Zobacz pełną wersję : Skrypt automatyzujący katalogowanie zdjęć?
Chciałbym zautomatyzować taką operację.
Z napędu np. J: chciałbym skopiować pliki na napęd np. D: i do katalogu, który byłby utworzony, a jego nazwa to będzie data utworzenia plików np. 2007_12_24.
Nazwy kopiowanych plików byłyby zmieniane na nazwę o formacie np. O_0002.* gdzie rozszerzenia plików byłyby bez zmian a numer kolejny pliku, byłby pobierany z katalogu ostatnio utworzonego. Numeracja byłaby narastająco.
Przykład:
Jest:
d:\zdjęcia\2007_12_20\O_0001.jpeg
Ma utworzyć:
d:\zdjęcia\2007_12_24_\O_0002.jpeg
Chyba się nie poplątałem w opisie.
Czy może mi ktoś w tym pomóc.
Taki skrypt jest bardzo prosty do wykonania np w perl'u a w zasadzie chyba w większości języków skryptowych. Tylko nie napisałeś o jaką pomoc Ci chodzi?
Z drugiej strony - jeśli tych katalogów nie jest zbyt dużo na raz (wydaje mi się że chcesz przegrywać zdjęcia z jakiegoś zewnętrznego dysku) można skopiować te pliki ręcznie i dać do jakiś masowy "rename" (w ACDSee było coś takiego, podobnie w gthumb'ie).
Generalnie chodzi o to że jeśli pliki w katalogu z jednego dnia kończą się np na numerze 100 to w kolejnym katalogu zaczynałyby się od 101?
Można to zrobić Total Commanderem (pobierze odpowiednie dane z exifa za pomocą pluginu), tylko za kaźdym razem trzeba będzie początek licznika ustawić ręcznie.
Taki skrypt jest bardzo prosty do wykonania np w perl'u a w zasadzie chyba w większości języków skryptowych. Tylko nie napisałeś o jaką pomoc Ci chodzi?
Właśnie o napisanie takiego skryptu mi chodzi, ja tutaj jestem całkowita noga.
Z drugiej strony - jeśli tych katalogów nie jest zbyt dużo na raz (wydaje mi się że chcesz przegrywać zdjęcia z jakiegoś zewnętrznego dysku) można skopiować te pliki ręcznie i dać do jakiś masowy "rename" (w ACDSee było coś takiego, podobnie w gthumb'ie).
Tak też cały czas robie, ale właśnie miałem taki pomysł żeby to wszystko przypisać pod jedno "kliknięcie"
Generalnie chodzi o to że jeśli pliki w katalogu z jednego dnia kończą się np na numerze 100 to w kolejnym katalogu zaczynałyby się od 101?
Dokładnie, o to chodzi.
Można to zrobić Total Commanderem (pobierze odpowiednie dane z exifa za pomocą pluginu), tylko za kaźdym razem trzeba będzie początek licznika ustawić ręcznie.
Wiem, z TC korzystam, ale dlaczego sobie nie usprawnić pracy jeżeli byłaby taka mozliwosc.
Władca Pixeli
23-12-2007, 20:26
Czy wbudowany plugin do TC ver 1.5 potrafi to zrobić, czy trzeba ściągnąc jakiś inny bo u mnie to nigdy nie działo?
Mam taki i działa: Exif plugin version 1.47b for Total Commander (Version 6.5 and above) (http://www.totalcmd.net/plugring/exif2.html). Niestety nie czyta NEFów, i to jest ból...
Taki skrypt jest bardzo prosty do wykonania np w perl'u a w zasadzie chyba w większości języków skryptowych. Tylko nie napisałeś o jaką pomoc Ci chodzi? ....
O napisanie takiego skrytu. Możesz to zrobić?
Niedawno zamówiłem podobny programik (dwa guziki) u znajomego programisty. Działa rewelacyjnie i ma budowę cepa, szympans by go obsłużył :-). Jeśli jest jeszcze potrzebny pisz na PM. Sam używam Total Commandera, ale jak się przekonałem czasem takie super proste programy są wygodniejsze i szybsze, szczególnie w terenie.