PDA

Zobacz pełną wersję : problem z matrycą - Czy reklamować aparat?

wcg
19-12-2007, 09:38
Witam
Wczoraj wykonalem nocne zdjecie z czasem ok. 260 sec. i widac makabrycznie bardzo duzo hotpikseli i szum cieplny.
Czy w waszych d80 tez jest podobny problem? Został mi jeszcze miesiąc gwarancji, czy sądzicie że można reklamować aparat??

Nikon D80
2007/12/18 20:25:53.2
Compressed RAW (12-bit)
Image Size: Large (3872 x 2592)
Color
Lens: 10-20mm F/4-5.6 G
Focal Length: 10mm
Exposure Mode: Manual
Metering Mode: Multi-Pattern
265.70 sec - F/8
Exposure Comp.: +3.0 EV
Sensitivity: ISO 400
Optimize Image: Custom
White Balance: Auto
AF Mode: Manual
Flash Sync Mode:
Flash Mode:
Auto Flash Comp:
Color Mode: Mode II (Adobe RGB)
Tone Comp.: Auto
Hue Adjustment: 0°
Saturation: Auto
Sharpening: High
Long Exposure NR: Off
VR Control: Off
High ISO NR: Off

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cgw.pl/cgwpl/pliki/foto23.jpg)

milo_ja
19-12-2007, 09:53
Przy takim czasie i czułości to standard (na moim D200 też w podobnych warunkach są takie "kwiatki"). Można się trochę ratować "Long Exposure NR".

Piotr_
19-12-2007, 10:06
Do takich zdjęć to najlepszy stary dobry film :-D

mpwt
19-12-2007, 10:42
Jeśli te małe kropeczki to Hot Pixele to koniecznie reklamuj. Ło rany, ja to mam parę gwiazd polarnych jak robię zdjęcia, ale ty to masz tysiące! To nie jest normalne.

Ale ten zafarb w lewym górnym rogu jest normalny.

stachmuszel
19-12-2007, 11:25
Nie straszcie kolegi. Wg mnie to normalne zachowanie CCD w d80. Do takich zastosowań to tylko coś z bromkiem srebra.:-)
Pozdrawiam!

mpwt
19-12-2007, 11:51
No ja jednak powiem, że nie normalne. Sam dużo robiłem zdjęc gwiazd i tak jak napisałem, widziałem ze 3 - 4 hot pixele. Na tym zdjęciu są tysiące! To nie jest normalne!

Jeden z kolegów z forum ma sposób na usuwanie hot pixeli i nie ma śladów po nich. Musisz użyć wyszukiwarki o odnaleźć ten wątek. Ale matryca niewątpiliwe do mapowania.

A swoją drogą ładne zdjęcie. :)

wcg
19-12-2007, 12:08
Wysłalem to zdjecie do serwisu nikona z zapytaniem, ciekawe po jakim czasie odpowiedzą, jeśli w ogóle.

mpwt
19-12-2007, 12:18
Podejrzewam, że już jak minie gwarancja ;)
W razie co mapowanie Hot Pixeli chyba robią od ręki za free. Ale mogę się mylić. Jak będziesz kiedyś w Warszawie to weź ze sobą D80.

Nie straszcie kolegi. Wg mnie to normalne zachowanie CCD w d80. Do takich zastosowań to tylko coś z bromkiem srebra.:-)

Albo Canona :p To jest jeden z głównych powodów dlaczego żałuję, że nie wybrałem Canona :(

milo_ja
19-12-2007, 12:20
Podejrzewam, że już jak minie gwarancja ;)
W razie co mapowanie Hot Pixeli chyba robią od ręki za free. Ale mogę się mylić. Jak będziesz kiedyś w Warszawie to weź ze sobą D80.

Nie Hot, tylko Dead piksli. To jest jednak różnica.

wcg
19-12-2007, 12:21
Jestem zaskoczony szkobkością odpowiedzi, ale mam wrazanie ze poszla ona automatem

cyt. "

Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon.

