Zobacz pełną wersję : Jaki negatyw na ważną uroczystość
Knajpa, F80. nikkor 28-100, co tu załozyć żeby wmiarę przyzwoite zdjecia "z reki" zrobić?
proszę o radę bo nie mam kompletnie doświadczenia z wysokimi czułościami.
Domyślam się po treści pytania, że kolega raczej sam nie wywołuje filmów...:(
Jak będziesz mógł użyć lampy, choćby wbudowanej, to 400 starczy. Jak nie, to szukaj jaśniejszego szkła, najlepiej stałki 50/1.8 i negatyw o czułości minimum 800...
Pozdrawiam
Kolega tak napisał, że równie dobrze można polecic slajd ISO400 ;)
Przepraszam ze się nieprecyzynie się wyraziłem negatyw kolorowy iso 400(bedę używał wbudowanej lampy) ale do X-try mam awersję może macie jakąś propozycję konkretnego materiału?
Fuji Press 800, w razie czego mozesz nawet pchnac na 1600. Zdecydowanie pomysl nad jasniejczym szklem.
Najlepsz obacnie czterysetka na rynku!!!!
http://www.fotograf-sklep.pl/product_info.php?products_id=275
Nie mam udzialow w tym sklepie..... ale jest najtanszy i nie chcialo mi sie szukac po goglach. ;)
To moim zdaniem najlepszy material, jednak trzeba uwazac na niedoswietlenia! Ten film lubi byc dobrze naswietlony, co nie oznacza przeginki w druga strone..... ot jakies 1/3 dzialeczki mu nie zaszkodzi.
Daje piekne pastelowe barwy o wyjatkowej ostrosci. Ziarno natomiast jest o niebo mniejsze niz w kiepskiej Xtra...
Polecam bo mozna czasem sie niesamowicie zdziwic jesli dotychczas uzywalo sie negatywow amatorskich. Oczywiscie dobry negatyw powinien byc dobrze wywolany w sprawdzonym labie, a nie w jakiejs metnej zupie. ;)
eldritch
18-12-2007, 21:54
Kodak EliteColor 400 czasami zwany też Kodak UltraColor 400 - wszystko co najlepsze w Kodaku, gdyby była jeszcze Supra, no ale już jej nie ma...
Pastelowe kolory do ciemnej knajpy? Hm... jak kto lubi...
..... w zasadzie najlepiej byloby zaczac od przyzwoitego szkla i umiejetnie polaczyc swiatlo zastane z blyskiem, bo inaczej co bysmy nie poradzili i zachwalali moze byc kiepsko. To jednak juz inna wycieczka... ;)
Najlepsz obacnie czterysetka na rynku!!!!
http://www.fotograf-sklep.pl/product_info.php?products_id=275
Nie mam udzialow w tym sklepie..... ale jest najtanszy i nie chcialo mi sie szukac po goglach. ;)
To moim zdaniem najlepszy material, jednak trzeba uwazac na niedoswietlenia! Ten film lubi byc dobrze naswietlony, co nie oznacza przeginki w druga strone..... ot jakies 1/3 dzialeczki mu nie zaszkodzi.
Daje piekne pastelowe barwy o wyjatkowej ostrosci. Ziarno natomiast jest o niebo mniejsze niz w kiepskiej Xtra...
Polecam bo mozna czasem sie niesamowicie zdziwic jesli dotychczas uzywalo sie negatywow amatorskich. Oczywiscie dobry negatyw powinien byc dobrze wywolany w sprawdzonym labie, a nie w jakiejs metnej zupie. ;)
Zgadzam się z kolegą w całej rozciągłości! Też polecam ten film!
Gwoli ścislości pytanie pochodziło od amatora który w najbliższym czsie chciałby pofotografować uroczystość rodzinną w kajpie posiadajacym pewne umiejetności, ale szkła w najblizszym czsasie nie kupi bo budzet......
Fujicolor Pro 400H 135/36 mam pytanie co oznacza ta cyfra 135?
