Zobacz pełną wersję : Obiektyw uniwersalny do D40
Witam!
Jestem nowy tu na forum i mam jedno pytanko do Was.
Czy ten aparat: Nikon D40 + 18-55 mm posiada zoom optyczny tylko 3x ? Czy na tej stronie jest pomyłka LINK (http://www.proline.pl/shop.php?n=nikon-d40-prosta-funkcjonalna-lustrzanka-cyforwa). Czy to jest normalne ze tylko 3x zoom?
Za wyrozumiałość i odp dziekuje.
Zoom to nie cecha aparatu tylko obiektywu. Podziel sobie 55/18 i będziesz znał odpowiedź. Nie kupujesz kompaktu tylko lustrzankę z wymmienną optyką i od Ciebie zależy jaki zoom podepniesz.
vasper31
20-11-2007, 11:32
o matko.. trzykrotny zoom :) hehe ... przepraszam... od razu zaznacze na początku dyskusji o APARATACH D40(x) że nie mam nic na przeciw ani temu body ani ich użytkownikom... ponoć robi ładne JPEGi ..
legionize
20-11-2007, 11:38
Tu raczej jest mowa o zakresie ogniskowych 18-55 Ale można powiedzieć, że tak ma 3x. Tak to jest normalne.
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=447180&postcount=114 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38546&page=12)
nismo, przyzwyczajaj się powoli że musisz przestać patrzeć na "ilość zumu", ale na ogniskową obiektywu. Szerokie kąty to okolice 20-30mm, standardy czają się w okolicach 50-60, a tele to już 70 i więcej. Przeciętny kompakt z superzoomem ma ogniskowe w okolicach 6-72, przy czym tą wartość trzeba przeliczyć na ekwiwalent 35mm by mieć pełny obraz, zatem 6mm w kompakcie (nie każdym) to tak jak 36mm w lustrzance z pełną klatką. Cyfrowa lustrzanka amatorska uzyskuje taki ekwiwalent przy obiektywie 24mm. Ogólnie rzecz biorąc to zachęcam byś samemu dalej drążył temat. ;)
A co do odpowiedzi na Twoje pytanie: tak, można powiedzieć, że ten obiektyw ma zoom 3x. Nikkor 70-200VR też ma zoom ok. 3x. Ale chyba nietrudno się domyśleć że o zupełnie różne zumy chodzi. :)
a jakie obiektywy posiadają większy zoom? Czyli jeżeli coś znajduje się dalej i chcę to uchwycić to muszę zmienić obiektyw?
Lubie fotografię ale bardzo mało o niej wiem, więc musze poczytać o wszystkim ;]
to poczytaj
a w temacie "zooma": Sigma (http://www.sigma-foto.pl/), Tamron (http://www.tamron.pl), Nikkor (http://www.nikon.pl)
Nikkor 18-200 VR :)
Zoom: 11x
dzięki za linki, fotografia to troche drogie hobby dla innych praca.
dzięki za linki, fotografia to troche drogie hobby dla innych praca.
Drogie? Ono konsumuje każdą wolną złotówkę. :mrgreen:
Jeśli zależy Ci na dużych zbliżeniach to tele pokroju Nikkor 70-300VR albo bardzo uniwersalny Nikkor 18-200VR, który da Ci elastyczność niczym kompakt superzoom.
jacoslavgth
20-11-2007, 17:08
Drogie? Ono konsumuje każdą wolną złotówkę. :mrgreen:
Jeśli zależy Ci na dużych zbliżeniach to tele pokroju Nikkor 70-300VR albo bardzo uniwersalny Nikkor 18-200VR, który da Ci elastyczność niczym kompakt superzoom.
