PDA

Zobacz pełną wersję : Niedziałajacy autofocus w D80 z 18-135

danielg_007
22-12-2007, 23:49
Moi Drodzy,
Dzisiaj rano po około miesiącu odpaliłem swoją 80-kę i z przykrością stwierdziłem, że nie działa autofocus - zupełnie!!! Nie należę do profesjonalistów i na początku myślałem, że coś pochrzaniłem w menu, ale po zresetowaniu ustawień nic się nie zmieniło. Nie wiem, czy to ważne ale jakiś czas temu zdarzyło mi się, że po założeniu obiektywu aparat tak jak by w ogóle go nie zlokalizował, to znaczy na wyświetlaczu pojawił się kod błędu sygnalizujący brak obiektywu. Po poruszeniu obiektywem wszystko było OK.

Proszę o jakąś informację, jeśli ktoś miał podobny problem. Czy jest on związany z obiektywem, czy z aparatem? Zakładam, że niestety będę musiał pofatygować się do serwisu. Aparat jest jeszcze na gwarancji europejskiej - nie został kupiony od przedstawiciela NIkona w Polsce. Czy mam szanse wyegzekwowania jakichkolwiek praw z tego tytułu. Jestem z Warszawy, czy możecie mi poradzić jak najszybciej naprawić aparat?

Z góry dziękuję za pomoc.
Daniel

prz3mo
22-12-2007, 23:51
Przeczyść spirytusem styki obiektywu. Czasem najprostsze działania sa najskuteczniejsze...

ps. Przełącznik AF/M w korpusie jest oczywiscie na AF ?

danielg_007
23-12-2007, 00:04
Przełącznik jest oczywiście na AF:) Zarówno na body jak i na obiektywie. Już takim kompletnym laikiem to nie jestem:) Styki też przeczyściłem i niestety nic się nie zmieniło. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam.

prz3mo
23-12-2007, 00:05
Przełącznik jest oczywiście na AF:) Zarówno na body jak i na obiektywie. Już takim kompletnym laikiem to nie jestem:) Styki też przeczyściłem i niestety nic się nie zmieniło. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam.

No to pozostaje sprawdzic z innym obiektywem. Jesli bedzie to samo to wina body. Jesli bedzie OK to wina Twojego 18-135.

danielg_007
23-12-2007, 00:36
Jeszcze jedno, jak podpiąłem lampę - SB600 - to w lampie AF działa. Więc może to tylko szkło. Wolę to z dwojga złego. Całe szczęście, że pozostaje jeszcze manual. Jeszcze raz dzięki.

prz3mo
23-12-2007, 00:39
Jeszcze jedno, jak podpiąłem lampę - SB600 - to w lampie AF działa. Więc może to tylko szkło. Wolę to z dwojga złego. Całe szczęście, że pozostaje jeszcze manual. Jeszcze raz dzięki.

Jak nie masz nikogo znajomego z innym szkłem to podejdz do jakiegos Fotojokera i pod pretekstem zamiaru kupna podepnij jakies szkiełko i sprawdz.

jtr
23-12-2007, 15:33
Wydaje mi się że może to być wina szkła, bo sam co prawda nie miałem problemu z zupełnym brakiem autofocusa, ale zdarzało mi się też właśnie przy 18-135, że aparat go nie widział, pomagało wtedy lekkie poruszenie obiektywu albo podpięcie go na nowo. Teraz mam 24-85 i problem się nie pojawia. Może w 18-135 jest jakiś problem ze stykami, swoją drogą to nigdy nie byłem pewien czy ten obiektyw do końca dobrze siedzi, zawsze wydawało mi się że ma jakiś luz na bagnecie.

prz3mo
23-12-2007, 15:44
Nikon dał ciała umieszczając w 18-135 plastikowy bagnet...