Zobacz pełną wersję : SB 800 a zawartość pudełka
Witam,
W tym roku Mikołaj obdarował mnie lampą SB 800 miło z jego strony nie powiem ale po spenetrowaniu pudełka okazało się iż brak w nim instrukcji. Jakiejkolwiek. Pytanie mam do szanownej grupy czy powinienem znaleźć tam takową. rozum mi podpowiada że owszem ale im dłużej się zastanawiam tym większe wątpliwości. Mikołaj twierdzi że nabył ją w sklepie w W-awie wiec chyba należy się udać z reklamacją i czy domagać się w języku polskim skoro jest sprzedana w sklepie czy są też takie przypadki że jest tylko np. w angielskim a po polską trzeba się udać do Nikon Polska. Pytania może dla niektórych banalne ale chciałbym mieć pewność zanim udam się z reklamacją.
Witam,
W tym roku Mikołaj obdarował mnie lampą SB 800 miło z jego strony nie powiem ale po spenetrowaniu pudełka okazało się iż brak w nim instrukcji. Jakiejkolwiek. Pytanie mam do szanownej grupy czy powinienem znaleźć tam takową. rozum mi podpowiada że owszem ale im dłużej się zastanawiam tym większe wątpliwości. Mikołaj twierdzi że nabył ją w sklepie w W-awie wiec chyba należy się udać z reklamacją i czy domagać się w języku polskim skoro jest sprzedana w sklepie czy są też takie przypadki że jest tylko np. w angielskim a po polską trzeba się udać do Nikon Polska. Pytania może dla niektórych banalne ale chciałbym mieć pewność zanim udam się z reklamacją.
instrukcji powinno byc kilka, a dokladniej mowiac, angielskojezyczna, polsko jezyczna, dodatkowo ksiazeczki po polsku i angielsku ze zdjeciami z uzyciem lampy blyskowej itd. lacznie reasumujac min. 4 ksiazeczki. na pewno nalezy udac sie do sprzedawcy i poprosic o uzupelnienie zestawu. niestety takie "braki" powinny wzmoc czujnosc i spowodowac dokladne sprawdzenie lampy pod katem sladow uzytkowania itd.
MariuszA
26-12-2007, 13:44
Nabyłem ostatnio Sb-800 i w zestawie była instrukcja po polsku i książeczka z przykładowymi zdjęciami. Koniecznie odwiedź sklep i poproś o uzupełnienie ww. braków.
mariuniu
26-12-2007, 15:25
A ja dodam tylko, że wszystko zależy z jakich źródeł pochodzi sprzedawany sprzęt. Jeśli z dystrybucji nikon-polska to nikt łaski nie robi - w pudełku z SB-800 powinna być polska instrukcja w książkowej formie. Gdy jednak sprzedawca posiada sprzęt sprowadzany na własną rękę, prywatnym importem itp. to nie ma się czego spodziewać, że będzie polska książeczka - co najwyżej ksero (ale to już mniej wygodne niż forma książkowa) lub w pliku pdf. Większość sprzedawców allegro tzw TIPów to właśnie prywatny import, spora cześć internetowych sklepów także.
Witam,
...a po polską trzeba się udać do Nikon Polska...
Tylko, że nikon Polska każe sobie słono płacić za te instrukcje.
Ksera i pdf-y polskich instrukcji Nikona są natomiast nielegalne. Co ciekawe angielskojęzyczne już nie
Tylko, że nikon Polska każe sobie słono płacić za te instrukcje.
Ksera i pdf-y polskich instrukcji Nikona są natomiast nielegalne. Co ciekawe angielskojęzyczne już nie
50 zł chyba dokładniej :-) przynajmniej do puszki, myślę że za instrukcję do lampy liczą sobie podobnie :-)
ja kupując w sklepie D200 nie znalazłem w pudełku osłony na LCD... zadzwoniłem... sprowadzili bez problemów -za free... zrób to samo... zadzwoń, zapytaj - może ktoś ja w sklepie oglądał, sprzedawca nie włożył do pudełka co trzeba i stąd te nieprawidłowości.
Podłącze się pod temat...
Planuje zakup SB-800 w rtveuroagd (http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1/nikon-sb-800.bhtml). Na stronie sklepu w opisie zawartości pudełka nie ma podstawki pod lampę AS-19, która wg źródła N-PL powinna być. Pisałem do nich e-mail, ale mają gdzieś. Dostałem potwierdzenie, że wiadomość została odczytana... i tyle. Ktoś kupował u nich SB-800? Gwarancja jest realizowana przez sklep czy N-PL ? Pytałem się w sklepie (Tarnów) czy mają na stanie SB-800, bo chciałbym oglądnąć zestaw. Facet sprawdził w kompie... po czym powiedział, że akurat tego kompakcika nie mają, ale może mi polecić inny. Powiedziałem mu, że to nie jest kompakt... przerwał w połowie zdania pytaniem czy to jest lustrzanka... Oświeciłem go, że to jest lampa... "Aaaa. Lamp nie mamy żadnych".
