Zobacz pełną wersję : Jaki statyw do ok. 600zl?
Jako, ze temat statywow jest mi narazie obcy chcialbym Was proscic o pomoc.
Statyw (jakis) musze powoli kupic.
Nie wiem kto je produkuje (co sie liczy na rynku) czym roznia sie statywy od siebie (poza wysokoscia) na co zwrocic uwage przy zakupie (co jest wazne, co musi (dobry) statyw miec, itd...
Jeste amatorem wiec nie jest to cos co bedzie pracowac w studio. Musi byc lekki, oczywiscie stabilny, miec rozsadne rozmiary (do korzystania na codzien w domu i w plenerze). Probowalem googl'a ale nie jestem nawet pewien jak je porownywac.
Pomocy!:-)
Pozdrawiam,
Scout
Ps. Wesolych Swiat!
Ps2. Statyw ma pracowac z D70 + 18-200mm + cos z szerokim katem co kupie lada dzien (np. Sigma 10-20mm - jeszcze sie zastanawiam co wybrac) + tez jeszcze nie nabyty ale w planach staloogniskowy obiektyw do portretow.
Jeśli wybierzesz spośród Manfrotto, Slik, Gitzo (nie wiem czy ostatnie nie przewyższa finansów) statywy ( i głowica) o udźwigu ok 6 kg to będziesz zadowolony. Rodzaj głowicy zależy już od Twoich preferencji.
Ja mam Manfrotto 190 XDB ( uzywany kupilem za 150 zl ) , na allegro widze po 370zl , do tego glowica 804RC2 za 250 zl i bedzie super zestaw :)
Czym sie roznia te glowice od siebie, na co mam zwrocic uwage, czego nie kupowac (dlaczego). Czy moge miec statyw innej firmy a glowice innej? Myslalem, ze statyw z glowica to calosc...
zależy też ile masz wzrostu:) i czy nie bedzie Ci przeszkadzało że będziesz musiał schylać się do wizjera- mnie osobiście strasznie to wkurzało. ból pleców od ciągłego wygianania również.
manfrotto 190- max wysokość z wysunietą kolumną - 146 cm (dla mnie troche mało)- nówka kosztuje 450-500zl
manfrotto 055- jw 178,5 cm (ze schowaną kolumną 142cm)- cena nowego ok. 550-600zł
do tego głowice tego samego producenta- tu już co wolisz- kulowa (MN 484RC2), 3d (np MN 804RC2)
ew. możesz kupić tańsze nogi (np goldphoto YH324 wysyokość 143/184 cm) i którąś z ww głowic (o głowicach goldphoto nie słyszałem zbyt dobrych opinii)
Czym sie roznia te glowice od siebie, na co mam zwrocic uwage, czego nie kupowac (dlaczego). Czy moge miec statyw innej firmy a glowice innej? Myslalem, ze statyw z glowica to calosc...
czego nie kupować- statywu i głowicy za 150zł :) takie rzeczy nadają się do kompakta. Tak jak napisałem możesz mieć głowice innej firmy a nogi innej (goldphoto pasuje do manfrotto). Statyw i głowica to całość funkcjonalna :) ale każdą z tych rzeczy możesz kupić osobno. Oczywiście są robione 'komplety' ale... lepiej złożyć samemu z odpowiadających Ci elementów.
w skrócie odnośnie producentów:
-goldphoto, wyższe modele Slików i Velbona- klasa średnia
-manfrotto- Mercedes
-Gitzo- Bugatti ;)
dobra, jeszcze jakieś linki żebyś sobie obejrzał:)
goldphoto- http://www.foto-tip.pl/sklep/index.php?cPath=58
manfrotto- nogi- http://fotosklepik.pl/index.php?cat_id=22, głowice 3d- http://fotosklepik.pl/index.php?cat_id=14, głowice kulowe http://fotosklepik.pl/index.php?cat_id=15
michal8791
24-12-2007, 14:01
w skrócie odnośnie producentów:
-goldphoto, wyższe modele Slików i Velbona- klasa średnia
-manfrotto- Mercedes
-Gitzo- Bugatti ;)
OZZY nie zgodze sie z Toba aby wyższe modele SLIKa to była klasa średnia, mam jeden z nich ( PRO 700DX ) i uwazam ze stoi na równi z manfrotto np kumpla 190 nie jest tak stabilna jak moj, ale ten statyw swoje waży.
