PDA

Zobacz pełną wersję : canon D400 czy nikon D40x

ziak83
22-12-2007, 11:59
czy ktos wie ktory z tych modeli jest leprzy?

wasilewk
22-12-2007, 12:04
leprzy?

Z kimś mi sie to kojarzy. . . .

Aaaa, już wiem: było takie słowo: "leperowanie" !

Czyli pytanie jest o aparat, który lepiej 'leperuje' czy 'leperzy' ?

:confused:

nowart
22-12-2007, 12:07
Nie może być pomyłki - to na pewno Jasiu Śmietana z Onetu !! :)

Rafał_Sz
22-12-2007, 12:09
Z tych modeli co podałeś lepsze jest Porsche.:mrgreen:

Dar_on
22-12-2007, 12:11
Nie wiem kto to napisal ale napewno miał nadzieje ze mu ktoś pomoże a nie wyśmieją Go za pisownie

ps.ale zawsze można kogoś poprawic może na przyszłość bedzie wiedział jak napisać pół żartem pół serio

ziak83
22-12-2007, 12:13
cos ciezko sie z wami dogadac
:)
chodzilo mi wlsciwie o prostote obslugi meniu.

wasilewk
22-12-2007, 12:15
cos ciezko sie z wami dogadac
:)
chodzilo mi wlsciwie o prostote obslugi meniu.

OK !

http://www.fotopolis.pl/spec.php?listkat=2&lista%5B%5D=726&lista%5B%5D=850

Na samym dole masz artykuły i testy.

Wybacz, ale Twoje pytanie było w stylu:" jaki ruch pojazdów wybrać: lewostronny (Australia), czy prawostronny (Polska) ?"

Dar_on
22-12-2007, 12:15
Jeżeli chodzi o prostote obsługi menu to zależy w jakim języku jest napisane :-D

ziak83
22-12-2007, 12:21
Gdyz do tej ak w pory nie spotkalem sie z prosciejsza obsloga wszystkich funkcji w aparatach kompaktowych jak w canonie dla tego mam obawy co do nikona. wiekszosc producentow zaczyna chowac przydatne przycisku skrotow i umieszcz je w meniu. I jesli potzrebujesz nagle zrobic zdjecie wtedy tracisz cenny czas na szukanie. Dlatego jestem ciekawy jak jest to rozwiazane w nikonie d40x

Dar_on
22-12-2007, 12:22
I koleźka doczekał sie odpowiedzi i to bardzo szczegółowej te porównywanie aparatów jest bardzo pomocne dla ludzi chcących sobie coś kupić:mrgreen:

wasilewk
22-12-2007, 12:25
Gdyz do tej ak w pory nie spotkalem sie z prosciejsza obsloga wszystkich funkcji w aparatach kompaktowych jak w canonie dla tego mam obawy co do nikona. wiekszosc producentow zaczyna chowac przydatne przycisku skrotow i umieszcz je w meniu. I jesli potzrebujesz nagle zrobic zdjecie wtedy tracisz cenny czas na szukanie. Dlatego jestem ciekawy jak jest to rozwiazane w nikonie d40x

Może ktoś z większą praktyką miałby tu Ci wyłożyć, ale:

Potrzebujesz do studia czy do zawodów sportowych ?
(dla mnie, jeśli coś jest ,do wszystkiego', to jest do niczego).

Zrozum: wybierasz system: jak się przyzwyczaisz do ruchu lewostronnego, to możesz powodować wypadki w ruchu prawostronnym (choć znam erudytów, pracujących jednocześnie i na Canonie i na Nikonie).

Pzdr.

ziak83
22-12-2007, 12:31
najbardziej interesuje mnie fotografia przyrodnicza, ludzie, architektura, i wogole fotografia.

wasilewk
22-12-2007, 12:42
najbardziej interesuje mnie fotografia przyrodnicza, ludzie, architektura, i wogole fotografia.

Może odpowiem trochę pokrętnie ze swojego doświadczenia:

Miałem podobny dylemat, tyle że mierzyłem w trochę wyższą półkę aparatów: D80, K10D, 400D.

W mojej sytuacji zaważyły pieniądze: po prostu okazało się, że:
- Pentaxa już nie było
- szklarnia do Canona (ta lepsza) kosztowałaby mnie dużo więcej, niż podobna do Nikona (podobna: znaczy nie taka sama, jednak w miarę zadowalająca).

Wybrałem D80 - dużą rolę odegrał tu też i wygląd i nowoczesność !
Gdybym teraz kupował, to chyba bym dołożył te 'parę złotych' i kupiłbym
(choć z bólem) D200 (mógłby się mojej starej już całkiem nie podobać !).

Myślę, że ja na Twoim miejscu nie brałbym już nic na matrycy CCD, tylko na CMOS-ie
(za parę lat tylko CMOS może królować).