A ja dodam tylko, że wszystko zależy z jakich źródeł pochodzi sprzedawany sprzęt. Jeśli z dystrybucji nikon-polska to nikt łaski nie robi - w pudełku z SB-800 powinna być polska instrukcja w książkowej formie. Gdy jednak sprzedawca posiada sprzęt sprowadzany na własną rękę, prywatnym importem itp. to nie ma się czego spodziewać, że będzie polska książeczka - co najwyżej ksero (ale to już mniej wygodne niż forma książkowa) lub w pliku pdf. Większość sprzedawców allegro tzw TIPów to właśnie prywatny import, spora cześć internetowych sklepów także.
no tak, ale carl napisal, ze mikolaj przyniosl mu sprzet z jednego z warszawskich sklepow. moze sie myle, ale jest chyba przepis mowiacy o wymogach sprzedazy sprzetu z polska instrukcja obslugi itd. masz racje, ze brak tego typu rzeczy w pudelku swiadczyc moze o prywatnym imporcie, ale czy takie sprzety mog byc sprzedawane oficjalnie w sklepach? (nie mowie o komisach i lombardach)
a nie masz w Tarnowie jakiegoś fotojokera... u nas takie SB mają
Planuje zakup SB-800 w rtveuroagd (http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1/nikon-sb-800.bhtml). Na stronie sklepu w opisie zawartości pudełka nie ma podstawki pod lampę AS-19, która wg źródła N-PL powinna być. Pisałem do nich e-mail, ale mają gdzieś. Dostałem potwierdzenie, że wiadomość została odczytana... i tyle. Ktoś kupował u nich SB-800? Gwarancja jest realizowana przez sklep czy N-PL ? Pytałem się w sklepie (Tarnów) czy mają na stanie SB-800, bo chciałbym oglądnąć zestaw. Facet sprawdził w kompie... po czym powiedział, że akurat tego kompakcika nie mają, ale może mi polecić inny. Powiedziałem mu, że to nie jest kompakt... przerwał w połowie zdania pytaniem czy to jest lustrzanka... Oświeciłem go, że to jest lampa... "Aaaa. Lamp nie mamy żadnych". podstawka jest w komplecie, jesli jej nie bedze, czas oczekiwania na podstawke z nikon polska moze wyniesc nawet z 2-3 miesiace (sam juz 2 x ja zalatwialem). koszt ok. 35 pln. pytanie moje jest natomiast takie, po co pchac sie w kupowanie w takim wlasnie antyklienckim sklepie? nie ma juz innych miejsc gdzie mozna kupic pewnie, szybko i przede wszystkim sympatycznie?
ja kupując w sklepie D200 nie znalazłem w pudełku osłony na LCD... zadzwoniłem... sprowadzili bez problemów -za free... zrób to samo... zadzwoń, zapytaj - może ktoś ja w sklepie oglądał, sprzedawca nie włożył do pudełka co trzeba i stąd te nieprawidłowości.
Dziś dzwoniłem do Sklepu skąd "Mikołaj" dostał sprzęt. Sprzedawca przeprosił zapewnił mnie że dostanę instrukcję papierową plus jakieś dodatkowe co powinny być w środku tak więc sprawa wyjaśniona.
I taka mała refleksja po rozmowie nie był w ogóle zdziwiony brakiem instrukcji a wręcz spytał czy wystarczy mi w wersji elektronicznej lub ksero. Nie przystałem na tą ofertę ale jak któryś z kolegów sugerował pewnie mógł mieć na stanie towar z własnego importu i towar od oficjalnego dystrybutora ale to już moje dywagacje.
Dziękuje wszystkim za odpowiedz.
a nie masz w Tarnowie jakiegoś fotojokera... u nas takie SB mają - mam. Jest nawet w tym samy centrum handlowym, jakieś 10 metrów dalej. Rozchodzi się o raty 0%.... niestety w FJ tego nie mogą zaproponować....
moje jest natomiast takie, po co pchac sie w kupowanie w takim wlasnie antyklienckim sklepie? nie ma juz innych miejsc gdzie mozna kupic pewnie, szybko i przede wszystkim sympatycznie?
j/w.
Poczekam kilka dni i się przekonam.... jeśli nie będzie, będę żądać... :D
mariuniu
27-12-2007, 14:24
...Planuje zakup SB-800 w rtveuroagd (http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1/nikon-sb-800.bhtml)..
