Zobacz pełną wersję : Twoim zdaniem najlepszy program do edycji RAW/NEF to?
Boguslaw
25-12-2007, 23:53
jw. możecie również wytłumaczyć dlaczego tak:)
Moim zdaniem najlepszy program do edycji RAW/NEF to ten, który mam legalnie, i pozwala mi obrobić ten plik tak, jak bym chciał, w możliwie szybki i przyjemny sposób :)
jw. możecie również wytłumaczyć dlaczego tak:)
mysle (pewnie nie zawsze slusznie), ze najlepszym programem do obrobki zdjec z danego aparatu, jest oprogramowanie dedykowane/tworzone przez tego producenta vide nikon i nikon capture. wydaje sie, ze oni najlepiej wiedza, jak mozna obrobic material generowany przez ich sprzet.
Kordian d70
26-12-2007, 02:17
chyba jednak nikon capture
Moim zdaniem najlepszy program do edycji RAW/NEF to ten, który mam legalnie, i pozwala mi obrobić ten plik tak, jak bym chciał, w możliwie szybki i przyjemny sposób :)
Nic dodac, nic ujac :).
Kazdy z tego typu oprogramowania proponuje wersje testowa - mozna wiec sprobowac, a testow, porownan i opinii jest opor (chocby na tym forum).
Wszysko zalezy od Twoich potrzeb (moze pare szczegolow ...), cierpliwosci i ilosci wolnego czasu.
IMHO nie ma jedynego, najlepszego programu dla wszystkich. Jakiego Ty uzywasz i co Ci w nim przeszkadza ?
Najlepszy pod wzgledem jakosci (odszumianie, balans, etc.) -- Nikon Capture.
Najszybszy w generowaniu podgladu, edycji i zapisie gotowych plikow -- Capture One.
Zloty srodek; Photoshop z Adobe Camera RAW i Bridgem.
Marzy mi sie cos nowego. Z szybkoscia i latwoscia edycji (chodzi o ergonomie interface'u) jak C1, jakoscia koncowa jak NC i mozliwosciami skryptowania jak soft Adobe.
Z tymi marzeniami trochę się spóźniłeś. :wink: Święty Mikołaj już sobie pojechał do domu. Wróci dopiero za rok. :-D
bibble pro. Za wytlumaczenie wystarczy przetestowanie ;)
BugsBunny
26-12-2007, 13:24
Capture NX 1.3. Im bardziej się go poznaje tym jest lepszy - naprawdę duże możliwości, a po przyzwyczajeniu się do interfejsu jest naprawdę łatwy w obsłudze. Warto przeczytać dokładnie instrukcję - odkrywa się wiele funkcji i ułatwień. Niedrogi albo darmowy, i legalny. Jak kto nie obrabia po kilkaset zdjęć dziennie to i prędkość nie przeszkadza, zresztą po odpowiednim skonfigurowaniu wersja 1.3 jest porównywalna ze starym NC, może trochę dłużej otwiera pliki.
Daje na tyle dobre efekty, że nie chce mi się uczyć obsługi innych, ani tym bardziej wydawać na nie kasę.
Gdybym go nie miał to C1 v4 wygląda bardzo obiecująco, bawię się nim czasem "dla odmiany".
Terrorysta
28-12-2007, 23:19
Jaką konfigurację masz na myśli ?:)
a ja uwielbiam ten program RawShooter essentials 2006 :)
Wczoraj zainstalowałem RawTherapee V2.2 i jestem pozytywnie zaskoczony co ten darmowy program potrafi.
Polecam spróbować.
RawTherapee (http://www.rawtherapee.com)