WESOŁYCH ŚWIĄT dla Wszystkich
klasyfikacja jest wymyślona na poczkaniu, ma charakter uogólniony i nie tyczy się porównywania jakiś konkretnych modeli :) więc oczywiście możesz się nie zgadzać. nie znam wszystkich Slików, ale porównałeś chyba jeden z topowych modeli z 'najsłabszą' frotką.
Ja podobnie jak poprzednicy polecę Manfrotto 055 lub 190, głowica jak wolisz kulowa, 3d. A co do klasyfikacji Frotek z np, Slikem, to ten drugi pozytywnie zaskakuje, ale Manfrotto to Manfrotto
mam manfro 055PROB i 804RC2 i jestem baaaaardzo zadowolony
Nie ma co się zastanawiać nad wyższością świąt (mam na myśli Slik vs Manfrotto) W każdym razie 190 nie wydaje mi się najsłabszym modelem Frotki, nie ważne. pomiędzy tymi modelami można wybrać wg swoich preferencji (wysokość, waga itp.) Co do głowic, to są 2 podstawowe podziały:
3D - posiada ona 3 gałki do regulacji (czasem jedna gałka zastąpiona jest motylkiem) wolna w obsłudze, ale precyzyjna, każdy kierunek można zablokować osobną gałką. (dobra do krajobrazów, można robić panoramy)
Kulowa - podstawą na której opiera się aparat, to kula. Dosyć szybka w ustawieniu, ale już nie taka precyzyjna. Rególowana zazwyczaj jednym motylkiem.
Są oczywiście jeszcze pochodne twory, np głowica pistoletowa (oparta na kuli), albo specjalistyczne do panoram.
Trzeba wybrać wg własnych preferencji, ale trzeba pamiętać o udźwigu.
Hmmmm... jednym slowem dalej nie wiem. Nie mialem okazji narazie w zadnym supermarkecie fotograficznym ich zobaczyc (spec. sklepy narazie zamkniete) a chcialbym cos uniwersalnego, lekkkiego, trwalego, itp. Jestem amatorem wiec statyw bede mial tylko jeden. Waga calosci jest wazna bo nie zawsze chce mi sie tragac duzo przy okazji. W celowe plenery z fotografia jako glownym powodem narazie nie mam czasu jezdzic ale lubie miec aparat pod reka i czesto czegos co byloby statywem jednak brakuje. Wysokosc mysle, ze do maks 1.80m - sam mam nie wiele wiecej wiec nawet i 1.60m tez starczy. Zreszta sam nie wiem ze statywu nie korzystalem i nie mam zadnych doswiadczen. Z kolei latwosc obslugi tez sie liczy i jesli poziom czy pion jest na statywie w miere latwy do ustawienia (nie musi byc idealny co do 0, dziesiatych stopnia) to tez mi pasuje. Aaaaa... no i zeby to potem po zlozeniu tez nie bylo wielkie :-)
Sa jakies szanse, ze sie wspolnie zgodzicie co bylo by dla takiego zoltdzioba jak ja najlepsze jako pierwszy statyw?
Widzisz, to jest niestety tak, że statyw jeśli ma być stabilny, to niestety musi swoje ważyć. Jeśli ma być wysoki, to nie dość że musi swoje ważyć, to jeszcze nie będzie kompaktowy po złożeniu. itd. itp. Jeśli masz budżet taki jaki masz, to lepiej kupić coś solidnego i ciężkiego, niż za jakiś czas kupować 2 raz. Osobiście rozważyłbym 2 warianty do wyboru:
1) wariant wyższy (ok 190cm):
Manfrotto 055XPROB + głowica
Slik 700DX
2) wariant niższy (ok 160 cm):
Manfrotto 190XPROB + głowica
Slik 500DX
Prawdopodobnie większość powie że Frotki lepsze i na tym pewnie stanie. W każdym razie nie będziesz żałował.
