Zobacz pełną wersję : Zapasowe body. F70? Czy jakis Manual?
Witam,
stanalem przed potrzeba zakupienia drugiego, zapasowego body.
Poniewaz moje aktualne zapasowe wykopyrtnelo sie na chodnik (skubany mogl w trzy inne strony ze statywu sie wypiac i updalby na snieg.. to nie.. na chodnik :( ). To byl Cannon EOS 300. Samemu body sie nic nie stalo ale obiektyw padl. Wiec postanowilem sprzedac wszystko i dokupic cos z Nikona do spóły z moim F100.
No i teraz mam problem. Na poczatku zapalilem sie do pomyslu zakupu jakiegos manualnego aparatu - ze wzgledu (jak mi sie wydawalo) na korzystna cene ale pozniej poszperalem w aukcjach i te ceny nie sa znowu takie super. Baa.. czesto przewyzszaja cena np. F70, ktore rowniez jest tutaj wychwalane (np. przez alfa ;) ).
Może powiem co jest dla mnie ważne:
1 Pomiar punktowy
2 Pomiar centralnie ważony
3 Współpraca z dużą gamą szkieł do Nikona (z G może nie dać rady - wiem, swoją drogą czy F70 współpracuje z G? Zresztą mało to ważne w tym momencie bo nie planuje zakupu takiego.)
Co takiego jest w tych manualach, że są tak drogie? I co radzicie, w co się "pchać"?
Pozdrawiam,
Radek.
Konrad G.
31-01-2006, 22:39
Manuale są drogie z kilku przyczyn według mnie. Po piwerwsze już ich nie produkują i są dosć rzadkie, po drugie są wykonane z innych materiałów...zobacz na przykłąd Nikon FM3a mimo że nie ma bajerków w stylu autofocusa to jest znacznie droższy i wydaje mi się że fajniejszy niż te plastikowe korpusy za 1800 zł ;) Po trzecie jeśli zapasowe body to naprawdę polecam manuala. Ale problem będzie ze szkłami. Owszem można używać tych z AF, ale niezbyt fajnie się z nimi współpracuje. Poleciłbym Ci Nikona F3, nie miałęm go nigdy w ręku, ale na pewno jest wart swojej ceny tym bardziej że jak idziesz gdzieś w teren i szkoda Ci wziąć np. F100 to bierzesz manuala który jest twardy jak czołg i nie martwisz się że coś gdzieś się otrze albo zatrze...
Swoją drogą też się zastanawiam nad jeszcze jednym korpusem... jeden do slajdów - F80, drugi dla przyjemności - FM a trzeci do codziennego pstrykania żeby mi nikt nie pchał się z łapami do F80tki załadowanej slajdem :-)
Osobiscie polecam F70, b. dobry aparat za nie duze pieniadze, troche "inny" w obsludze ale jeden dzien wystarczy aby sie przyzwyczaic. Do F100 nie porownuje sie ale do tego cannona co milaes to napewno tak. Polecam i proponuje przegladnoc posty Alfa, zna sie on na rzeczy a i kilka fajnych bajerow ma przy swoim F70.
Tomek.
jak idziesz gdzieś w teren i szkoda Ci wziąć np. F100 to bierzesz manuala który jest twardy jak czołg i nie martwisz się że coś gdzieś się otrze albo zatrze...
O właśnie o to mi chodzi. :) Jednakże cena ma tutaj też znaczenie. Np. nigdy po zmroku nie wyszedłem z moim F100 focić ujęć nocnych bo się bałem, że tzw. "młodzież" go zaadoptuje.
Naprawde chciałbym wziąść manuala.. ale cena mnie troche stopuje.. :/
Pozdrawiam,
Radek.
Konrad G.
31-01-2006, 22:50
Cena? Proponuję Używanego Nikona FM i jakiś dobry obiektyw manualny...takim aparatem to można kogoś zabić jak się mocniej przywali wiec możesz go używać i do fotografii i do obrony przed dresiarzami :)
Na Allegro są chyba dwa FMki. Generalnie to ja sobie zęby ostrzę na FM2n - to jest mój faworyt i tego też bym Ci polecił, ale ceny od 800 zł wzwyż :-(
Valdek_Tychy
31-01-2006, 23:03
Z czystym sumieniem mogę polecić F70 mam go od kilku lat.
Jeśli nisko budżetowy manual to może FG. Spota nie ma, ale chyba żaden manual go nie ma. A cena nie wiele większa niz prakticy.
Z AF alf chwali swoje F70, a pochwale swoje F90. Tańszy niż wersja "x" i z moich obserwacji mniej zatłuczone, a nie wiele ustępujace upgejdowanej wersji.