Przy długich czasach ekspozycji na zdjęciach robionych za pomocą aparatu cyfrowego mogą wystąpić efekty zakłóceń elektronicznych lub szumów, objawiające się przypadkowymi, jasnymi pikseli. Im dłuższy czas ekspozycji, tym efekt bardziej widoczny. Taki szum może wystąpić na zdjęciach zrobionych przy użyciu dowolnego aparatu cyfrowego z uwagi na cechy charakterystyczne matrycy CCD i elektroniki aparatu. Zjawisko to można jednak ograniczyć, korzystając z funkcji redukcji szumów.

Aktywna funkcja redukcji szumów po zdjęciu głównym robi "ciemne zdjęcie" (zdjęcie zrobione przy zamkniętej migawce), a następnie porównuje je elektronicznie przed "odjęciem" szumów z fotografii. Czas konieczny do zapisania zdjęć na karcie pamięci ulegnie wówczas mniej więcej podwojeniu z uwagi na konieczność dodatkowego przetwarzania obrazu. Z funkcji redukcji szumów powinno się korzystać wyłącznie podczas długich czasów ekspozycji (dłuższych niż 1/15 s). Funkcja doskonale nadaje się do usuwania szumów ze zdjęć robionych nocą.
Long Exposure NR: On

W przypadku gdyby miał Pan dodatkowe pytania proszę o ponowny kontakt poprzez dział Wsparcie Techniczne.

Z poważaniem

Europejskie Centrum Wsparcia Technicznego Nikon
www.europe-nikon.com/support "

Ale czy moge reklamować to nie napisali;(

pebees
19-12-2007, 12:28
To panienka kliknęła odpowiedź automagiczną. Napisz tam, że nie jest problem rozwiązany, i dokładnie opisz o co Ci chodzi - że owszem, są, ale jest ich za dużo, i co z tym zrobić i jak to załatwiać. Jeśli znowu dostaniesz jakąś automatyczną odpowiedź, napisz ponownie. W końcu siada do tego ktoś, kto ma pojęcie.

Kaleid
19-12-2007, 12:32
Niestety, ale przy tak dlugim czasie naswietlania i jeszcze ISO400 (!!!) (po co az 400, takie foty to sie na 100 robi) jest to standardowe zachowanie tej matrycy.

stachmuszel
19-12-2007, 12:33
mpwt napisał:

Albo Canona To jest jeden z głównych powodów dlaczego żałuję, że nie wybrałem Canona

A robiłeś takie zdjęcia Canon-em? Matryca CMOS nie jest do końca panaceum na takie zjawisko. Przy czasie ekspozycji ok. 260 s. każdy półprzewodnik generuje szumy własne. Tam też pojawiają się tego typu historie. W mniejszej skali niż na CCD, ale są. Dlatego trzymam i nie wyzbywam się za groszę lustrzanki analogowej Pentax-a. Jak mi strzelą gwiazdki do głowy, będzie jak znalazł.:-)
Pozdrawiam!

mpwt
19-12-2007, 12:37
A robiłeś takie zdjęcia Canon-em?

Robiłem... Canon powala pod tym względem Nikona. Już był wątek o tym więc wolę nie kontynuować tego wątku.

milo_ja
19-12-2007, 13:15
Niestety, ale przy tak dlugim czasie naswietlania i jeszcze ISO400 (!!!) (po co az 400, takie foty to sie na 100 robi) jest to standardowe zachowanie tej matrycy.

Też obstawiam, że to normalne i odpowiedź jest jaknajbardziej ok i pomocna. Trzeba zastosować Long Exp. NR i już. Nie ma co płakać. Albo ISO 100. Do wyboru, do koloru.

who
19-12-2007, 13:34
W ramach ciekawości jak to u mnie wygląda przetestowałem teraz, 3 zdjęcia przy czasach dobrze ponad 5 minut, zdjęcia były łazienka + 2*dekielka ;) no ale coś tam widać :P
Przy ISO200 (pierwsze zdjęcie w serii) widać tylko kolorowe rogi od nagrzania matrycy.
Przy ISO400 (drugie zdjęcia w serii, łazienka) też widać tylko rogi, ale to może wynikać że są białe ściany ;)
Przy ISO400 (trzecie zdjęcie w serii) tutaj to widać całą gamę kolorów :D oczywiście nagrzanie matrycy pierwszymi dwom fotkami dość mocno wpłynęło na fioletowe rogi, a kolorowych pikseli to jest tyle że lepiej nie mówić, czerwone, zielone, żółte itp.