Aha pytałeś wcześniej o to czy głowice pasują do wszystkich nóg. Gwinty są ustandaryzowane, ale jest ich 2 rodzaje. 3/8" zazwyczaj na taki gwint są głowice i taki gwint mają też statywy, oraz 1/4" taki gwint masz w aparacie i na szybkozłączce głowicy. Zdarza się jednak, że niektóre głowice i statywy scalają się gwintem 1/4" na pewno taki gwint ma Slik 300DX i do niego nie podejdzie głowica Frotki która ma gwint 3/8"
Ok, dzieki, teraz musze znalezc sklep i sobie to na spokojnie obejzec :-)
Ciekawy watek, powaznie. Jak bym go przykleil lub zebral w calosc i wrzucil do faq
Prawdopodobnie większość powie że Frotki lepsze i na tym pewnie stanie.
Sorry za kolejne "laickie" pytanie ale, dlaczego mozna mowic, ze jeden statyw (firma) jest lepsza od drugiej? Co sie porownuje? W przypadku aparatow foto., aut czy komputerow sa to pewne powszechnie znane parametry + opinia wlasna. A co sie porownuje w statywach?
michal8791
01-01-2008, 18:16
Polecam przeczytanie tego artykułu
http://www.fotografuj.pl/Article/Wiem_co_kupuje_statyw/id/117
moze tym co stoją przed problemem kupna coś to pomoze w wyborze.
DMQuadro
02-01-2008, 21:41
Polecam Slik, np 500DX, już wymieniony wyżej. Jest sporo (razy 2) tańszy od Manfrotto, ale jakościowo jest OK. Przed tym miałem Velbona, aluminowego - jest lekki, poręczny - ale połowa zdęć do kosza.
Sorry za kolejne "laickie" pytanie ale, dlaczego mozna mowic, ze jeden statyw (firma) jest lepsza od drugiej? Co sie porownuje? W przypadku aparatow foto., aut czy komputerow sa to pewne powszechnie znane parametry + opinia wlasna. A co sie porownuje w statywach?
Prawdopodobnie chodzi o jakość wykonania i jakość użytych materiałów. Co do tych dwóch wcześniej wymienionych firm, to słyszałem (podkreślam, że słyszałem) że na w niektórych krajach Slik stoi na takim samym poziomie jak Manfrotto (chodzi o opinię użytkowników), a jest sporo tańszy. W Polsce (generalizując oczywiście) wszystkie wątki dotyczące statywów kończą się słowami "kup Manfrotto, a będziesz zadowolony".
Jest w tym na pewno sporo racji. Inna sprawa też, że do "frotek" możesz dokupić każdą część wchodzącą w skład statywu (też informacja zasłyszana, ale z różnych źródeł więc chyba prawdziwa). Nie wiem jak ze Slikami, bo w na forach jest stosunkowo mało informacji na ich temat.
Jeśli chodzi o tańsze statywy, typu GP, Bilora, First Opticum (czy jakoś tak) to też różnie bywa. Albo głowice kiepskiej jakości, albo konstrukcje niestabilne albo jeszcze inne takie. Oczywiście różnie też bywa z egzemplarzami. Generalnie tańsze "odpowiedniki", mając świadomość ich niedoskonałości, też sprawują się b. dobrze i zapewne wystarczają w 99% sytuacji.
michal8791
03-01-2008, 23:32
W pewnym sensie zgadzam sie z "Grzybu" Manfrotto to bardzo dobra firma i nie mozna sie doczepic do jakosci wykonania. Ja jak kupowałem statyw to przymierzałem sie do manfrotto, velbona sherpa 600R i do slika. Do Velbona podchodzilem kilka razy, macałem go, ogladałem i ze wzgledu na głowice odpadł. Jak porownałem cenowo manfrotto i slika to stwierdziłem ze po co przeplacac skoro mozna miec to samo za nizsza cene i wcale nie załuje.
Przypuszczam ze wielu forumowiczow ktorzy polecaja frotki (za co ich nie potepiam bo wiedza co maja) wcale nie mieli stycznosci ze slikami bo trzeba przyznac ze jest to dosc malo popularna firma (pod wzglecem ilosci uzykownikow a nie jakosci wykonania bo ta stoi na bardzo wysokim poziomie) w przeciwienstwie do frotek, wydaje mi sie ze wielu zmienilo by zdanie poznawszy organoleptycznie statywy SLIKa ze nie tylko manfrotto jest najlepszy.
Ja mam Manfrotto 190 XDB ( uzywany kupilem za 150 zl ) , na allegro widze po 370zl , do tego glowica 804RC2 za 250 zl i bedzie super zestaw :)
Również chcę kupić podobny zestaw. Powiedzcie mi czy dobrze się spisuje i udźwignie D80 (czasem z gripem) z Sigmą 70-300?
