Zobacz pełną wersję : Dead pixels oraz hot pixels
bialy260
26-12-2007, 17:40
Dzisiaj mnie zebrało na robienie testów poprosze o fachowanie stwierdzenie czy posiadam z ktorych tych przypadłości matrycy http://img153.imageshack.us/img153/9328/dsc5950cp4.jpg ---test na dead pixels (martwe piksele)zdjęcie zrobione z zakrytym obiektywem przesłona 2.8 czas 1/4000 oraz hot pixels http://img411.imageshack.us/img411/7434/dsc5951ka4.jpg fotka z robiona z ISO 1600 czas 30 sek tutaj wyraźnie są tak mi sie wydaje ale to przypadłość matryc wiec chyba nie mam co sie martwic ale prosze ocenic
spróbuj tym http://www.starzen.com/Products/Imaging/Utilities/DeadPixelTest/tabid/98/Default.aspx
bialy260
26-12-2007, 18:33
Z tego programu wynika ze mam 105 hot pixels czy jest to wada matrycy czy wszystkie tak maja nie trzeba sie tym przejmowac za bardzo?
wiesz, głównym wyznacznikiem jest to czy wcześniej sprawiało Ci to problem. Czy kiedykolwiek oglądając zdjęcia nagle zauważyłeś hot/dead pixela i zorientowałeś się że to psuje zdjęcie? Ja osobiście na 3 s ISO 200 mam 0 hot pix. ale pewnie przy większych czułościach i dłuższych czasach jakieś się pojawiają. Jednak póki nie zauważam ich na zdjęciach, ani nawet na dużych wydrukach to nie jest to problem :-)
ja na ISO 100 i czasach 1/100 sekundy mam 5 hotów, 9 syfów na matrycy których nie chce mi się czyścić od chyba 6 miesięcy :D oraz zrobioną akcję w PSie oraz Corelu która przy otwarciu pliku automatycznie je usuwa i za cholerę mi to nie przeszkadza w robieniu zdjęć... hoty/deady to jest najprostszy do usunięcia mankament zdjęć cyfrowych... chyba że mają ogony to wówczas jets odrobinę trudniej
Marcin T
26-12-2007, 23:28
z fotki 1/60 s mam results 292 dead pixels, 690633 hot pixels :neutral:
Czy szukać już sznura? na fotkach nic nie widać :mrgreen:
ps.
jakie dane należy wprowadzić w pola Threshold for hot pixels oraz Threshold for dead pixels ?
z fotki 1/60 s mam results 292 dead pixels, 690633 hot pixels :neutral:
Czy szukać już sznura? na fotkach nic nie widać :mrgreen:
ustaw sobie inaczej progi :D
Marcin T
26-12-2007, 23:36
ustaw sobie inaczej progi :D
Edytowałem
Możesz pomóc w tej kwestii?
z Angielskiego jestem noga
wyslij mi zdjęcie dekla z czasem np. 1 sekunda i przy czułości ISO400 na wplonka małpa o2 kropka pl
Marcin T
27-12-2007, 11:37
Dzięki bardzo, wysłane.
Dzięki bardzo, wysłane.
oba zdjęcia są jak najbardziej poprawne, nie ma w nich ani hotów, ani deadów
U mnie na 1s też nie ma ani hotów, ani deadów, tzn. DeadPixelTest ich nie wykrywa.
Natomiast na czasie krótszym widzę jednego hota, dojrzałam go na zdjęciu i zastanawiam sie, czy nie wysłać po Nowym Roku aparatu na mapowanie... bo hot jest dość zauważalny...
Pojawił sie w Święta, wcześniej go nie było. Na 800ISO DPT wykrywa mi już kilka hotów... Dziwne, bo miałam przez 2 lata D70 i żaden zepsuty pixel mi sie nie pojawił do końca... Teraz boję się, że sie zaczęło i hoty będą pojawiać się systematycznie...
Ale do rzeczy - zwróćcie uwagę, czy w aparacie jest włączone odszumianie przy długich czasach i wysokim ISO, bo to może dawać mylny obraz w kwestii zepsutych pixeli - tak jak u mnie.
Pozdrawiam