Gwoli ścislości pytanie pochodziło od amatoraktóry w najbliższym czsie chciałby pofotografować uroczystość rodzinną w kajpie posiadajacym pewne umiejetności, ale szkła w najblizszym czsiee nie kupi bo budzet......
Fujicolor Pro 400H 135/36 mam pytanie co oznacza ta cyfra 135?
To typ filmu, a raczej chyba kasety, czyli standardowy film małoobrazkowy, nie ważne czy negatyw barwny, C/B, czy slajd. Dla odmiany "120" to typ filmu do średniego formatu, np. 6x6 lub 6x4,5 i inne formaty dostępne z tego typu kliszy, też niezależnie od rodzaju materiału.
Odwiedziłem stronę podaną przez SLAW74 musialem się nieżle biórka trzymać po prawie z krzesla spadlem ceny rewelacyjne:). Ale zobeczyłem poniżej FUJICOLOR PRO Z 800 Prefessional boje się że to małe usrojstwa wyskakujące z F80 może nie dać rady przy ISO 400? co myślicie o tym negatywie?
boje się że to małe usrojstwa wyskakujące z F80 może nie dać rady przy ISO 400? co myślicie o tym negatywie?
Wybacz, ale zle myslisz!
Nie zle ze lampa jest mala i slaba bo to oczywiste! Zle myslisz uwazajac ze lampa powinna byc jak najmocniejsza by zrobic dobre zdjecia. JEST WRECZ ODWROTNIE!
Lampa powinna byc (a scislej moc blysku) jak najslabsza!!! TAK, tak nie dziw sie!
Blysk lampy powinien byc na tyle slaby by musnac jedynie plan pierwszy, reszte naswietla sie jasnym obiektywem, no tak F4 wystarczy. Wowczas czulosc 400, a aparat w tryb M (chyba masz tyle wprawy?) i czas naswietlania w zaleznosci od wprawy 1/20 badz 1/30
Ale uwazaj bo trzeba byc wowczas "pewnym siebie" ;)
Poczytaj sobie tu: http://foto.jasiu.pl/index.html
Moja recepta na kazde prawie wnetrze to ISO 400 , F2,8 , czas 1/20 i lampa na tyci tyci lub odbita od dyfuzora. Zawsze jest OK.
A jesli chodzi o ceny w tamtym sklepie.... sam widzisz a towar maja zawsze bez zarzutu!
Zgadzam się z kolegą w całej rozciągłości! Też polecam ten film!
Dziekuje!
Poczytaj sobie tu: http://foto.jasiu.pl/index.html
Och Slaw!! Wielkie dzięki za ten link! Proponuję umieścić go na honorowym miejscu w dziale lampy błyskowe!
Bowie..... ale z tego co pamietam z tamtad go wzialem..... hihihihihi ;)
Juz kiedys pisalem na naszym forum o takim wlasnie laczeniu blysku ze swiatlem zastanym. Tu (chwala autorowi) chcialo sie facetowi zilustrowac to jeszcze fotkami, ale najlepsze, ze...... jednemu koledze z naszego forum chcialo sie to przetlumaczyc z angielskiego.
Sorki ze nie pamietam kto byl tym bohaterem, niech sie przyzna poliglota!!! ;)
Moze tak by tak ktorys z Modow umiescil ten link na stale w naszym dziale....? pebees....please....
Och Slaw!! Wielkie dzięki za ten link! Proponuję umieścić go na honorowym miejscy w dziale lampy błyskowe!
podpisuje się obiema rękami pod przedmówcą. Dziekuję również za pomoc .