JA mam 055 i 029 mk2.Cholernie ciężki zestaw, ale coś za coś, jestem wielce zadowolony z niego.Jeśli chodzi o wyższość danych firm, to podzielam zdanie poprzedników chodzi tu o wykonanie, dobór materiałów, w frotce na to narzekać nie można:):)
Nie ma co się zastanawiać nad wyższością świąt (mam na myśli Slik vs Manfrotto)
wszystko zalezy od zasobnosci portfela .. bo mozna jeszcze sobie sprawic Gitzo ktore nie jest niczym nnym jak ekskluzywna frotka.
ja jakis czas temu z braku czasu i terminowosci zlecenia zakupilem slika pro 500dx od razu z glowica (nie pamietam jaka, moge sprawdzic), kupilem to w sklepie nie dla idotow bo tylko MM byl tak pozno otwarty, a samolot nie chcial poczekac do nastepnego dnia. kupilem z zalozeniem ze najwyzej sprzedam i kupie cos lepszego albo pouzywam az sie rozklekocze. problem w tym ze rozklekotac sie nie chce a nie oszczedzam gada, lacznie z zanurzaniem go do 3/4 w morzu .. jedyne co sie stalo to porysowal sie lekko plastik od raczek przy glowicy (zamocowalem statyw go plecaka do gory nogami bo tak bylo wygodniej :P wiec po kontakcie z betonem lekko sie rysnelo :D )
wiec na to wychodzi ze mozna taniej od manfrotto i wcale nie gorzej
Jakub Klimczak
17-01-2008, 22:37
Ze swojej strony mogę polecić Vanguard Tracker 4. Co prawda waży 3,5 kg ale jest za to bardzo solidnie zbudowany, katalogowo maksymalne obciążenie wynosi 10 kg i po użytkowaniu mogę stwierdzić, że bez problemu poradzi sobie z takim ciężarem.
Panowie i Panie, proszę pomóżcie mi
kupuje w tym tygodniu 70-300 VR i wydaje mi się że sprzydałby się również statyw do zestawu.
mój wzrost to 189 cm, ogólnie moja rodzina należy do wysokich więc statyw musi być duży.
nie musi być jakoś nadzwyczaj lekki, nie mam zamiaru go nosić ze sobą wszędzie, będę do używał głównie będąc na wsi.
bardziej by mi zależało żeby się składał do dość małych rozmiarów. ale to też nie jest mus
do niego będę podpinał D80 + 17-80 + 70-300VR, nic cięższego raczej nie mam i nie będę miał w planach kupować.
Co możecie doradzić w przystępnej cenie? Przystępna na statyw wacha się u mnie do 400 zł (450 max).
Bardzo proszę o wszelkie podpowiedzi i sugestie. Tematy przeczytałem już chyba w większości, niestety nigdzie nie znalazłem polecanego statywu tej wysokości w takiej cenie. W temacie jestem póki co kompletnie zielony, doradźcie mi z nogami i głowicą.
Proszę
Pozdrawiam
Mrozu
-Gitzo- paskudnie drogie "zabawki"...
cyrusvirus
21-01-2008, 03:43
Każdy chwali swoje więc nie będę inny :) Polecam Slika500. Bardzo fajny kawał stabilnego żelastwa. Razem z głowicą kosztuje ok 450 zeta. Głowica kulowa to nie jest jak to większość by chciała (w tym i ja) , ale myśl o zapłaceniu za frotke z kulą prawie dwukrotnej wartości Slika trochę mnie otrzeźwiła :) Nie ma co tu się wykłócać o większą stabilność między slikiem a mf bo tak naprawdę tej różnicy nie ma i nie ma co się oszukiwać... ;) Za MF przemawia możliwość założenia aparatu na statyw bez kolumny centralnej (fajna sprawa) i położenie kolumny w poziomie (z pewnością też fajnie). Noi to są te różnice - myślę, że istotne, ale jak nie są potrzebne i niema co przepłacać (o ile się ktoś liczy z pieniędzmi).
