PDA

Zobacz pełną wersję : SB 600, czasem nie błyska... co jej jest?

elanek
25-12-2007, 00:38
Mam problem z lampką SB600. Jak jest długo nie używana, po włożeniu baterii, 4-5 razy na początku nie chce mi błysnąć, potem chodzi jak marzenie. Dziś na sesji powigiijnej podobnie, dwa razy na początku nie błysnęła, potem przez około 30 zdjęć jak marzenie, potem znowu dwa razy nie błysnęła, potem znowu cudnie chodziła. Co z nią może być nie tak?
Czy zdycha, czy to jakaś niewielka kontuzja wymagająca naprawy?

jaboo
25-12-2007, 01:34
Cześć. Żeby było śmiesznie, mam identyczny problem, ale z SB 800. Dziś Wigilia (nota bene, wszystkiego Najlepszego dla Wsztstkich Forumowiczów), wyciągam lampę. Dwa razy mi błysnęła. Potem ni hu hu. Ale żeby było jeszcze śmieszniej - kilka razy błyskała, a zdjęcia były calutkie czarne. Tak, jakbym pstrykał z dekielkiem na obiektywie. Pomocy.

flinch
25-12-2007, 01:42
To nie jest czasem tak, że nadąża z ładowaniem...?
Wyzwala taki błysk, "ile jej dajecie czasu", a nie taki, jaki powinna - dlatego fotki są niedoświetlone.

elanek
25-12-2007, 01:46
To nie jest czasem tak, że nadąża z ładowaniem...?

Myślę, że nie w tym problem - u mnie miała dziś dużo czasu, zresztą włożyłem jej baterie dobre...

sokrates
01-01-2008, 22:43
nie wiem czy w czymś pomogę ale dalej uczepię się baterii - mam starutkie akku GP 2600 i lampa długo ładuje się jeśli akku są świeżo po ładowaniu. Najwydajniej działają tak po 2 dniach od ładowania.

jaboo
02-01-2008, 00:40
No to ja się znowu dołączę. Pisałem, że mam podobny problem z SB800. Otóż, u mnie sprawa jednak rozbijałą się o akumulatory. Czekałem na jakiś sygnał na wyświetlaczu, że jest słaby poziom baterii, ale o tym najwyraźniej nie pomyśleli. One rzeczywiście były słabe. Naładowałem porządnie i..... po kłopocie.

Spróbuj sprawdzić, bo może jeden z czterech akumulatorków jest już lipny. Pod warunkiem, że Twoja ładowarka pokazuje stan każdej baterii.
U mnie jeden już nie ciągnął i musiałem wyrzucić

elanek
02-01-2008, 09:57
Wielkie dzięki, sprawdzę. Mam jednak wrażenie, że działo się to również na drugim komplecie akumulatorów. Kupie dziś jakieś porządne zwykłe baterie i sprawdzę na nich. Najwyżej wymienię akumulatory.
Odezwę się po południu w tej sprawie. Dziękuję. Proszę o kolejne uwagi.

markB
02-01-2008, 19:39
Jak długo była nieużywana? Jak bardzo długo to problem znany, związany z kondensatorem: co jakiś czas trzeba wyciągnąć lampę z worka, załadować baterie i włączyć na chwilę. Inaczej kondensator może stracić "uformowanie" i, szczególnie na początku, nie doładowywać lampy jak trzeba.

Tofifik
02-01-2008, 23:48
ja z kolei mam tak ze lampa dziala aparat na on, zrobie kilka zdjec a potem lipa. okazuje sie ze nagle lampa nie chce stykac z body i body jej nie wykrywa chciaz siedzi wcisienta z przekreconą blokadka. a by zadzialala musze z kilka razy zrobic on off na lampie i body i przy okazji ja zdjac i zapiąc spowrotem
:/

szymony
02-01-2008, 23:57
ja z kolei mam tak ze lampa dziala aparat na on, zrobie kilka zdjec a potem lipa. okazuje sie ze nagle lampa nie chce stykac z body i body jej nie wykrywa chciaz siedzi wcisienta z przekreconą blokadka. a by zadzialala musze z kilka razy zrobic on off na lampie i body i przy okazji ja zdjac i zapiąc spowrotem
:/

Podegnij blaszki w sankach, powinno być lepiej.

elanek
03-01-2008, 01:45
Jak długo była nieużywana? Jak bardzo długo to problem znany, związany z kondensatorem: co jakiś czas trzeba wyciągnąć lampę z worka, załadować baterie i włączyć na chwilę. Inaczej kondensator może stracić "uformowanie" i, szczególnie na początku, nie doładowywać lampy jak trzeba.