Więc spróbuj zrobić jeszcze podobną fotkę ale zejdź z ISO na 200, albo jeszcze lepiej na 100 i daj matrycy "ostygnąć" przed każdym zdjęciem ;)

kronos28
19-12-2007, 14:33
teraz nawet i dosyć dobre warunki do takiego foto cyfrą bo zimno na dworze to sie tak szybko matryca nie nagrzewa :)

Ustaw iso100, odszumianie dla długich czasów na "on" i wtedy spróbuj

milo_ja
19-12-2007, 15:06
teraz nawet i dosyć dobre warunki do takiego foto cyfrą bo zimno na dworze to sie tak szybko matryca nie nagrzewa :)

Ustaw iso100, odszumianie dla długich czasów na "on" i wtedy spróbuj

Tak a propo zimno, to zastanawia mnie kiedy zrobią aparat z wystającym wielkim radiatorem i heat-pipe'em biegnącym prosto do matrycy (albo chociaż heat-pipe'em łączącym matrycę z obudową). :)

pil74
19-12-2007, 15:56
Hasselblad juz coś takiego robi. W jednym ze swoich modeli ma chłodzona matrycę.

milo_ja
19-12-2007, 17:34
Hasselblad juz coś takiego robi. W jednym ze swoich modeli ma chłodzona matrycę.

To może uściśle: aparat w cenie dostępnej dla zwykłego śmiertelnika. :)

velaskez
19-12-2007, 20:31
aż sam z ciekawości sprawdziłem i na iso 100 i odszumianiu długich czasów na ON zero hot pixeli
ale teraz temperatura na dworze to ok. -1....

nowart
19-12-2007, 21:06
Niestety ale porady typu " po co ISO 400? stosuj max 100" to leczenie syfa za pomocą pudru...
zróbcie to samo Canonem nawet na ISO 800 a nie będzie nawet 10% z tego syfu co widzimy na fotce autora...
Canon w astrofoto (gdzie trzeba stosować jak najwyższe czułości w celu odpowiedniego doświetlenia )
odstawia Nikona na kilometry świetlne i nic tego nie zmieni - nawet w D300 długie ekspozycje też są dalekie od jakości, którą prezentuje Canon co mieliśmy okazję zauważyć w teście optycznych.

velaskez
19-12-2007, 22:47
to może fuzja Canona i Nikona...w ten sposób powstanie idealny aparat:)
np Cakon albo Ninon?

ufolek
20-12-2007, 00:53
Czy to zdjęcie nie było rozjaśniane? Wtedy jest znacznie wieksza szansa na osiągnięcie takiego efektu (wyeksponowania szumu). BTW, fajna fotka :-)

ekonet
20-12-2007, 01:46
to może fuzja Canona i Nikona...w ten sposób powstanie idealny aparat:)
np Cakon albo Ninon?
Czy z połączenia Murzynki z białym chłopem wyjdzie idealny Murzynek albo perfekcyjny białas? Nie - wyjdzie ni to, ni owo, czyli jakieś mulaciątko...

who
20-12-2007, 11:56
koledze z połączeniem to chodziło (jak się domyślam) matryca + elektronika od Canona, obudowa i sterowanie od Nikona ;) a no i jeszcze żeby można było podłączać obiektywy obu firm, bez żadnych przejściówek :D

velaskez
21-12-2007, 22:52
koledze z połączeniem to chodziło (jak się domyślam) matryca + elektronika od Canona, obudowa i sterowanie od Nikona ;) a no i jeszcze żeby można było podłączać obiektywy obu firm, bez żadnych przejściówek :D
Dokładnie

velaskez
21-12-2007, 23:17
mam do Was jeszcze takie pytanie. Otóż dzisiaj przy oglądaniu zdjęć z Jasełek zauważyłem że na kilku pojawiłu się po 1-2 hotpiksele...Nie zdarza się to w tym samym miejscu, bo na jednym zdjęciu są na następnym ich nie ma. Czy jest sens iść mapować matrycę? Czy to po prostu taka przypadłość D80?