Zobacz pełną wersję : Jaki plecak trekowy - sprzęt foto + laptop
Tak wiem, dwa tematy niżej jest pytanie o torbę. Ale ja focę głównie w podróży i potrzebuję plecaka, w którym zmieściłby się mały (14 cali) laptop, sprzęt foto (lampa + D80 + grip + 3 obiektywy) i jakieś pierdołki które mogą się przydać gdy lata sie np. po mieście czy górach - czyli woda mineralna, może zapasowa koszulka - taki mini zestaw podróżnika :)
Generalnie myślę o Lowerpro w okolicach 400-500 zł, ale nie przywiązuję się do tej ceny, może kupię coś droższego. Czy pokrowce przeciwdeszczowe na plecaki są "wmontowane" tylko w modelach Lowerpro? Czy warto w ogóle brać je pod uwagę przy wyborze, nie wystarczy zastąpić ich jakimś dokupionym, zewnętrznym pokrowcem?
Pozdro i z góry dzięki za odpowiedź :)
Moze Kata?? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=286833130 Z tego co sie oczytałem to firma porządna..
Ooooo! Bardzo fajny plecaczek. Tylko mam wątpliwość czy zmieści się w nim mój tele Nikkor 70-300 vr 4,5 - 5,6. Na pewno nie wejdzie podłączony do korpusu, ale czy zmieści się obok?
Dzięki za odpowiedź, torba naprawdę ciekawa, pozdro :)
Są też Cyberpacki Tamraca lub plecaki Tenby (http://www.tenba.com/c-3-backpacks.aspx). Niektóre Tenby mają dołączane pokrowce przeciwdeszczowe, t. zw. WeatherWrap cover, można je też kupić jako akcesoria opcjonalne. Ze względów cenowych zarówno produkty Tenby jak i Katy mogą być mało atrakcyjne. Ja bym pozostał przy Lowepro.
Witam!!
Ja mam Lowepro Computrekker Aw mieści się w nim bez problemu d70 z gripem,50mm, kit, stado szkieł m42, ładowarki, i inne graty, komora na laptopa tyż jest dość obszerna.Zaskakuje natomiast pojemność przedniej kieszeni, oczywiście pozytywnie zaskakuje. Jedyne co mi w nim przeszkadza to moim zdaniem troszkę "lipne" mocowanie statywu. Nie mam na myśli estetyki wykonania, czy tez samego wykonania, ale po włożeniu puszki z gripem plecak się troszkę "wypina". Szkoda że nie da się z boku zamontować statywu. Pomimo tych małych wad, gorąco polecam ten plecak!!!!Osłona przeciwdeszczowa działa ( w sumie czemu miał by nie działać:):)
Ooooo! Bardzo fajny plecaczek. Tylko mam wątpliwość czy zmieści się w nim mój tele Nikkor 70-300 vr 4,5 - 5,6. Na pewno nie wejdzie podłączony do korpusu, ale czy zmieści się obok?
Witam, jeżeli ceny Kata Cię nie przerażają, to poniżej jest link do wszystkich modeli toreb i plecaków polecanych do D80.
http://www.kata-bags.com/NewBc/Index.asp?Bc=2&DealerField=&CompnayID=13&CameraID=660#BestFitt
Ja osobiście używam R-103, ale dla Ciebie może okazać się za duży, może R-101 ...
Pozdrawiam
Piotr.
Dzięki za odpowiedź, torba naprawdę ciekawa, pozdro :)
Podana wysokość przedziału foto to 19 cm a twój vr ma koło 14,5 wiec raczej z tym nie bedzie problemu.
A moze ktoś miał bezpośredni kontakt z tym plecakiem i napisze o nim co nieco( albo o mniejszej wersji, tej bez przedziału na lapka)
Podana wysokość przedziału foto to 19 cm a twój vr ma koło 14,5 wiec raczej z tym nie bedzie problemu.
A moze ktoś miał bezpośredni kontakt z tym plecakiem i napisze o nim co nieco( albo o mniejszej wersji, tej bez przedziału na lapka)
złooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
złooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Co przez to złoooooooooooooooooooooooooooooooooooooo mam rozumieć??
Przepraszam, tak naprawdę chciałem sprawdzić, jak działają "cytaty" bo jakoś wcześniej nie mogłem cytować, a to złooooo zrobiłem pod wpływem .......emocji, moją "odpowiedź" można skasować, przepraszam za problem.
