PDA

Zobacz pełną wersję : 24-70 vs. 50

stig
27-12-2007, 20:15
Korzystajac z chwili slodkiej nudy, postanowilem sprawdzic jak to faktycznie jest z tym nowym "zabójcą stałek". Nie mam zadnych tablic testowych, wiec pstryknalem burdel na biurku.

Tak wyglada caly kadr:
(na czerwono zaznaczylem punkt ostrzenia)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img177.imageshack.us/img177/2212/fulllc9.jpg)

A ponizej crop z 4 przeslon.

źródło (http://img175.imageshack.us/img175/4184/cropscf9.jpg)

Vadim
27-12-2007, 20:19
Nie znęcaj się nad niewiernymi...:-D

Pozdrawiam

nin
27-12-2007, 20:22
a ja to mam pytanie z beczki
co to za knizka ?
gdzie to?
ile to?
i czy warto ? o
:D

stig
27-12-2007, 20:23
Nie znęcaj się nad niewiernymi...:-D :mrgreen:
Jak tak teraz sobie patrze, to gdyby nie 1.4, to bym w cholere pogonil 50tke. :)

stig
27-12-2007, 20:26
a ja to mam pytanie z beczki
co to za knizka ?
gdzie to?
ile to?
i czy warto ? o
:DEhhh... to moja ostatnia poezja... ;)
Najwiecej na jej temat dowiesz sie tutaj (http://groups.google.pl/group/pl.comp.dtp/browse_thread/thread/167ddc366f7ac923/ccf71c6feb5effb1?hl=pl&q=Elementarz+stylu+w+typografii&lnk=ol&).

nin
27-12-2007, 20:27
dzieki !! :D

samek
27-12-2007, 20:28
...Jak tak teraz sobie patrze, to gdyby nie 1.4, to bym w cholere pogonil 50tke. :)

Szlag by trafił. Coraz lepszy robią sprzęt. Człowiekowi się wydaje, że złapał już to co trzeba, a tu w cholere dają coś znowu. Dobre jest.

paveloski
27-12-2007, 20:29
I trzeba chyba sie przymierzac do nowego zakupu:) zawsze po Twoich postach mam o czym myslec-a to nie zdarza mi sie czesto (moze inni jakos mniej rzeczowo pisza)

pzdr
Pawel

marekm
27-12-2007, 20:44
Miło się to ogląda, tym bardziej, że przed paroma godzinami zamówiłem rzeczone szkiełko. :mrgreen:

robin102
27-12-2007, 20:58
Świetnie sobie stałeczka radzi z kilkukrotnie droższym konkurentem i chyba o jakieś 15 lat młodszym. Myślałem ,że naprawdę polegnie, a tu proszę .

deep
27-12-2007, 21:21
a nikt z was nie zauważył że stałka ustawia ostrość za obiektem? chcesz porównać to może zrób zdjęcie z większej odległości (jakaś natura?) blisko nieskończoności i wtedy będzie można zobaczyć jak z ilością detali i zachowaniem na brzegu kadru (dla mnie tak samo istotnego jak środek)

Adam Trzcionka
27-12-2007, 21:30
tak, ostrość jest inaczej ustawiona, najlepiej to widać na 2.8.

swoją drogą 24-70 macałem, opstrykałem - rewelacja :)

stig
27-12-2007, 21:31
a nikt z was nie zauważył że stałka ustawia ostrość za obiektem?Jak to niby dojrzales? Pokazalem gdzie jest ustawiona ostrosc na obrazku u gory. Jakby nie patrzec -- i jeden i drugi wyostrzyl dokladnie w tym samym miejscu.

deep
27-12-2007, 21:33
Naprawdę nie widzisz tego? ja nie mówię o innym punkcie ostrości w aparacie tylko o tym że jest lekki BF na stałce

deep
27-12-2007, 21:35
Zobacz jaki element obrazu jest najostrzejszy oraz rozkład głębi inny dla tych szkieł, stałka ma BF i już

