Zobacz pełną wersję : Podpowiedzcie-pytanie jak tysiące innych.
P I N I O
19-12-2007, 10:53
ZAZNACZAM
To pytanie zadałem już na forum Canona, nie jest t o prowokacja, odpowiedzi udzielonej prze Canonowców byście się nie spodziewali. Liczę również na wsze obiektywne podejście
Tradycyjnie i tendencyjnie.
Jestem amatorem, do 6 lat analogowy zenit , od 4 cyfrowy kompakt nikona.
Od 11 miesięcy ojciec cudownego Mikołajka.
Właśnie dlatego razem z żoną postanowiliśmy kupić aparat pozwalający na robienie zdjęć szybko przemieszczającym sie obiektom (mój syn w chodziku) , często w słabym świetle, tak by miały zadowalającą jakość, znaczy nie szumiały i były jaśniutkie.
Kolego ma Canona EOS400D z fajnym obiektywem EF 24-105 mm f/4L IS USM, kilkanaście fotek nim zrobionych utwierdziło mnie w przekonaniu że fotografowanie mojego dziecka nie musi być kwestią cudu, udane zdjęcie jedno na 20ścia.
I teraz moje pytanie(nia):
1.Chcę kupić aparat w stanach przez sklepy wysyłkowe, czy to bezpieczne
2.Mam do wydania 2500$ co jest Waszym zdaniem lepszym wyborem, jeśli przez następne kilka(6 np lub lat niebędę rozbudowyawł warsztatu Nikon D80 + dwa lustra 17-70 +70-200 VR, czy canon 40D+ EF 24-105 mm f/4L IS USM.
Zdjęcia raczej portretowe , ale czasem też przyroda dzika. Zależy mi na niezawodności, małych szumach i pewnej głębi ostrości.
Wiem że zadając takie pytanie na forum Canona mogę wsadzić kij w mrowisko, ale liczę na wasz obiektywizm i fachową wiedzę.
PS: wiem jak "mniejwięcej" szumią oba aparaty, widziałem sample, bardziej przypada mi do gustu plastyka fotek Canona, ale nie mam naleciałości systemowych i jestem otwarty
Ja tylko dodam od siebie: licz się z dopłatą vatu i cła oraz z problemami z ewentualną gwarancją
Brałbym Canona. Mniej pracy przy zdjęciach, jeśli chcesz gotowe z puszki. Uzyskanie podobnych jpgów z Nikona jednak wymaga więcej pracy. A tym bardziej, że nie będziesz zmieniał szklarni przez kilka lat.
Po za tym zupełnie nie wiem o jakie szkła ci w końcu chodzi do Nikona. D80+70-200 vr rozumiem ale ta podstawa to albo chciałeś 17-50, albo 18-70 bo nie wiem w końcu. A tego 70-200 vr też nie jestem pewien (może miałeś na myśli 70-300 vr). Bo jeśli to nie błąd to raczej o ile z Canonem się zmieścisz w cenie to z Nikonem i tymi szkłami to już niekoniecznie ;]
No i o wiele bardziej jednak się opłaca poprosić kogoś, żeby kupił ci w USA i przywiózł, wysłał. Nie jestem ekspertem ale w wysyłkowym chyba trzeba doliczać cło itp. więc tak tanio nie będzie.
ZAZNACZAM
To pytanie zadałem już na forum Canona,
Wiem że zadając takie pytanie na forum Canona mogę wsadzić kij w mrowisko, ale liczę na wasz obiektywizm i fachową wiedzę.
To mogłeś chociaż przeedytować posta, a nie przeklejać wprost. :D
Od 11 miesięcy ojciec cudownego Mikołajka.
Witaj w klubie :P
I teraz moje pytanie(nia):
2.Mam do wydania 2500$ co jest Waszym zdaniem lepszym wyborem, jeśli przez następne kilka(6 np lub lat niebędę rozbudowyawł warsztatu Nikon D80 + dwa lustra 17-70 +70-200 VR, czy canon 40D+ EF 24-105 mm f/4L IS USM.