fenek, nawet nie pisz o pochlanianiu kazdej wolnej zlotowy :) to jest masakra nie hobby, dobrze ze czasem trafi sie zlecenie, przynajmniej jest jakies uzasadnienie dla najukochanszej (czasem mnie nawet potrafi zrozumiec :))
fenek, nawet nie pisz o pochlanianiu kazdej wolnej zlotowy :) to jest masakra nie hobby, dobrze ze czasem trafi sie zlecenie, przynajmniej jest jakies uzasadnienie dla najukochanszej (czasem mnie nawet potrafi zrozumiec :))
Co do kasy to święte słowa..ja sobie tłumaczę, że i tak na coś by to się wydało, a nawet przejadło i przepiło - a tak przynajmniej jakieś konkrety w postaci sprzętu zostają a ile radochy przy tym. Że nie wspomnę że zdarzają się droższe hobby jak np z branży samochodowej (tunning czy oldtimery itp) zabierz się za któryś z tamtych a zobaczysz że z naszym nie jest finansowo aż tak źle ;)
Co do głównego tematu wątku, to ech, każdy sam chyba musi do tego dojść, że zoom jest najmniej ważny. Marketing czyni cuda i powszechne pojęcie jest takie - dużo MPix i "duży zoom" najlepiej 18x = świetny aparat. Ech.A potem chcą lustzankę (bo ostatnio też modna i "zdjęcia robi lepsze" )i nagle zaczynają się dziwić...normalnie szok, zoom tylko 3x albo nawet bez zoomu??? Przez to przechodzi wiele osób, wiadomo nie każdy od razu wie wszystko.
No tylko ciekawe, że różnie do tej wiedzy ludzie dochodzą - jedni przez własne doświadczenie, inni przez dogłębną lekturę (książek internetu, także tego forum) a są tacy co mimo to, że to wszystko jest łatwo dostępne w tylu miejscach muszą i tak się (po raz setny tutaj) zapytać...;)
Właśnie - tak jak koledzy mówią - najlepsza rada to poczytać o tym - można nawet za darmo w Internecie..
Miłej lektury, ale nie ma to jak praktyka - potem będzie już tylko coraz łatwiej ;)
Panowie, z tym pazernym na kasę hobby, to nie przesadzajcie. Ktro jeździ na nartach, ten wie. Narty 2,5 tys., buty 1tys. kurtka 0,5 tys. polar 0,2 tys., spodnie 0,2 tys. bielizna 0,2 tys. kask 0,15 tys. rękawice 0,2 tys. A to tylko na 2-3 miesiące w roku !
A odpowiadając na wątek. Rozejrzyj się za 18-70 lub 18-135, obiektywy bardziej uniwersalne, w miarę tanie i pewnie na początek bądą Ci lepiej pasowały. A później ... zbieraj kasę.
a czy d40 to na początek dobry wybór? lubie to robić i narazie amatorsko pstrykam coolpixem 5600 ;)
jacoslavgth
20-11-2007, 20:12
Panowie, z tym pazernym na kasę hobby, to nie przesadzajcie. Ktro jeździ na nartach, ten wie. Narty 2,5 tys., buty 1tys. kurtka 0,5 tys. polar 0,2 tys., spodnie 0,2 tys. bielizna 0,2 tys. kask 0,15 tys. rękawice 0,2 tys. A to tylko na 2-3 miesiące w roku !
A odpowiadając na wątek. Rozejrzyj się za 18-70 lub 18-135, obiektywy bardziej uniwersalne, w miarę tanie i pewnie na początek bądą Ci lepiej pasowały. A później ... zbieraj kasę.
wlasnie policzylem ile mi dotychczas poszlo ok 19 tys pln - to nie jest malo i nie da sie porownac do nart :)
kronos28
20-11-2007, 20:41
wlasnie policzylem ile mi dotychczas poszlo ok 19 tys pln - to nie jest malo i nie da sie porownac do nart :)
wejdz sobie na jakies forum audiofilskie - dowiesz sie ze mamy hobby dla biednych ;)
Jacek Wrzesińsk
20-11-2007, 21:19
wejdz sobie na jakies forum audiofilskie - dowiesz sie ze mamy hobby dla biednych ;)
Np. kable do głośników za parę tysięcy(!):mrgreen:
Na szczęście audiofilem już byłem, z tego okresu został mi tylko sprzęt :) . Teraz dzieci, foto i narty.
