PDA

Zobacz pełną wersję : inaczej na wyświetlaczu d80 a inaczej na moniotorze- jak ugryźć ten problem

mmmak
22-12-2007, 15:04
witam

mam problem tego typu:

byłem dziś w plenerku zrobiłem kilka fotek testowych krajobrazu. na monitorze w body zdjecia żylety a po wywołaniu na monitorze zdjecia ciemne, tak jakby sporo za duzo kontrastu.histogram pokazuje ze zdjecie jest dobrze naswietlone, w body super wszystkie szczegóły widac a przy wywoływaniu nef-a lipa.
nadmieniam ze monitor kalibrowałem w ten sposób że z labu w którym robie odbitki wziąłem zdjęcia testowe i zdjecia na płytach i wyregulowałem obraz aby m/w kontrast sie zgadzał i kolory były takie same, wiec niewiem skad wynika mój problem.

czy ustawic kontrast monitore domowego tak aby zdjecie wygladało jak na wyswietlaczy d80 a potem wywołac odbitke w labie i porównac efekt?

mam nadzieje ze podsuniecie jakis pomysł

z góry dziękuje i pozdrawiam

prz3mo
22-12-2007, 15:08
To pokaż takie, Twoje zdaniem za ciemne zdjęcie :)

israel
22-12-2007, 15:17
Witam,
wydaje mi się że na LCD D80 najlepiej patrzeć na wykresy ;), a podgląd zdjęcia jest żeby kadr sprawdzić. Ja mam jasność w D80 ustawioną na -1 - trochę lepiej wychodzi porównanie.

Jeśli robisz JPGi i wydają Ci się za ciemne na kompie - spróbuj pobawić się opcją D-Lighting.
Ostatnio robiłem zdjęcia potomka mojego kuzyna ;) (w zasadzie jak się nazywa takie dziecko - ja jestem jego wujkiem a on moim ...?) było trochę ciemno w pokoju. Na LCD w D80 było ok a na kompie już nie - robiłem RAW+JPG ale nie mogłem z RAWA uzyskać takich rezultatów jakbym chciał (programem LightZone, może jeszcze się pobawię czymś innym), użyłem w aparacie D-Lighting i moim zdaniem jest lepiej. A przynajmniej na tyle że mi wystarcza na razie ;)

mmmak
22-12-2007, 15:21
prosze, przykładowe pstryknięcie. histogram pokazał ze jest ok, na wyswietlaczu kolorki i szczegóły ładne takie jak chciałem a na monitorze lipa. szczególnie chodzi o ten ciemny fragment z drzewami z lewej.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
parametry fotki : f13, 1/250, 17mm, iso 200
wczesniejsze zdjecia które wywoływałem w labie wygladały tak jak na monitorze wiec niewiem skad problem ze inaczej nef w body wyglada a inaczej na kompie.

robie tylko raw-y nie uzywam jpg :) jasnosc wyswietlacza mam na 0, no ale moze zmniejszenie jasnosci pomoze

FajaR
22-12-2007, 15:28
Na moim (swoją drogą lipnym) SyncMasterze940B fotka wygląda zdecydowanie O.K. W lewym dole wszystko ślicznie i szczegółowo widać (na tyle na ile pozwala po takim zmniejszeniu oczywiście).
IMO problemu szukaj w ustawieniach monitora.

mmmak
22-12-2007, 15:34
czyli zdjecia testowe z laba moga jakies byc nieodpowiednie? skoro to co na monitorze jest takie jak na papierze

a moze jakas wskazówke gdzie szukac błedu?, czy dostosowac monitor do tego co na wyswietlaczu d80?

kronos28
22-12-2007, 15:42
patrząc na to kurduplowate zdjęcie to tak jest ok (daj org rozmiar albo jakiś większy)

tomtytus
22-12-2007, 16:49
Moim zdaniem natomiast zawiniła matryca d80 ;)
Rozpiętość tonalna jest taka jaka jest, soft nie pozwala na prześwietlenie jaśniejszych partii co powoduje, że ciemniejsze partie obrazu są...po prostu ciemniejsze!
Przydałaby się funkcja d-lightening wciągająca automatycznie ciemniejsze partie obrazu...Albo program do obróbki zdjęć.