Ja swoją jakiś rok temu kupiłem w foto-net:
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=7609&grupa=lampy%20b%B3yskowe&producent=Nikon&
- wszystko łącznie z instrukcją i dodatkowymi gadżetami było jak trzeba, papiery nikon-polska, cenowo było jak u innych sprzedawców.
Pozdrawiam.
ja kupiłem lampkę na szybko w MM i wszytko było jak trzeba...
Planuje zakup SB-800 w rtveuroagd (http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1/nikon-sb-800.bhtml). Na stronie sklepu w opisie zawartości pudełka nie ma podstawki pod lampę AS-19, która wg źródła N-PL powinna być. Pisałem do nich e-mail, ale mają gdzieś. Dostałem potwierdzenie, że wiadomość została odczytana... i tyle. Ktoś kupował u nich SB-800? Gwarancja jest realizowana przez sklep czy N-PL ? Pytałem się w sklepie (Tarnów) czy mają na stanie SB-800, bo chciałbym oglądnąć zestaw. Facet sprawdził w kompie... po czym powiedział, że akurat tego kompakcika nie mają, ale może mi polecić inny. Powiedziałem mu, że to nie jest kompakt... przerwał w połowie zdania pytaniem czy to jest lustrzanka... Oświeciłem go, że to jest lampa... "Aaaa. Lamp nie mamy żadnych".
Ja kupowałem równo tydzień temu SB-800 w rtv euro agd w Tarnowie. Podstawka AS-19 jest w zestawie, gwarancja realizowana przez Nikon Polska. W pierwszej kolejności trzeba lampę zamówić w sklepie internetowym na stronie rtv euro agd. Sprzęt jest przesyłany do wskazanego przez Ciebie sklepu, tam płacisz, odbierasz i po sprawie (od zamówienia lampy do jej odbioru minęło ok. 30 godzin - polecam).
Ja kupowałem równo tydzień temu SB-800 w rtv euro agd w Tarnowie. Podstawka AS-19 jest w zestawie, gwarancja realizowana przez Nikon Polska. W pierwszej kolejności trzeba lampę zamówić w sklepie internetowym na stronie rtv euro agd. Sprzęt jest przesyłany do wskazanego przez Ciebie sklepu, tam płacisz, odbierasz i po sprawie (od zamówienia lampy do jej odbioru minęło ok. 30 godzin - polecam).
Potwierdzam, u mnie minęło 19 godzin. Podstawka jest w zestawie, mają błąd w opisie na stronie. Na e-maile nie odpowiadają (dwa razy) więc lekki niesmak pozostał...
...(http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1/nikon-sb-800.bhtml). ... Pisałem do nich e-mail, ale mają gdzieś. ....
Na "dzień dobry" mają "głęboko w poważaniu" klienta,
a Ty się zastanawisz czy zostawić u nich ciężko zarobione pieniądze?
:?
a tak z ciekawości:
kupowałem 18 grudnia w MM, SB-800 - zamawianą wcześniej dla mnie (nie mieli na składzie) z Nikon Polska. Wszystko jest ok w środku a nawet więcej - była do niej torba/plecak - taka (hm jak to nazwać) saszetka? na pasku (co sobie można w pasie przyczepić) która ma dodatkowo w sobie możliwość rozłożenia na plecak (cieńki, ale przeciwdeszczowy;])... komuś też się trafiło takie coś? :)
a tak z ciekawości:
kupowałem 18 grudnia w MM, SB-800 - zamawianą wcześniej dla mnie (nie mieli na składzie) z Nikon Polska. Wszystko jest ok w środku a nawet więcej - była do niej torba/plecak - taka (hm jak to nazwać) saszetka? na pasku (co sobie można w pasie przyczepić) która ma dodatkowo w sobie możliwość rozłożenia na plecak (cieńki, ale przeciwdeszczowy;])... komuś też się trafiło takie coś? :)
nie bardzo moge zrozumiec ostatnie zdania, ale torba/saszetka w komplecie jest.
chciałem opisać, bo chodizło mi nie o pokrowiec na lampę, a nie wiedziałem jak nazwać to coś by było wiadomo o co chodzi:]
Witam
Sprowadziłem sobie z U.S. Sabinkę 800, super sprzęt, tylko, że mam mały problem... jak się domyślacie w amerykańskiej wersji nie ma polskiej instrukcji obsługi, a szczerze mówiąc mój angielski nie jest aż tak rewelacyjny, żeby studiować instrukcję w tym języku. Moje pytanie... czy mógłby ktoś podesłać mi pdf z polską instrukcją?
Z góry dziękuję i pzodrowienia