PDA

Zobacz pełną wersję : Czy ten obiektyw da się założyć do Nikona?

neerg
03-02-2006, 23:17
Na wstępie pozdrawiam wszystkich użytkowników forum. Zaczytuję się w postach już od pewnego czasu, a ponieważ kilka dni temu zmieniłem aparat na F70 pojawiło się pytanie:

Czy jest jakaś możliwość założenia do F70-tki obiektywu: Konica Hexanon AR 50mm f1/4 ?

Wcześniej robiłem zdjęcia Konicą T3 z takim właśnie szkłem i zastanawiam się czy mógłbym je wykorzystać w konfrontacji z nikonem.

Serdecznie dziękuję za porady.

kiemlo
04-02-2006, 03:13
Nie za bardzo, ten obiektyw ma zdaje się mocowanie Pentaksa.

Bajupolska
04-02-2006, 10:43
Nie za bardzo, ten obiektyw ma zdaje się mocowanie Pentaksa.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
A skąd to przypuyszczenie ???
Konika Hexanon to marka obiektywów do manualnego systemu Koniki SLR.
Obiektyw ma mocowanie bagnetowe lecz wymiarowo różne od mocowania bagnetowego Nikona.

kiemlo
04-02-2006, 11:25
Myślałem, że Konica używała bagnetu K, ale jednak nie, mieli własne mocowanie.

neerg
04-02-2006, 12:42
Jeśli to coś pomoże to w instrukcji znalazłem taki opis:
Lens Mount: Konica Bayonet (47mm diameter) Flange/Film Distance: 40.5mm

Co do założenia bezpośredniego (tzn. bez jakiejś przejściówki) to mocowania nie odpowiadają sobie.
Więc czy ktoś spotkał może tokowąż "przejściówkę", "adapter"?
Mam spory sentyment do tego szkła bo jasne i przede wszystkim solidne jest :)

kiemlo, Bajupolska, dziękuję bardzo za zainteresowanie :D

Konrad G.
04-02-2006, 14:16
Niesetety nie będzie pasował taki obiketyw. Na ww.raysfoto.pl są przejściówki miedzysystemowe ale niestety nie ma tam przejścia Minolta -> Nikon :-(

neerg
04-02-2006, 15:50
:cry: :( :cry:
Przykro mi.

Regis
04-02-2006, 15:56
Hmm poszukaj dobrego ślusarza precyzyjnego. Ja znam takiego w Lublinie, zajmuje się robieniem przejściówek międzysystemowych, ale również przerabia same obiektywy.

Myślę, że zrobił by Ci przejściówkę na zamówienie, albo sam obiektyw przerobił.

neerg
04-02-2006, 17:38
Regis, to ciekawy pomysł... przemyślę.
Mam znajomych w Lublinie więc jeśli się zdecyduję to poproszę Cię, jeśli nie masz nic przeciwko, o adres tego dobrego człowieka.
Dzięki. :)

Tak a propos, to ile by to mogło kosztować - tak orientacyjnie ?

Regis
04-02-2006, 17:44
Adres posłałem na PW.

Co do ceny to bardzo trudno mi coś powiedzieć. Zależy zapewne od ilości pracy jaką trzeba w to włożyć i trzeba by pokazać obiektyw. (zwykła przejściówka u niego w warsztacie kosztuje 25 zł)

lesiuc
23-02-2006, 23:44
Obiektyw typu konica K/AR nie będzie pracował z NIkonem nawet przez
przejściówkę czy jakiekolwiek inne ustrojstwo.
Wiem, bo mam :)
Fociłem Konicą FS-1
http://www.luotain.uku.fi/~nissi/photography/cameras/konica_fs1/

....przez kilka lat aż wyzioneła ducha i kupiłem D50.
Sam bagnet jest podobny i w łatwy sposób można by go przerobić na mocowanie nikona.
Po przyłożeniu do korpusu wycięcia pasują, problemem jest obrócenie powieważ rowek
w bagnecie obiektywów konicy był węższy przez co wycięcia w bagnecie na aparacie nie chcą
weń wniknąć.
Należałoby przetoczyć rowek bagnetu w obiektywie na nieco szerszy i obiektyw dał by się
bez problemu zamocować -przekręcić (chyba -nie robiłem tego).

Problem leży gdzie indziej.
Odległość układy optycznego w konicy od kliszy jest większa niż nikonie i mamy ten sam problem
(chyba nawet większy) jak w przypadku M42.
Sam myśalłem nad tym ale moja 50/1.7 po przyłożeniu do D50 ostrzy maksymalnie z około 0.5-1m
więc chyba szkoda kaleczyć obiektywu.

Jesli kogoś interesuje to sprzedaję soligora 28-80 f3.5-4.5
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=87424505
Pozdrawiam!

neerg
26-02-2006, 21:29
lesiuc, dzięki wielkie => doszedłem do podobnych wniosków :)

Współczuję utraty Konicy, nawet te niezniszczalne czasami się kończą :(

Pozdrawiam serdecznie.

Co do soligora, to niestety zainwestowałem już w Nikona f70 a Konicę postanowiłem trzymać na szczególne okazje, więc podziękuję za ofertę.