Bowie..... ale z tego co pamietam z tamtad go wzialem..... hihihihihi ;)
no cóż, nie wszystko jest człowiek w stanie przeczytać...
ale najlepsze, ze...... jednemu koledze z naszego forum chcialo sie to przetlumaczyc z angielskiego
nazwisko szanownego tłumacza nie jest mi nieznane. Jeśli to czyta, to wielkie dzięki!! Ja już zrobiłem sobie podręcznik w wordzie z jego tekstu
Moze tak by tak ktorys z Modow umiescil ten link na stale w naszym dziale....? pebees....please....
jestem jak najbardzie ZA! Należałoby wyróżnić ten wątek, a najlepiej by było, gdyby tłumasz udostępnił oryginalny dokument word bądź, pdf, który można byłoby ściągnąć
Tlumaczenie bylo wykonane przez J@sio
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=41271
Po zapoznaniu się z treścią tej strony i Z cennej dla mnie porady SLW'a postanowiłem postępować tak:
Film ISO 400, Czasy od 1\60 do 1\30 aparat w tryb S, f4 mam przy ogniskowej 40 mm wiec bedę "zoomował nogami" ustawiać tak czasy by lampa kompensowała ok 2EV nie więcej, synchro z lampą pod koniec otwarcia migawki.
Jezeli Coś źle zrozumiałem badź macie jakieś wskazówki to czekam na rady!
Wszystko raczej Ok procz trybu pracy aparatu!
Na S nie mozesz ustawiac bo jesli w kadrze znajdzie sie silne zrodlo swiatla, np. jakas mocna lampa czy reflektor to program S zamknie Ci przyslone i dupa bedzie z calego interesu!
Program A rowniez nie zda egzaminu bo potrafi z kolei wydluzyc czasy nawet do 1sek.... co zatem?
Program M, tylko to i obserwacja swiatlomierza! Z doswiadczenia wiem ze jesli sie raz ustawi czas i przyslone to mozna na takich ustawieniach trzaskac na calej imprezie.
Jak moze sie juz domyslasz jasny obiektyw F2,8 czy F4 (o F2 juz nie wspominam by Cie nie stresowac) jest potrzebny do poprawnego rejestrowania tla, do lapania jak najwiecej z zastanego swiatla. Czasem nawet zdarza sie ze para F2,8 i 1/30 daja poprawne naswietlanie, wowczas blyskasz leciutko lampa by doswietlic temat.... w sumie o tym jest ten caly artykol.
Nieskromnie - mozesz rowniez podejrzec jak ja to robie.... mam troche takich fotek na stronie www.fotoslaw.com (http://www.fotoslaw.com)
Udanej imprezy!!!!
Slaw obejrzałem Twoje zdjęcia. Wspaniała lekcja!!! Innych też do tego zachencam. WARTO!!!
Zdecydowanie polecam Kodak portra 400UC lub VC. Supry 400 chyba już nie ma.
Moja rada - jeżeli masz możliwość, zajrzyj do tej knajpy z aparatem przed zakupem filmu i zmierz tam światło. Może się okazać, że ISO 400 nie wystarczy. Z drugiej strony negatywy ISO 800 to juz jakościowa wtopa.
Odradzam slajdy do zdjęć w pomieszczeniu, nawet w świetle zastanym. Są bardzo czułe na temperaturę barwową, a tam światło będzie się mieszało, jak mawiają filmowcy ;-)
Masz lampę? Jeżeli masz z ruchomym palnikiem, a sufit knajpy jest (w miarę) biały, to jesteś uratowy.
Co do zdjęć bez lampy - pamiętajmy, że F80, choć znakomity, nie ma white balance ;-). Będzie ohydny zółty zafarb, a jeżeli będą jarzeniówki, to zupełne szaleństwo kolorów. Filtr zabierze ci trochę światła.
orion_64
28-12-2007, 15:52
No proszę, mam podobny problem, w sobotę idę na rodzinną bibkę, w zasadzie ze szkieł mam 50/1,8 i głównie tym szkłem będę trzaskał, do dyspozycji mam jedynie wbudowaną lampę F80, jeśli będę jej używał to w tzw trybie "REAR"(czy też SLOW REAR, nie pamiętam które to wypełnianie błyskiem) teraz tylko się zastanawiam czy w tym trybie dla wspomnianego filmu fuji(pro 400H) nie stosować jakiejś korekty błysku, pomieszczenie z tego co pamiętam jest w miarę oświetlone, nie jest to klub, normalne żarówy, ale za to ściany kolorowe ;). Nie wiem czy dobrze knuję, domyślnie pomiar CW, tryb pracy lampy jak wspomniałem i tryb A.
