PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 30 f/1.4 + Nikon D40x i problem z AF

kowalski
25-12-2007, 22:50
Hej. Mam wlaśnie pod ręką taki zestaw i występuje na nim niepokojący objaw:

Przy przesłonie ~ f/1.4 aparat ma tendencję do pudłowania AF-em. Zakres tego co jest ostre nie jest oczywiście za duży, no ale nie wiem czy to usprawiedliwia AF?

Test robię tak, że fotografuję kila razy to samo nie ruszając aparatu, blisko minimalnej granicy ostrzenia obiektywu. Przy prawie każdym wyzwoleniu migawki jest lekki 'bzyk', sigma się coś wierci w środku i AF się potwierdza. Ale niepokoi mnie to, że AF się minimalnie przestawia. Po co, aparat powinien być pewien...

Co o tym sądzicie?

UPDATE: Przyjrzałem się problemowi dokładniej i wygląda na to że to jest FF, bo ostro jest przed tym co powinno być ostre. Nie zawsze, ale jak już nie trafi, to właśnie za blisko.

Co ja z tym mogę zrobić?

Macro
25-12-2007, 23:35
No niestety to jest stały problem sigmy, a już szczególnie tej sigmy. FF/BF oczywiście bardzo zależy od egzemplarza i możesz to wykalibrować w serwisie, ale problem z AF-em i jego pomyłkami raczej nie zniknie.

kowalski
26-12-2007, 00:42
No niestety to jest stały problem sigmy, a już szczególnie tej sigmy. FF/BF oczywiście bardzo zależy od egzemplarza i możesz to wykalibrować w serwisie, ale problem z AF-em i jego pomyłkami raczej nie zniknie.

Kurde, robiłem teraz testy w lepszym świetle. Trafność, no... 9/10, focus idealnie na środku tego co ma być ostre. Nie zawsze i AF delikatnie 'błądzi' ale jest nieźle. Zastanawiam się czy D40 nie ma po prostu nie dość dokładnego AF na światło f/1.4. Macie jakieś doświadczenia?

downunder
26-12-2007, 01:06
... ale problem z AF-em i jego pomyłkami raczej nie zniknie.
Mam wrażenie, że im dłużej używam tej 30-stki tym rzadziej myli mi się AF, może to poprostu kwestia wyczucia pomiaru AF w tym obiektywie. :)

prz3mo
26-12-2007, 01:16
Kurde, robiłem teraz testy w lepszym świetle. Trafność, no... 9/10, focus idealnie na środku tego co ma być ostre. Nie zawsze i AF delikatnie 'błądzi' ale jest nieźle. Zastanawiam się czy D40 nie ma po prostu nie dość dokładnego AF na światło f/1.4. Macie jakieś doświadczenia?

Zaraz... zaraz... przecież to oczywiste, ze AF jest bardziej narażony na pomyłki w gorszym swietle. Nie ma tu znaczenia czy to D40 czy D3.

kowalski
26-12-2007, 01:29
Zaraz... zaraz... przecież to oczywiste, ze AF jest bardziej narażony na pomyłki w gorszym swietle. Nie ma tu znaczenia czy to D40 czy D3.

Jasne, ale testy robiłem przy nienajgorszym świetle. AF trafiał co któryś raz za blisko i to mnie niepokoi. Będę się temu przyglądał, ale jakoś tak mi to wygląda, że D40 robi to po prostu niezbyt dokładnie. Pod koniec tygodnia będę miał okazję popatrzeć jak to wygląda na innych szkiełkach.

prz3mo
27-12-2007, 17:25
Jasne, ale testy robiłem przy nienajgorszym świetle. AF trafiał co któryś raz za blisko i to mnie niepokoi.

Aaaa... chyba, że tak , to już co innego :)