Zobacz pełną wersję : Photoshop Elements 6PL czy Paint Shop Pro
Witam
Który program lepszy dla amatora do obróbki NEF-ów i JPG.
Photoshop Elements 6PL
czy
Paint Shop Pro XI PL
Program musi być po polsku i tani.
Do pracy amatorskiej, dla samej przyjemności pracy ze zdjęciami.
Kiedyś w czasach negatywów często bawiłem się w ciemni czyli mojej kuchni.
Paweł
Oooo bracie, ciężki temat... Najlepiej pociągnij sobie wersje próbne jednego i drugiego - masz 30 dni na zabawę z każdym z programów i zobacz, co lepiej Ci podejdzie. Ja tak zrobiłem, wybrałem PSP XI (tyle że EN) ze względu na większe możliwości (krzywe i maski warstw - aż trudno uwierzyć, że to właśnie wypruli z PE, automatyzacja). Niestety, na Pentium 830D z 2GB RAMu przy bardziej zaawansowanych funkcjach (jak odszumianie czy intensywne korzystanie z warstw z maskami) PSP po prostu muli. Jeśli masz lepszy komputer (jakieś C2Duo powinno być jak najbardziej na miejscu), to może nie trafi Cię szlag. :) Mnie trafia.
Wojteksw
22-12-2007, 20:26
Jest to kwestia indywidualna, ja osobiście miałem Paint Shop Pro XI PL (wersja 30 dniowa) , kupiłem nawet książkę dla X bo nowszego wydania jeszcze nie ma. Jednak nie mogłem się przyzwyczaić. Teraz kupiłem Photoshop Elements 6 PL i myślę, że dla mnie jako amatora wystarczy. Książkę muszę wystawić do sprzedaży.
FalconPL
23-12-2007, 16:54
Używam PSP od wersji 7, więc ja się nie mogę przyzywczaić do Photoshopa, wszelkie okienka regulacyjne w PSP są do dziś lepiej rozwiązane niż w dużym photoshopie, jest podgląd który możemy dowolnie zoomować.
Poza tym jeśli ty rozważasz PSP a Elements to sprawa jest zupełnie oczywista. Za podobną cenę w PSP dostajesz pełnofunkcjonalny program, który wielu użytkowników używa zamiast Photoshopa (cena), tymczasem
elements właśnie nie posiada masek warstw co sprawia że możesz go uznawać jedynie za namiastkę programu do obróbki zdjęć.
Co jednak trzeba oddać Elementsowi, to że ma funkcje zaznaczania jak z dużego Photoshopa - a te mi zawsze bardziej się podobały niż te z PSP
Tak czy inaczej PSP powinieneś raczej porównywać z pełnym shopem niż z elementsami. Jak weźmiesz pod uwagę 10 krotną różnicę w cenie, to wychodzi że PSP.
Witam
A może CaptureNX. Co prawda po angielsku, ale może jest intuicyjny.
Nie mam nawyków z Photoshopa albo Paint Shop Pro.
Używałem 30-dniowej wersji Paint Shop Pro XI i byłem nawet zadowolony.
Niestety wówczas nie obrabiałe NEF-ów.
Dlatego pytanie.
Paint Shop Pro i NEF-y czy to zestawienie ma sens.
Jak Paint Shop Pro radzi sobie z NEF-ami.
Paweł
downunder
24-12-2007, 00:35
Twoje pytanie jest trochę z kategorii "Coca Cola czy Pepsi".
Niestety musisz sam wypróbować i sprawdzić co ci bardziej odpowiada.
Oto moje subiektywne odczucia. :)
PSP 9, którego testowałem u kolegi był bardzo dobry i dlatego bez ściągania trial'a zdecydowałem się na zakup PSP X (PSP 9 już wyszedł ze sprzedaży).
Niestey niesamowicie się zawiodłem, a sądziłem, że po przejęciu pieczy nad programem przez Corel'a może on tylko może stać się lepszy. :(
Myślałem, że może to co zepsuli w "X" poprawią w wersji "XI", ale niestety dalej jest to samo ...
Zrezygnowany ściągnąłem trial'a Photoshop Elements 5 i zakochałem się w nim, co z tego, że to okrojony PS skoro jest w nim wszystko co używam i potrzebuję. :)
Ja się za to zakochałem w odszumianiu w PSP XI... rewelacja!
Jak bym miał jeszcze możliwość poprawiania parametrów ekspozycji i kilka innych opcji z programów do obróbki RAWów, to bym się nie zastanawiał nad zakupem.