Dobrze by było uczyć się na mniej ważnych imprezkach, ale dobrze się zapytać bardziej doświadczonych :D dla własnego spokoju.
Jakieś wskazówki?
http://foto.jasiu.pl/index.html
I poczytac o błyskach ciutke.
orion_64
28-12-2007, 18:55
http://foto.jasiu.pl/index.html
I poczytac o błyskach ciutke.
No dobra, zapytam inaczej, slaw wspomniał że ten film fuji(pro400h) lubi być dobrze naświetlony i można mu kopsnąć jakieś 1/3(kutfa, nie pamiętam?! na + czy na -, ale sierota ze mnie) biorąc pod uwagę tą korekcję, czy w mocy błysku także nie wprowadzać korekcji(cholewa, masło maślane)?
Aha, jeśli F80 ma skok co 0,5 to jakie iso mu kropnąć? 320?
Ja ustawiam dla Pro 400H iso 320 a dla Pro 800Z iso 640 i wychodzi naprawdę ładnie.
Wołasz normalnie: 400 i 800.
Orion wybacz ale czy nie doczytales do konca mojej wypowiedzi...... sorki :mrgreen:
Jeszcze raz powtorze! Przestrzegam przed trybem A w aparacie!!! W takiej sytuacji aparat bedzie wybieral czas za Ciebie i moze sie zdarzyc ze wybierze zbyt dlugi, nawet jak na ogniskowa 50mm.
KONIECZNE JEST USTAWIENIE NA M...MMMMM......M. eM jak MMMMM :)
A co do korekcji to przedmowca dal juz odpowiedz! PRO 400 to wspanialy negatyw i jak kazdy PRO lubi precyzyjne naswietlanie, wg wskazan swiatlomierza lub odrobine na plus.
Wracajac do ustawien aparatu. Zasada automatyki A jak pewnie wiecie jest dobieranie czasu do zadanej przyslony.
Jesli do tego dolozymy lampe w trybie SLOW to mozemy juz byc pewni poruszonych fotek we wnetrzach. Swiatlo sie zmienia w podanych warunkach caly czas. Zatem w automatyce A, raz moze byc 1/60 i zdjecia wyjda a w innym przypadku nawet sie nie obejrzymy jak aparat zmieni czas na 1/15 i bedzie d.... blada!!! Wystarczy ze w kadr wejdzie gosc w czarnym gangu!!!
Tylko M, jesli pomyslimy, wystarczy nawet raz czy dwa zmierzyc pomiar bez potrzeby machania kolkiem w te i z powrotem.... Moja rada! Jedna przyslona i jeden czas, owszem od kazdej regoly sa pewne odstepstwa - nalezy przy robieniu zdjec uzywac rowniez glowy.
Mam nadzieje ze wybaczycie mi koledzy czasem ostre slowo.... UDANYCH FOTEK.
Jakby co to pytajcie.
orion_64
29-12-2007, 11:53
ostre słowo - ostra rada :D
tryb A to w zasadzie jakaś tam ostateczność, postaram się powalczyć na M i iso 320, pomiar CW
Dzienks wery macz
PS...
Z dwojga zlego, jesli juz ktos koniecznie chce na automacie wnetrza trzaskac to program S i trzymac staly czas np 1/30 dla ogniskowej 50mm
ostre słowo - ostra rada :D
Wybacz, prosze ale czasem to mi lapki opadaja i nie moge wtedy zrobic fotek... :) to wada lustrzanki ze trza ja dzwigac do oka.... hihihihi
Moze jak czas kiedys pozwoli to napisze jakies czytadlo o fotkach we wnetrzach...