F3 lub mniejszy i lzejszy (oraz tanszy) FE2
a chwalę swojego F70...bo to świetny aparat jest...i jeśli go kiedykolwiek wymienię to tylko na F100 :D
a swoją drogą...F70 był bardzo często używany przez zawodowców jako 3 (zapasowe) body...
Bierz F70 - skoro masz szkielka AF a takiego body za 300-400zl nie kupisz lepszego... tez mam do F100 jako zapas F70...
A manuale - mozna duzo o nich gadac ale bez sensu jest majac szkla AF pchac sie w manuale 2-3 razy drozsze (a nawet wiecej) niz taki F70... Krzysiaczek dobrze jeszcze mowi o F90 (moze takze dodac do tego F801?)...
Ja tam odpuszczam w kazdym badz razie manuale - nie odpowiadaja mi manualne korpusy Nikona, jest kilka powaznych wad i mimo, ze Pentaksy sam moze nie tak wyposazone foci mi sie nimi o niebo lepiej :oops:
Za FE czarnego wlasnie kaska wplynela na konto, FE-2 czarnuszek takze ma chetnego choc kaska pozniej - bye, bye...
Pzdr
Spinner
Ja tam odpuszczam w kazdym badz razie manuale - nie odpowiadaja mi manualne korpusy Nikona, jest kilka powaznych wad i mimo, ze Pentaksy sam moze nie tak wyposazone foci mi sie nimi o niebo lepiej :oops:
Może jakiś skromny przykładzik tych poważnych wad :roll:
Hmmm... zaraz o herezje zostane oskarzony ale co mi tam :lol:
Owszem - co do parametrow takiego FE2 to nie ma co gadac - bajera... Ale kilka prostych rzeczy utrudnia mi zycie:
1. Wskazowki - niby genialne rozwiazanie - rozpietosc sceny, szmery i bajery ale niestety czesto foce o dziwnych godzinach manualami i ni cholery tego nie widze o zmroku, swicie o nocy nie wspominajac :mrgreen:
2. Odchylona dzwignia naciagu - tego typu wlaczanie (praca aparatu) dla kogos patrzacego w wizjer jak ja lewym okiem to koszmar ergonomii :? Dzwignia wlazi w prawa gale :lol: A przy kadrze pionowym wylaczam aparat bo tak sie przyciskam do niego :mrgreen:
Tak wiec niby *******y ale po jakie licho mi FE-2 w cenie F90X skoro jego wizjer i tak nie powala w porownaniu z takim prostym MESuper czy MX ze stajni Pentaksa, ktorymi z upodobaniem takze fotografuje... I kosztuja po 200-300zl te Pentaksiki... :wink:
BTW - polecam - pomacajcie MXa czy MESuperka - niedoceniane, male, pieknie wykonane maszynki z pieknymi wizjerami - moze nie z taka iloscia funkcji jak FE-2 ale z dusza.
W dziale "Inne systemy" jest przyklejony moj tekscik o historii Pentaksa jesli jeszcze ktos nie czytal :lol:
Pzdr
Spinner
Spinner, ja nie czytałem, może i poczytam :) W sumie sam się przymierzam do jakiejś pięćdziesiątki (obiektywu) i się już dawno zastanawiam, czy kupić do Nikona 1.8, czy może jakiegoś właśnie pentaksika z takim obiektywem w komplecie :D Pewnie cena będzie bardzo podobna :)
Podaje link: http://www.pentax.osw.pl/historia/historia.html :oops:
A Pentaxa polecam - piekna kultura pracy a w cenie 50tki do Nikona masz kultowego MXa lub MESuperka ze swietnym SMC-M 50/1,7 (powloki SMC sa uwazane za najlepsze obok *T)...
BTW - tylko uwazaj - ja wlasnie tak zrobilem - kupilem zamiast 50tki Nikona aparat Pentaksa z 50tka... Skonczylo sie na tym, ze sprzedalem wszystko co mialem z Nikona :mrgreen: :twisted:
Pzdr
Spinner
Weź F801s - o ile nie potrzeba ci szybkiego AF. Ta puszka ma wszystko łącznie ze spotem. Ceny są śmiesznie niskie jak za takie wykonanie.
Ech.. Chyba jednak padnie na F70, zastanawialem sie rowniez nad F801. Serce mi sie kraje bo fajnie by bylo miec manuala to jednak chyba rozsadniej za ta cene wziasc F70, szczegolnie, ze nie slysze zadnych negatywow apropo tego body.