D40 to świetny aparat, klucz do możliwości jakie daje fotografowanie "prawdziwym" aparatem.
a czy d40 to na początek dobry wybór? lubie to robić i narazie amatorsko pstrykam coolpixem 5600 ;)
D40x jest bardzo dobrym wyborem kolego kup w zestawie z obiektywem jak się już nim fotografi narobisz to zastanowisz sie co sobie jeszcze kupić z obiektywów .
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5583
Co do zoomu to zobacz jaki masz w swoim dotychczasowym aparacie a masz Zoom optyczny x3,0 .
Jak będziesz w sklepie to pamietaj tylko ze D40 a D40x to duża różnica .Ty kup D40x
D40X (http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/169585_techniczne) a tu D40 (http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/129780_techniczne)
pioter m
20-11-2007, 21:44
D40 to rols-royce przy tym coolpixie (mialem). Na poczatek wystarczy. Jak masz kasiorke, to mozesz dolozyc do d40x.
Narty to naprawdę drogi sport, mowię tu o jeździe wyczynowej - oprócz sprzętu, który trzeba wymieniać co sezon, wymienionego przez Piotra "Wu" dochodzą jeszcze wyjazdy na lodowce latem i zimą (kilka razy w roku) 2 tys/os., karnety na wyciągi (u nas najczęściej jeżdżą na Kasprowym) 0,1 tys za dzień i parę innych rzeczy :mrgreen:
Cóż to jest przy 19 tys. ;)
Czy w ciągu ostatniego miesiąca stało się coś o czym ja nie wiem? W jaki sposób nagle d40(x) stał się dobrym aparatem dla początkującego?
nismo poczytaj zamknięty już wątek o d40. Bądź świadom ograniczeń d40... bo to jest dobry aparat, ale wybrany świadomie. Obiektywów, których możliwości można wykorzystać w pełni, na razie, nie ma dużo i nie są najtańsze. O ile kupno d40 może bronić cena, to 40x już niebardzo... w tej cenie (40x) znajdzie się na rynku już puszki bardziej uniwersalne - moim zdaniem bardziej odpowiednie dla początkującego, który ma jeszcze nie do końca sprecyzowane wymagania i tzw. "kierunki rozwoju"...
Zaznaczam, że nie chcę wywoływać żadnych wojenek, mam d40, wiem o czym piszę...
saturnus1981
20-11-2007, 23:41
Wybacz ale ręce opadają jak ktoś pyta o zoom w lustrzance:) Sorki ale nie mogłem się powstrzymać żeby się deczko pośmiać. Przy okazji przypomniała mi się moja koleżanka z roku która widząc mojego maluczkiego D40 zapytała w pierwszej kolejności:"Jaki ma zoom?" a ja nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać. Niestety dla nietórych ZOOM to podstwa i nic im więcej do szcześcia nie potrzeba. Litości!
Czy w ciągu ostatniego miesiąca stało się coś o czym ja nie wiem? W jaki sposób nagle d40(x) stał się dobrym aparatem dla początkującego?
Może w końcu niektórzy zrozumieli, że kupując aparat, nie zostaje się z nim do końca życia i w miarę potrzeb można zmienić go na kolejny model. A lepiej robić zdjęcia wydając 1700 zł na D40 KIT, niż nie robić i zastanawiać się nad wydaniem 3500 zł. Poza tym, są tacy, dla których, to idealny wybór.
a jak jest z stabilizacją obrazu w lustrzankach, to zalezy od aparatu czy obiektywu, czy wogole w lustrzankach takie cos jest. Proszę nie bić ;]
legionize
22-11-2007, 12:06
Obiektywy VR w nikonie mają stabilizację. Pentaxy mają chyba w body
pioter m
22-11-2007, 12:17
Obiektywy VR w nikonie mają stabilizację. Pentaxy mają chyba w body
W obiektywie maja tez canon i panasonic, a w body (obok pentaxa) olympusy, samsung gx10 i aparaty sony.
