kwiatek) na pelnej dziurze - wciśnij podgląd GO - jak wygląda tło?

teraz zwiększ liczbę przesłony do np f16 i wciśnij podgląd GO - jak wygląda tło?

Dobra... Działa! Już myślałem, że body do serwisu albo oczy do okulisty.
Idę poczytać... :-D

eldritch
29-12-2007, 16:01
hehe, ale fajny wątek...
aktualnie są dwie szkoły:
jedni najpierw się zastanawiają jak zrobić zdjęcie, a potem pstrykają,
inni najpierw robią zdjęcie, a potem patrzą w monitorek i zastanawiają sie co spieprzyli...

i to chyba wszystko tłumaczy... ;)

mmmak
29-12-2007, 16:04
Napisał kronos28 Zobacz post

Zrob sobie eksperyment:

załóż 50/1.4

no teraz to i ja już czaje :)

dzieki i pozdrawiam

Macro
29-12-2007, 16:18
hehe, ale fajny wątek...
aktualnie są dwie szkoły:
jedni najpierw się zastanawiają jak zrobić zdjęcie, a potem pstrykają,
inni najpierw robią zdjęcie, a potem patrzą w monitorek i zastanawiają sie co spieprzyli...

i to chyba wszystko tłumaczy... ;)

True - a połączenie tych szkół daje dobre efekty i pomaga w szybkiej nauce

ozzy
29-12-2007, 16:28
czyli okazało się że nazwa 'podgląd głębi ostrości' wcale nie jest myląca ;)

mmpl
14-01-2008, 01:42
Witam,
Intryguje mnie jeszcze jedna sprawa w tym temacie.
Pewnie trudno to zmierzyć, ale trzymanie wciśniętego PGO powoduje czerpanie prądu.
Zastanawialiście się jaki może mieć wpływ na baterię? Czy w porównaniu do oglądania i powiększania zdjęcia na lcd, to jest to pomijalne zużycie?

Pozdrawiam
Michał

mpwt
14-01-2008, 02:02
Czy w porównaniu do oglądania i powiększania zdjęcia na lcd, to jest to pomijalne zużycie?

Moim zdaniem tak :)

A dodatkowo biorąc pod uwagę, że używasz tego w co 10 zdjęciu to już w ogóle można spać spokojnie. To tylko przymyka przesłonę.