krootki
22-12-2007, 17:01
u mnie widać wszystko prawidłowo :) moze masz źle skalibtowany monitor? z resztą ja obserwuję w swoim D50, że jak obraz jest idealny na lcd aparatu to w rzeczywistości jest trochę ciemniejszy. Tak poprostu to funckjonuje. LCD służy tylko do szybkiego podglądu, jeśli chcesz się dowiedzieć więcej to patrz na histogram.

stachmuszel
22-12-2007, 18:00
Nie wiem czego szukasz? Moje stare oczy widzą, że jest cacy :-)

mmmak
22-12-2007, 18:52
Nie wiem czego szukasz? Moje stare oczy widzą, że jest cacy

no właśnie szukam tego dlaczego pomimo dobrego skalibrowania monitora dzięki fotką testowym z labu kodaka na moim monitorze jest cos innego niz na wyswietlaczu w d80 :)

patrząc na to kurduplowate zdjęcie to tak jest ok (daj org rozmiar albo jakiś większy)

moze byc taki rozmier ?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

wiec jakie rozwiazanie proponujecie? według czego skalibrowac monitor? czy moze sciemnic wyswietlacz? albo jak podciagnac to podczas wywoływania nef-a?

FajaR
22-12-2007, 20:57
1. Prawdopodobnie kalibrując "na oko" więcej popsułeś niż poprawiłeś: http://nikon.org.pl/showthread.php?t=37294
2. To koniecznie przeczytaj: http://nikon.org.pl/showthread.php?t=42697

mmmak
22-12-2007, 22:02
a czy profil kolorów jaki ustawiony jest w body ma znaczenie? ustawiony mam profil II(AdobeRGB)

Anion
22-12-2007, 22:11
przestrzeń barwna ma znaczenie, poszukaj na forum bo było

BugsBunny
22-12-2007, 22:50
zdjęcie jest bardzo ładnie naświetlone a wyświetlacz D80 pokazuje obraz bardzo zbliżony do prawdy
jeżeli na Twoim monitorze wygląda źle ( znaczy za ciemne ) to:
- masz zły i/lub źle ustawiony monitor
- miesza Ci program w którym wyświetlasz zdjęcia ( np. ACDSee, tam jest domyślna korekcja gammy, ale zwykle w drugą stronę )
- miesza Ci oprogramowanie karty graficznej
- wszystkie powyższe

proponuję przenieść do działu komputery i napisz dokładnie jaki masz monitor, kartę i oprogramowanie - może ktoś Ci coś mądrego napisze, np. Tom01

doraźnie możesz spróbować ustawić monitor korzystając z np. Adobe Gamma lub QuickGamma - zawsze to lepsze niż nic
trochę info tu: http://www.normankoren.com/makingfineprints1A.html#gammachart

prz3mo
22-12-2007, 22:56
U mnie na LCD fotka takze wyglada OK :)

Matez
22-12-2007, 22:58
Zmień profil w aparacie na sRGB (dla jpg) lub wywołaj NEFa w sRGB - napewno będze bardziej kolorowo i "przyjaźnie" dla oka;)

Lagunman
22-12-2007, 23:16
Moim zdaniem natomiast zawiniła matryca d80 ;)
Rozpiętość tonalna jest taka jaka jest, soft nie pozwala na prześwietlenie jaśniejszych partii co powoduje, że ciemniejsze partie obrazu są...po prostu ciemniejsze!
Przydałaby się funkcja d-lightening wciągająca automatycznie ciemniejsze partie obrazu...Albo program do obróbki zdjęć.