Ja również przymierzam sie do zakupu plecaka na wypad w góry, myślałem o tym:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=289360874
za jego wyborem przemawia:
- podobno dobry system (szelki, pas biodrowy, cześć dolegająca do pleców)
- mocowanie na statyw
- pelerynka przeciwdeszczowa
- i cena
Choć chętnie przeczytałbym wypowiedzi tych co go maja.
na cyberfoto masz dokładny opis tego plecaka ze zdjeciami..
Pozytywnie się wątek rozwinął :) Tak przy okazji, aby uzupełnić info, jeszcze jeden link, bo tańszego nieco i mniej markowego rozwiązania, ale teoretycznie też na laptop, w teren, z przeciwdeszczówką i oczywiście foto.;
FANCIER WB1626
http://www.allegro.pl/item284853591_fancier_wb1626_profesjonalny_plecak_ fotograficzny.html
ale nie piszą nic o samym materiale (przynajmniej w tej aukcji).
Generalnie, ceny Katy mnie nie przerażają, ale oczywiście wolałbym kupić podobny plecak tańszej, mniej popisowej firmy, a za różnicę dokupić sobie jakiś filtr na szkiełko ;) Linkowane Naneu wydaje się być bardzo ciekawym rozwiązaniem. Ale generalnie - kilka typów tutaj polecanych mi się podoba, na pewno już coś sobie wybiorę, dzięki wielkie za pomoc :)
Nie mogę teraz znaleźć linka, ale o ile dobrze pamiętam to niejaki ALF testował ten plecak, parę tygodni temu...chyba ten plecak
eldritch
29-12-2007, 15:54
Nie wiem co Wy o tym myślicie, ale plecak w góry powinien mieć troki do przypinania odzieży wierzchniej do plecaka, jak dla mnie bez tego ani rusz. Ani polar ani kurtka nie zmieszczą się praktycznie do żadnego małego i średniego modelu.
http://supersklep.pl/produkty/59/Plecak_Burton_08_Zoom_28L__trueblack/39518/
ŁUKASZ SZIN
30-12-2007, 16:53
Ciężko jest trafić plecak lub torbę taką jak by się chciało. Jak się coś już trafi to albo za małe lub bardzo duże
Ostatecznie zdecydowałem się na Naneu Pro K3L. Jak tylko ją odbiorę to napiszę kilka słów od siebie o tym plecaczku. :)
Witam!!
Ja mam Lowepro Computrekker Aw mieści się w nim bez problemu d70 z gripem,50mm, kit, stado szkieł m42, ładowarki, i inne graty, komora na laptopa tyż jest dość obszerna.Zaskakuje natomiast pojemność przedniej kieszeni, oczywiście pozytywnie zaskakuje. Jedyne co mi w nim przeszkadza to moim zdaniem troszkę "lipne" mocowanie statywu. Nie mam na myśli estetyki wykonania, czy tez samego wykonania, ale po włożeniu puszki z gripem plecak się troszkę "wypina". Szkoda że nie da się z boku zamontować statywu. Pomimo tych małych wad, gorąco polecam ten plecak!!!!Osłona przeciwdeszczowa działa ( w sumie czemu miał by nie działać:):)
Również posiadam takowy. Podpisuję się pod tym co napisał ptero. Wchodzi laptop, sporo gratów (duża możliwość organizowania wewnętrznych przegródek), przednia kieszeń całkiem sporawa (na koszulkę, skarpety i gacie jak znalazł) - na jednodniowe wypady foto wystarcza. Mocowanie statywu jest "dupiaste" i utrudnia dostęp do środka z zapiętym statywem.
Nie wiem co Wy o tym myślicie, ale plecak w góry powinien mieć troki do przypinania odzieży wierzchniej do plecaka, jak dla mnie bez tego ani rusz. Ani polar ani kurtka nie zmieszczą się praktycznie do żadnego małego i średniego modelu.
Jeśli jest potrzeba zabrania większej ilości ekwipunku, to oczywiście Lowepro Computrekker Aw jest za mały. Ale wtedy to praktycznie trzeba normalny plecak z oddzielną komorą na sprzęt.
Ostatecznie zdecydowałem się na Naneu Pro K3L. Jak tylko ją odbiorę to napiszę kilka słów od siebie o tym plecaczku. :)
Mam NaneuPro K3 bez L i jestem zadowolony. Rewelacyjny system nośny. Chodzę z nim w terenie po conajmniej kilka km i nie czuję ciężaru. W plecaku korpus + kilka szkieł, termos litrowy, jedzenie, lornetka, doczepiony statyw MF 055XPROB. W odróżnieniu od wszystkich innym moich plecaków plecy pozostają suche dzięki stelażowi z siatki. Dla mnie mogliby powiększyć nieco górną komorę, ale niestety nie można mieć wszystkiego.