Znalazłem gdzieś w domu jakąś Xtrę i porobiłem kilak fotek według wskazówek Kolegów i jestem całkiem zadowolony z rezultatów(Fuji pro 400H) CZeka na sobotn ią uroczystoś!!) Nie że zadowolony z jakości odbitek tylko z poprawności ekspozycji(chociaż negatyw sporo wybacza) z tego co pamiętam podczs focenia rodzinki w domu wystarczał nie w zupełności czas 1\45. I w tym miejscu pytanie do kolegów Slaw Pisał że można nawet zejść 1\20? wczoraj byłem w tym lokalu z aparetem i w niektórych miejscach światłomież dopominał się właśnie o 1/20? czy taki czas dam radę utrzymać z "ręki"? NIgdy w cześniejnie robiłem na tak długich czasach bez statywu ( oczywiście synchro z wbud. lampą na 2 lamelkę ). a może znacie jakieś specjalne techniki trzymania aparatu przy tak dłuugich czasach? przoszę a jakieś porady!!
Slaw Pisał że można nawet zejść 1\20? wczoraj byłem w tym lokalu z aparetem i w niektórych miejscach światłomież dopominał się właśnie o 1/20? czy taki czas da radę utrzymać z "ręki"?
Da sie! Przy pewnej wprawie mozna "spokojnie" robic nawet na 1/15. A dla ortodoksow polecam nawet 1/8 !!!
Mowie to calkiem powaznie. Jednak ryzyko jest, nie twierdze ze za kazdym razem i kazdemu wyjdzie.
Ale sprobowac mozna.
Ja do 1/15 staram sie BARDZO stabilnie trzymac aparat, prawie na bezdechu ;) do 1/8 polecam zas przyssac sie bokiem do sciany. Mam rowniez mozliwosc wstepnego podniesienia lustra co przy takich czasach troche pomaga.
Sproboj zrobic tak ze dwa, trzy zdjecia a bedziesz wiedzial jaki jestes stabilny!
I najwazniejsze, do takich dlugich czasow z reki nadaja sie tylko krotkie ogniskowe (28, 35, raczej juz nie 50mm), przy malym tele powyzej standardu juz tylko 1/60 no chyba ze ma sie VRa...
Dzięki Slaw!! W F80 lustro pracuje całkiem spokojnie więc myślę że dam radę bez wstępnego podnoszenia do 40mm mam rosądną przysłonę f4, dalej to już ciemność!! Więc teoretycznie Powinno wszystko się udać!
Powodzenia zatem, udanych fotek. Daj znac Piotrze po wszystkim jak wyszlo.
Właśnie odebrałem zdjęcia z labu szcerze mówiąc to na 36 zdjęć 28 akceptowalnych kurcze nie spodziewałem się że da radę urzymać 1\15. te zepsute to wtedy gdy koś się ruszył i poza ostrość wyszedł albo się rozmazał albo pół głową delikwend wszedł w kadr nie wiem czy to dobra statystyka. co do materiału fuji pro 4000h to rewelacyjny negatyw wręcz idealny na takie okazje. Nie wiem co sądzić o statystyce zdjąć zspsutych i trafionych? Rodzinną imprezę wspominam jako udaną no ale na przyszły raz to nikkorek 50 1.8 bysię przydał (ech fundusze...)
No to fajno!!!
Poznales juz zatem tajemnice "glebi", gdybys robil na 1/60 jak Ci automat by dobral to tlo w zdjeciach byloby duzo, duzo ciemniejsze. A tak cos tam pewnie jeszcze widac.
Statystyka sie nie przejmuj, w miare doswiadczenia bedzie coraz lepsza.
A wyobraz sobie ze wielu naszych kolegow z forum cyfrowego mogloby pozazdroscic Ci takich wynikow.
Wielu cyfrowkowiczy ma statystyke np 500 zrobionych a 30 udanych! :mrgreen: Zatem nie jest zle.
Pozdro!
w końcu z tych emocji zapomniałem Podziekować za porady kolegom z forum slaw ty coś wspominałeś o jakimś czytadle o fotografi we wnetrzach myslę żę wielu forumowiczom takie coś by się przydało. Jeszce raz Dziekuje wszystkim za pomoc w w szcególności SLAWowi!