PDA

Zobacz pełną wersję : Blokada ekspozycji

bialy260
25-12-2007, 22:18
Witam pozisdam D80 mam pytanie odnośnie blokady ekspozycji, gdyż jestem jeszcze laikiem i nie wszystko wiem co siedzi w tym aparacie chcialbym zapytac kiedy sie ja stosuje i po sie ja stosuje jest jeszcze blokada ostrosci bodajze

Przemek Paśnik
25-12-2007, 22:27
Przycisk AE służy do zablokowania ekspozycji na konkretnym obiekcie( miejscu kadru, np twarzy) w trybie preselekcji np. A lub S . Sprawdza się przy pomiarze punktowym: mierzysz w konkretnym miejscu nie przejmując się kadrem -> AE lock -> zmieniasz kompozycję kadru -> pstryk :) pozdrawiam

bialy260
25-12-2007, 22:43
hmm nadal nie bardzo rozumiem po co to stosowac np. fotografuje twarz ustawiam ostrosc łapie tą ostrość przesuwam aparacik gdzies na tło i pstrykam dobrze to rozumuje? i po cos ie stosuje?

Igorsky
25-12-2007, 22:46
Mierzysz swiatlo na twarzy modela. Masz centralny kadr. Chcesz miec modela z boku na zdjeciu i wiecej tla. Blokujesz ekspozycje na twarzy modela i przekadrowujesz. W ten sposob masz te same ustawienia.

Kapito?

bialy260
25-12-2007, 23:02
Teraz kapuje mniej wiecej o co chodzi ale w tym Twoim przykladzie blokuje swiatlo natomiast co z ostroscia? Jezeli zmierze swiatlo na twarzy modela i zlapuie ostrosc i przekadruje przesuwajac aparacik tak aby model byl powiedzmy lekko z prawej kadru to ostrosc sie nie zmieni?

Igorsky
25-12-2007, 23:25
Jesli nie zmieni sie twoja odleglosc do modela to nie. Masz zablokowana ostrosc.

ozzy
26-12-2007, 18:42
Teraz kapuje mniej wiecej o co chodzi ale w tym Twoim przykladzie blokuje swiatlo natomiast co z ostroscia? Jezeli zmierze swiatlo na twarzy modela i zlapuie ostrosc i przekadruje przesuwajac aparacik tak aby model byl powiedzmy lekko z prawej kadru to ostrosc sie nie zmieni?

jeśli będziesz miał ustawionego AF w tryb AF-S to się nie zmieni.
poza tym temu przyciskowi można również przypisać zablokowanie zarówno ostrości jak i ekspozycji :)

bialy260
26-12-2007, 23:00
Moim zdaniem to troche taka zabawka a mianowicie jezeli fotografuje osobe ktora jest w centrum kadru a z tylu jako tlo bedzie naprzyklad gdzies w oddali kilka drzew i zlablokuje kompozycje i ostrosc na tej osobie przekadruje w taki sposob aby ta osoba byla z prawej strony kadu i przesune kadr na te dzrewa to one wyjda malo ostre tak to sobie wymyslilem mam racje? Jezeli ma racje to aby drzewa mialy byc tak ostr jak ta osoba powinny byc na jednej lini z tym glownym obiektem na ktorym zablokowalem ostrosc i kompozycje

stig
26-12-2007, 23:17
Moim zdaniem to troche taka zabawka a mianowicie jezeli fotografuje osobe ktora jest w centrum kadru a z tylu jako tlo bedzie naprzyklad gdzies w oddali kilka drzew i zlablokuje kompozycje i ostrosc na tej osobie przekadruje w taki sposob aby ta osoba byla z prawej strony kadu i przesune kadr na te dzrewa to one wyjda malo ostre
A czemu? Przeciez ekspozycja to nie ostrosc. Blokujesz tylko ekspozycje, a ostrosc pozostawiasz nienaruszona -- jesli oczywiscie tak wlasnie zrobisz.

Igorsky
26-12-2007, 23:20
... przesune kadr na te dzrewa to one wyjda malo ostre tak to sobie wymyslilem mam racje?

