PDA

Zobacz pełną wersję : [D80]Lampy błyskowe

Jackass
27-12-2007, 20:34
Witam :mrgreen:
To mój pierwszy post na tym forum. Na wstępie chciałem się przywitać :D Nikona D80 mam od ponad 4 miesięcy, lecz nie mam jeszcze do niego lampy. Teraz znalazłem kilka ciekawych ofert (niżej wymienione lampy moge mieć praktycznie za grosze) i zastanawiam się czy będą działały z moim aparatem. Podobno działają tylko z analogami, jednak słyszałem wypowiedzi że działały z np. D1X czy D200.
Jeśli moglibyście pomóc to proszę o odpowiedzi czy lampy będą działały i którą byście wybrali do amatorskiej fotografii :]
Oto moje typy:
1)NISSIN 400AFZ
2)NISSIN 32AF
3)NISSIN 34IAF
4)NISSIN 20B
5)NISSIN 20BC
W sumie to waham się pomiędzy 1, a 3, lecz nie jestem pewien czy to zadziała :]
Jeśli możecie po pomóżcie :D

Aha, nie byłem pewien czy w dobrym miejscu dałem temat, więc w razie czego prosze o przeniesienie do forum o lampach blyskowych ;)

biniubak
27-12-2007, 21:22
Z tego co wiem to te lampy będą działały tylko manualnie. Nie mają automatyki iTTL.

Jackass
27-12-2007, 23:27
Z tego co wiem to te lampy będą działały tylko manualnie. Nie mają automatyki iTTL.

Jestem jeszcze początkujący i nie do końca wiem o co tu chodzi... Sorki za laickie pytania, ale: Co to jest iTTL i czy z tego sie bardzo korzysta? Generalnie wszystko staram sie robic na manualu, wiec moze i lampy manualnie beda mi pasowac :P Generalnie domyslam sie ze to cos okroi, ale prosze o wytlumaczenie co :D

biniubak
28-12-2007, 00:06
iTTL to automatyka błysku dla lustrzanek cyfrowych Nikona. Jeśli lampa nie ma takiej automatyki to pozostaje praca manualna. Zwykły TTL zgodny z analogami nie działa z cyframi. Gdzieś czytałem, że działa z D100 i z D1.Automatyke iTTL mają: Tumax DSL20AF, Tumax 880AFZ, Tumax 386A, sigma ef-500 dg i dg super, metz 44AF-4i, metz 54 AF-4i no i oczywiście SB-400, SB-600, SB-800. Innych nie pamiętam. Tuamxy są tanie ale... wiadomo. SB-400 jest niby tania ale kiepska (słaba, z palnikiem praktycznie zamocowanym na stałe), Sigmy, Metz-e są dobre ale już drogie tak jak SB-600 i SB-800, które są najbardziej zgodne bo to Nikon. Niech mnie ktoś uzupełni.

Jackass
29-12-2007, 11:36
Czyli co strace bez iTTL? Na co ten system pozwala? Co bez niego jest niemozliwe? Co strace nie majac iTTL w lampie?

dust
29-12-2007, 17:47
kolego Jackass, biniubak bardzo ladny elaborat stworzyl, pomimo, ze informacje ktorych szukasz sa albo na forum, albo latwo osiagalne przez google (chocby wlasnie iTTL - co to i do czego sluzy). Mozesz tez sciagnac instrukcje obslugi do np SB600 po angielsku, gdzie znajdziesz wiele odpowiedzi.
Jesli juz bedziesz znal podstawy wtedy poszukaj na forum informacji i poszczegolnych lampach (sa od dawna, tez szukalem jak kupowalem), a wlasciciele poszczegolnych modeli pozwola rozwiac watpliwosci podajac informacje ktorych nie ma w np. instrukcji obslugi...
Poszukaj, bylo duzo....

wkiniorski
29-12-2007, 18:51
iTTL, to bardzo fajna rzecz. Myślę, że warto zapłacić więcej i mieć lampę, która oferuje takie cudo. Człowiek skupia się na robieniu zdjęć, a nie ustawianiu mocy lampy. Jak trzeba szybko zrobić zdjęcie i nie ma czasu na ustawienia, to jest super rozwiązanie.
Przed zasadniczym błyskiem, lampa robi niezauważalne przedbłyski i dobiera odpowiednią moc. Moc dobierana jest do ogniskowej. W SB 600, chyba między 28-85mm, a SB-800, 28-105mm. Ogólnie fajna rzecz.