1. Tak, o ile kupisz w dobrym sklepie, a nie tam gdzie najtaniej. Oczywiście wiele taniej nie wyjdzie, bo doliczą Ci cło i podatek, a gwarancji nie będzie, ale co kto lubi :)
2. Mówisz chyba 18-70 kitowym, w przypadku Nikona. Prawdę mówiąc nie wiem, jeśli chcesz i do dziecka, i do przyrody, to potrzebujesz do dziecka uniwersalnego spacerowego obiektywu zoom i drugiego do przyrody. Uniwersalny będzie 18-70, jak najbardziej. Możesz też rozważyć tamrona 17-50 , Nikkora 24-85 i Nikkora 18-135. Do dziecka w domu, szczególnie na takie dni jak będziemy mieli jeszcze przez kwartał, przyda Ci się na pewno lampa. Do dzikiej przyrody... sam nie wiem, coś długiego i jasnego i z vr pewnie by się przydało, ale tu niech doradzą Ci fachmani od dzikiej przyrody, i ... szukajka :)
PS: wiem jak "mniejwięcej" szumią oba aparaty, widziałem sample, bardziej przypada mi do gustu plastyka fotek Canona, ale nie mam naleciałości systemowych i jestem otwartyNo i po co ja tyle pisałem? :D Kup Canona, szczególnie jeśli ma go jakiś kolega, i ma jakieś sensowne szkiełka do niego - zawsze to można pożyczyć :D
ZAZNACZAM
To pytanie zadałem już na forum Canona, nie jest t o prowokacja, odpowiedzi udzielonej prze Canonowców byście się nie spodziewali. Liczę również na wsze obiektywne podejście
Tradycyjnie i tendencyjnie.
sprzeczność
No to jak to w końcu jest?...
Maja
stachmuszel
19-12-2007, 11:15
Pomimo mojej miłości do Nikon-a, Tobie polecam Canon-a 40D+ EF 24-105 mm f/4L IS USM. Puszka pozycjonowana wyżej niż D80, a szkiełko z zakresem na tyle uniwersalnym, że chyba nie będziesz potrzebował kolejnego. Tym bardziej, że wg mojej wiedzy to dobre szkło.
Pozdrawiam!
kronos28
jak szumia oba aparaty wiesz już. Canon 400D/40D w kategorii szumów wyprzedza N D80. Co do optyki skoro rozważasz te dwa zestawy (C40D z 24-105L i D80 z 18-70 i 70-200VR) to ja bym bral ten drugi ze względu na pokryty szeroki zakres ogniskowych no i masskarycznie bombowe 70-200VR. Generalnie fotografia przy użyciu lustrzanki to nie tylko szumy to też i optyka a w tym przypadku już na starcie będziesz miał całkiem całkiem zestawik z profi tele ze stabilizacją a i KIT jest bardzo sensownym szkiełkiem ostrym tyle że troszkę ciemnym ale możesz go np zamienić na Sigmę 18-50/2.8 HSM lub Tamrona 17-50/2.8 i to już będzie cud miód i orzeszki zestaw.
W Canonie będziesz miał 24-105/f4L (nie znam szkła więc sie nie wypowiadam co do tego co to potrafi) i patrząc na parametry to - wąko na dole 24mm i cimnoo f4 a i czasami tele może braknąć.
Generalnie musisz się przejść do sklepu/pożyczyć od kogoś puchę i sam "przetestować", bo to jest to pytanie na które sam musisz sobie odpowiedzieć...
jacek.gold
Następne bezsensowne pytanie!!!
Obiektywnie :) lepszy jako puszka jest 40D.
Nie wiem co to za obiektyw ten od Canona (nie znam się na Canonie ;)) ale optyka jesy też bardzo ważna i w praktyce może się okazać lepszy i bardziej użyteczny D80 z 2 dobrymi szkłami (jeśli naprawdę masz na myśli 70-200VR), o ile nie potrzebujesz wysokiego ISO.
Z kolei do 40D zawsze będziesz mógł lepsze szkła potem dokupić. Z drugiej strony zawsze możesz w przyszłości i samo D80 wymienić na coś lepszego jeśli Ci nie wystarczy, a szkła zostaną.
Samą jakością zdjęć i (zwłaszcza) szumów na wysokim ISO to 40D jest bliżej D300 niż D80.To jednak wyższa półka. A i ma parę nowszych, "modnych" rozwiązań.
Pytanie tylko czy to wszystsko Ci tak bardzo potrzebne.
Jak sam napisałeś wystarczającą poprawę wobec powolnego kompaktu zauważyłeś już przy 400D, więc może do Twoich zastowań wystarczy?
