Zobacz pełną wersję : inaczej na wyświetlaczu d80 a inaczej na moniotorze- jak ugryźć ten problem
witam
mam problem tego typu:
byłem dziś w plenerku zrobiłem kilka fotek testowych krajobrazu. na monitorze w body zdjecia żylety a po wywołaniu na monitorze zdjecia ciemne, tak jakby sporo za duzo kontrastu.histogram pokazuje ze zdjecie jest dobrze naswietlone, w body super wszystkie szczegóły widac a przy wywoływaniu nef-a lipa.
nadmieniam ze monitor kalibrowałem w ten sposób że z labu w którym robie odbitki wziąłem zdjęcia testowe i zdjecia na płytach i wyregulowałem obraz aby m/w kontrast sie zgadzał i kolory były takie same, wiec niewiem skad wynika mój problem.
czy ustawic kontrast monitore domowego tak aby zdjecie wygladało jak na wyswietlaczy d80 a potem wywołac odbitke w labie i porównac efekt?
mam nadzieje ze podsuniecie jakis pomysł
z góry dziękuje i pozdrawiam
To pokaż takie, Twoje zdaniem za ciemne zdjęcie :)
Witam,
wydaje mi się że na LCD D80 najlepiej patrzeć na wykresy ;), a podgląd zdjęcia jest żeby kadr sprawdzić. Ja mam jasność w D80 ustawioną na -1 - trochę lepiej wychodzi porównanie.
Jeśli robisz JPGi i wydają Ci się za ciemne na kompie - spróbuj pobawić się opcją D-Lighting.
Ostatnio robiłem zdjęcia potomka mojego kuzyna ;) (w zasadzie jak się nazywa takie dziecko - ja jestem jego wujkiem a on moim ...?) było trochę ciemno w pokoju. Na LCD w D80 było ok a na kompie już nie - robiłem RAW+JPG ale nie mogłem z RAWA uzyskać takich rezultatów jakbym chciał (programem LightZone, może jeszcze się pobawię czymś innym), użyłem w aparacie D-Lighting i moim zdaniem jest lepiej. A przynajmniej na tyle że mi wystarcza na razie ;)
prosze, przykładowe pstryknięcie. histogram pokazał ze jest ok, na wyswietlaczu kolorki i szczegóły ładne takie jak chciałem a na monitorze lipa. szczególnie chodzi o ten ciemny fragment z drzewami z lewej.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
parametry fotki : f13, 1/250, 17mm, iso 200
wczesniejsze zdjecia które wywoływałem w labie wygladały tak jak na monitorze wiec niewiem skad problem ze inaczej nef w body wyglada a inaczej na kompie.
robie tylko raw-y nie uzywam jpg :) jasnosc wyswietlacza mam na 0, no ale moze zmniejszenie jasnosci pomoze
Na moim (swoją drogą lipnym) SyncMasterze940B fotka wygląda zdecydowanie O.K. W lewym dole wszystko ślicznie i szczegółowo widać (na tyle na ile pozwala po takim zmniejszeniu oczywiście).
IMO problemu szukaj w ustawieniach monitora.
czyli zdjecia testowe z laba moga jakies byc nieodpowiednie? skoro to co na monitorze jest takie jak na papierze
a moze jakas wskazówke gdzie szukac błedu?, czy dostosowac monitor do tego co na wyswietlaczu d80?
kronos28
22-12-2007, 15:42
patrząc na to kurduplowate zdjęcie to tak jest ok (daj org rozmiar albo jakiś większy)
tomtytus
22-12-2007, 16:49
Moim zdaniem natomiast zawiniła matryca d80 ;)
Rozpiętość tonalna jest taka jaka jest, soft nie pozwala na prześwietlenie jaśniejszych partii co powoduje, że ciemniejsze partie obrazu są...po prostu ciemniejsze!
Przydałaby się funkcja d-lightening wciągająca automatycznie ciemniejsze partie obrazu...Albo program do obróbki zdjęć.
u mnie widać wszystko prawidłowo :) moze masz źle skalibtowany monitor? z resztą ja obserwuję w swoim D50, że jak obraz jest idealny na lcd aparatu to w rzeczywistości jest trochę ciemniejszy. Tak poprostu to funckjonuje. LCD służy tylko do szybkiego podglądu, jeśli chcesz się dowiedzieć więcej to patrz na histogram.
stachmuszel
22-12-2007, 18:00
Nie wiem czego szukasz? Moje stare oczy widzą, że jest cacy :-)
Nie wiem czego szukasz? Moje stare oczy widzą, że jest cacy
no właśnie szukam tego dlaczego pomimo dobrego skalibrowania monitora dzięki fotką testowym z labu kodaka na moim monitorze jest cos innego niz na wyswietlaczu w d80 :)
patrząc na to kurduplowate zdjęcie to tak jest ok (daj org rozmiar albo jakiś większy)
moze byc taki rozmier ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
wiec jakie rozwiazanie proponujecie? według czego skalibrowac monitor? czy moze sciemnic wyswietlacz? albo jak podciagnac to podczas wywoływania nef-a?
