PDA

Zobacz pełną wersję : Które oznaczenie systemu jest nowsze i lepsze

jurekb
27-12-2007, 22:51
Proszę o odpowiedź jak w tytule
1. TTL+
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.jurekjurek.republika.pl/nikon/icon_matrix_flash.gif)

czy

2. TTL+
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.jurekjurek.republika.pl/nikon/icon_ms_flash.gif)

Z góry Dziękuję.
Pozdrawiam

jacek.gold
27-12-2007, 22:57
błądzisz synu :(

jurekb
27-12-2007, 23:00
błądzisz synu :(
Może jaśniej. Dlatego właśnie pytam.

szymony
27-12-2007, 23:24
Matrix fill in flash, jest nowsze (drugi przykład), czy lepsze to już nie tak oczywiste.

jacek.gold
28-12-2007, 00:57
Co oznacza lepsze? Do jakiego aparatu? Do jakich celów? Tak zawarte pytanie zawiera więcej niedomówień niż odpowiedź.

jurekb
28-12-2007, 11:16
Co oznacza lepsze? Do jakiego aparatu? Do jakich celów? Tak zawarte pytanie zawiera więcej niedomówień niż odpowiedź.
No racja.

Co oznacza lepsze? - Jak wiadomo, systemy pomiaru światła błyskowego stosowane przez NIKONA ewoluowały i rozwijały się na bazie poprzednich i stąd moje pytanie, skoro nowszy to pewnie lepszy, bo nie wiem który jest bardziej zaawansowany a funkcjonują równocześnie.

Do jakiego aparatu? - Oczywiście do aparatu realizującego pomiar TTL, posiadającego system pomiaru matrycowego lub centralnie ważongo, z zamontowaną lampą, posiadającą dedykację do danego systemu.

Do jakich celów? - typowe sytuacje zdjęciowe z lampą skierowaną na obiekt np. reportaż.

Jacek_Z
29-12-2007, 02:34
Jak wiadomo, systemy pomiaru światła błyskowego stosowane przez NIKONA ewoluowały i rozwijały się na bazie poprzednich i stąd moje pytanie, skoro nowszy to pewnie lepszy, bo nie wiem który jest bardziej zaawansowany a funkcjonują równocześnie..
niekoniecznie. Nieraz nie funkcjonują na tych samych body. Napisz jakie body masz i jaką lampę rozpatrujesz. Zreszta w tym dziale jest sporo informacji na temat kompatybilności lamp.

szymony
29-12-2007, 02:39
niekoniecznie. Nieraz nie funkcjonują na tych samych body. Napisz jakie body masz i jaką lampę rozpatrujesz. Zreszta w tym dziale jest sporo informacji na temat kompatybilności lamp.
Patrząc na "pikczersy" w pytaniu, można sądzić że analoga.

Jacek_Z
29-12-2007, 02:41
może tak, może nie. Teraz to ludzie najczęsciej kupują cyfrowe body i może jurek by chciał coś najlepszego - uniwersalnego? Sam się musi "wytłumaczyć" :-D

szymony
29-12-2007, 15:26
może tak, może nie. Teraz to ludzie najczęsciej kupują cyfrowe body i może jurek by chciał coś najlepszego - uniwersalnego? Sam się musi "wytłumaczyć" :-D
Jak do digitala, to oba są stare jak Kruszwica i z nim nie abla ;-)

jurekb
29-12-2007, 21:48
Napisz jakie body masz i jaką lampę rozpatrujesz.

Teraz to ludzie najczęsciej kupują cyfrowe body i może jurek by chciał coś najlepszego - uniwersalnego? Sam się musi "wytłumaczyć"

Posiadam (NIKONA D40 + Metz 54MZ 4i z dedykacją do nikona soft w kostce w wersji M7).
Pozostałem przy Metzu bo wcześniej używałem ją z Olympusem.

Moje pytanie było spowodowane tym, że po podłączeniu lampy do aparatu (tak przy pomiarze matrycowym jak również centralnie ważonym) w trybie TTL mogę ustawić podtryb TTLu "Matrycowy zrównoważony błysk wypełniający" (ikona trybu TTL+człowieka ze słońcem w tle - przykł 1.) ale w żaden sposób nie mogę ustawić "Błysku wypełniającego sterowanego wielosensorowo" (ikona trybu TTL+ikona matrycy - przykł 2.).

Zastanawiałem się więc czy Metz nie sknocił softu w kostce i do jakiego systemu pomiaru światła błyskowego dostosował lampę, nowszego czy też starszego (przecież lampa, kostka SCA i soft do niej są nowe (soft jest z lipca 2007).

Pod adresem :
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=15142&p_created=1121865641&p_sid=jTo2kpFi&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MjgmcF9wcm9kcz04OCZwX2NhdHM9MCZwX3B2PTE uODgmcF9jdj0mcF9wYWdlPTE*&p_li=&p_topview=1
nikon wyjaśnia rodzaje systemów ale w sposób dość enigmatyczny, sądziłem więc, że lepiej będzie skorzystać z doświadczenia Szanownych forumowiczów.

Jacek_Z
30-12-2007, 02:31
nikon nie "tłumaczy się" z metzów, musisz się dokładniej rozeznać w metzach. Te same ikonki w metzu i w nikonie moga oznaczać co innego.
chyba ALF ma tego konkretengo Metza.

szymony
30-12-2007, 11:01
Moje pytanie było spowodowane tym, że po podłączeniu lampy do aparatu (tak przy pomiarze matrycowym jak również centralnie ważonym) w trybie TTL mogę ustawić podtryb TTLu "Matrycowy zrównoważony błysk wypełniający" (ikona trybu TTL+człowieka ze słońcem w tle - przykł 1.) ale w żaden sposób nie mogę ustawić "Błysku wypełniającego sterowanego wielosensorowo" (ikona trybu TTL+ikona matrycy - przykł 2.).

Cuś tu namieszane jest. Takie piktogramy nikon stosował za czasów analoga.
Przykład pierwszy to:
Center-Weighted Fill Flash lub Spoot Fill Flash (centlano-ważony lub punktowy)
Przykład drugi to:
3D Multi-Sensor Fill Flash lub Multi-Sensor Balanced Fill-Flash (wielopolowy=matrycowy 3d lub nie)

Nie wiem jaką nomenklaturę stosuje metz, ale matrycowy to je to samo co wielopolowy.