Właśnie problem w tym, ze mi podczas focenia odmówiła posłuszeństwa - co kilka strzałów nie błyskała.
Kupiłem dziś baterie, włożyłem do lampki i od razu strzelała. Ucieszyłem się ogromnie. Jednak po paru godzinach przestoju znów 2 razy na początku nie błysnęła. Po chwili znów włączyłem i błyskała.
Czyli może być coś z kondensatorem. Naprawia sie gdzieś takie coś? Niekoniecznie w Nikon Polska...
Może zna ktoś jakieś miejsce w Małopolsce gdzie pogrzebią w SB-600?
I tak trza kupić nową lampkę, a tą zostawić w zapasie albo po naprawie z czystym sumieniem sprzedać.

stachmuszel
03-01-2008, 15:32
Sprawdź dokładnie połączenie z body. Wg mnie problemem jest komunikacja lampy z body. Może trzeba odtłuścić styki.
Pozdr.

markB
03-01-2008, 17:11
Może być też tak, że jeśli zostawiałeś lampę z bateriami nieużywaną przez dłuższy czas to styki wewnątrz pojemnika na baterie mogły zaśniedzieć, co objawia się brakiem kontaktu co pewien czas. Tylko, że wtedy cała lampa się wyłącza. Zwykle pomaga przetarcie metalowych styków gumką.

elanek
03-01-2008, 18:28
podpiałem dzis do drugiej puszki i tak co 6-7 strzałów nie odpala. Poczyszczę co sie da w obu puchach i lampce i powiem niebawem.
Nowe baterie wczoraj włożyłem do lampki i było znacznie lepiej niż przy starych aku. dzis po paru strzałach słychać było jak się ładuje między nimi (piszczy). Obawiam się ze to może być coś z tym kondensatorkiem,

elanek
08-01-2008, 15:47
CD zabawy:
Na nowych akku smiga, smigała rownież dosyć długo na alkaicznych bateryjkach. Podejrzane są akumulatorki, a konkretniej moja ładowarka. Sprawdzę na innej lampie i ładowarce w sobotę i dam znać. Oby to tylko sprawy zasilania... Jesli tak to będę mógł z czystym sumieniem sprzedać i kupić SB800, jak nie to sobie ja zostawię.

elanek
11-01-2008, 09:59
Kolejne newsy:
Jak założę załadowane akku to czasem nie odpali raz czy dwa na początku a potem śmiga jak marzenie:) Więć nie wiem...
Czy jest sens wysyłać ja do serwisu do Wawy?

RAQ
12-01-2008, 10:06
patrząc na tę loterię z błyskami - wysyłaj, niech sprawdzą co i jak bo inaczej do emerytury będziesz zachodzić w głowę co jest nie tak...

elanek
12-01-2008, 11:03
patrząc na tę loterię z błyskami - wysyłaj, niech sprawdzą co i jak bo inaczej do emerytury będziesz zachodzić w głowę co jest nie tak...

Na dzisiejszą robotę pozyczyłem od kolegi, będe miał dwie. I tak muszę kupić nową, zastanawiałem czy sobie nie zostawić starej do mniej poważnych zadań. No bo sprzedać jej nie sprzedam w takim stanie, nie dostalbym za nią wiele... Myślałem, że odezwie się jakis elektronik hobbysta z forum, który bedzie miał pojecie co może być.
Masz rację RAQ, trza wyslać do NP i zapłacić za ekspertyzę. Dziś ją potestuję na ślubiku i jeszcze coś stuknę.