Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Kędzior
Przedstawiam mojego pierwszego pajączka :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Kędzior zlewa mi się deczko z tłem...
Tak, troszke się zlewa ;) i moim zdaniem minimalnie o okruszek, kropelke.. za mocne wy-ostrzenie: na cieniutkich włoskach widać "schodki", jesli wiesz o czym pisze :) Ciekawe czy na zdjęciu papierowym będzie taki efekt-chyba nie.
Ale zdjęcie ładne i może sie podobać.
pozdrawiam
arachiusz
21-12-2007, 19:53
Ciekawe czy na zdjęciu papierowym będzie taki efekt-chyba nie.
raczej na pewno tak , w dużym stopniu zależy to jakie są grube włosiska :)
Tak, troszke się zlewa ;) i moim zdaniem minimalnie o okruszek, kropelke.. za mocne wy-ostrzenie: na cieniutkich włoskach widać "schodki", jesli wiesz o czym pisze :) Ciekawe czy na zdjęciu papierowym będzie taki efekt-chyba nie.
Ale zdjęcie ładne i może sie podobać.
pozdrawiam
Dzieki za zwócenie uwagi . Wziąłem sobie to do serca i poszedłem dziś sprawdzić to foto na kilku monitorach .Oglądałem je na tanim lcd w pracy , crt z dosc jeszcze dobra lampa ( 3 letni) i oczywiscie na swojej nówce opartej o matryce pva i na zadnym z nich nie zauwazyłem "schodków".Te schodki owszem kojarzę , ale z innej branży nazywało to się bodaj brakiem obsługi anty aliasing'u .Efekt przeostrzenia bardziej kojarzy mi się z białym paskiem na konturach . I takie cos znam i nieraz widziałem , ale na tym foto nie mogę sie tego dopatrzeć :).
Ponizej wklejam link do tej samej fotki w większym rozmiarze , bedziesz mógł dokładniej się jej przyjrzeć .Oczywiście do niczego nie zmuszam ,ani tez nie namawiam.
http://bullter.deviantart.com/art/1-Brachypelma-albopilosum-72618498
ps.apropos od paru miesiecy na tym forum zamieszczam fotki wyostrzane po zmiejszeniu na tej samej nastawie (jesli wiesz o czym pisze) :mrgreen:.Dziwne ze dopiero teraz zauważyłes tą anomalie z wyostrzaniem i "kolorowaniem" ;).
Zbliżają się święta :)
Wesołych i pogodnych świąt :)
Te schodki owszem kojarzę , ale z innej branży nazywało to się bodaj brakiem obsługi anty aliasing'u .Efekt przeostrzenia bardziej kojarzy mi się z białym paskiem na konturach . I takie cos znam i nieraz widziałem , ale na tym foto nie mogę sie tego dopatrzeć :).
[..]
ps.apropos od paru miesiecy na tym forum zamieszczam fotki wyostrzane po zmiejszeniu na tej samej nastawie (jesli wiesz o czym pisze) :mrgreen:.Dziwne ze dopiero teraz zauważyłes tą anomalie z wyostrzaniem i "kolorowaniem" ;).
Zbliżają się święta :)
Wesołych i pogodnych świąt :)
Zaczne od konca. Nie pisałem nic o kolorowaniu, a anomalię, jak raczyłeś określić moc wyostrzania, u mnie jest widoczna i może to być efektem braku obslugi aliasingu przez karte graficzną(?) http://pl.wikipedia.org/wiki/Aliasing_%28grafika_komputerowa%29 a u Ciebie nie-zauważalna, ponieważ masz tą funkcje włączoną :mrgreen: Byla to jednak drobna uwaga(dotycząca wyostrzanie) i nie zmienia to faktu, że zdjęcie mi się dalej podoba... że dopiero teraz..hmm "lepiej późno niż wcale powiedział żyd spóźniając się na pociąg" ;) W niektórych Twoich pracach bylo to widoczne, w innych nie.