Ta w obiektywie jest oczywiscie efektywniejsza, a w body tansza i dziala z kazdym szklem.
zapytała w pierwszej kolejności:"Jaki ma zoom?"
Jak to "jaki"? Ręczny. I czasem nożny.
saturnus1981
23-11-2007, 00:47
:d:d:d
kazujaman
23-11-2007, 14:43
zapytała w pierwszej kolejności:"Jaki ma zoom?"
Bo koleżanki to już takie są, że wszystkich kokietują,że "zoom nie ma znaczenia", a potem i tak z innymi koleżankami plotkują: "A wiesz,a ten Tomek to ma 55-200", "Eee, to fajnie, bo Bartek tyko stałkę 50" ;]
Bo koleżanki to już takie są, że wszystkich kokietują,że "zoom nie ma znaczenia", a potem i tak z innymi koleżankami plotkują: "A wiesz,a ten Tomek to ma 55-200", "Eee, to fajnie, bo Bartek tyko stałkę 50" ;]
hehe, a co ja mam powiedzieć, jak mi żona wczoraj powiedziała, że ten 70-300 VR (bez przenośni mowa o obiektywie) jest sexy i ją kręci?
a nigdy na rozmiar mojej 85 ;) nie narzekała (tu intepretacja dowolna).
dobrze że jakiejś 600 nie widziała...
nie narzekała, bo może nie wiedziała że jest coś większego (lepszego?) i cieszyła się z tego co ma... ;)
To ja swojej będę tylko o jakosci mówił...
Kup sobie taki zestaw i masz z głowy problem "zoomów".
http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=10260. Oczywiście w innych sklepach kupisz taniej w okolicach 3 tys.
Natomiast osobiście wolałbym coś takiego, oczywiście jeżeli jesteśmy przy nikonie D40x
http://www.digital24.pl/product_info.php?cPath=21_230_233&products_id=2638
Dla amatora wystarczy spokojnie
Kup sobie taki zestaw i masz z głowy problem "zoomów".
http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=10260. Oczywiście w innych sklepach kupisz taniej w okolicach 3 tys.
Natomiast osobiście wolałbym coś takiego, oczywiście jeżeli jesteśmy przy nikonie D40x
http://www.digital24.pl/product_info.php?cPath=21_230_233&products_id=2638
Dla amatora wystarczy spokojnie
Też bym się skłaniał - jak już - ku tej drugiej opcji, ale za te pięniądze to można dziś kupić używane D80 z 18-135 albo nawet czymś lepszym i to z pocałowaniem w rękę, bo tyle osób nagle chce przeskoczyć na D300, że sprzedają je za bezcen. Dziwne rzeczy się teraz dzieją na rynku przez to D300/D3 - nagle D80 (a i D200!)okazuje się słabym aparatem, albo przestało robić zdjęcia, czy jak? ;)
Za te pieniądze to chyba nawet lepsze rozwiązanie - jeśli idziemy w kierunku lustrzanki. Choć moim zdaniem niektórym nwystarczy w zupełności dobry kompakt.
Oczywiście że D80 + coś tam kitowego będzie lepszy i kosztował podobnie. Ale koledze chodzi o zoom tudzież tele zwanym :)
Prawda jest taka że proste lustra są już w cenie dobrych kompaktów, a wyglądają jako zawieszka bardziej interesująco :) Mało to się spotyka wielką puchę z jeszcze większym słojem i.... ustawione pokrętło na zeilony kwadracik. No ale jak kto lubi jego sprawa.
A tak poważnie to część ludzi kupuje proste lustra zadawalając się kitem i nigdy nie kupi już więcej żadnego ekstra obiektywu. Dlatego tak popularne są wszelkiej maści 18-135 i dużej liczbie osób zwyczajnie to odpowiada.
Dlatego jeżeli ktoś chce mieć wygodę dostęp do dużego zakresu ogniskowych kosztem jakości (może do zaakceptowania ) to dlaczego nie kupić ?