Aha - ja mam 180cm i ten jest bardzo dobry dla mnie (bez wysuniętej kolumny oczywiście), więc dla wyższych może być za niski z tym, że wyższym nic się nie stanie jak się troszeczkę pochylą raz na jakiś (niewielki) czas :)
Za MF przemawia możliwość założenia aparatu na statyw bez kolumny centralnej (fajna sprawa) i położenie kolumny w poziomie (z pewnością też fajnie).
a teraz bardzo proszę łopatologicznie do czego się przydają te funkcje.
cyrusvirus
21-01-2008, 12:13
a teraz bardzo proszę łopatologicznie do czego się przydają te funkcje.
Jak zamontujesz aparat na statywie bez kolumny centralnej to możesz rozkraczyć nogi statywu na maxa tak, że aparat będzie na minimalnej wysokości od ziemi (kilka cm), bo normalnie to kolumna centralna uniemożliwia taki zabieg - chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego ;) - fakt można sobie z tym poradzić (np. w w/w sliku) poprzez odwrócenie tejże kolumny tak, żeby aparat był do góry nogami i ustawić nisko przy ziemi, ale wtedy podczas obróbki trzeba wykonać skomplikowany zabieg odwrócenia zdjęcia ;) Wiadomo, bez kolumny centralnej - wygodniej
Kolumna w poziomie. Jak potrzebujesz zrobić zdjęcie pod kątem prostym z góry. Na przykład coś na stole i chcesz prosto z góry cyknąć. Bez możliwość położenia kolumny w poziomie takiego rodzaju zdjęcia są ciężko wykonalne bo na "normalnym" statywie przyfocisz nogi statywu, noi nie wyciągniesz aparatu centralnie nad obiekt. Jest to oczywiście pierwszy lepszy przykład - zastosowanie z pewnością obszerniejsze :)
ok dzięki wielkie już jaśniej w mojej głowie
wysłałem zapytanie do kilku sklepów, zobaczymy co oni mi doradzą.
a ten Twój statyw to Slik PRO 500 DX? na stronie znalazłem że on ma maks wysokość 162,5 cm.
wystarcza Ci to przy Twoim wzroście?
Pozdrawiam
Mrozu
cyrusvirus
21-01-2008, 12:47
Tak to ten model. Jak nogi statywu są rozłożone i rozstawione a kolumna centralna niewysunięta czyli w tej stabilnej pozycji to wizjer aparatu mam pomiędzy brodą a dolną wargą w takim wgłębieniu, tak więc się troszkę pochylam. Mi to nie przeszkadza. Większy model 700dx jest o kilogram cięższy i znacznie większy - to jest już prawdziwy kolos i ciężko by mi było się zabierać z nim wszędzie. Ten i tak jest wystarczająco ciężki (2.5kg)
hmmm a co myślicie o tym :
Manfrotto statyw DIGI 718B
@cyrusvirus
czy ten statyw ma te wszystkie funkcje o których mówiłeś? jak to można sprawdzić?
cyrusvirus
21-01-2008, 14:00
Nie nie ma. Pisałem, że "za MF (czytaj mantrotto) przemawia..." czyli, że statyw Manfrotto posiada w/w funkcje te z kolumną centralną.
...pamiętać też trzeba,że nie wszystkie frotki mają możliwość położenia kolumny w poziomie
jak to można sprawdzić?
hmm... nie podpowiem Ci :mrgreen:
no to się zgubiłem teraz:)
w takim razie, jeśli masz chwile i chęci jeszcze to pokaż mi nogi i głowice MF z poziomą kolumną i możliwościć założenia aparatu na statyw bez tej kolumny.
proszę
cyrusvirus
21-01-2008, 14:59
Tak wygląda manfrotto - tu akurat z głowicą pistoletową ale wiadomo może być każda inna. I to nie jest głowica z kolumną tylko nogi z kolumną montowaną poziomo, a głowicę przykręcasz do kolumny.
Manfrotto - TUTAJ KLIKNIJ! (http://cgi.ebay.co.uk/NEW-MANFROTTO-055XPROB-TRIPOD-KIT-MN322RC2-GRIP-HEAD_W0QQitemZ360014158398QQihZ023QQcategoryZ3325Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem)
A tu masz slika tylko model 300dx - nie znalazłem 500dx. Wygląda tak samo tylko masywniejszy, wyższy i jest srebrny bo z innych materiałów. A i ma pianką pokryte nogi. Głowica ta sama.
