Zobacz pełną wersję : d80 +50mmf/1.8d - prosze o szybka pomoc
proszę o szybka i konkretna odpowiedz, jak w sklepie sprawdzic czy ten obiektyw ma ff lub bf.
chodzi o to ze jade jutro po niego do fotojokera(juz zarezerwowany) i ostał sie jeden. Niechciał bym potem wysyłac go do kalibracji wiec na jakiej przysłonie najlepiej go sprawdzic i na jakim obiekcie? Czy cos z soba zabrac, jakis elem. do badania ostrosci czy sprawdzic na czyms w sklepie?
rozumiem ze z d80 bedzie autofokus działał bo chyba w zartach albo z d40 komus sie pomyliło bo sugerowano ze moze nie dziąłac
dziekuje i pozdrawiam
Przemek Paśnik
27-12-2007, 21:03
Nie słyszałem o problemach z Bf/Ff w tym szkle. Ale jeśli chcesz testować to po prostu na pełnym otworze cyknij fotki akumulatorków, czy czegoś tam ułożonego w pewnych odległościach od siebie (po skosie) Powinno pomóc
wasilewk
27-12-2007, 22:25
proszę o szybka i konkretna odpowiedz, jak w sklepie sprawdzic czy ten obiektyw ma ff lub bf.
chodzi o to ze jade jutro po niego do fotojokera(juz zarezerwowany) i ostał sie jeden. Niechciał bym potem wysyłac go do kalibracji wiec na jakiej przysłonie najlepiej go sprawdzic i na jakim obiekcie? Czy cos z soba zabrac, jakis elem. do badania ostrosci czy sprawdzic na czyms w sklepie?
rozumiem ze z d80 bedzie autofokus działał bo chyba w zartach albo z d40 komus sie pomyliło bo sugerowano ze moze nie dziąłac
dziekuje i pozdrawiam
Ja byłem w Twojej sytuacji w Wigilię.
Gdy zapytałem sprzedawcę FJ, czy mogę go przetestować, to ten, zdziwiony, powiedział:
"Tego się nie testuje, to chodzi zawsze !". I miał rację. Obiektyw jest świetny !
Niestety chyba żółtki mają już słabszą samokontrolę, bo okazało się, że potrafi nietrafiać: raz BF, raz FF, potem znowu BF - jednak 8/10 trafia 'w punkt'. Żeby to sprawdzić możesz ustawić preselekcję przysłony (A), wybrać 1.8, a potem pstryknąć kilka zdjęć akumulatorków. Ciekawa rzecz, że na bliskiej odległości prędzej można by coś wyłapać niż np. przy zdjęciach krajobrazu. Powodzenia i gratulacje z powodu zakupu !
Pzdr.
Z tego co czytałem, w większości przypadków BF/FF występuje w szkłach nie-nikonowskich.
Kupiłem ostatnio D200 - szkła jak w podpisie (wszystko Nikona) - i nie widzę takich przypadłości.
Może zastanów się czy będziesz tego szkła używał?
fajne światło,głębia ostrości i nic więcej,
ani wąski ani to szeroki-oddałem gratis jak pozbywałem się d80,
wasilewk
27-12-2007, 23:04
Sorry, że się wtrącę: żałuję, że nie słyszałem o tym wcześniej, bo zostało by mi trochę grosza na N60/2.8.
No cóż, bywa.
Pzdr.
85 1.8 jest pozazasiegiem cenowym
mam sigme 17-70 2.8-4.5 i czesto foce ludzi w klubach własnie 50mm, i tam mi potrzebne niezłe swiatło aby nie walic lampa.
Wszystkie zakupy sa przemyslane (tego sie juz nauczyłem), niewszystkie za to kadry przemyslane są ( ale tego sie ucze)
tak wiec odpowiedz na Twoje pytanie brzmi :
tak, zdecydowanie bede tego szkła uzywał :) , a na spacerek i plenerek wystarczy mój zoom- ik,
a co z tym Af? bedzie działał? czy trzeba recznie ostrzyc?
pozdrawiam
Przemek Paśnik
27-12-2007, 23:15
Będzie działał, przecież masz w puszce śrubola :)
no tak wiem, ale wole na noc miec spokojna głowe :)
dziekuje
Mata_Hari
28-12-2007, 02:09
Ja kupując 50mm poprosiłam o linijkę. Sprzedawca podał ją bez szemrania i nie wyglądał wcale na zdziwionego. Potestowałam i byłam spokojna, że wszystko jest ok.
Możesz sobie wydrukować stronę testową z tego pliku np. stąd:
http://focustestchart.com/focus21.pdf
stachmuszel
28-12-2007, 08:52
buskibj napisał:
A dla mnie to szkło niemal podstawowe. Ani wąski, ani szeroki :-) Właśnie o to chodzi.
Pozdrawiam!
Ja jak kupowalem szkla to bralem w sklepie jakas np. fakture gdzie jest troche tekstu, linie jakiejs tabeli itp i ustawialem ostrosc na dana litere i wychodzilo czy wszystko ok czy nie.
A szklo dostalem od mikolaja i musze powiedziec, ze jest spoko, juz z pewnoscia tam gdzie w pomiedzczeniu 85 nie daje rady to 50 jest w sam raz, a mam male mieszkanie, wiec czasem z 85tka musialbym wyjsc za okno, zeby zrobic zdjecie:)
JasioJasio
28-12-2007, 11:54
Dokladnie. Pożyczyłem niedawno "85" na rodzinną imprezkę i pomimo tego, ze teściunio posiada pokój 5x6 metrów to na zdjęciach mam głównie oczy, góra pół twarzy :)
Gwiazdka przyniosła 50/1.8 i jest ok.
maciekjak
28-12-2007, 12:19
jak dla mnie zestaw D80+N50/1.8 jest super, cały czas sie uczę tego sprzetu