... szczegolnie, ze nie slysze zadnych negatywow apropo tego body.
Wiesz, jakby się uprzeć to zwróć uwagę na zasilanie: do F70 wkładasz CR123 chyba, a taki np F90 na zwykłych paluszkach jedzie, akumulatorki też wciąga. :)
Wiesz, jakby się uprzeć to zwróć uwagę na zasilanie: do F70 wkładasz CR123 chyba, a taki np F90 na zwykłych paluszkach jedzie, akumulatorki też wciąga. :)
Czepialstwo :P Jedna kosztuje < 9 PLN. Choć z drugiej strony moje F100 też jedzie na paluszkach.. :D
Spinner
mialem 801 na minolte xd-7 mieniac, ale jak tak pentaki chwalisz, to az sie rozejrze jeszcze ;]
Mam F70 i też nie dam złego słowa na niego powiedzieć. Byli tacy co krytykowali go za kolorowy wyświetlacz, dla mnie nadal niema bardziej czytelnego w innych puszkach.
Ceny ??? Powiem tak, czasem myślę żeby go sprzedać i dołożyć kasę do jakiegoś super szkiełka, ale jak mam go oddać za 400-500 zł, to wolę go mieć w domu jako ostatni analogowy aparat. Wyjąłem baterie, wyczyściłem body i obiektyw, włożyłem w te piękne złote kartoniki nikona i sobie leży. Jak będę miał 60 lat to poszaleje i nim pofocę. Do dziś żałuje że w zawierusze czasowej nie uchroniłem Zorki po ojcu i nie wiem co się z nią dzieje.
ZOBACZ MÓJ TEŚCIK metza 54MZ4i i upewnij się, czy mój F70 jest zasilany z baterii CR123 :mrgreen:
radekg napisał:
Wiesz, jakby się uprzeć to zwróć uwagę na zasilanie: do F70 wkładasz CR123 chyba, a taki np F90 na zwykłych paluszkach jedzie, akumulatorki też wciąga.
Brak DOF i podswietlania zewnetrznego panelu to najwieksze wady - ale da sie tym zyc :mrgreen:
Pzdr
Spinner
[ Dodano: Sro Lut 01, 2006 4:39 pm ]
Spinner
mialem 801 na minolte xd-7 mieniac, ale jak tak pentaki chwalisz, to az sie rozejrze jeszcze ;]
Zdecydowanie :!: :twisted: Nie wiem czego szukasz ale polecam: MX, ME Super i Super A... No o LX nie bede mowil bo to klasa sama w sobie :wink:
Pzdr
Spinner
Hmmm... zaraz o herezje zostane oskarzony ale co mi tam :lol:
A zaraz herezje. Opinię chciałem poznać, kogoś trzeźwo myślącego.
no to chyba niedlugo będzie trzeba tu redirect robić z jakiegoś forum.pentax.com.pl czy cuś :D
ZOBACZ MÓJ TEŚCIK metza 54MZ4i i upewnij się, czy mój F70 jest zasilany z baterii CR123 :mrgreen:
Dobra, dobra - znajdż teraz batterypacka do F70. Kiedyś ich prawie nie było, chyba tylko jakiś zapaleniec dorabiał, a teraz to już raczej rarytas. :)
no to chyba niedlugo będzie trzeba tu redirect robić z jakiegoś forum.pentax.com.pl czy cuś
Eeee... :oops: No nie ale ja po prostu cenie obie moje marki :P
Tak BTW - obie nie zostawialy na lodzie swoich uzytkownikow przez lata - kompatybilnosc z manualami np... Marka pentax jest slabo znana w Polsce wiec staram sie (nie trolujac mam nadzieje :twisted: ) czasami przyblizyc jej zalety i zachecic do poznania zalet i historii systemu...
BTW - ciekawe czy byly rzeczy, ktore Was w tej historii opisanej skrotowo zdziwily :?: :wink:
Pzdr
Spinner
Spinner, no, mnie zdziwiła literówka na koniec tekstu .. 'kistoria' zamiast 'historia' :)
Spinner, no, mnie zdziwiła literówka na koniec tekstu .. 'kistoria' zamiast 'historia'
Zauwazaylem - nie ma kidy poprawic :oops: :mrgreen:
Pzdr
Spinner
Konrad G.
