Zobacz pełną wersję : Nikon D50 i wbudowana lampa (problem)
miHu12345
26-12-2007, 15:30
Witam
Chciałem zapytać czy ktoś może spotkał się z takim problemem. W trybie pełnej automatyki Nikon D50 wyzwala błysk z lampy wewnętrznej ale i tak zdjęcie jest niedoświetlone. Przy ustawieniach manualnych lampa poprawnie doświetla kadr. Co może być przyczyną? Czemu się tak dzieje?
irek6311
26-12-2007, 16:00
Witam
Chciałem zapytać czy ktoś może spotkał się z takim problemem. W trybie pełnej automatyki Nikon D50 wyzwala błysk z lampy wewnętrznej ale i tak zdjęcie jest niedoświetlone. Przy ustawieniach manualnych lampa poprawnie doświetla kadr. Co może być przyczyną? Czemu się tak dzieje?AUTO tryb niestety niedokładny ,
Manual to można poustawiać czas (1/60 migawka przy błysku raczej ok jak na wbudowaną lampę/ ale to tylko prowizorka > wskazana dodatkowa lampa błyskowa) i siłe błysku .
miHu12345
26-12-2007, 16:26
Znalazłem na forum taki sam problem:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42822
Tylko u mnie się to stało na Nikonie D50.
Jednak nikt nie dał rowiązania.
Podobno w grę wchodzi zainstalowanie nowego firmweru.
Czy ktoś może wie jak zainstalować nowy firmwere i skąd go wziąć ???
Czy ktoś może wie jak zainstalować nowy firmwere i skąd go wziąć ???
Nie ma czegoś takiego jak nowy firmware do D50.
miHu12345
26-12-2007, 16:51
Jak to nie ma? A w tym wątku jest napisane ze można wgrać firmware. Więc jak to zrobić?
Móc można, ale nie powstał żaden firmware do D50.
Jak to nie ma? A w tym wątku jest napisane ze można wgrać firmware. Więc jak to zrobić?
ten wątek mówi o N D70 :-)
ale jest wyjście: nie pstrykać w automatyce, zresztą, lampa wbudowana raczej zadowalających efektów nie daje? ostre, nierozproszone światło objawia się pewnie błyszczącymi czołami itp. ;-)
miHu12345
26-12-2007, 18:45
Wszystko ok. Jasne ze lampa wbudowana nie daje takich efektów jak zewnetrzna ale chciałbym mieć sprawny aparat. Jak to zrobić?
Wszelkie uwagi do tej pory są cenne, ale niestety nikt nie daje mi odpowiedzi jak rozwiązać mój problem ;(
Proszę może ktoś zna w Krakowie jakiś punkt autoryzowany NIkona lub punkt który mógłby mi pomóc????
hmm no to bardziej konkretnie proponuję program P i ustawienie mocy korekcji dla lampy :-)
miHu12345
26-12-2007, 20:09
A czy w takim przypadku jaki ja opisałem może pomóc coś reinstalacja firmweru ????
irek6311
26-12-2007, 20:17
A czy w takim przypadku jaki ja opisałem może pomóc coś reinstalacja firmweru ????Reinstalacja nic ci nie da bo tu raczej w elektronice problem ,
Serwis Nikon lub Manual i zapanowanie nad doświetleniem samemu .
miHu12345
26-12-2007, 20:39
A serwis jest tylko w Warszawie ?
Czy istnieją jakieś autoryzowane punkty w kraju ?
bo jakoś nie mam zaufania do firm kurierskich :(
nie miałem jeszcze okazji oddawać aparatu do serwisu więc nie odpowiem ;)
ale z tego co wyczytałem zanim pojedziesz do serwisu powineneś do nich zadzwonić, może uda się zrobić w dzień, kto wiee... :-)