Adam Trzcionka
27-12-2007, 21:37
Stig - przyjrzyj się, szkoda sie spierac :) na fotach jest inny rozkład go

deep
27-12-2007, 21:41
hihi a ostatnio Stig spierał się na temat monitorów :mrgreen:

robin102
27-12-2007, 21:45
Zobacz jaki element obrazu jest najostrzejszy oraz rozkład głębi inny dla tych szkieł, stałka ma BF i już
Ja jestem zdania, że ten wspaniały skądinąd zoomik ma małego frontfocusa :)

samek
27-12-2007, 21:50
O yezoo - to już detale - oczywiście, że rozklad głębi ostrości jest inny. Jak i kolory się różnią. To są detale do wyregulowania. Osobiście patrzylem przede wszystkim na ostrość. Bardzo dobry zoom. Cholerycznie dobry i tyle.

Adam Trzcionka
27-12-2007, 21:52
O yezoo - to już detale - oczywiście, że rozklad głębi ostrości jest inny. Jak i kolory się różnią. To są detale do wyregulowania. Osobiście patrzylem przede wszystkim na ostrość. Bardzo dobry zoom. Cholerycznie dobry i tyle.

więcej niż dobry, ********** dobry. niestety - trudno rzetelnie porównywać, jeśli ostrośc jest w innych punktach, a przeciez chodizło o porównanie.

stig
27-12-2007, 21:59
Panowie. Co Wy pieprzycie za przeproszeniem? Q! Czy widzieliscie jak wyglada 50tka i jak duzy jest 24-70? Przeciez to logiczne, ze rozklad GO bedzie inny. Powiem wiecej -- znieksztalcenia calego obrazu przy takim kadrze sa kolosalne! Wlasnie ze wzgledu na chociazby odleglosc przedniej soczewki od punktu -- minimalna roznica w ogniskowej (nie do ustawienia idealnie na taka sama jak w stalce). Q! Ile tam jest roznicy w najostrzejszym punkcie? 0,4 mm? Nie badzcie smieszni!

ranbir kapoor
27-12-2007, 22:00
zdecydowanie plamka pomaranczowa i kabelek od dolnej sluchawki ostrzejsze na stalce ,co potwierdza ustawnienie ostrosci w innych miejscach
wiec troche za wczesniej krzyczec ze mamy zdecdowanego zwyciezce
stalki kupuje sie do pracy na minimalnej glebi
jestem szczesliwym posiadaczem tej 5otki od kilku dni i pracuje na niej w zakresie 1.6-2.8
glownie na f2,jak narazie nie mamy takiego zooma

deep
27-12-2007, 22:05
Stig, ostatnio coś nerwowy się zrobiłeś a nie potrzebnie, sprawa Go poruszona była po to aby wskazać że AF w tych szkłach ustawił w innych miejscach i tylko tyle, zaraz kolejny wątek urośnie to kilku stron i będzie o biciu piany, to porównanie nic nie pokazuje i tyle.

Czornyj
27-12-2007, 22:05
Zaj...sta książka!!!

stig
27-12-2007, 22:11
Stig, ostatnio coś nerwowy się zrobiłeś a nie potrzebnie, sprawa Go poruszona była po to aby wskazać że AF w tych szkłach ustawił w innych miejscach i tylko tyle Nie. Nie ustawil w innych miejscach. Ponizej masz difference z dwoch plikow.
Zobacz jaka jest roznica w rozkladzie GO, spowodowane sama tylko roznica wielkosci obiektywow (statyw w jednym miejscu i minimalna korekta glowica, i znowu ostrzenie w ten sam punkt). Na koniec delikatne przesunalem caly kadr w Shopie, zebyscie Q nie piszczeli sie wycinki nie zgadzaja. :)

źródło (http://img247.imageshack.us/img247/7035/dsc1872ll6.jpg)

zaraz kolejny wątek urośnie to kilku stron i będzie o biciu piany, to porównanie nic nie pokazuje i tyle. Nic? Ze zoom trzyma ostrosc jak stalka? Tego nie widac?

deep
27-12-2007, 22:19
Nic? Ze zoom trzyma ostrosc jak stalka? Tego nie widac?

