Zobacz pełną wersję : Zdjęcia postaci biegnących w stronę fotografującego
Witam serdecznie,
Od kilku dni z uporem maniaka zabieram na spacer z psiakami aparat i testuję różne ustawienia. Normalnie nie biorę zbyt często - trzy psy, aparat i ja sam - trochę trudno opanować. Teraz się zrobiło zimno więc niespodziewanych osób jest znaczniej mniej to i mogę sobie pozwolić ;)
Ale do rzeczy!
Problem dotyczy sytuacji gdy psiak biegnie w moją stronę. Znalazłem taką stronkę: http://fishki.net/comment.php?id=29075 i np. takie zdjęcie: http://de.fishki.net/picsw/122007/11/dogs/action_036.jpg
Podobna sytuacja ale moje zdjęcie ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/12/ea51d3b56f356561med-3.jpg
źródło (http://images6.fotosik.pl/96/ea51d3b56f356561med.jpg)
i link do większej wersji (http://images6.fotosik.pl/96/ea51d3b56f356561.jpg)
Wybrałem takie jedno z gorszych, zdarzają się też lepsze ale chyba nigdy nie miałem ostrości na głowie - w najlepszym wypadku na szyi...
Nie wiem jakim aparatem, z jakim obiektywem robiono zdjęcia z linka którego podałem. Domyślam się że jest to coś lepszego niż D80 + N18-200, co się również odbija na zastosowanych algorytmach ustawiania ostrości, prędkości działania aparatu itd. Ale czy naprawdę mój zestaw jest tak wolny że nie nadąża za postacią poruszającą się z prędkością kilku kilometrów na godzinę? ;)
Zdjęcie robiłem z Automatycznym wyborem pól AF i w trybie AF-C. Próbowałem też z innymi trybami wyboru pól AF ale bez większych sukcesów.
Wiem że mogę ustawić ostrość i czekać... ale prawdopodobieństwo że jeden z trój-psiowej gromady pobiegnie prosto i wejdzie w ten punkt i nagle nie skręci jest bardzoooo małe ;)
Może ktoś ma jakiś pomysł?
Dzięki wielkie i pozdrawiam
maciekjak
17-12-2007, 16:30
najwazniejsze to chyba jest aby mieć jak najkrótsze czasy otwarcia migawki i ciagły AF
moze to coś pomoże http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/39599-fotografowanie-ruchu-panoramowanie-mini-poradnik.htm
Może ktoś ma jakiś pomysł?
Pułapka ostrości? Wyłanczasz ustawianie ostrości spod spustu i ustawiasz ostrość przez AF-ON. Potem blokujesz ostrość na oczekiwanej odległości, naciskasz spust i ... czekasz, aż obiekt wpadnie w pułapkę. Migawka będzie wyzwolona, jak coś znajdzie się w polu ostrości. Nie wiem czy D80 ma AF-ON, ale chyba tak. Oczywiście trzeba mieć też ustawić migawkę w "Focus-Priority".
maciekjak
dzięki za linka - niestety głównie o panoramowaniu. AF mam ustawiony na ciągły a czas 1/400 - 1/500 - niżej zejść nie mogę bo za ciemno nawet przy autoiso ;)
milo_ja
Właśnie zrobiłem testy na sobie tej funkcji - wcześniej nie wiedziałem po co ją dali ;)
Jutro jak będzie pogoda to sprawdzę w terenie. Szkoda tylko że nie da się ręcznie ustawić ostrości tylko trzeba na czymś "złapać"
dzięki i pozdrawiam
I jeszcze jedna uwaga - AF nie dotyczy, ale też ważna. Fotki trzeba robić z poziomu psich oczu. Nie z góry, bo to zazwyczaj wychodzi kiepsko. Trzeba kucnąć, usiąść na ziemi, albo się położyć - jednym słowem, zgiąć trochę karku przed zwierzakiem. :wink:
Focus Priority - to dla mnie nowość w D80... Możecie Koledzy rzucić więcej światła? Co prawda nie miałem dotąd takiej potrzeby, ale zawsze warto wiedzieć, bo a nuż się przyda...
