PDA

Zobacz pełną wersję : Fotobank QCool 2242

b202
26-12-2007, 22:26
Witam!
Jestem od jakiegoś czasu posiadaczem fotodysku QCool OTG 2242. Do tej pory nie miałem z nim problemu, ale ostatnio mam problem ze zgraniem NEFów na komputer. JPGi kopiuje bezproblemowo, inne pliki formatem i wielkością też. Na NEFach (niektórych) się wiesza i nie kopiuje. Część plików skopiuje a niektóre nie. Sprawdzałem czy różnią się wielkością i czy nie chce skopiować tych największych np. 10MB, ale raz nie idzie 9,7MB, raz 9,4, a np. 9,6 pójdzie.

Czy wiecie co może być tego powodem? Mam zamiar zakupić inną obudowę fotobaknu, albo samą obudowę bez czytnika i przetestować czy to nie wina obudowy. Może ktoś miał podobne problemy i wie jak się do tego zabrać. Może użyć jakiegoś programu? Poprzez Total Commander też jest to samo.

Opis z testem tego fotobanku jest na stronie forum Pentaxa. (http://manufactura.home.pl/p-pl/viewtopic.php?t=4962) Dysk mam Samsunga 80GB.

b202
07-02-2008, 21:30
Chyba nikt mi nie pomoże? Poradźcie coś.

b202
12-04-2008, 19:45
No nikt nie pisze, szkoda. Ale problem chyba rozwiązałem... może inaczej... sam się rozwiązał. Zakupiłem laptopa Lenovo N200 T8100. Po podłączeniu do niego fotobanku zacząłem kopiować pliki i o zgrozo... zaczęły się kopiować na laptopa. Katalog po katalogu NEFy się kopiowały. Byłem w szoku. Nawet szybciej niż na stacjonarny (to nie wina usb wszędzie mam 2.0). Skopiowały się wszystkie. :D Jestem zadowolony, że udało mi się je zarchiwizować. Teraz zacznę to wszystko kopiować na płyty ;) Pozdrawiam

DO MODERATORÓW: POST DO USUNIĘCIA