1. Prawdopodobnie kalibrując "na oko" więcej popsułeś niż poprawiłeś: http://nikon.org.pl/showthread.php?t=37294
2. To koniecznie przeczytaj: http://nikon.org.pl/showthread.php?t=42697
a czy profil kolorów jaki ustawiony jest w body ma znaczenie? ustawiony mam profil II(AdobeRGB)
przestrzeń barwna ma znaczenie, poszukaj na forum bo było
BugsBunny
22-12-2007, 22:50
zdjęcie jest bardzo ładnie naświetlone a wyświetlacz D80 pokazuje obraz bardzo zbliżony do prawdy
jeżeli na Twoim monitorze wygląda źle ( znaczy za ciemne ) to:
- masz zły i/lub źle ustawiony monitor
- miesza Ci program w którym wyświetlasz zdjęcia ( np. ACDSee, tam jest domyślna korekcja gammy, ale zwykle w drugą stronę )
- miesza Ci oprogramowanie karty graficznej
- wszystkie powyższe
proponuję przenieść do działu komputery i napisz dokładnie jaki masz monitor, kartę i oprogramowanie - może ktoś Ci coś mądrego napisze, np. Tom01
doraźnie możesz spróbować ustawić monitor korzystając z np. Adobe Gamma lub QuickGamma - zawsze to lepsze niż nic
trochę info tu: http://www.normankoren.com/makingfineprints1A.html#gammachart
U mnie na LCD fotka takze wyglada OK :)
Zmień profil w aparacie na sRGB (dla jpg) lub wywołaj NEFa w sRGB - napewno będze bardziej kolorowo i "przyjaźnie" dla oka;)
Lagunman
22-12-2007, 23:16
Moim zdaniem natomiast zawiniła matryca d80 ;)
Rozpiętość tonalna jest taka jaka jest, soft nie pozwala na prześwietlenie jaśniejszych partii co powoduje, że ciemniejsze partie obrazu są...po prostu ciemniejsze!
Przydałaby się funkcja d-lightening wciągająca automatycznie ciemniejsze partie obrazu...Albo program do obróbki zdjęć.
ale z tego co mi wiadomo to D80 posiada d-lighting :)
Dla mnie też cacy, a mam jakiegoś mediona na biurku :)
ale z tego co mi wiadomo to D80 posiada d-lighting :)
Tak ale dopiero w postedycji (chyba tak to sie pisze)
Podstawą do pracy nad obrazkiem jest skalibrowany monitor. Niestety nie da się tego zrobić poprawnie na oko. "Kalibrowanie" na podstawie fotki z labu, delikatnie mówiąc, nie jest dobrym pomysłem. Również nie należy podciągać obrazu z monitora do wyświetlacza aparatu. Niestety te wyświetlacze dają tylko bardzo zgrubny podgląd i nie można się nim sugerować w ocenie obrazu (zwłaszcza w D70/D70s). W moich aparatach trzeba je było nieco przykręcić, bo świeciły zbyt jasno.
Co do samego zdjęcia, to faktycznie jest zbyt ciemne i minimalnie niedoświetlone (ale tylko wtedy, jeżeli uznamy, że wysokie światła powinny dochodzić do wartości 250-255).
Niestety te wyświetlacze dają tylko bardzo zgrubny podgląd i nie można się nim sugerować w ocenie obrazu (zwłaszcza w D70/D70s)
No Stary to mi zabiłeś klina bo ja swój wyswietlacz uważam za całkiem miarodajny.
Niestety w moim D70s jest zbyt kontrastowy i zaniebieszczony, a przy ustawieniu neutralnym za jasny. W D 200 z kolei kolor i kontrast prawidłowy (mniej-więcej), ale też zbyt jasny. Wyświetla dopiero prawidłowo przy ustawieniu -2.
Porównuję do kalibrowanego sprzętowo monitora LaCie Electron 22 b IV.
Mam D70s. Mam to samo zjawisko, a monitor mam O.K. Nauczyłem się sprawdzać po zdjęciu na histogramie. I teraz to już nie jest problem, ale czasem profilaktycznie stosuję kompensację ekspozycji lub braketing ekspozycji jak nie ma czasu oglądać na wyświetlaczu..
zotornik
23-12-2007, 23:44
Mogę tylko potwierdzić jak koledzy powyżej
fotka ładna, lewa strona w cieniu, ale w pełni czytelna
a mam monitor lekko ściemniony względem wzornika z mojego labu
mój monitor (który osobiście polecam), to NEC
http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=475&tab=main
Przede wszystkim napisz, jaki masz monitor.
Po drugie, spróbuj przestawić go na jakiś profil fabryczny
(tak, żeby nie stracić tych swoich super ustawień).
Po trzecie, przestaw profil kolorów na sRGB :)
Bo ARGB nic ci poprawnie nie wyświetli...
Na moim prawidłowo skalibrowanym SyncMasterze 795DF to zdjęcie jest idealnie naświetlone. Światła i cienie czytelne. Naprawdę to nie wina body, tylko raczej monitora.
natura2008
25-12-2007, 23:03
potwierdzam: nawet na moim lampku zdjęcie jest poprawnie naświetlone.
A i ja potwierdzam, na moim crt tez wsio jest okej.
Co do wyświetlacza w d80 to ja np. korzystam z niego tylko do podglądu. Po prostu nie można mu ufać. Na puszcze zdjęcie wygląda cacy, a na monitorze już wychodzi np. baaaardzo poruszone. Kolroki, kontrast i wszystko inne zgadza się;)
Z tego co pamiętam w d70s miałem sytuację podobną ( chociaż tam dochodziły małe zakłamania kolorystyczne ).
Pozdrawiam