Druga opcja lepsza ale trzeba szkła zmieniać, a to się zaraz zasyfi matryca i będzie kolejny problem.
Moim zdaniem kluczowym pytaniem jest o sposób jak kto chce użytkować aparat i co chce nim pstrykać.
marcin.ka
29-11-2007, 13:58
Przepraszam za laickie pytanie, ale jestem świeżynką na forum i z fotografią zaczynam dopiero hmmm delikatnie rzecz nazywając po imieniu eksperymentować. Jakiś czas temu zakupiłem Nikona D40 z obiektywem 18-55 mm w zestawie.
Wszystko pięknie ślicznie, tylko podczas wyjazdów w teren odczułem brak teleobiektywu i do takowego się przymierzam. Z tego co wyczytałem na forum to znalazłem jedno maleństwo -NIKKOR 70-200 f/2.8G ED-IF AF-S VR , ale tu właśnie proszę Was o pomoc fachową, gdyż tak jak nadmieniłem jestem totalnym laikiem - jeszcze ;). Czy takowy obiektyw bez problemy podepnę do mojego body i jeśli mogę prosić o szybką lekcją jak się rozróżnia czy dany obiektyw będzie ok do danego body etc. Wiem, że obiektyw, który znalazłem na razie może przewyższać moją wiedzę i umiejętności, ale w przyszłości (jak opanuję już D40 i jej tajniki :P) mam zamiar zmienić na lepsze body i chciałbym, żeby również ten obiektyw mi do niego pasował.
Nadmienię, iż teleobiektyw głównie jest mi potrzebny do wszelkiego rodzaju zbliżeń na wodzie, tzn żaglówki, windsurfing etc. No chyba, że jesteście w stanie zweryfikować moje spojrzenie na to co potrzebuję i zaproponować jakiś inny obiektyw.
Dzięki za wszelkie rady i sugestie - tylko proszę mnie nie zjedźcie z błotem za to amatorskie pytanie ;).
Witam
Co do tematu jakie obiektywy pasują do D40(x) proponuję udać się do wyszukiwarki bo było już o tym setki razy.
Natomiast jakie preferencje co do teleobiektywu masz to ciężko będzie powiedzieć na rynku jest ich trochę do wyboru. Wszystko zależy od zasobności portfela i wymagań (czy jasne, czy ze stabilizacją). Polecam wejść do innego działu: http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=74
marcin.ka
29-11-2007, 15:18
Natomiast jakie preferencje co do teleobiektywu masz to ciężko będzie powiedzieć na rynku jest ich trochę do wyboru. Wszystko zależy od zasobności portfela i wymagań (czy jasne, czy ze stabilizacją).
Preferencje jakie mam to podałem już w poprzednim poście "NIKKOR 70-200 f/2.8G ED-IF AF-S VR" i zależy mi przede wszystkim żeby światło było dobre, co wydaje mi się model, który zaproponowałem posiada właściwe światło, zarówno jak i posiada stabilizację. Kwestia jest taka czy konkretny model będzie pasował do D40 i przyszłościowo np do D80. No i może jesteście w stanie mi zaproponować coś lepszego, oczywiście żeby mnie nie zabiło finansowo ;). Stąd moje pytanie.
Natomiast
Co do tematu jakie obiektywy pasują do D40(x) proponuję udać się do wyszukiwarki bo było już o tym setki razy.
wierz mi, że szukałem, ale chodziło mi o ABC jak konkretnie dobierać obiektyw do danego body.Bo to, że D40 nie ma śrubokręta i trzeba obiektyw dobrać z wbudowanym śrubokrętem, to jestem świadom. Chodzi mi raczej bardziej pod kątem mocowania, czy dane obiektywy się różnią średnicą czy coś w tym stylu ?? Krótko i na temat ;).
