PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Impresja portowa - [Nemeth®]

Nemeth
28-12-2007, 02:50
Witam

Tuż przed zachodem.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

pozdr.

fIlek
28-12-2007, 03:00
Chyba wolałbym w bw, bo kolor specjalnie wiele tutaj nie wnosi. No i zaszumienie na dole troszkę razi. Masz może bw?

PS. Tak przy okazji - używanie R przy znaku towarowym nie zabezpiecza nazwy/logo przed kradzieżą ;) W Urzędzie Patentowym RP pod wpisem Nemeth czytamy :

Wybrane bazy: Polskie: ( Znaki towarowe, Międzynarodowe znaki towarowe - porozumienie madryckie)

Liczba wyników: Zadane pytanie:
Nazwa zawiera "nemeth"

--------------------------------------------------------------------------------

Nie znaleziono żadnych przedmiotów

Sorki za offtopa, ale za dużo już spotkałem gości, którzy zostali okradzeni ze znaków towarowych, bo myśleli, że chroni ich R lub TM...

Nemeth
28-12-2007, 03:12
Znam znaczenie znaków towarowych - ale dziekuję za uwagę ;) A czemu daje ® to już nieistotne ;)

Absolutnie sie nie zgodzę. To zdjęcie żyje jedynie w kolorze.
Co do szumu ... tak jak i Ty mam D200, więc równie dobrze jak ja wiesz ze na ISO 100 d200 nie szumi ;)
Nawet jeśli na niektórych wyświetlaczach coś tam sie przebija (u mnie niczego nie widać) to na papierze "szumów" z monitora po prostu nie widać.
pozdr.

borregaard
28-12-2007, 09:01
Mnie się podoba.W B&W byłoby smutne....
Ładnie Ci wychodzą te portowe i łódkowe fotki.Woda b.ładna i fajne przejście na horyzoncie...
Nie widzę tu szumu,ale nawet jakby,to morze i spokojne powinno szumieć...:-D
Pzdr
Andrzej

slavcic
28-12-2007, 10:30
oj ladne jest. takie spokojne. przyjemne.

bombel
28-12-2007, 10:33
Zdecydowanie dobre zdjęcie. Piękne nawet w swoim spokoju i zadumaniu.

Z rzeczy technicznych ciekawi mnie, czy majstrowałeś coś przy horyzoncie, czy 'samo' tak ładnie się zlało, myślę o morzu i niebie?

Nemeth
28-12-2007, 11:24
Zdecydowanie dobre zdjęcie. Piękne nawet w swoim spokoju i zadumaniu.

Z rzeczy technicznych ciekawi mnie, czy majstrowałeś coś przy horyzoncie, czy 'samo' tak ładnie się zlało, myślę o morzu i niebie?

Obrobka polegała na wywołaniu RAW i walce z WB, ramce, wyostrzeniu i lekkim kontraście.
To wszystko. Reszta to Matka Natura.

FHR
28-12-2007, 13:34
ładne, podoba mi się. Masz może jeszcze jakieś z tego pleneru? :)

Nemeth
28-12-2007, 13:41
ładne, podoba mi się. Masz może jeszcze jakieś z tego pleneru? :)

Nietety tak...
Niestety bo obiecałem sobie, że odpoczne od zdjęc z wodą na pierwszym planie ;)

Aberrator
28-12-2007, 13:50
Obrobka polegała na wywołaniu RAW i walce z WB, ramce, wyostrzeniu i lekkim kontraście.
To wszystko. Reszta to Matka Natura.

Zdjęcie bardzo dobre pod względem technicznym i kompozycyjnym, jednak na pierwszym miejscu jest jak zwykle pomysł i "serce" jakie się wkłada w jego wykonanie co dało efekt znakomity (jak większość jego zdjęć zresztą).
dwa pytania przy okazji:
1. w jakim programie ustawiałeś WB
2. jaka kombinacja klawiszy aby uzyskać znak R (sic!)

Nemeth
28-12-2007, 14:03
(...)
1. w jakim programie ustawiałeś WB
2. jaka kombinacja klawiszy aby uzyskać znak R (sic!)

ad. 1
AdobeRaw

ad.2
lewy alt + 0174 z numerycznej klawiatury

fIlek
28-12-2007, 15:55
To zdjęcie żyje jedynie w kolorze.
Co do szumu ... tak jak i Ty mam D200, więc równie dobrze jak ja wiesz ze na ISO 100 d200 nie szumi ;)
Nawet jeśli na niektórych wyświetlaczach coś tam sie przebija (u mnie niczego nie widać) to na papierze "szumów" z monitora po prostu nie widać.
pozdr.

Ja patrzyłem na to na 3 różnych monitorach, w tym 2 crt i szum jest wszędzie - kolorowa kaszka na dole kadru. Może coś przy wyświetlaniu przeglądarki, ale niewątpliwie coś jest...

Archangel
28-12-2007, 15:59
impresja? no chyba nie z bardzo ;)

no u mnie tez cos tam widac na dole, moze po kompresji cos wyskoczylo :)

a zdjecie ładne :) podoba sie

Nemeth
28-12-2007, 16:02
impresja? no chyba nie z bardzo ;)

(...)

impresja (przelotne) wrażenie, odczucie.
Etym. - fr. impressionisme, impressioniste od impression 'wrażenie' z łac. impressio 'odciśnięcie; odbicie; wrażenie' od imprimere 'tłoczyć; odbijać; naciskać';

No chyba jednak tak ;)

harb
28-12-2007, 20:16
jak zwykle u Ciebie na tego typu fotach mnie ujmuje plynne przejscie horyzontu -fotka ciekawa mimo spokoju :-D

Marta Baranowska
28-12-2007, 20:25
Nie! ja bym nie ruszała, kolor jest cudowny

anchel
28-12-2007, 22:42
Właśnie odkryłem. Świetne. Oniryczne. Niepokojące.