Ostatnio walczę w tym temacie, więc podzielę się moimi refleksjami.
Zaczynałem od używanego Lowepro Micro Trekker 200. Malutki, bez bajerów, ale swoją funkcję spełniał bardzo dobrze, tyle tylko, że powoli z niego wyrastałem. Kiedy zatem na naszej giełdzie pojawił się Tamrac Adventure 9 kupiłem go z nadzieją, że to będzie mój podstawowy plecak. W rzeczywiśtości okazało się, że mimo iż plecak jest duży na sprzęt miejsca nie jest już tak dużo. Sprzedałem więc Tamraca, ale postanowiłem jeszcze raz spróbować i kupiłem Naneu Pro K3L. Plecak imo dużo fajniejszy od Tamraca (szczególnie system nośny), ale podstawowy problem ten sam. Ogromny plecak, ale miejsca na sprzęt nie za dużo i dostęp trudny.
Na święta dostałem dwa plecaki: Kata DR-465 (miał być na narty) i Naneu Pro U120 (jako podstawowy). Oba okazały się jednak za małe. Do plecaka Kata nie wejdzie D300 z N24-70/2.8, natomiast do U120 nie wchodzi mój kanciasty notebook (IBM T60p).
Byłem niepocieszony, ponieważ oba plecaki są super - każdy w swojej kategorii. Kata jest lekki i doskonale wykonany, a do tego bardzo smukły więc można śmigać na nartach. Natomiast U120 ma świetny patent z wyjmowanym wkładem, który z całą zawartością łatwo schować do szafy lub szuflady, nie męcząc się z plątającymi paskami.
Plecak Kata już sprzedałem, natomiast U120 jest jeszcze na sprzedaż. W międzyczasie jako podstawowy plecak kupiłem Lowepro CompuTrekker Plus AW, natomiast nadal szukam plecaka na całodniową wycieczkę lub jazdę na nartach. Dziś już wiem, że tych funkcji nie da się połączyć.
Reasumując opierając się na własnym doświadczeniu zdecydowałem się na dwa plecaki:
Duży, bez miejsca na kurtkę i kanapki, ale za to mieszczący cały sprzęt foto plus notebooka - sprzęt jest łatwo dostępny, mieści się w całości bez upychania, itd.
Mniejszy plecak, do którego zapakuję puszkę i kilka potrzebnych szkieł, a do tego lekką kurtkę, kanapki i butelkę z wodą.Jak już pisałem, problem dużego plecaka już rozwiązałem, natomiast jako lekki plecak rozważam Tamrac Adventure 7. Ponieważ ten plecak nie ma kieszeni na notebooka, dostęp do sprzętu jest dużo łatwiejszy (plecak łamie się w pół, wobec czego do dolnej część gdzie umieszczony jest sprzęt dostęp jest jak w zwykłej torbie foto).
A może Lowepro Mini Trekker AW?(http://www.lowepro.com/Products/Backpacks/allWeather/Mini_Trekker_AW.aspx)
W przedniej kieszeni z łatwością mieści się cienka kurtka + kanapki, a butelkę można umieścić w dodatkowej torebce na bidon, którą dołącza się za pomocą rzepów.
Przepraszam, że się wpiepsze w ten temat, ale chyba nie odbiegnę za bardzo od głównego wątku.
Pytanie do posiadaczy tego plecaczka: http://www.caselogic.com/slr_computer_backpack/product_detail/index.cfm?modelid=57080
Czy w do tej górnej kieszeni przezaczonej na body + zamontowane szkło zmieści mi się 80-200 przypięte do bodziaka? To dla mnie dosyć ważne, bo jeśli tak to kupie sobie ten plecak - jeśli nie to musze szukać dalej...
Z góry dzięki za odpowiedź
Jako, że temat powstał niejako z mojej przyczyny, to i na koniec podsumuję mój zakup do jakiego doprowadziła mnie lektura wątków forum zanim wyłożyłem pieniążki.
Naneu pro K3l. Jestem zadowolony. Jako, że miał to być plecak na dłuższe wędrówki/wycieczki, potrzebowałem miejsca na sprzęt foto, laptopa i coś jeszcze - to wszystko tutaj jest.