ABC też było. Uwierz mi :P
Krótko i na temat jest w instrukcji. W przypadku braku drukowanej można ją pobrać jako PDF ze strony nikona.
wasilewk
29-11-2007, 16:23
Preferencje jakie mam to podałem już w poprzednim poście "NIKKOR 70-200 f/2.8G ED-IF AF-S VR" i zależy mi przede wszystkim żeby światło było dobre, co wydaje mi się model, który zaproponowałem posiada właściwe światło, zarówno jak i posiada stabilizację. Kwestia jest taka czy konkretny model będzie pasował do D40 i przyszłościowo np do D80. No i może jesteście w stanie mi zaproponować coś lepszego, oczywiście żeby mnie nie zabiło finansowo ;). Stąd moje pytanie.
Natomiast
wierz mi, że szukałem, ale chodziło mi o ABC jak konkretnie dobierać obiektyw do danego body.Bo to, że D40 nie ma śrubokręta i trzeba obiektyw dobrać z wbudowanym śrubokrętem, to jestem świadom. Chodzi mi raczej bardziej pod kątem mocowania, czy dane obiektywy się różnią średnicą czy coś w tym stylu ?? Krótko i na temat ;).
Mechanicznie: mocowanie "Bayonet F" jest identyczne we wszystkich cyfrówkach Nikona (chyba, że jest jakiś dziwoląg, o którym nie słyszałem). Tak więc _z_tym_ typem mocowania: żaden obiektyw nie powinien uszkodzić aparatu i vice-versa.
Pzdr.
kronos28
29-11-2007, 17:13
Z d40 - pasować będą wszystkie nowe szkła przeznaczone pod bagnet nikona, AF bedziesz miał tylko ze szkłami oznaczonymi jako AF-S (czyli np 70-200 AF-S VR, lub 70-300 AF-S VR itd.) w nikonie i HSM w sigmie, z manualami nie bedzie pomiaru światła.
Z D80 - wszystkie szkła z oznaczeniem AF, AF-S, HSM itd. z manualami nie bedzie pomiaru światła - to dopiero w d200 i wzwyż.
Odpowiedź na twoje pytanie - 70-200 VR bedzie współpracował ze wszystkimi dostępnymi teraz korpusami nikona (D40(x), D50, D70(s), D80, D200, D300 itd.)
Wszystko to łatwo znaleźć na tym forum - opcja "szukaj" ehhhh
Wojtek_sl
29-11-2007, 20:39
Też mnie te obiektywy męczą, niestety :???:. Na razie do wyboru tylko Nikon i Sigma. Może inni też się obudzą (ceny) :
To już gdzieś było na forum - tabela zgodności obiektywów Nikon http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=19075&p_created=1158053186&p_sid=umHf6ZRi&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD00MSZwX3Byb2RzPTU0NCZwX2NhdHM9MjQxJnBfcHY 9MS41NDQmcF9jdj0xLjI0MSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlc nMuc2VhcmNoX25sJnBfcGFnZT0x&p_li=&p_topview=1
Sigma na swojej stronie także podaje obiektywy zgodne z D40 (X)
independence
02-12-2007, 14:43
Witam Was jestem tu nowy ale do rzeczy.
Jestem zupełnym amatorem ale chciałbym zacząć przygodę z fotografią tylko nie chce kupować jakiś manuali na początek ale właśnie tanią lustrzankę (na początku myślałem o hybrydzie) ale jak zobaczyłem że nikona d40 można kupić w prawie tej samej cenie.... i na niej chcę się uczyć wszystkiego.
Moje pytanie dotyczy zdjęć makro czy z obiektywem kitowym będzie to możliwe czy muszę dokupić inny ? lub jakiś konwerter wystarczy ? Drugi problem czy dostane obiektyw bym mógł jednocześnie robić zdjęcia makro i miał duży zoom (sorry ogniskową ;P ) ? Czy będę zmuszony do dwóch obiektywów?
Jeśli coś jest do wszystkiego, z reguły jest do niczego. Tak więc jeden z dużą ogniskową, drugi makro.