Jezeli ma racje to aby drzewa mialy byc tak ostr jak ta osoba powinny byc na jednej lini z tym glownym obiektem na ktorym zablokowalem ostrosc i kompozycje

No tak od zarania dziejow jest i bedzie ;-)

bialy260
26-12-2007, 23:31
Chyba cos sie nie rozumiemy bo jezeli zablokuje tylko ekspozycje na tej osobie czyli wciskam spust do polowy i naciskam AE-L i przekadruje na dzrewa ktore znajduja sie 20 m z lewj strony tej osoby z tylu trzymajac nadal blokade i nacisne spust do konca to zlapie mi ostrosc tych drzew ponownie a glowny obiekt pozostanie nieostry. Chyba ze jest to kwestia oddalenia tego glownego obiektu od obiektywu aby w miare wyrownac odlegloscia drzewa i ta osobe

stig
26-12-2007, 23:39
Chyba cos sie nie rozumiemy bo jezeli zablokuje tylko ekspozycje na tej osobie czyli wciskam spust do polowy i naciskam AE-L i przekadruje na dzrewa ktore znajduja sie 20 m z lewj strony tej osoby z tylu trzymajac nadal blokade i nacisne spust do konca to zlapie mi ostrosc tych drzew ponownie A jakim to cudem? Jesli uzywasz AF single, to przeciez ostrosc sie nie zmienia po wcisnieciu do polowy i przytrzymaniu spustu migawki. Po przekadrowaniu wiec bedziesz mial ekspozycje z twarzy (poprzez wcisniecie AE-L) i ostrosc takze na niej.

bialy260
26-12-2007, 23:56
To w taki razie chyba ja robie jakiegos babola i nie wykorzystuje chyba tej funkcji zgodnie z przeznaczeniem wrzucam przykladowe fotki sorry za tak prymitywne ale chcialem mniej wiecej przedstawic o co mi chodzihttp://img185.imageshack.us/img185/9730/dsc6150fj9.jpg ----glowny obiekt czyli tutaj ten zel po przekadrowniu chcialbym aby zel czyli glowny opbiekt z ktorego blokowalem ekspozycje mial ta sama ostrosc co ta ramka a niestety na zalaczonej fotce jest inaczej http://img168.imageshack.us/img168/4622/dsc6152lk9.jpg

Grzybu
27-12-2007, 09:49
To może mieć związek z kilkoma sprawami (zakładam, że przy przekadrowaniu nie zwalniasz spustu). Po pierwsze, możesz mieć ustawiony AF w pozycji auto (AF-A) lub continuous (AF-C). Jeśli chcesz mieć pewność blokowania AF, to najlepiej przestawić go na Single AF-S. Po drugie, być może nie ustawiłeś sobie blokowania AF przyciskiem spustu. O ile pamiętam (na podstawie D50) to chyba można wyłączyć blokowanie AF spustem migawki, jeśli jednak tutaj nic nie "grzebałeś" to powinno być ustawione dobrze.
Na koniec zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz.
Mianowicie napisałeś:

glowny obiekt czyli tutaj ten zel po przekadrowniu chcialbym aby zel czyli glowny opbiekt z ktorego blokowalem ekspozycje mial ta sama ostrosc co ta ramka a niestety na zalaczonej fotce jest inaczej

W tym momencie nie bardzo wiem, o co pytasz. Jeśli chciałeś mieć żel z tą samą ostrością co ramka, to trzeba zmienić głębię ostrości. Przy tych ustawieniach, głębia obejmie albo ramkę, albo żel i żadne przekadrowania nic tutaj nie zmienią.

bialy260
27-12-2007, 11:03
Jesli chodzi o ustawienie o ktorych piszesz wszystkie mialem ustwaione prawidlowo wiec zostaje kwestia głebi ostrosci czyli musze oddalic sie od obiektu lub przymnknac przesłone

Grzybu
27-12-2007, 11:34
Jesli chodzi o ustawienie o ktorych piszesz wszystkie mialem ustwaione prawidlowo wiec zostaje kwestia głebi ostrosci czyli musze oddalic sie od obiektu lub przymnknac przesłone

Jeśli chcesz aby obydwa obiekty były ostre, to najlepiej zrobić i jedno i drugie, oczywiście samo przymknięcie przesłony też powinno pomóc. Powinieneś też ostrzyć na obiekcie bliższym, bo głębia ostrości nie rozkłada się równo. Jest ona mniejsza przed ostrym obiektem niż za.