PDA

Zobacz pełną wersję : Rozkładanie obiektywu.

jar77jar
20-12-2007, 08:55
Witam! Takie pytanko czy Ktoś celem czyszczenia z pyłków niewiadomego pochodzenia rozkładał już własnoręcznie obiektyw? I co ważniejsze składał go nastepnie i to z pomyślnym skutkiem?
Nie wiem czy w Łodzi znajdę jakiś solidny zakład co by to zrobił za mnie a już w żadnym razie nie mam pojęcia ile tak usługa kosztuje?
Jak macie jakieś pomysły to proszę o radę.

stachmuszel
20-12-2007, 09:01
Jesli nie robiłes tego nigdy, nie rozbieraj. Obiektyw to nie kobieta. One z reguły bardzo szybko się ubierają.:-) Ty możesz mieć problem.
Daj innym zarobić, a i tak w sumie zapłacisz mniej.
Pozdr.

Dziku
20-12-2007, 11:51
Rozebrałem w życiu kilka obiektywów, lecz zawsze były to stałoogniskowe konstrukcje Made In USSR. Rozłożyłem wszystkie, złożyłem wszystkie. Niektóre noszą ślady operacji. Przykładowo miałem obiektyw powiększalnikowy (chyba emitar) którego nie da się rozebrać bez nawiercenia kilku płytkich otworków.
I moja opinia jest taka: jak masz w miarę dobre szkło, paprochy są, ale w sumie ich na zdjęciach nie widać, to daj sobie spokój lub zapłać komuś z doświadczeniem
Rozłożyć jest wbrew pozorom ciężko bez instrukcji serwisowej i specjalnych narzędzi. Łatwo porysować soczewki, upaćkać smarem, o ew. wyjustowaniu już nie mówiąc i tak dalej.

jar77jar
20-12-2007, 13:36
Szkło całkiem zacne bo to N 24-85 wersja ciemniejsza więc i obawy spore, dzieki za odpowiedzi

Gemini
20-12-2007, 15:33
.. i pamiętaj , że niektóre szkła rozbiera się "chałupniczo" tylko jeden raz ;)

misiek604
21-12-2007, 10:10
Nie polecam samemu rozkręcać obiektywu, w Warszawie z tego, co wiem za czyszczenie chcą 50-100zł. Osobiście rozkręciłem do czyszczenia np. (canon EF-S 18-55, Nikon AF-S DX 18-55mm) i jeszcze kilka innych.

jar77jar
21-12-2007, 10:37
ale czy złożyłeś z powodzeniem?

misiek604
21-12-2007, 10:51
Wszysto działało po złożeniu bez problemowo. Tylko za pierwszym obiektywem miałem problemy bo żeczywiście bez specyfikacji technicznej to można nie złozyć obiektywu a co gorsza zanieczyścic szkła lub uszkodzić mechnike.

jar77jar
21-12-2007, 16:21
no to raczej dam zarobić zawodowcowi ( mam nadzieje), ktoś zna w Łodzi jakis zakład lub osobę robiąca taka fuche?

RBT
02-01-2008, 00:29
Szkło całkiem zacne bo to N 24-85 wersja ciemniejsza więc i obawy spore, dzieki za odpowiedzi
Wystarczy delikatnie zsunąć gumę pierścienia zooma, wykręcić jeden wkręt i możliwe jest wówczas zsunięcie pierścieni osłonowych i pierwszego zespołu soczewek gdzie zazwyczaj gromadzi się kurz i pył. Można wówczas bezproblemowo przedmuchać wnętrze. Po ponownym ustaleniu prowadnic zmontować w odwrotnej kolejności. Tak samo tyczy się jeszcze bardziej popularnego Nikkora 18-70.