Kupując tanią lustrzankę będziesz skazany w dużej mierze na manuale ;)
independence
02-12-2007, 14:53
sorry miało być oczywiście "automaty" manual jak najbardziej
no dobra to co z tym makro ? jaka jest dobra ogniskowa by robić dobre zbliżenia ? kitowy może być do tego typu zdjęć ? ciągle porównuje do tych hybryd niektóre wyostrzają od zera a jak jest w lustrach ?
Zacznij od wyleczenia się z lenistwa. Szukajka (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikon.org.pl&q=makro&sitesearch=forum.nikon.org.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&do=dosearch&quicksearch=1&title=) nie gryzie.
norbertcala
22-12-2007, 17:57
Witam
To moj pierwszy post na forum ale czytam go juz długo
Używam D40 do której mam kitowy obiektyw AF-S Nikkor 18-55 oraz dodatkowo AF-S Nikkor 55-200
Teraz myślę sobie, ze bardzo chcętnie zmieniłbym de dwa obiektywy na cos bardziej uniweralnego i lepszego zarazem.
Znalazłem dwa obiektywy w podobnej cenie
Sigma 18-200 mm DC OS HSM
oraz
Nikkor AF-S DX VR 18-200 f/3,5-5,6G IF ED
Który polecacie?
Robie zdjęcia w bardzo ogółnych tematach, trochę portretów, troche krajobrazu trochę sportowych (rajdy samochodowe)
Prosze o jakąs podpowiedz
POzdrawiam
Norbert Cała
kronos28
22-12-2007, 18:00
bylooo 100000 razy - opcja szukaj nie gryzie...
z tych dwóch - N18-200VR jak masz kasę... bo lepszy optycznie, skuteczniejsza stabilizacja itd. itd. poszukaj w opcji "szukaj"
Kordian d70
22-12-2007, 18:23
kup sobie cos od razu ze stalym swiatelkiem,
polecam wyszukiwarke ;-)
norbertcala
22-12-2007, 18:26
kup sobie cos od razu ze stalym swiatelkiem,
polecam wyszukiwarke ;-)
A co ze stałym swiatłem polecasz? w normalnej cenie
Wojtek_sl
03-01-2008, 13:50
Pojawiają się nowe obiektywy. Tamron już też zaczyna produkcję http://www.tamron.pl/?/aktualnosci/pokaz/7/Nowy_TAMRON_AF_18-250mm_kompatybilny_z_aparatami_Nikon_D40/D40x
kerry123
03-01-2008, 14:52
oo elegancko mam nadzieje ze nikon wyda nie dlugo tania i fajna stalke jak 50mm 1.8 z af-s
norbertcala
03-01-2008, 15:05
Kupiłem więc Nikona 18-200 VR
Pierwsze wrażanie cieższy od kitowego :)
Takie małe body jak D40 wygląda na początku dziwnie z takim obiektywem.
Bardzo podoba mi się praca pierścienia zmiany ogniskowej jest dużo dokładniejsza niż w Kicie.
Mam też pytanie do czego tak naprawdę jest przełącznik Normal/Active wiem, że do zmiany pracy systemy VR ale na czym konkretnie polaga ta zmiana
norbertcala
03-01-2008, 15:19
Ten Obiektyw (NIKKOR 70-200 f/2.8G ED-IF AF-S VR) będzie pasował do D40 :) Bo nie ma różych mocowań.
Ja Kupiłem ostatnio do swojego D40 18-200 VR i narazie jestem zadowolony.
norbertcala
03-01-2008, 15:23
a jak jest z stabilizacją obrazu w lustrzankach, to zalezy od aparatu czy obiektywu, czy wogole w lustrzankach takie cos jest. Proszę nie bić ;]
W tym body nie ma stabilizacji.
Musisz mieć obiektyw z stabilizacą czyli VR w Nikonach i chyba OS w Sigmie (Tylko obiektywy tych firm w pełni będą działały z D40(x) bo maja wbudowany silnik AF ktorego brak w tym body)