PDA

Zobacz pełną wersję : Coolscan 5000 - klopot z jakoscia skanow

ijareek
26-12-2007, 22:28
Witam
Walcze ze swoim Coolscanem - diapozytywy - kleska. Skanuje preview - w okienku wyglada tak jak powinno. Wylaczone wszystkie gadzety - ustawienia fabryczne. Po zeskanowaniu do pliku i jego otwarciu - kleska - nie te kolory, zdjecie zrobiona jakby we mgle albo przez gruba ponczoche lub bandaz. Ciemne. Elektronicznie nic sie z niego wyciagnac nie da. Probowalem z ustawieniem autofocusa i ostroscie przed skanowaniem - to samo. Nie mam pomyslu. Skaner byl w serwisie Nikona, ktory oczywiscie stwierdzil, ze wszysko jest OK. Blad zapewne tkwi po mojej stronie ale nie wiem gdzie. Material wlozony emulsja do dolu.

Pomocy! Jakies pomysly?
pozdrawiam
Jarek

---
F90, D80, Coolscan 5000

szelas
02-01-2008, 10:24
Witam
Walcze ze swoim Coolscanem - diapozytywy - kleska. Skanuje preview - w okienku wyglada tak jak powinno. Wylaczone wszystkie gadzety - ustawienia fabryczne. Po zeskanowaniu do pliku i jego otwarciu - kleska - nie te kolory, zdjecie zrobiona jakby we mgle albo przez gruba ponczoche lub bandaz. Ciemne. Elektronicznie nic sie z niego wyciagnac nie da. Probowalem z ustawieniem autofocusa i ostroscie przed skanowaniem - to samo. Nie mam pomyslu. Skaner byl w serwisie Nikona, ktory oczywiscie stwierdzil, ze wszysko jest OK. Blad zapewne tkwi po mojej stronie ale nie wiem gdzie. Material wlozony emulsja do dolu.

Pomocy! Jakies pomysly?
pozdrawiam
Jarek

---
F90, D80, Coolscan 5000

Nie mam coolscana, ale spróbuj ściągnąć trialowego vuescana (zostawia znaki wodne na wynikowym obrazie) i przetestuj tym softem.

VaCl
07-01-2008, 17:56
Witam
Walcze ze swoim Coolscanem - diapozytywy - kleska. Skanuje preview - w okienku wyglada tak jak powinno. Wylaczone wszystkie gadzety - ustawienia fabryczne.

A coś więcej? Jak masz ustawione preferencje i narzędzia? Czy używasz tylko programu NS czy w połączeniu z jakimś innym?

ijareek
08-01-2008, 10:41
Witam
Probowalem wszystkich ustawien, w koncu zrobilem testy na ustawieniach "default". To co mnie dziwi to , ze preview slajdu jest idealne, takze preview dzialania narzedzi elektronicznych daje dobre rezultaty ale koncowy skan (takze z wylaczonymi narzedziami poprawy obrazu) daje rezultat wrecz tragiczny, nie majacy nic wspolnego z tym co bylo na preview.

ijareek
08-01-2008, 11:01
Aha! Uzywalem tylko NS, w preview slajdu zeskanowanego w NV, slajd wyglada dziwnie, w biale paski ?? Nie mam teraz ze soba zeskanowanego slajdu, moge miec dopiero jutro.

VaCl
08-01-2008, 22:57
Miałem chyba podobne problemy kiedy odebrałem z serwisu swój Coolscan 4000. Ktoś poradził mi odinstalować wszystko związane z nim w kompie, wgrać najnowszy firmware i NS4. Ściągnąłem je z http://nikonusa.com/ - pomogło. Może serwis wgrywa jakąś dziwną wersję oprogramowania. Nie wiem, to tylko przypuszczenia ale sprawdź i daj znać.
Pozdrawiam

ijareek
09-01-2008, 10:27
Witam
Mam zalozony najnowszy soft z Nikona i byla to pierwsza instalacja pod Windowsem. Poprzednio usilowalem uzyc skanera na Maczku ale w zwiazku z rezultatami stwierdzilem , ze moze to wina softu dla Mac'a. Niestety nie. Skaner byl w Nikonie rok temu i stwierdzili ze wszystko jest OK. Moze sprobuje jeszcze raz pojsc do serwisu Nikona? Mam go 200m od firmy, w ktorej pracuje
Pozdrawiam
Jareek