Zdrowych i Wesołych Świąt oraz następnych wielu udanych zdjęc życzę Tobie i wszystkim forumowiczom:)
*na podanym linku jest ten sam efekt
pozdrawiam
borregaard
26-12-2007, 16:01
Artur,daj jakieś kędziorkowate jeszcze......:-D
Pzdr
Andrzej
Artur,daj jakieś kędziorkowate jeszcze......:-D
Pzdr
Andrzej
Andrzej obiecuje ze będą nowe foty ,mam tylko 2 ,tyle pstryknalem przy jej przeprowadzce z pudelka do ladnego terra . Zdecydowałem się jedno z nich tu pokazać .Drugie nie spełnia moich kryterii więc lezy w głebokiej szufladzie ,ale bardzo się sprzydało pomogło ono na zidentyfikowanie panny.Nie mam w domu kędziorka ...mam Lasiodora parahybane :),jednego z najwiekszych ptaszorów na świecie . Na razie modelke musze doprowadzic do porządku . Dostałem Ją w strasznym stanie , wyczesana cała d..a .Musiała duzo stresu przechodzić zanim trafiła do mnie .
Marta Baranowska
28-12-2007, 10:42
Troszke sie tłem zlewa, moze na samym białym tle byłoby ciekawie?
Andrzej obiecuje ze będą nowe foty ,mam tylko 2 ,tyle pstryknalem przy jej przeprowadzce z pudelka do ladnego terra . Zdecydowałem się jedno z nich tu pokazać .Drugie nie spełnia moich kryterii więc lezy w głebokiej szufladzie ,ale bardzo się sprzydało pomogło ono na zidentyfikowanie panny.Nie mam w domu kędziorka ...mam Lasiodora parahybane :),jednego z najwiekszych ptaszorów na świecie . Na razie modelke musze doprowadzic do porządku . Dostałem Ją w strasznym stanie , wyczesana cała d..a .Musiała duzo stresu przechodzić zanim trafiła do mnie .
Ehhh ptaszniki... niestety z moimi musialem sie rozstac przy przeprowadzce w polowie roku :(
Teraz mysle zeby znowu kilkoma sie zaopiekowac ;) Tyle ze takich jak mialem juz nie kupie.... :(
Heteroscodra Maculata np. :D Mam kilka zdjec ale nie pokaze :P
A zeby bylo na temat to spoko zdjecie ;)
borregaard
28-12-2007, 17:13
Na rząd Polski sram...na D3 uzbieram sam :grin:
Niesmaczne .....nie jest ważne jaki jest,sami wybraliśmy....nie sramy we własne gniazdo...:wink:
Zmień sobie na ..."narząd polski mam i sram......" itd....zbieraj na co chcesz...po 1zł ,po 50 gr...ile kto da....
Pzdr
Andrzej
Niesmaczne .....nie jest ważne jaki jest,sami wybraliśmy....nie sramy we własne gniazdo...:wink:
[..]
Pzdr
Andrzej
hmm.. sami wybraliśmy(?) rząd wybiera już kto inny.. no niech będzie pośrednio.
Przy poprzednim rządzie "sportem narodowym" było sranie we własne gniazdko, a "ten-co-pił-w-charkowie", to nawet ku uciesze Niemiaszka się załatwił ;)
przepraszam za dygresję i mimo ostrego sformuowania popieram samodzielność wyznawcy D3 :mrgreen:
pozdrawiam
borregaard
28-12-2007, 17:46
A ja nie będę na ten temat więcej dyskutował...poglądy to jedno ,pewien poziom to drugie..Nikuś,a czemu akurat przytoczyłeś taki przykład?.A jaki to ma związek..?To nie ma nic wspólnego z pewnymi zasadami.....Ok,nie dyskutuję więcej....to nie to miejsce...
Pzdr
Andrzej
Nikuś,a czemu akurat przytoczyłeś taki przykład?.A jaki to ma związek..?To nie ma nic wspólnego z pewnymi zasadami.....Ok,nie dyskutuję więcej....to nie to miejsce...
Pzdr
Andrzej
no sam zacząłeś-skrytykowałeś delikatnie czyjąś stopkę, a ja , za co przepraszam, nie mogłem się powstrzymać od komentarza.. nawet pokusiłem się o poparcie dla tego wyznania, choć przyznam, że sam bym się tak nie wyraził na forum.
Dlaczego taki przykład.. bo nie lubie pijaka ;)
a zdjęcie mi się podoba dalej :)
pozdrawiam
borregaard
28-12-2007, 17:58
choć przyznam, że sam bym się tak nie wyraził na forum.
i ja też nie ...i trochę mnie to ruszyło....pomijam moje sympatie i anty.....
:-D
Pzdr
Andrzej
Kurcze , ale tu polityką zawiało ;).
Dziekuje za komentarze :)
borregaard
28-12-2007, 20:00
Kurcze , ale tu polityką zawiało ;).
Dziekuje za komentarze :)
Kurcze,do czego taki "Kędzior" może człowieka doprowadzić.....:-D
Pzdr
Andrzej