Zobacz pełną wersję : canon D400 czy nikon D40x
czy ktos wie ktory z tych modeli jest leprzy?
wasilewk
22-12-2007, 12:04
leprzy?
Z kimś mi sie to kojarzy. . . .
Aaaa, już wiem: było takie słowo: "leperowanie" !
Czyli pytanie jest o aparat, który lepiej 'leperuje' czy 'leperzy' ?
:confused:
Nie może być pomyłki - to na pewno Jasiu Śmietana z Onetu !! :)
Rafał_Sz
22-12-2007, 12:09
Z tych modeli co podałeś lepsze jest Porsche.:mrgreen:
Nie wiem kto to napisal ale napewno miał nadzieje ze mu ktoś pomoże a nie wyśmieją Go za pisownie
ps.ale zawsze można kogoś poprawic może na przyszłość bedzie wiedział jak napisać pół żartem pół serio
cos ciezko sie z wami dogadac
:)
chodzilo mi wlsciwie o prostote obslugi meniu.
wasilewk
22-12-2007, 12:15
cos ciezko sie z wami dogadac
:)
chodzilo mi wlsciwie o prostote obslugi meniu.
OK !
http://www.fotopolis.pl/spec.php?listkat=2&lista%5B%5D=726&lista%5B%5D=850
Na samym dole masz artykuły i testy.
Wybacz, ale Twoje pytanie było w stylu:" jaki ruch pojazdów wybrać: lewostronny (Australia), czy prawostronny (Polska) ?"
Jeżeli chodzi o prostote obsługi menu to zależy w jakim języku jest napisane :-D
Gdyz do tej ak w pory nie spotkalem sie z prosciejsza obsloga wszystkich funkcji w aparatach kompaktowych jak w canonie dla tego mam obawy co do nikona. wiekszosc producentow zaczyna chowac przydatne przycisku skrotow i umieszcz je w meniu. I jesli potzrebujesz nagle zrobic zdjecie wtedy tracisz cenny czas na szukanie. Dlatego jestem ciekawy jak jest to rozwiazane w nikonie d40x
I koleźka doczekał sie odpowiedzi i to bardzo szczegółowej te porównywanie aparatów jest bardzo pomocne dla ludzi chcących sobie coś kupić:mrgreen:
wasilewk
22-12-2007, 12:25
Gdyz do tej ak w pory nie spotkalem sie z prosciejsza obsloga wszystkich funkcji w aparatach kompaktowych jak w canonie dla tego mam obawy co do nikona. wiekszosc producentow zaczyna chowac przydatne przycisku skrotow i umieszcz je w meniu. I jesli potzrebujesz nagle zrobic zdjecie wtedy tracisz cenny czas na szukanie. Dlatego jestem ciekawy jak jest to rozwiazane w nikonie d40x
Może ktoś z większą praktyką miałby tu Ci wyłożyć, ale:
Potrzebujesz do studia czy do zawodów sportowych ?
(dla mnie, jeśli coś jest ,do wszystkiego', to jest do niczego).
Zrozum: wybierasz system: jak się przyzwyczaisz do ruchu lewostronnego, to możesz powodować wypadki w ruchu prawostronnym (choć znam erudytów, pracujących jednocześnie i na Canonie i na Nikonie).
Pzdr.
najbardziej interesuje mnie fotografia przyrodnicza, ludzie, architektura, i wogole fotografia.
wasilewk
22-12-2007, 12:42
najbardziej interesuje mnie fotografia przyrodnicza, ludzie, architektura, i wogole fotografia.
Może odpowiem trochę pokrętnie ze swojego doświadczenia:
Miałem podobny dylemat, tyle że mierzyłem w trochę wyższą półkę aparatów: D80, K10D, 400D.
W mojej sytuacji zaważyły pieniądze: po prostu okazało się, że:
- Pentaxa już nie było
- szklarnia do Canona (ta lepsza) kosztowałaby mnie dużo więcej, niż podobna do Nikona (podobna: znaczy nie taka sama, jednak w miarę zadowalająca).
Wybrałem D80 - dużą rolę odegrał tu też i wygląd i nowoczesność !
Gdybym teraz kupował, to chyba bym dołożył te 'parę złotych' i kupiłbym
(choć z bólem) D200 (mógłby się mojej starej już całkiem nie podobać !).
Myślę, że ja na Twoim miejscu nie brałbym już nic na matrycy CCD, tylko na CMOS-ie
(za parę lat tylko CMOS może królować).
Pzdr.