No proszę cię, zachowujesz się jak jakiś amator, przecież wiesz że taka fotka o niczym nie świadczy, pobawisz się szkłem w różnych warunkach i napiszesz że szkło jest super i to będzie wartościowa informacja (biorąc pod uwagę twoje doświadczenie), a jak chcesz coś pokazać to zrób to idealnie tak aby nikt nic nie mógł napisać i tak jak pisałem już wcześniej że nie tylko ostrość w centrum się liczy. Ja nic nie napiszę o tym zoomie dopóki go nie kupię i go dobrze poznam, więc nie odbieraj tego co piszę jako jakiegoś ataku stronniczego w obronie stałek czy czegoś innego...

stig
27-12-2007, 22:28
No proszę cię, zachowujesz się jak jakiś amator, To Twoj jedyny komentarz jaki potrafisz wyprodukowac? Oczywiscie nie namawiam Cie do przeprowadzenia testu w taki sposob, jak sie go powinno wykonac. Chce Ci tylko powiedziec, ze nawet z takiego domowego testu -- ze wszelkimi jego konsekwencjami -- widac wyraznie, ze ten zoom moze w swoim zakresie przeslon z powodzeniem zastapic stalke.
Nie jestem w stanie przeprowadzic porownania, z uwzglednieniem idealnej odleglosci punktu ogniskowania od punktu ostrosci w kadrze. Musialbym zaopatrzyc sie w jakis urzadzenie pomiarowe, przeprowadzic troche obliczen, etc. Nawet gdybym to zrobil -- efekt tego testu nie zmienilby sie diametralnie.

przecież wiesz że taka fotka o niczym nie świadczy Jak dla mnie swiadczy o dobrze trzymanej ostrosci poczawszy od pelnej dziury. Wez pod uwage, ze stalka jest juz sporo przymknieta w stosunku do swojego max otworu.

deep
27-12-2007, 22:33
ok widzę że nie porozmawiamy bo masz złe nastawienie, powodzenia

stig
27-12-2007, 22:45
ok widzę że nie porozmawiamy bo masz złe nastawienie, powodzeniaNooo... Najlepiej tak to skwitowac. :D Pokrecila sie Wam BF z innym rozkladem GO, z powodu o ktorym nawet nie pomysleliscie (liczby mnogiej uzywam, bo nie byles jedyny) -- czyli roznicy w gabarytach obiektywow. Pozniej juz nic sensownego nie potrafiles napisac oprocz wykretow tudziez prob okladania mnie epitetami. ;)
A porownanie to -- mimo, ze nadzwyczaj amatorskie -- bardzo dobrze pokazuje jak standardowy zoom idzie leb w leb ze stalka. I tylko o to chodzilo. Wez jakiegokolwiek innego zooma, ktory ma 50mm i sprobuj zrobic podobnie. Ujrzysz taka porazke przy duzych otworach, ze nie bedziesz mogl uwierzyc, ze 24-70 tak dobrze sobie radzi.

jjj
27-12-2007, 22:55
popieram ;) Ten zoom to taka mała rewolucja. Dla mnie stałki w zakresie 24-70 mogą nie istniec, ...noo jedynie jasności szkoda...

deep
27-12-2007, 22:56
Pitolenie jak nie wiem co, zobacz sobie że na 50 po przymknięciu, miejsce ustawienia AF się nawet lekko pogorszyła ostrość, za to z tyłu wszystko super ostro więc głębia się rozkłada tak że front ledwo się zmieścił w obiekcie a przymykanie zwiększa głębie z tyłu, zoom trafił idealnie. Masz małego BF ze stałką i tyle, a tłumaczenie wielkością obiektywów i takie tam to jakieś bzdety. Jak chcę mieć ostre oko to mam nawet na przysłonie 1.8. Z mojej strony koniec dyskusji bo wszystko jest jasne, "mistrz" ma zawsze rację i tyle.