Świetny stelaż, bardzo wygodny, nie czuć ciężaru plecaka, plecy się nie pocą bo jest on odsunięty od tylnej ściany K3l. Pokrowiec, nieprzemakalna komora lapa, fajne montowanie statywu - wszystko jest i jest ok. Jedyny minus to odrobinę za mała część na sprzęt foto, mój Nikkor 70-300 vr się mieści, ale odłączony od body, podpięty pod korpus już nie. Ale tak czy inaczej - dobry plecak za dobre (nieduże) pieniądze. Polecam.
Draku nie ma możliwości ułożenia korpusu z 70-300VR??
Draku nie ma możliwości ułożenia korpusu z 70-300VR??
Odpowiem za Draku.
Nie ma niestety. Przynajmniej pionowo. Trochę brakuje wysokości w przedziale "sprzętowym". Ale to i tak najlepszy dla mnie plecak jaki znalazłem w przyzwoitej cenie.
Witam,
Dzisiaj dostałem NaneuPro K3L. Jadę w środę na 10 dni do RPA. Jak wrócę dam znać jakie wrażenia.
pozdrawiam,
124miko
Jedyny plecak dwukomorowy z dolną komorą o przyzwoitych rozmiarach to, moim zdaniem, Lowepro Rover II AW (http://www.torbylowepro.pl/product_info.php?products_id=191)
Wymiary części górnej: 28 x 15 x 28cm
Wymiary części dolnej: 28 x 15 x 25.5cm <--- krytyczny wymiar.
Można je kupić od 400 pln.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.torbylowepro.pl/images/produktyduze/produkty/lowepro/lowepro_roveraw2.jpg)
Tak, niestety 70-300 w dolnej przegrodzie K3L mieści się tylko, gdy jest odpięty od korpusu. Chyba, że usunie się przegrodę łączącą dolną i górną część plecaka, albo przepnie się ją wyżej - ale wydaje mi się to bardzo wątpliwym pomysłem i raczej nie będę go stosował. Pozdr.
REserved
12-01-2008, 05:51
Ja zakupiłem parę miesięcy temu Naneu Pro K3L.
Polecam plecaczek. Bardzo pojemny, laptop, wejdzie pare zeszytów, no i lustrzanka.
W moim przypadku wchodzi nawet (na styk) z podpietym nikkorem 55-200vr.
Jezeli chodzi o komore na aparat, smialo mozna mowic ze wejdą tam 4 obiektywy + lapma błyskowa.
Stelarz tego plecaka robi pozytywne wrazenie, jazda na rowerze czy spacery po miescie, nabieraja nowego wymiaru.
Jednak trzeba pamietac ze ten plecak nie jest "standardowy", wiec operowanie i obracanie sie w tlumie, jest dosyc uciazliwe, tak samo jak tramwaju :)
Poza tym plecak zaskakuje funkcjonalnoscia, iloscia kieszeni, i dostepem po ich otwarciu.
Kiedy np plecak ma otwarta komore na aparat, mozna bez problemow wyjac z niego laptopa, i odwrotnie.
Jezeli jakies watpliwosci sa jeszcze do rozwiania.. zapraszam na PM.
Zgodnie z danym wcześniej słowem podaję swoją opinię o Naneu Pro K3L.
Odbyłem 10 dniową wyprawę w ciepłe strony. Uczucia mam mieszane. Związane jest to z moimi - być może wygórowanymi - oczekiwaniami. Plecak sprawdził się pod względem komfortu noszenia ( plecy się nie pocą ), pojemności
( jedno body + 3 obiektywy + lampa + ładowarka i kable). Górna część mieściła ciuchy na ok. 2 dni ( tyle trwały wypady z "bazy" ). W kieszeni na laptop przewoziłem apteczkę i przybory higieniczne. Natomiast drugie body, które nie pojechało ze mną, zmieściłoby się wyłącznie bez obiektywu. Plecak jest też dosyć ciężki jak na tę pojemność.
Tyle wrażeń. Na pytania chętnie odpowiem.
pozdrawiam
124miko
No tak, ale w sumie poza ciężarem, same pozytywy. A negatywy, które powodują mieszane uczucia?
podepnę się pod temat. Poszukuje plecaka który pomieścił by klamoty foto, notka 14.1" + jakas np bluzę. Obecnie mam Naneu Pro Alpha ale niestety nie ma kieszeni na notka. Wstępnie wybrałem:
- Naneu Pro Adventure K3L
- KATA DR-467
- TAMRAC 3380
może coś innego polecacie?