PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe Camera Raw I ProPhoto RGB

Wozik
04-02-2006, 11:42
Czy ktoś wie dlaczego Adobe Camera Raw otwiera NEF-y w profilu ProPhoto RGB? W aparacie mam ustawiony profil sRGB i taki też chciałbym mieć w wynikowym pliku JPG po obróbce Adobe Camera RAW. W tej chwili domyślne zapisanie powoduje tyle, że np. Irfan View nie radzi sobie z obrazkiem i przekłamuje kolory. Jak wymusić profil w ACR nie zmieniając go za każdym razem?

stig
04-02-2006, 11:47
Zgaduje... Ustawic odpowiedni profil w PhotoShopie? :D
A pozniej w Worlflow Options w ACR ustawic go jako domyslny...

Wozik
04-02-2006, 11:55
Zgaduje... Ustawic odpowiedni profil w PhotoShopie? :D
A pozniej w Worlflow Options w ACR ustawic go jako domyslny...

Gdyby to było takie proste, to bym nie pytał :)

stig
04-02-2006, 12:16
No to jaki masz profil w Shopie ustawiony?
Prawde mowiac, pierwszy raz spotykam sie z profilem o nazwie ProPhoto. PhotoShop w standardowej instalacji takiego profilu nie posiada.
Sprawdz jeszcze czy takiz profil nie przyczepil Ci sie do "Zarzadzania kolorami" w samym systemie. Albo czy jakies g... w autostarcie nie uruchamia sie z jakimis swoimi profilami...

Jaki aparat? Masz standardowe ustawienia czy jakies krzywe zaladowane..?

Wozik
04-02-2006, 12:34
No to jaki masz profil w Shopie ustawiony?
Prawde mowiac, pierwszy raz spotykam sie z profilem o nazwie ProPhoto. PhotoShop w standardowej instalacji takiego profilu nie posiada.
Sprawdz jeszcze czy takiz profil nie przyczepil Ci sie do "Zarzadzania kolorami" w samym systemie. Albo czy jakies g... w autostarcie nie uruchamia sie z jakimis swoimi profilami...

Jaki aparat? Masz standardowe ustawienia czy jakies krzywe zaladowane..?

W Photoshopie mam ustawiony sRGB, taki sam w aparacie. Ustawienia standardowe. Natomiast ACR ładuje zdjęcia w profilu ProPhoto RGB.

Też mnie to dziwi ;-)

PS Jedyne co zrobiłem w systemie to kalibracja monitora narzędziem Adobe Gamma, czyli w Color Management też mam podpięty profil sRGB.