Wojteksw
25-12-2007, 22:24
Jak dla mnie, po kilku dniach obcowania z Elements 6 PL, jestem bardzo zadowolony. Za cenę poniżej 300 zł jest to program znakomity.
Kraftsman
29-12-2007, 14:43
Wyłącznie kwestia osobistych preferencji. Trzeba się pobawić i jednym i drugim. Istotnym plusem dla Photoshopa jest to, że znajdziesz w sieci i czasopismach więcej tutków niż dla programu corelowskiego.
Ja używam Paint Pro Shopa X i już się do niego przyzwyczaiłem. Ale ciągle gdzieś z tyłu głowy mam przesiadkę na Adobe.
Witam
A może CaptureNX. Co prawda po angielsku, ale może jest intuicyjny.
Nie mam nawyków z Photoshopa albo Paint Shop Pro.
Używałem 30-dniowej wersji Paint Shop Pro XI i byłem nawet zadowolony.
Niestety wówczas nie obrabiałe NEF-ów.
Dlatego pytanie.
Paint Shop Pro i NEF-y czy to zestawienie ma sens.
Jak Paint Shop Pro radzi sobie z NEF-ami.
Paweł
Pisuję na forum rzadko ale:
Odpaliłem Nikon Capture NX (aktualizowane) i mam poważne problemy z nefami. Wywałiłem z kompa inne oprogramowania nikona (zalecane ostrzeżenie przez samego Nikona), ręcznie czyściłem rejestr a mimo to najechanie myszką na np. belkę czy próba np. skadrowania na nefie, który był z D300 przed zainstalowaniem NCX powoduje zawieszenie całego systemu. Dopiero po otwarciu i zapisaniu ponownym w programie NCX (nadpisaniu) cokolwiek mogę zrobić. Moim zdaniem Nikon wypuścił świetne aparaty D3/D300 i tandetnie amatorskie oprogramowanie do nich. Czy ma ktoś podobne doświadczenia?
Co do Photo Shop Elements to pracuję na legalu od ponad roku i tylko czasami brak mi pełnego opisu w ITCP (łatwo i wygodniej robię to w XnView) i bywa, że brakuje funkcji "kolor w kolorze" ale to częściowo można obejść przez color variations. Program jest OK szczególnie dla tych, co pracowali na PS CS2-3 ale nie mogę znaleźć info na temat pluinu który umożliwi mi otwieranie nefów w samym PS-Elements.
pozdrawiam:
KRF
Miałem ten sam dylemat. Zrobiłem tak, wybrałem zdjęcie na którym musiałem zrobić korekcję wady obiektywu, wyprostować, zmienić kolory coś wymazać, coś zretuszować, wyciąć w określonych proporcjach i ....
został tylko photoshop elements
...ale nie mogę znaleźć info na temat pluinu który umożliwi mi otwieranie nefów w samym PS-Elements.
Camera RAW - obecnie w wersji 4.6 - Tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=74612)
nic pocieszającego.....
KRF
Wybory zazwyczaj są trudne :),ale weż pod uwagę jeszcze jedna mozliwość.Teraz o ile mi wiadomo jest promocja kart lexar (130 x) i po zakupie takowej,mozna za free sciagnać Pain Shop Pro w wersji X.Niestety nie wiem czy ta wersja obsługuje raw-y ,no ale w cenie karty masz program do obróbki.Co do Nef-ów,może warto by skorzystać z jakiejś darmówki,jak choćby Raw Therapee,aczkolwiek całkowicie prez przypadek zauważyłem ze z nefami doskonale radzi sobie Picasa 2.7(jest 3 w wersji beta ale nie testowałem).Fakt ,opcji do manipulacji jest niewiele,ale pare zdjęć jakie otworzyła z surowego Nef-a mogły by pozazdrościć inne konwertery( w pierwszej chwili opadła mi szczęka).
Wiem że to zabrzmiało głupio,ale porównywałem zdjecia otwierane w innych przeglądarkach łącznie z viewNx,no i ....zresztą sprawdź sam.
Pozdrawiam
Na kłopoty - Bibble Pro. Szczerze polecam. Licencję można nabyć w Polsce za ok. 450 zł. Obrabia i rawy, i jpegi, i inne. Trial jest tutaj: http://bibblelabs.com/
Pozdrawiam
Czy jest w PSP opcja zaznaczania obszaru w proporcji np 3:2??