Radek Radziszewski
27-12-2007, 22:59
dobre :)

stig
27-12-2007, 23:03
Pitolenie jak nie wiem co, zobacz sobie że na 50 po przymknięciu, miejsce ustawienia AF się nawet lekko pogorszyła ostrość, za to z tyłu wszystko super ostro więc głębia się rozkłada tak że front ledwo się zmieścił w obiekcie a przymykanie zwiększa głębie z tyłu, zoom trafił idealnie. Masz małego BF ze stałką i tyle I co z tego? :) I ten idiotycznie maly BF (albo bardziej -- niedoskonalosc mechaniki srubokreta) spowodowal, ze 24-70 wypadl tak dobrze? Gdyby 50tka trafila idealnie to roznica bylaby kolosalna?

a tłumaczenie wielkością obiektywów i takie tam to jakieś bzdety. Nie obejrzales jak wyglada roznica w kadrach, ktora pokazalem wczesniej? Czy tylko udajesz, ze tego nie rozumiesz, nazywajac to bzdetami? Miej chlopie cos rzeczowego do powiedzenia, zamiast tylko negowac i powtarzac w kolo, ze stalka ma delikatny BF. To g... za przeproszeniem znaczy.

deep
27-12-2007, 23:18
nie gówno znaczy, tylko to że upierałeś że nie ma BF a tłumaczyłeś to inną budową szkieł. Co do reszty to chyba nie dokładnie czytasz, przeczytaj jeszcze raz to co napisałem bo nie będę się powtarzał. Z mojej strony ani razu nie padła opinia o jakości tych szkieł tylko o BF a ty swoje. Ja już wszystko napisałem w tym temacie co miałem napisać.

Adam Trzcionka
27-12-2007, 23:23
Stig - wybacz, planowałem się nie wplątywać w wasze utarczki - ale jak mam dokonac porównania, skoro ostrośc na tych testowych fotach wygląda inaczej - czy mam brac pod uwagę kabel od słuchawek w pomarańczowa kropka, czy może literke e na książce - bo jeśli dowolnie, to chyba sie mija z celem.

ostrosc chyba lepiej na jakiejś płaszczyźnie, wtedy nie ma mowy o roznicach GO. tutaj - przy FF i 2.8 GO to maleńki skrawek i łatwo ją ciut przesunąc, a to zmienia odbiór testu :)

Vadim
27-12-2007, 23:30
Panowie, a niech ostrość będzie na innych punktach wyłapana, i co z tego? :???:
Przecież można porównać i ocenić na podstawie tych zdjęć oba nikkory. Nie tylko w centrum, ale i na bokach kadru.

Pozdrawiam

stig
27-12-2007, 23:31
nie gówno znaczy, tylko to że upierałeś że nie ma BF a tłumaczyłeś to inną budową szkieł. Co do reszty to chyba nie dokładnie czytasz, przeczytaj jeszcze raz to co napisałem bo nie będę się powtarzał. Z mojej strony ani razu nie padła opinia o jakości tych szkieł tylko o BF a ty swoje.Jesli Twoim argumentem jest BF, to jestem w stanie sie z tym zgodzic, ale nikt z nas nie ma pewnosci, ze to na pewno jest BF. Najwiekszy wplyw na taki sposob postrzegania tej roznicy maja bledy powstale przez samo porownywanie tych szkiel. Roznica w ich gabarytach, proba dostrojenia ogniskowej do kadru 50tki, delikatnie rozny kat nachylenia, odleglosc punktu ogniskowania od faktycznego punktu w ktorym byla ustawiana ostrosc, etc. To wszystko na pewno mialo wplyw na to, co nazywasz BFem. I dlatego Ci to tlumacze. To moze byc BF, a nie musi. A nawet jesli jest przesuniecie, to nie ma wiekszego znaczenia dla ogolnego wyniku.

