Zobacz pełną wersję : Coolpix - dla mamusi
czolem!
szukam jakiejs cyfrowki, malej porecznej, latwej w obsludze. a jakby robila ladne zdjecia tym lepiej. dla mamusi na wyjazdy - ja z kolega, ja na tle domku, ja na tle miasta, potoczek. wazne aby nie lapala brudu od razu.
dzieki za informacjosy!
pozdrawios!
Lumix fx30/33.
Spełnia wszystkie ww. kryteria i na dodatek ma odpowiednik ogniskowej 28-100.
Bardzo jestem z niego zadowolony.
wielkie dzieki! nikt tu coolpixow nie uzywa? na forum sa pytania o dane modele, a mnie interesuje, to ogolnie, wiec czekam na wiecej.
sokrates
22-12-2007, 23:33
nikon raczej nie robi dobrych kompaktów (zaraz mnie tu użytkownicy coolpixów zjedzą) patrzyłbym raczej w kierunku: fuji, canon, olympus. w temacie kompaktów.
mhm, to sie jeszcze rozejze. nie mam przegladu na rynku takich aparatow, wiec dzieki za kazda opinie.
Panasonic robi je jeszcze gorsze, chodzi o kwestję szumów, Olympus znów wolny jest, jedynie Canon i niektóre Fuji.
popieram, fajny aparacik zgrabny, imprezowy i elegancki.
nikon s500
popieram, fajny aparacik zgrabny, imprezowy i elegancki.
http://nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/1474/overview.html oraz dla leniwych -> http://www.ceneo.pl/428519
A może jakiś kompakt Soniaka?
to jakie mam sprawdzic?
od razu mowie ze to jak najprostsze male, ale nie za male. jak 'idiotenkamery' kodaka.
to jakie mam sprawdzic?
od razu mowie ze to jak najprostsze male, ale nie za male. jak 'idiotenkamery' kodaka.
A jaka kwota wchodzi w gre?
Ja posiadam Soniaka DSC-T50. Jestem z niego zadowolony. Dopełnienie do D300 ;)
Rodzinka tez bez problemu sobie z nim radzi i ma pl menu :)
Teraz cenowo kształtuje się około 1000 zł.
Jak coś to się zgadamy i go sobie zobaczysz i sprawdzisz :)
sensownie wyglada nikon l12, ma go moze ktos?
KURNA*CHATA
25-12-2007, 12:32
Tak sie sklada, ze mam dwie malpki Nikona L12 i Canona Ixus 60,
Nikon L12 -dlugo trzymajaca bateria, uzyteczniejsze wyzsze iso, fotki dobrej jakosci,
Canon Ixus 60 - super wykonanie, dobry LCD, bardziej pradozerny od L12, mniejsze uzyteczne iso, wogole nie dzialajaca redukcja czerwonych oczu przy zdjeciach z lampa, obudowa aluminiowa.
Ogolnie bardzo sympatyczne aparaciki. W tej cenie chyba ciezko o lepsze.
tu masz dobra cena na IXUS'a: http://pstryk.pl/details:7318/canon+digital+ixus+60
nikon raczej nie robi dobrych kompaktów
Kiedyś tak faktycznie było, ale i tu się Nikon wział do roboty i sukcesywnie Coolpixy poprawia. Ostatnie serie sa naprawde bardzo fajne.
no to decyzja padla na L12. przewazyla dlugo trzymajaca bateria, bo mamusia jezdzi raczej w egoztyczne miejsca (indie, chiny, hk, laos...)
no to decyzja padla na L12. przewazyla dlugo trzymajaca bateria, bo mamusia jezdzi raczej w egoztyczne miejsca (indie, chiny, hk, laos...)
Zawsze Mamusi możesz dać ładowarkę do baterii;)
KURNA*CHATA
26-12-2007, 10:44
W Chinach taki L12 kosztowal bedzie ok. 150zl na PLN :)
Jednakze gratuluje wyboru. Dobry aparat "do kieszeni".
w tym roku 2 dni w hk, a potem dalej jedzie. tylko widzisz, mamusia, niestety nie jest zbyt 'techniczna'. wlaczanie bede z nia walkowal dobre 2 dni, wiec lepiej przeplacic, ale poslac juz ja przeszkolona.
I jak się aparat sprawuje? Szukam właśnie kompakta dla dziewczyny w max takiej kwocie i rozważam L12. Diana jest co prawda bardziej techniczna niż "mamy" :P, ale aparat ma robić zdjęcia i na tym koniec, ISO, f, ogniskowa nie ma znaczenia :) Na szczęście do mpix nie przykłada większej roli :) Ale za to musi być ładny :P Dlatego seria A canona odpadła dość szybko :P
I jak się aparat sprawuje? Szukam właśnie kompakta dla dziewczyny w max takiej kwocie i rozważam L12. Diana jest co prawda bardziej techniczna niż "mamy" :P, ale aparat ma robić zdjęcia i na tym koniec, ISO, f, ogniskowa nie ma znaczenia :) Na szczęście do mpix nie przykłada większej roli :) Ale za to musi być ładny :P Dlatego seria A canona odpadła dość szybko :P
no to s500 Nikona, a nie L12, który ładny nie jest
no to s500 Nikona, a nie L12, który ładny nie jest
Ale jest droższy, L12 mogę kupić taniej o 150zł. Wersja czarna jest ok. A jak z szumami na wyższym ISO?
Ale jest droższy, L12 mogę kupić taniej o 150zł. Wersja czarna jest ok. A jak z szumami na wyższym ISO?
hmm... na pewno nie jest to D3 :D, dość wysokie są, ale da się przeżyć, co do cen - wg skąpca L12 kosztuje ok. 500, s500 ok. 600, a różnica w funkcjonalności dość duża, ale to nie moja kasa więc siedzę już cicho
hmm... na pewno nie jest to D3 :D, dość wysokie są, ale da się przeżyć, co do cen - wg skąpca L12 kosztuje ok. 500, s500 ok. 600, a różnica w funkcjonalności dość duża, ale to nie moja kasa więc siedzę już cicho
No to pomyślę, nad S500, zobaczymy co z tego wyjdzie, możliwe, że skończy się na L14, bo za kolejne 150zł można kupić sukienkę, albo żakiet, ew. spodnie :P
...bo za kolejne 150zł można kupić sukienkę, albo żakiet...
no tak, o tym 3 lata po ślubie już nie pomyślałem :D
zobacz date postu kolego. mam nadzieje, ze dzis dojdzie. zreszta wieczorem przychodza nowe zabawki badiego, wiec wczesnie go nie mykne.
Badi i jak nowe zabawki??
coolpix jeszcze nie doszedl, podziele sie wrazeniami jak bedzie.
a c., no coz... nie taki szatan straszny jak go maluja...
potestowane.
jakosciowo - wykonanie, itd. dobre. wytrzymale, poreczne, male, dla kobitki ideal do torebki, do kieszeni.
zdjecia - jak wszystkich innych w tej kategorii jakosc/cena. idealny do robienia rozmazanych zdjec z ujecia: 'z lotu ptaka'. jutro potestuje na dworze, moze.