02-02-2006, 01:33
Spinner...właśnie!:
"Marka pentax jest slabo znana w Polsce"
I to powoduje że nie jestem teraz w tym systemie :-( Uważam że w Polsce nie opłaca się specjalnie inwestować w Pentaxa bo ceny obiektywów i akcesoriów są wyższe niż NIkona, a jak ktoś kiedyś na forum Pentaxa napisał, nie pamiętam do końca jak to było, ale coś w tym stylu że nie jest gotów płacić więcej za coś co ma tylko napis Pentax. Trochę się z tym zgodzę a poza tym w Polsce bardzo trudno jest dostać sprzęt tej firmy i w zasadzie Allegro jest głównym źródłem...chyba że masz jakieś inne dojścia to chętnie je poznam :->
Władca Pixeli
02-02-2006, 07:34
2. Odchylona dzwignia naciagu - tego typu wlaczanie (praca aparatu) dla kogos patrzacego w wizjer jak ja lewym okiem to koszmar ergonomii :? Dzwignia wlazi w prawa gale :lol:
Ale to jest wada konstrukcyjna robiącego zdjęcia a nie aparatu :mrgreen:
Uważam że w Polsce nie opłaca się specjalnie inwestować w Pentaxa bo ceny obiektywów i akcesoriów są wyższe niż NIkona,
Bujda - wszystko zalezy - jezeli ktos gustuje np w manualnych stalkach o swietnej kulturze pracy, wspanialych powlokach i swietnej optyce to nie znam drugiego systemu, ktory bylby tanszy a jednoczesnie pozwalal zamontowac te szkla do korpusow AF bez problemow...
Owszem - dostep firmowych szkiel (np 80-200/2,8 czy 28-70/2,8) z drugiej reki jest niestety beznadziejny - w zasadzie go nie ma... Ale uwazam, ze amator fotografujacy jakims MZ-3 z FA28-70/4 nie ma gorszego sprzetu od F70/F80 z AF-D 28-70/3,5-4,5 - kwestia wyboru i przywiazania do marki... :wink: A Pentax uzaleznia w bardzo tajemniczy i podstepny sposob... zawsze musze jakiegos miec pod reka :oops: :mrgreen:
Jak myslisz - lepiej czujesz sie z FM zamiast MX :?: Drugi wg mnie jest lepszy a kosztuje z doskonalym SMC-M 50/1,7 tyle co sam korpus FM...
Spinner napisał:
2. Odchylona dzwignia naciagu - tego typu wlaczanie (praca aparatu) dla kogos patrzacego w wizjer jak ja lewym okiem to koszmar ergonomii Dzwignia wlazi w prawa gale
Ale to jest wada konstrukcyjna robiącego zdjęcia a nie aparatu
No niestety :cry: :evil: Szkoda ale to podobno sprawa "wiodacego oka" :mrgreen:
Pzdr
Spinner
Spinner, namieszałeś mi we łbie, szczególnie, że nie wiem, co Nikon zamierza robić z obiektywami noo.. :)
Ciesze sie Pebees :twisted: :mrgreen:
Looknij np na to:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=1259 mam AF-D 50/1,4 i powiem Wam, ze mialem takze SMC-FA 50/1,4... reszte sobie dopowiedzcie :wink: Wcale nie jest tak, ze Nikkor uber alles...
No i z ciekawosci - jak brakuje komus jakosci: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=711
Tak BTW - D50 IMHO jest takze gorszy od taniego *istDs - dla mnie wizjer jest wazny a w *istDsie jest bombowy - jeden z najwiekszych w ogole w DSLR z klatka APS-C... A teraz pracuja nad stabilizacja w korpusie i bedzie to dzialalo najprawdopodobniej ze wszystkimi szklami.. :!: :twisted:
Naprawde zaawansowany amator ma sie czym bawic w systemie Pentaksa... A to, ze nie ma AF-S, VR itp to krytykuja odchodzacy z systemu a potem kupijacy plastikowego SLR z innego systemu z kitowym zoomem bez pierscienia przyslon...
Pzdr
Spinner
P.S. Sorki za ten OT - zrobilo sie ciut "inne systemy"... :oops:
Spinner, czytałem :) a teraz przeglądam allegro i pentaksy :D
Cholerka - ja zazwyczaj mam cos fajnego ale sie ostatnio na Allegro i poza nim wypstrykalem troche :cry:
Szkoda bo ladny MX byl:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84345957
i Super A:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84346966 :(
wczesniej:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79629267
i np. szkielko:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78178911
Ale nic straconego - pewnie jeszcze cos bedzie:-) Nie zasmiecajmy moze forum - chyba, ze to nie przeszkadza innym... Jakby co - wal na PW z pytaniami o Pentaksa :)
Pzdr
Spinner
Nie zasmiecajmy moze forum - chyba, ze to nie przeszkadza innym... Jakby co - wal na PW z pytaniami o Pentaksa :)
Zawsze sie milo czyta ludzi z pasją a i do Pentaksa czuje respekt więc chętnie sobie o nim poczytam.