stig
27-12-2007, 23:32
Stig - wybacz, planowałem się nie wplątywać w wasze utarczki - ale jak mam dokonac porównania, skoro ostrośc na tych testowych fotach wygląda inaczej - czy mam brac pod uwagę kabel od słuchawek w pomarańczowa kropka, czy może literke e na książce - bo jeśli dowolnie, to chyba sie mija z celem. Wydaje mi sie, ze dosc wyraznie zaznaczylem punkt, w ktorym aparat mierzyl ostrosc. Wroc do pierwszego posta i zobacz pelny kadr.

deep
27-12-2007, 23:34
i dlatego prosiłem abyś zrobił coś z bliską nieskończonością bo wiele błędów się sama wykluczy (osiowość, płytka głębia, trochę niedokładny AF itd) i tylko tyle, a tego testu nie oceniam więc proszę mnie za to nie krytykować

JK
27-12-2007, 23:36
.... prosiłem abyś zrobił coś z bliską nieskończonością ....
Dobre. Coraz weselej się robi. Ciekawe jak to wszystko się skończy? :lol:

Adam Trzcionka
27-12-2007, 23:37
Wydaje mi sie, ze dosc wyraznie zaznaczylem punkt, w ktorym aparat mierzyl ostrosc. Wroc do pierwszego posta i zobacz pelny kadr.

widziałem. niestety - ostrość jest w róznych miejscach - naprawde tego nie widzisz? to istotne bo do porównań zwykle wybiera się pewne fragmenty - może nawet jeszcze mniejsze niz te, które wycropowałeś. ale skoro litera E na okładce na jednym cropie jest w GO, a na drugim już z niej ucieka - to chyba ciężko o porównanie :)

dziwny sposób na testowanie szkieł - foty z dość mocnego kąta, ale co ja tam się będę wtrącał, skoro 24-70 raczej nie kupię :)

z mojej strony eot. :)

samek
27-12-2007, 23:37
Panowie, a niech ostrość będzie na innych punktach wyłapana, i co z tego? :???:
Przecież można porównać i ocenić na podstawie tych zdjęć oba nikkory. Nie tylko w centrum, ale i na bokach kadru...

No widzisz Vadim - ludzie lubią chyba się ścierać o pierdoły. Patrzę tak sobie na ten cały kadr z pierwszego posta Stiga. W samym środku leżą se te słuchawki - i na nich jest różnica pomiędzy zoomem, a stałką. Tyle tylko jak ja tępy se patrzę na cały kadr to tę różnicę se mogę w buty wsadzić. Wg mnie od 2.8 dostanę i z tego i z drugiego szkła to samo. A jak będę chciał zobrazować te słuchawki to se zapnę 60 micro. Szlus.
Ale co tam - ja się nie znam. Idę spaaać.

stig
27-12-2007, 23:39
[...]a tego testu nie oceniam[...]Oceniles go juz na samym poczatku. ;)

deep
27-12-2007, 23:45
dobrze że jest ta buźka na końcu bo chyba bym się zdenerwował :) o jakości nic nie pisałem a chyba o to chodziło, nieważne. Pewnie i tak to jest najlepszy zoom nikona w tym zakresie, ciekaw jestem tylko czy poszczególne egzemplarze trzymają taką samą jakość (dla przypomnienia brak kontroli jakości w 17-55DX i 105VR)

Vadim
28-12-2007, 00:05
...
A jak będę chciał zobrazować te słuchawki to se zapnę 60 micro. Szlus.
Ale co tam - ja się nie znam. Idę spaaać.

Miłych snów o nowym nikkorze 24-70/2.8...:-D

Pozdrawiam