CynowaKonefka
22-12-2007, 12:44
Ja bym brał canona. Ogólnie lepszy jest manualnie, nie szumi na wysokich iso i ładniejszy jest, mały i zgrabny. Nikon to barachło, jakies sprężynki mu w środku latają, nie ostrzy z obiektywami bez silnika a kolory to jak z kostnicy. MHO szkoda czasu na taki badziew.
Pozdrawiam
wasilewk
22-12-2007, 12:47
Ja bym brał canona. Ogólnie lepszy jest manualnie, nie szumi na wysokich iso i ładniejszy jest, mały i zgrabny. Nikon to barachło, jakies sprężynki mu w środku latają, nie ostrzy z obiektywami bez silnika a kolory to jak z kostnicy. MHO szkoda czasu na taki badziew.
Pozdrawiam
Oczywiście myślałeś co najmniej o 5D ?
(albo o następcy).
Pzdr.
akurat jestem w anglii i tu ceny aparatow sa troszke nizsze niz w polsce. A cena canona i nikona jest podobna i wynosi 1850 zł natomiast nastepne modele narazie sa juz poza moim zasiegiem i jesli mial bym wiecej kasy napewno nie zastanawial bym sie nad tymi modelami :)
dzieki za rade i pozdrawiam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://images20.fotosik.pl/306/6907f1f00de34b00m.jpg]źródło ([URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6907f1f00de34b00)[/URL]
a to probka z canona s5is compakt :)
CynowaKonefka
22-12-2007, 13:27
Oczywiście myślałeś co najmniej o 5D ?
(albo o następcy).
Pzdr.
Eh. To była ironiczna ironia. Jak się widzi 10000 post o tym co wybrać to ciężko się opanować. A kolega ziak83 to powinien do sklepu się udać, pomacać sobie po sprzęcie i najmilszego w dotyku sobie do domu zabrać i sie zabawiać nim do woli. Sprzęty w podobnych cenach niewiele sie różnią.
Pozdrawiam
Zaraz mnie pobija ale ja bym bral canona. Przy obecnej cenie 400D to nie ma się co zastanawiać, jezeli nie masz jeszcze szkiel.
kronos28
22-12-2007, 15:47
po pierwsze primo nie Canon D400 tylko 400D
po drugie - primo ;) - bierz Canona a najlepiej to idź i wybierz sam w sklepie co ci lepiej pasuje... skoro jedynym kryterium doboru body u ciebie to obsługa menu
Boguslaw
22-12-2007, 16:06
jezeli wczesniejm iales nikona to nikon, jezeli canona to canon. nie ma potrzeby uczenia sie ponownie obslugi i szukanie "czegos" po menu. I tam szkla sa najwazniejsze:) a jezeli nie miales niczego to nikona, menu mi bardziej w nich pasuje.
CynowaKonefka
22-12-2007, 16:45
po pierwsze primo nie Canon D400 tylko 400D
po drugie - primo ;) - bierz Canona a najlepiej to idź i wybierz sam w sklepie co ci lepiej pasuje... skoro jedynym kryterium doboru body u ciebie to obsługa menu
Nawet forum u canona mają lepsze, bo elkami tam sie pocierają nawzajem. A na nikonach to nie dość że czarno to jeszcze nudno. Sami jacyś tacy dziwacy co by zdjęciami się zajmowali a wiadomo przecież że najważniejsze jest kto ma piksela większego. :mrgreen:
Pozdrawiam
Mi osobiście odpowiada d40x, aczkolwiek 400d wcale nie jest gorszy...zależy kto co lubi. Tak jak już ktoś pisał wcześniej, idź do sklepu i "wymacaj" oba aparaty, zrób kilka zdjęć i sam zobaczyć co jest dla Ciebie stworzone:)
stachmuszel
22-12-2007, 17:55
Patrząc na samą puszkę, to nie oszukujmy się Canon 400D jest lepszym wyborem od Nikon D40/x. Dlaczego lepszy? Nie dlatego, że CMOS itd. Dla mnie dlatego, że nie jest wyka... i zdecydowanie lepsza współpraca z M42. Ale wybór szkieł i ich ceny to już inna historia. Przy zakupie korpusu pamiętajmy, że wybieramy system. Zresztą było tu już setki razy o tym. Wybór należy do Ciebie.
Pozdr.
Przy zakupie korpusu pamiętajmy, że wybieramy system. Zresztą było tu już setki razy o tym. Wybór należy do Ciebie.
Pozdr.
Dokładnie, jeśli miałbym wybierać tylko puszki. To Canon jest lepszym wyborem. W przypadku systemu jako całości to ja wybrałem Nikona :)