Zdrówka,
Radek.
Konrad G.
02-02-2006, 20:25
Mam nadzieję że nikt nie będzie zły że kontynuuję temat, ale temat jest barzdo ciekawy że tak powiem :-)
Uważam że Pentax to jest świetny system i pewnie gdyby nie fakt dostępności sprzętu i to że dostałem na urodziny Nikona F80 to pewnie nadal bym w tym systemie siedział. Ale do rzeczy. MX to świetny aparat zrobiłem nim kilka wspaniałych zdjęć ale przeszkadzała mi w nim jego mała masa. Lubię czuć aparat a MX był dla mnie zbyt delikatny. To co ma FM to przede wszystkim ciężar i to że czuję ten aparat. Owszem obiektywy są bardzo drogie (tak jak i korpusy) ale warte swojej ceny, metalowe i ciężkie. Wydaje mi się że Pentax to system dla osób które cenią sobie wagę aparatu + możliwości bo w tych kategoriach Pentax nie ma sobie równych. Dodam jeszcze tyle że Pentax seria M jest tak samo kultowa jak seria OM Olympusa, ale nie podoba mi się dalsza droga jaką obrały firmy - postawiły na produkcję sprzętu dla amatorów i efekt tego był taki że seria MZ Pentaxa to był srebrne plastikowe korpusy...no wyłaczając MZ-S którego wygląd nadal budzi u mnie dreszczyk emocji i chęci posiadania. Gdybym mógł zakupić Pentaxa LX to od razu bym sprzedał FMkę i kupił ten model, ale ciągle mam na uwadze że akcesoria do Pentaxa to teraz już niestety rynek wtórny :-(
MX to świetny aparat zrobiłem nim kilka wspaniałych zdjęć ale przeszkadzała mi w nim jego mała masa.
Trzeba bylo sobie olowiana tasme podkleic od spodu :twisted: :mrgreen:
Owszem obiektywy są bardzo drogie (tak jak i korpusy) ale warte swojej ceny, metalowe i ciężkie.
:mrgreen: Trzeba bylo Pentaxa K2 lub KX kupic i szkla serii "K" - FMka sie nie umywa...
BTW - przeszedles do Nikona aby uzywac ciezkich, metalowych, profi itp sprzetow ale (wybacz drobna zlosliwosc :twisted: ) po stopce jakos tego nie widze... :wink:
Pzdr
Spinner
Konrad G.
02-02-2006, 23:14
Nie no :oops: Spinner ja nie zmieniłem systemu po to by mieć na korpusie napis Nikon i się tym chwalić. Raczej nie jestem onanistą sprzętowym. A to że nie mam sprzętu profi w stopce to wynik tego ze dzielę kasę na dwoje - rower i fotografię a do tego mnie nie stać na coś więcej bo biorę na swoje pasje z kieszonkowego. Cenię w Nikonie podejście do klienta, dostępność w Polsce i wykonanie,a tego o Pentaxach teraz nie powiem. A poza tym po co mam płacić za jakiś super sprzęt w stylu F90 czy F100 mieć migawkę z prędkością 1/8000 i super pomiar światła. Zdjęcia robi fotograf a nie aparat, ale jeśli aparat Ci w ręce "nie leży" to nie będziesz sięgał po niego z zamiłowaniem. Ja lubię czuć FMkę a MXa czy MG nie czułem...a poza tym jak mam ochotę sobie coś kupić do F80 czy FM to idę do sklepu i kupuję, a do Pentaxa, albo muszę zamówić albo wyczekać się żeby pojawiło się na Allegro.
A co do faktu że FMka się nie umywa to nie wiem nie miałem nigdy KX i K2 w ręku, ale każdy aparat ma inną ergonomię pracy i akurat ta jaka jest w FM bardziej mi odpowiada niż w MX czy MG 8)
Mialem Z1p (taki powiedzmy F90X) i MZ-Sa (blizej F100) - naprawde to dobrze wykonane aparaty... A skoro lubisz FM to K2 czy KX bylby tym czego szukales...
No nie wiem z tymi cenami :mrgreen: Jeden grzyb raczej jesli chodzi o ceny takich AF50/1,4D czy AF35/2D... No ale nie miejsce na to - wazne, ze jestes zadowolony :mrgreen:
Pzdr
Spinner
Konrad G.
03-02-2006, 00:24
wazne, ze jestes zadowolony :mrgreen:
Ehe :mrgreen: