PDA

Zobacz pełną wersję : w jakich warunkach korzystać z blendy

pawel777
23-12-2007, 22:38
witam,

zaczynam myśleć o blendzie 5W1 natomiast wcześniej chciałbym dowiedzieć się w jakich konkretnie warunkach można z niej korzystać i jakie są praktyczne możliwości jej stosowania..

czy blenda cokolwiek pomoże gdy robię fotki w pochmurny dzionek przy świetle zastanym czy jedynie mogę ją stosować jak jest mocne słoneczko

czy blendy można używać jako powierzchni odbijającej do zewnętrznego flasha?

jak ten żagiel kreatywnie wykorzystywać?

RomanZWrocławia
23-12-2007, 22:51
ponoć prawdą staje się wypowiedziane po trzykroć
Paweł, krajanie, Dolnoślązaku błagam : KORZYŚĆ KORZYŚĆ KORZYŚĆ i jeszcze raz żeby odczynić KORZYŚĆ
kup blendę, zapłać asystentowi żeby ją trzymał wcześniej naucz go jeszcze jak ustawiać się z nią do światła i modeli, a pokochasz to światło.
Jak nie ma czego odbijać blenda zostaje w domu. Nawet ze srebrnej płaszczyzny pożytek jest żaden
POZDRAWIAM

kronos28
23-12-2007, 23:14
witam,

czy blenda cokolwiek pomoże gdy robię fotki w pochmurny dzionek przy świetle zastanym czy jedynie mogę ją stosować jak jest mocne słoneczko

odpowiednio duza czemu nie - zalezy od warunków mozna i w pochmurny dzien i np. aby doprowadzić trochę swiatla do ciemnego pomieszczenia itd. itd. oczywiscie w sloneczny dzien najlepiej/najłatwiej

czy blendy można używać jako powierzchni odbijającej do zewnętrznego flasha?

jak najbardziej

jak ten żagiel kreatywnie wykożystywać?

sam sobie tu odpowiedziales na swoje pytanie - kreatywnie! :)

możesz tez sobie jak bedzie duża to jako podręczne tło (np biała powierzchnia) np do ciasnych portretów czy do innego tam makro itd.

ekonet
23-12-2007, 23:23
Paweł, krajanie, Dolnoślązaku błagam
Ale przynajmniej jest konsekwentny ;)

Zależnie od rodzaju blendy - można jej również używać do zmiękczania światła przechodzącego - słonecznego lub błyskowego.

hcman
24-12-2007, 00:08
ekonet_pth - błędu w tytule nie wytknąłeś??? To nie możesz być ty:)

ekonet
24-12-2007, 00:11
ekonet_pth - błędu w tytule nie wytknąłeś??? To nie możesz być ty:)
Bo już go wcześniej Roman dopadł z tym samym, nie chciałem upuszczać więcej krwi ;)

hcman
24-12-2007, 00:15
Bo już go wcześniej Roman dopadł z tym samym, nie chciałem upuszczać więcej krwi ;)

Widziałem, ale i tak sądziłem, że się nie powstrzymasz:)

RomanZWrocławia
24-12-2007, 00:51
na razie poprawka w tytule postu....
Paweł śmielej!
idziesz w dobrym kierunku!

pawel777
24-12-2007, 01:08
oj... marudy... ja po polibudzie jestem to mi wolno!:) - tak się zawsze tłumacze:)

dzięki za wypowiedzi

ekonet
24-12-2007, 01:14
oj... marudy... ja po polibudzie jestem to mi wolno!:) - tak się zawsze tłumacze:)
Wiesz co? U kogoś widziałem takie ładne zdanie w "stopce", coś w tym rodzaju: "ortografii uczą już w podstawówce, więc nie tłumacz się, że nie jesteś humanistą". ;) Coś w tym jest.
A co do blendy - jaki jest powód, że zacząłeś odczuwać przemożną potrzebę jej posiadania?

pawel777
24-12-2007, 01:23
lubię robić (próbować) portrety... ale czasami oczy są takie niedoświetlone, albo świało jakoś tak niezaciekawie się rysuje... oglądam i śledzę systematycznie dział portret... no i widzę że tam fotki są zupełnie z innej półki... no to szukam i kombinuję by samemu coś lepiej działać...

ekonet
24-12-2007, 01:31
No to dobrze kombinujesz. Idź w tę stronę.

RomanZWrocławia
24-12-2007, 03:45
polibuda. polibuda.....
zapamiętać...
nie posyłać dziecka..

andre84
24-12-2007, 08:56
polibuda. polibuda.....
zapamiętać...
nie posyłać dziecka..

:neutral::):-D:mrgreen::lol::lol::eek:

ozzy
24-12-2007, 13:48
ooo, moja "stopka" została wywołana do tablicy ;)
a tak w temacie to blenda wprowadzi Cię poziom wyżej w portrecie:) możesz wykorzystać ją w dowolny sposób, jaki tylko sobie wymyślisz. Nawet w pochmurny dzień, jeśli ustawisz ją blisko twarzy to coś tam się od niej odbije :)

pawel777
24-12-2007, 14:53
to może jeszcze jedno praktycznie pytanko... zdaję sobię sprawę że jeśli zapytam jakiej wielkości kupić to powiecie że im większa tym lepsza:)... ale tak z praktycznego punktu widzenia do portrecików jakiej wielkości to powinno być skrzydełko?... i drugie pytanie czy cała konstrukcja blendy jest na tyle stabilna że ona sama w sobie trzyma płaszczyzne czy się "zawija"... czy trzymając ją u dołu tylko nad powiedzmy postacią przy portrecie blenda mi się nie złoży?

R
24-12-2007, 15:00
jest stabilna i sama sie nie zwinie. potrzebny jest tylko fizyczny do noszenia i UMIEJETNEGO "swiecenia". jak kupisz jedna to z czasem i tak stwierdzisz ze nie do wszystkiego sie nadaje :) docelowo i tak bedziesz mial ze 3 roznej wielkosci :)

zacznij od okraglej, takiej z metr srednicy, najlepiej 5w1, wtedy bedziesz wiedzial z jakiej najczesciej korzystasz, zakup kolejnych to formalnosc :)