Zobacz pełną wersję : Czy ten obiektyw da się założyć do Nikona?
Na wstępie pozdrawiam wszystkich użytkowników forum. Zaczytuję się w postach już od pewnego czasu, a ponieważ kilka dni temu zmieniłem aparat na F70 pojawiło się pytanie:
Czy jest jakaś możliwość założenia do F70-tki obiektywu: Konica Hexanon AR 50mm f1/4 ?
Wcześniej robiłem zdjęcia Konicą T3 z takim właśnie szkłem i zastanawiam się czy mógłbym je wykorzystać w konfrontacji z nikonem.
Serdecznie dziękuję za porady.
Nie za bardzo, ten obiektyw ma zdaje się mocowanie Pentaksa.
Bajupolska
04-02-2006, 10:43
Nie za bardzo, ten obiektyw ma zdaje się mocowanie Pentaksa.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
A skąd to przypuyszczenie ???
Konika Hexanon to marka obiektywów do manualnego systemu Koniki SLR.
Obiektyw ma mocowanie bagnetowe lecz wymiarowo różne od mocowania bagnetowego Nikona.
Myślałem, że Konica używała bagnetu K, ale jednak nie, mieli własne mocowanie.
Jeśli to coś pomoże to w instrukcji znalazłem taki opis:
Lens Mount: Konica Bayonet (47mm diameter) Flange/Film Distance: 40.5mm
Co do założenia bezpośredniego (tzn. bez jakiejś przejściówki) to mocowania nie odpowiadają sobie.
Więc czy ktoś spotkał może tokowąż "przejściówkę", "adapter"?
Mam spory sentyment do tego szkła bo jasne i przede wszystkim solidne jest :)
kiemlo, Bajupolska, dziękuję bardzo za zainteresowanie :D
Konrad G.
04-02-2006, 14:16
Niesetety nie będzie pasował taki obiketyw. Na ww.raysfoto.pl są przejściówki miedzysystemowe ale niestety nie ma tam przejścia Minolta -> Nikon :-(
:cry: :( :cry:
Przykro mi.
Hmm poszukaj dobrego ślusarza precyzyjnego. Ja znam takiego w Lublinie, zajmuje się robieniem przejściówek międzysystemowych, ale również przerabia same obiektywy.
Myślę, że zrobił by Ci przejściówkę na zamówienie, albo sam obiektyw przerobił.
Regis, to ciekawy pomysł... przemyślę.
Mam znajomych w Lublinie więc jeśli się zdecyduję to poproszę Cię, jeśli nie masz nic przeciwko, o adres tego dobrego człowieka.
Dzięki. :)
Tak a propos, to ile by to mogło kosztować - tak orientacyjnie ?
Adres posłałem na PW.
Co do ceny to bardzo trudno mi coś powiedzieć. Zależy zapewne od ilości pracy jaką trzeba w to włożyć i trzeba by pokazać obiektyw. (zwykła przejściówka u niego w warsztacie kosztuje 25 zł)
Obiektyw typu konica K/AR nie będzie pracował z NIkonem nawet przez
przejściówkę czy jakiekolwiek inne ustrojstwo.
Wiem, bo mam :)
Fociłem Konicą FS-1
http://www.luotain.uku.fi/~nissi/photography/cameras/konica_fs1/
....przez kilka lat aż wyzioneła ducha i kupiłem D50.
Sam bagnet jest podobny i w łatwy sposób można by go przerobić na mocowanie nikona.
Po przyłożeniu do korpusu wycięcia pasują, problemem jest obrócenie powieważ rowek
w bagnecie obiektywów konicy był węższy przez co wycięcia w bagnecie na aparacie nie chcą
weń wniknąć.
Należałoby przetoczyć rowek bagnetu w obiektywie na nieco szerszy i obiektyw dał by się
bez problemu zamocować -przekręcić (chyba -nie robiłem tego).
Problem leży gdzie indziej.
Odległość układy optycznego w konicy od kliszy jest większa niż nikonie i mamy ten sam problem
(chyba nawet większy) jak w przypadku M42.
Sam myśalłem nad tym ale moja 50/1.7 po przyłożeniu do D50 ostrzy maksymalnie z około 0.5-1m
więc chyba szkoda kaleczyć obiektywu.
Jesli kogoś interesuje to sprzedaję soligora 28-80 f3.5-4.5
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=87424505
Pozdrawiam!
lesiuc, dzięki wielkie => doszedłem do podobnych wniosków :)
Współczuję utraty Konicy, nawet te niezniszczalne czasami się kończą :(
Pozdrawiam serdecznie.
Co do soligora, to niestety zainwestowałem już w Nikona f70 a Konicę postanowiłem trzymać na szczególne okazje, więc podziękuję za ofertę.