Zobacz pełną wersję : Czytanie NEF-ów w Photoshopie CS
Chłopaki, poddałem się... szukam i szukam i znaleźć nie mogę - jak otworzyć NEF-a Photoshopem CS ? Instalowałem nikonowskie cuda dostępne na ich stronie, bo zapewniali, że dodają wtedy do istniejącej instalacji PS-a filtrzyk do otwierania NEF-ów. Guzik prawda. Darmowy soft typu Nikon View zawiesza mi się po uruchomieniu. Nie chcę wyrzucać kasy na Nikon Capture. Żaden Camera Raw mi nie czyta NEF-ów Nikona D50 - albo nie jest kompatybilny z PS CS, albo nie obsługuje RAW-a z D50-tki. Nie mogę nigdzie znaleźć żadnego plugina, który by ten problem załatwił, a szukam tego czegoś od ponad tygodnia. Więc się poddałem...
MACIE MOŻE COŚ TAKIEGO? DACIE LINKA?
GrzegorzPPP
24-12-2007, 18:07
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8288
albo sciagnij ze strony Nikona darmowy ViewNX, "wywolaj" w nim NEFa i uzyj opcji "otworz w Photoshopie"
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8288
Ha, dawno już prześledziłem takie wątki... Niby temat przetrzepany na wszystkie strony, ale problem pozostaje.
Więc co następuje:
1. Nie działa mi żaden Plug-in do Photoshopa z serii Camera Raw, instalowałem wszystkie. Albo plugin nie pasuje do mojego PS, albo mam błąd odczytu moich NEF-ów
2. Nikon ViewNX zawiesza mi się przy próbie odczytu NEF-a
3. Podobno jest jakieś trzecie rozwiązanie, jakiś Plugin do PS alternatywny do Camera RAW, nigdzie go znaleźć nie mogę...
3. Podobno jest jakieś trzecie rozwiązanie, jakiś Plugin do PS alternatywny do Camera RAW, nigdzie go znaleźć nie mogę...Alternatywnego nie ma. :) Jest jedynie konwerter NEFow do formatu DNG, ktorego z kolei czytaja wszystkie (chyba) wersje CameraRAW. Tenze DNG Conwerter powinienes znalezc w paczkach z CameraRAW.
Władca Pixeli
25-12-2007, 08:08
Alternatywnego nie ma. :)
Są :mrgreen:
Z PhotoShopem 7 to pracowało więc moze będzie pracować z CS.
Zainstaluj Nikon Capture 4.4 trial. (Oczywiście PhotoShop musi być zainstalowany wcześniej).
W czasie instalacji powinien się pytać czy zainstalować Plugin do PhotoShopa.
Odpowiadasz Tak.
Nikon Capture będzie działał przez 30 dni. Po tym czasie zostaw go mimo że nie będzie działał.
Są :mrgreen: Alternatywa, to cos rownowaznego lub w tym przypadku dajacego podobne mozliwosci do CameraRAW. Ten shit, ktory sie instaluje z NC nazywasz alternatywa CameraRAW? :mrgreen:
Władca Pixeli
25-12-2007, 08:18
Alternatywa, to cos rownowaznego lub w tym przypadku dajacego podobne mozliwosci do CameraRAW. Ten shit, ktory sie instaluje z NC nazywasz alternatywa CameraRAW? :mrgreen:
Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. :mrgreen:
alternatywa jest view nx, tyle skoro nie dziala to cos jest nakaszanione w systemie
el_coyotte
30-12-2007, 23:57
właśnie mam ten sam problem. wyczytałem na stronie adobe, ze aby otworzyc nefy z d300 potrzebny jest camera raw w wersji 4.3.1, ktory to z kolei działa tylko i wyłącznie z cs3. do cs2 jest tylko w wersji 3.7. ale niestety ta wersja jest niewystarczająca do współpracy z ostatnimi produktami nikona. wydaje sie, ze zmuszaja nas do zakupu najnowszej wersji... no szlag człowieka trafia... chyba, ze czegos nie doczytałem.
el_coyotte
31-12-2007, 00:03
sprawdziłem - alternatywa jest to, o czym pisze stig: konwersja do .dng a potem juz mozesz otwierac w cs. http://www.adobe.com/support/downloads/thankyou.jsp?ftpID=3820&fileID=3541
właśnie mam ten sam problem. wyczytałem na stronie adobe, ze aby otworzyc nefy z d300 potrzebny jest camera raw w wersji 4.3.1, ktory to z kolei działa tylko i wyłącznie z cs3. do cs2 jest tylko w wersji 3.7. ale niestety ta wersja jest niewystarczająca do współpracy z ostatnimi produktami nikona. wydaje sie, ze zmuszaja nas do zakupu najnowszej wersji... no szlag człowieka trafia... chyba, ze czegos nie doczytałem.
Zgadza sie. By używac nowego Camera RAW trzeba mieć CS3, niestety...
sprawdziłem - alternatywa jest to, o czym pisze stig: konwersja do .dng a potem juz mozesz otwierac w cs. http://www.adobe.com/support/downloads/thankyou.jsp?ftpID=3820&fileID=3541
Ha, ciekawostka... zrobiłem konwersję RAW do DNG - nic z tego - Photoshop wyświetla mi taki sam komunikat, że coś z moim plikiem jest nie tak. Zwariować można. Zainstalowałem Capture NX, jak twierdzi Nikon - powinien się sam dodać jakiś plug-in do Photoshopa. NiE DODAJE SIĘ! Photoshop CS głupi jak był, tak jest! Trudno. W końcu może jakiś mądry coś wymyśli. Jak na razie nie mam jak obrabiac RAW-ów z Nikona D50 w Photoshopie.
el_coyotte
05-01-2008, 11:43
ja bym zrobił tak:
- najpierw sformatował kartę i spróbował raz jeszcze z nowymi zdjęciami - tak jest najprosciej
- potem odinstalowal wszystkie pluginy do fotoszopa
- nastepnie odinstaluj wszystkie programy nikona - jesli decydujesz sie na uzywanie fotoszopa
- jesli jeszcze nie działa - odinstaluj fotoszopa i wrzuc go raz jeszcze.
Jesli pisze, ze cos masz z plikiem nie tak - musi byc cos z nim nie tak. U mnie tez wywalał jakis błąd (juz niestety nie pamietam o co chodziło) jednak sposób, o którym pisałem Ci post wyżej, zupełnie rozwiązał ten roblem (chociaz to nie to, co miec u siebie CS3 i o nic sie nie martwić, jednak ciągle lepiej niż kompletnie nie móc otwierac zdjęć)
Lubię jak problem rozwiązuje się sam... na przykład, kiedy Nikon dodaje Capture NX do nowego modelu aparatu :-) Swoją drogą, powinien dodawać go do każdego modelu, a nie tylko do tych z wyższej półki. Ten program ma tylko jedną zaletę - że działa. Ergonomia do kitu, czytelność paletek z narzędziami beznadziejna, szybkość działania jak ślimak na piasku, ale cóż - da się nim przegryźć NEF-a, ugotować go, by nie był surowy i mieć JPEG-a. Nieźle działa w nim redukcja szumów i mory, podobnie jak zabawa z balansem bieli. Choć nie rozumiem, dlaczego redukowanie szumu obciąża procesor w 99% i trwa całe wieki (przy NEF-ie z D50 ważącym nieco ponad 5 MB). No ale taki jego już urok. jakby nie patrzeć, mielenie NEF-ów to straszliwie czasochłonne zajęcie. A'propos - dzięki chłopaki za cały komplet porad odnośnie Camera Raw :-)