Pzdr.

CynowaKonefka
22-12-2007, 12:44
Ja bym brał canona. Ogólnie lepszy jest manualnie, nie szumi na wysokich iso i ładniejszy jest, mały i zgrabny. Nikon to barachło, jakies sprężynki mu w środku latają, nie ostrzy z obiektywami bez silnika a kolory to jak z kostnicy. MHO szkoda czasu na taki badziew.

Pozdrawiam

wasilewk
22-12-2007, 12:47
Ja bym brał canona. Ogólnie lepszy jest manualnie, nie szumi na wysokich iso i ładniejszy jest, mały i zgrabny. Nikon to barachło, jakies sprężynki mu w środku latają, nie ostrzy z obiektywami bez silnika a kolory to jak z kostnicy. MHO szkoda czasu na taki badziew.

Pozdrawiam

Oczywiście myślałeś co najmniej o 5D ?

(albo o następcy).

Pzdr.

ziak83
22-12-2007, 12:59
akurat jestem w anglii i tu ceny aparatow sa troszke nizsze niz w polsce. A cena canona i nikona jest podobna i wynosi 1850 zł natomiast nastepne modele narazie sa juz poza moim zasiegiem i jesli mial bym wiecej kasy napewno nie zastanawial bym sie nad tymi modelami :)
dzieki za rade i pozdrawiam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://images20.fotosik.pl/306/6907f1f00de34b00m.jpg]źródło ([URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6907f1f00de34b00)[/URL]

a to probka z canona s5is compakt :)

CynowaKonefka
22-12-2007, 13:27
Oczywiście myślałeś co najmniej o 5D ?

(albo o następcy).

Pzdr.

Eh. To była ironiczna ironia. Jak się widzi 10000 post o tym co wybrać to ciężko się opanować. A kolega ziak83 to powinien do sklepu się udać, pomacać sobie po sprzęcie i najmilszego w dotyku sobie do domu zabrać i sie zabawiać nim do woli. Sprzęty w podobnych cenach niewiele sie różnią.

Pozdrawiam

jamirq
22-12-2007, 14:47
Zaraz mnie pobija ale ja bym bral canona. Przy obecnej cenie 400D to nie ma się co zastanawiać, jezeli nie masz jeszcze szkiel.

kronos28
22-12-2007, 15:47
po pierwsze primo nie Canon D400 tylko 400D

po drugie - primo ;) - bierz Canona a najlepiej to idź i wybierz sam w sklepie co ci lepiej pasuje... skoro jedynym kryterium doboru body u ciebie to obsługa menu

Boguslaw
22-12-2007, 16:06
jezeli wczesniejm iales nikona to nikon, jezeli canona to canon. nie ma potrzeby uczenia sie ponownie obslugi i szukanie "czegos" po menu. I tam szkla sa najwazniejsze:) a jezeli nie miales niczego to nikona, menu mi bardziej w nich pasuje.

CynowaKonefka
22-12-2007, 16:45
po pierwsze primo nie Canon D400 tylko 400D

po drugie - primo ;) - bierz Canona a najlepiej to idź i wybierz sam w sklepie co ci lepiej pasuje... skoro jedynym kryterium doboru body u ciebie to obsługa menu

Nawet forum u canona mają lepsze, bo elkami tam sie pocierają nawzajem. A na nikonach to nie dość że czarno to jeszcze nudno. Sami jacyś tacy dziwacy co by zdjęciami się zajmowali a wiadomo przecież że najważniejsze jest kto ma piksela większego. :mrgreen:

Pozdrawiam

Ancior
22-12-2007, 17:33
Mi osobiście odpowiada d40x, aczkolwiek 400d wcale nie jest gorszy...zależy kto co lubi. Tak jak już ktoś pisał wcześniej, idź do sklepu i "wymacaj" oba aparaty, zrób kilka zdjęć i sam zobaczyć co jest dla Ciebie stworzone:)

stachmuszel
22-12-2007, 17:55
Patrząc na samą puszkę, to nie oszukujmy się Canon 400D jest lepszym wyborem od Nikon D40/x. Dlaczego lepszy? Nie dlatego, że CMOS itd. Dla mnie dlatego, że nie jest wyka... i zdecydowanie lepsza współpraca z M42. Ale wybór szkieł i ich ceny to już inna historia. Przy zakupie korpusu pamiętajmy, że wybieramy system. Zresztą było tu już setki razy o tym. Wybór należy do Ciebie.
Pozdr.

mpwt
23-12-2007, 21:40
Przy zakupie korpusu pamiętajmy, że wybieramy system. Zresztą było tu już setki razy o tym. Wybór należy do Ciebie.
Pozdr.

Dokładnie, jeśli miałbym wybierać tylko puszki. To Canon jest lepszym wyborem. W przypadku systemu jako całości to ja wybrałem Nikona :)