PDA

Zobacz pełną wersję : D200 i Metz 44 AF-4N

KS
19-12-2007, 22:03
Witam,

Od dziś jestem posiadaczem D200 :)
Super sprzęt, szczególnie dla kogoś, kto zaczyna z cyfrówką (do tej pory F80 i F301).

Do rzeczy. F80 współpracował świetnie z lampą Metz 44 AF-4N, natomiast po podpięciu jej do D200 działa mi tylko tryb manualny. Nie działa TTL. W aparacie miga ikona (prostokąt) wraz z błyskawicą, co, wskazuje (po przeczytaniu instrukcji) na brak i-TTL w lampie i przejście na TTL - tak, tylko jak mam lampę w trybie TTL, to niestety, ale zdjęcia nie zrobię, dopóki nie zmienię na tryb M lub Mlo.

Ktoś już się z tym spotkał? Można to jakoś zmienić (może jakaś opcja w menu) żeby aparat współpracował z lampą w trybie zwykłego TTLa (lampa pracowała z F80 i miała pełną obsługę 3D multi-coś-tam fill-flash).

Jakieś sugestie oprócz zmiany lampy? ;)

Dzięki i pozdrawiam!

thor88
19-12-2007, 22:14
manual albo ... zmiana lampy...

ADAS
19-12-2007, 22:53
Za kolegą ja po przesiadce f70 na D 50 starą lampę oddalem szwagrowi a sam kupiłem sabinkę.
Nic nie poradzisz.

Smurf
20-12-2007, 19:44
Witam,

Od dziś jestem posiadaczem D200 :)
Super sprzęt, szczególnie dla kogoś, kto zaczyna z cyfrówką (do tej pory F80 i F301).

Do rzeczy. F80 współpracował świetnie z lampą Metz 44 AF-4N, natomiast po podpięciu jej do D200 działa mi tylko tryb manualny. Nie działa TTL. W aparacie miga ikona (prostokąt) wraz z błyskawicą, co, wskazuje (po przeczytaniu instrukcji) na brak i-TTL w lampie i przejście na TTL - tak, tylko jak mam lampę w trybie TTL, to niestety, ale zdjęcia nie zrobię, dopóki nie zmienię na tryb M lub Mlo.

Ktoś już się z tym spotkał? Można to jakoś zmienić (może jakaś opcja w menu) żeby aparat współpracował z lampą w trybie zwykłego TTLa (lampa pracowała z F80 i miała pełną obsługę 3D multi-coś-tam fill-flash).

Jakieś sugestie oprócz zmiany lampy? ;)

Dzięki i pozdrawiam!
Masz jeszcze do zastosowania tryb autmatyki tyrystorowej lampy - "A".
W Metzu jest on bardzo sprawny - w zdecydowanej większości zdjęć efekty są porównywalne z TTL.

Albert44
20-12-2007, 20:02
D200 z 44 AF-4N ( to niestety mecablitz 44 AF-4iN soft nie mniejszy niż V3)... ale zastanawiam się czy nie pomógłby jakiś metzowy adapter SCA? Może warto skrobnąć do metza pytanie.

Smurf
20-12-2007, 23:49
D200 z 44 AF-4N ( to niestety mecablitz 44 AF-4iN soft nie mniejszy niż V3)... ale zastanawiam się czy nie pomógłby jakiś metzowy adapter SCA? Może warto skrobnąć do metza pytanie.
Widzę, że nie znasz lamp Metza - 44AF-4N to jest lampa dedykowana tylko do Nikona, nie ma w niej mozliwości wymiany stopki. Kostki SCA przeznaczone sa tylko do lamp serii MZ.

KS
21-12-2007, 08:29
Masz jeszcze do zastosowania tryb autmatyki tyrystorowej lampy - "A".
W Metzu jest on bardzo sprawny - w zdecydowanej większości zdjęć efekty są porównywalne z TTL.

A wiesz może jak to włączyć? W "Mode" mam tylko M, Mlo, TTL i (miałem) TTL z Multi-sensor-bla-bla (F80)...

Tu mi aparat pozwala otworzyć migawkę tylko na M i Mlo.

Smurf
21-12-2007, 23:34
Przepraszam, ale wyglada na to ,że lampa 44AF-4N nie ma jednak trybu A:confused:
Nie mialem tej lampy, mialem okazję używać jej blizniaczki z wymienna stopką - 44MZ2. Okazuje sie, że nie jest to tak do konca ta sama lampa - 44AF-4N chyba jednak znacznie zubożono.