ale z tego co mi wiadomo to D80 posiada d-lighting :)

jarwlos
22-12-2007, 23:26
Dla mnie też cacy, a mam jakiegoś mediona na biurku :)

Yanluk
23-12-2007, 03:16
ale z tego co mi wiadomo to D80 posiada d-lighting :)

Tak ale dopiero w postedycji (chyba tak to sie pisze)

RBT
23-12-2007, 22:09
Podstawą do pracy nad obrazkiem jest skalibrowany monitor. Niestety nie da się tego zrobić poprawnie na oko. "Kalibrowanie" na podstawie fotki z labu, delikatnie mówiąc, nie jest dobrym pomysłem. Również nie należy podciągać obrazu z monitora do wyświetlacza aparatu. Niestety te wyświetlacze dają tylko bardzo zgrubny podgląd i nie można się nim sugerować w ocenie obrazu (zwłaszcza w D70/D70s). W moich aparatach trzeba je było nieco przykręcić, bo świeciły zbyt jasno.
Co do samego zdjęcia, to faktycznie jest zbyt ciemne i minimalnie niedoświetlone (ale tylko wtedy, jeżeli uznamy, że wysokie światła powinny dochodzić do wartości 250-255).

nadgob
23-12-2007, 22:46
Niestety te wyświetlacze dają tylko bardzo zgrubny podgląd i nie można się nim sugerować w ocenie obrazu (zwłaszcza w D70/D70s)

No Stary to mi zabiłeś klina bo ja swój wyswietlacz uważam za całkiem miarodajny.

RBT
23-12-2007, 23:22
Niestety w moim D70s jest zbyt kontrastowy i zaniebieszczony, a przy ustawieniu neutralnym za jasny. W D 200 z kolei kolor i kontrast prawidłowy (mniej-więcej), ale też zbyt jasny. Wyświetla dopiero prawidłowo przy ustawieniu -2.
Porównuję do kalibrowanego sprzętowo monitora LaCie Electron 22 b IV.

B.S.
23-12-2007, 23:33
Mam D70s. Mam to samo zjawisko, a monitor mam O.K. Nauczyłem się sprawdzać po zdjęciu na histogramie. I teraz to już nie jest problem, ale czasem profilaktycznie stosuję kompensację ekspozycji lub braketing ekspozycji jak nie ma czasu oglądać na wyświetlaczu..

zotornik
23-12-2007, 23:44
Mogę tylko potwierdzić jak koledzy powyżej
fotka ładna, lewa strona w cieniu, ale w pełni czytelna
a mam monitor lekko ściemniony względem wzornika z mojego labu

mój monitor (który osobiście polecam), to NEC
http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=475&tab=main

PaRaGaS
25-12-2007, 17:02
Przede wszystkim napisz, jaki masz monitor.
Po drugie, spróbuj przestawić go na jakiś profil fabryczny
(tak, żeby nie stracić tych swoich super ustawień).
Po trzecie, przestaw profil kolorów na sRGB :)
Bo ARGB nic ci poprawnie nie wyświetli...

pykacz
25-12-2007, 22:34
Na moim prawidłowo skalibrowanym SyncMasterze 795DF to zdjęcie jest idealnie naświetlone. Światła i cienie czytelne. Naprawdę to nie wina body, tylko raczej monitora.

natura2008
25-12-2007, 23:03
potwierdzam: nawet na moim lampku zdjęcie jest poprawnie naświetlone.

kamyl
26-12-2007, 01:45
A i ja potwierdzam, na moim crt tez wsio jest okej.
Co do wyświetlacza w d80 to ja np. korzystam z niego tylko do podglądu. Po prostu nie można mu ufać. Na puszcze zdjęcie wygląda cacy, a na monitorze już wychodzi np. baaaardzo poruszone. Kolroki, kontrast i wszystko inne zgadza się;)
Z tego co pamiętam w d70s miałem sytuację podobną ( chociaż tam dochodziły małe zakłamania kolorystyczne ).
Pozdrawiam