Slik - TUTAJ KLIKNIJ! (http://cgi.ebay.co.uk/NEW-SLIK-PRO-300DX-DIGITAL-CAMERA-TRIPOD-SUPPORT-KIT_W0QQitemZ360014456373QQihZ023QQcategoryZ3325QQ ssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem)
hmmm nie wiem już co robić.
zdecydowałem się na manfrotto jednak. teraz musze zdecydować który model. mam do wyboru:
Manfrotto DIGI 718B :
166 cm
kolumna ruchoma(nie przyczepiona do nóg)
brak możliwości poziomego ustawienia kolumny
cena z podstawową głowicą 365 zł
Manfrotto 190X PRO B:
146 cm
kolumna ruchoma
pozioma opcja
cena bez głowicy 489 zł ( + głowica ok 250zł)
taki wybór
co doradzicie dla początkującego amatora?
czy ta pozioma opcja kolumny jest aż tak ważna? do czego to można wykorzystać dokładnie? bo że do "przyrody i makro" to już wiem
czego nie ma podstawowa głowica z 718B w porównaniu do BASIC 804RC2? nie moge nigdzie znaleść żadnych konkretów
Pozdrawiam
Mrozu
michal8791
22-01-2008, 16:02
To jaki kupisz statyw bedziesz musiał wyboru dokonać sam, czy chcesz mieć b. dobrego manfrtotto, czy b. dobrego SLIKa, ja mam Slika PRO 700DX i nie zamienie go na zadną frotke ze wzgledu, ze jest tak samo dobry i tak samo dobrze wykonany co Manfrtotto a po drugie niższa cena zakupu, na plus działa to, ze ma gąbki na nogach co w wielu przypadkach zimą dziękowałem, ze mam je na statywie. Jesli chesz troche poczytac o nim i o moich pierwszych wrażeniach to zapraszam:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=15407
Wojteksw
22-01-2008, 17:10
Zastanawiałem sie nad statywem Manfrotto 190X PRO B, następnie Slik Pro 500 DX ale ostatecznie wybrałem Slik Pro 330 DX ze względu na przeznaczenie (wycieczki)i jestem naprawdę zadowolony. Jak Ktoś chce nosić więcej kg. to Slik Pro 500 lub 700 DX jest rewelacyjny.
rewelacyjny, zgadza się - coraz mocniej się zastanawiam nad 700 DX
jedynymi wadami są brak poziomej pozycji kolumny centralnej i jak się domyślam brak możliwości montażu głowicy bez kolumny. Czy się myle?
edit:
jaką głowice ma ten statyw? kulową czy 3d?
Pozdrawiam
Mrozu
michal8791
22-01-2008, 22:21
Ma głowicę 3D (1kg ;) ) i zgadza sie ze nei mozna zamontować głowicy bez kolumny oraz nie ma opcji poziomego montażu kolumny centralnej ale mnie to wcale nie przeszkadza bo nie potrzebowałem dotychczas tych opcji.
mybrighton
24-01-2008, 02:09
Ojojoj właśnie też rozglądam się za statywem - Moi drodzy nie spodziewałem się że statyw może być droższy od puszki :confused:
Gitzo to jest przegięcie :http://www.pstryk.pl/details:5957/gitzo+gt3540l+mountaineer+carbon+tripod+w.+column
michal8791
25-01-2008, 20:35
Ojojoj właśnie też rozglądam się za statywem - Moi drodzy nie spodziewałem się że statyw może być droższy od puszki :confused:
Gitzo to jest przegięcie :http://www.pstryk.pl/details:5957/gitzo+gt3540l+mountaineer+carbon+tripod+w.+column
mybrighton, to mam dla ciebie cos jeszcze lepszego:
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=14240&grupa=statywy&producent=Slik%20Karbon&
Zawsze można pokusić się o serie limitowane
http://fotopolis.pl/index.php?n=6491
Dobrze że ceny nie podają, bo można by sobie humor zepsuć
michal8791
25-01-2008, 22:32
Mozna ale co z tego skoro ten statyw ma bez wysuniętej kolumny centralnej zaledwie 119cm wysokości :D
mybrighton
26-01-2008, 02:27
No właśnie - i dlatego nie kupię statywu jubileuszowego :)
A tak pozatym to też szukam dobrego zestawu do około 600 pln. Mój powojenny model służył mojemu dziadkowi a od dobrych kilku latek także mnie - jest świetny, ale jego waga...