Jeśli nie chcesz nic ambitniejszego focić, a jedynie "złapać" uciekające dziecko, to każda lustrzanka powinna wystarczyć.
Do takich domowych amatorskich zastosowań to aż nadto - nawet nie wiem czy taki np Canon G9 by nie wystarczył?
Pozdrawiam,
Maciek
Wybrał bym Nikon D80 + 18-70 +70-200 VR
a moze po prostu D80 + 18-200VR ?
P I N I O
19-12-2007, 14:16
dzięki za podpowiedzi, jacek-gold przepraszam że uraziłem Cię tym "bezsensownym pytaniem" dla mnie ma ono sens,
JESTEM PRZED WYBOREM APARATU a wydatek 5000 z kawałkiem to dla mnie sporo, i choć faktycznie popełniłem grzech przeklejenia pytania z forum Canona to zaznaczyłem że nie jest to prowokacja, na usprawiedliwienie powiem że mojemu synkowi idą trójki i generalnie wszystko go wnerwia. Życzę miłych świąt, temat myślę że jest wyczerpany, wszystkim BARDZO DZIĘKUJĘ, jeśli wybiorę NIKONA na pewno będę odwiedzał to forum. Jeszcze raz dzięki WSZYSTKIM , Tobie jacku też( choć humorek przed świętami nie za bardzo) :-)
velaskez
19-12-2007, 14:27
pozatym, z tego co mnie wiadomo (ostatnio kupilem D80 w stanach), to sklepy wysyłkowe wysyłaja tylko na terytorium stanów. Po mojego D80 ojciec pojechał bo miał przy okazji delegacje...A tak nie wiem czy da rade przysłac go do europy.
jacek.gold
19-12-2007, 14:33
dzięki za podpowiedzi, jacek-gold przepraszam że uraziłem Cię tym "bezsensownym pytaniem" dla mnie ma ono sens,
JESTEM PRZED WYBOREM APARATU a wydatek 5000 z kawałkiem to dla mnie sporo, i choć faktycznie popełniłem grzech przeklejenia pytania z forum Canona to zaznaczyłem że nie jest to prowokacja, na usprawiedliwienie powiem że mojemu synkowi idą trójki i generalnie wszystko go wnerwia. Życzę miłych świąt, temat myślę że jest wyczerpany, wszystkim BARDZO DZIĘKUJĘ, jeśli wybiorę NIKONA na pewno będę odwiedzał to forum. Jeszcze raz dzięki WSZYSTKIM , Tobie jacku też( choć humorek przed świętami nie za bardzo) :-)
A humorek jak najbardziej ale takie pytania moim zdaniem to nieporozumienie. Każda pliszka swój ogon chwali a jeżeli nie weźmiesz do ręki aparatu i nie sprawdzisz jak "leży" w dłoni to żadne porady nie będa trafne.
Mam również małe dziecko i zrobienie mu zdjęcia nie wymaga hiper szybkiego aparatu a jedynie cierpliwości.
No i Wesołych Świąt
JESTEM PRZED WYBOREM APARATU a wydatek 5000 z kawałkiem to dla mnie sporo, <ciach>
Dla mnie dalej nie ma sensu. Pytam po raz kolejny co chcesz tak na prawde - przypominam ze nikor 70-200 vr kosztuje ponad 6000 u nas w kraju. Sprecyzuj jeszcze raz pytanie.
Nawet po znizkach z USA, za 5000 nie kupisz d80 z kitem i z tym obiektywem.
Łacznie to daje ok 2600 dolarow czyli po dzisiejszym kursie 6500 pln. Do tego oplaty - vat i clo.
Zbigniew
20-12-2007, 23:45
Pinio - mogę radzić Ci, jeżeli chodzi o dzieci, tylko do wieku 4 miesięcy i tylko z ogniskowymi do 60 mm. Przejrzyj te galerie (http://zbigniew-piatek.type.pl/rodzina/content.htm). Jeżeli odpowiada Ci jakość zdjęć (nie chodzi mi o szumy, bo tych nie zobaczysz przy tych rozdzielczościach, ale ogólnie kolory, GO, itd.), to wiedz, że robiłem je tylko sprzętem z mojej stopki. Wołane w C1, niektóre jeszcze modyfikowane w PS.