Jak israel zrobiłeś te testy? Co włączyć, co wyłączyć, żeby taki test przeprowadzić? Jak to działa w realnym życiu?
Napiszcie coś...
Szkoda tylko że nie da się ręcznie ustawić ostrości tylko trzeba na czymś "złapać"
Przecież możesz też ustawić ostrość w trybie manualnym i czekać, aż pies wbiegnie w strefę ostrości - wtedy nacisnąć spust... Ale pewnie nie o to Ci chodzi?
JK nie zawsze zdążę wykonać rzut na glebę ;)
bombel Musisz ustawić tryb autofousa na AF-S. Potem z Menu opcja 18 - Przycisk AE-L/AF-L wybierasz na AF-ON. Ustawiasz gdzie ma być ostrość wciskając przycisk AE-L/AF-L i jak złapie to puszczasz. Przekadrowujesz, naciskasz spust migawki do oporu i trzymasz. Jak aparat wykryje że w punkcie AF w którym ustawiałeś ostrość obiekt to cyka zdjęcie.
Testy robiłem tak że miałem osobę do pomocy która trzymała spust wciśnięty a ja szedłem "na" aparat. Faktycznie działa. Raz tylko jakby zrobił z opóźnieniem ale być może dla tego że szedłem krzywo - bo jakby złapał moją rękę odmachniętą do tyłu.
ekonet_pth próbowałem już z takim rozwiązaniem - niestety trudno przewidzieć gdzie nagle skręci psiak i często jak był w polu ostrości to za późno wcisnąłem spust do końca.
JK nie zawsze zdążę wykonać rzut na glebę ;) .....
... ale autorzy zdjęć, które Ci się podobają, jednak zdążyli to zrobić.
Dlatego przede mną jeszcze dużo ćwiczeń :) (chociaż czasami "zdanżam" ;))
No widzisz. Żarty sobie robisz, a nie bierzesz pod uwagę tego, że jeśli robisz takie zdjęcie z niskiego poziomu, to AF ma dużo ławiej. To nie jest tylko sprawa estetyki takich zdjęć. Celujesz w psią głowę (zazwyczaj nie większą, niż wybrany punkt AF), a tło za głową psa jest dużo dalej i w konsekwencji jest bardziej "rozmyte". Układ AF może wtedy łatwiej "wyizolować" psią głowę i prawidłowo ustawić ostrość. Jeśli nie chce Ci się pochylić i robisz zdjęcie z góry (takie jak to przykładowe z początku tego wątku), to AF może mieć kłopot z odróżnieniem tego co ważne od tego co mniej ważne. Pies zlewa się z trawą, czy z kamieniami, obok których przebiega, a AF łatwiej może się pomylić.
bombel Musisz ustawić tryb [...]
Wielkie dzięki za rady, tak właśnie robiłem, z tym, że rozgryzałem to metodą prób i błędów. Zacząłem od guzika AF-L, którego można różnie zdefiniować i tam znalazłem AF-ON - a dalej to już miałem z górki. Na początku tylko myślałem, że wystarczy jak nacisnę spust, puszczę go i zacznę śledzić cel, ale poo namyśle stwierdziłem, że lepiej trzymać ten spust - i poszło! :)
Chodzi o to, że o ile łatwo znaleźć mi AF-ON, to niełatwo mi znaleźć Focus-Priority. Rozumiem jednak, że to termin z innego body, a tu tylko jest podobna metoda. W każdym razie żadnego Focus Priority dotąd nie odnalazłem.
Jeszcze raz dzięki za rady. Myślałem, że wiem już większość - a tu taka miła niespodzianka.
Musisz ustawić tryb autofousa na AF-S.
Z AF-C jest jeszcze zabawniej. Zaczyna strzelać, jak coś złapie a potem ... trzyma ostrość i podąża za obiektem, a ty możesz robić serię.
Chodzi o to, że o ile łatwo znaleźć mi AF-ON, to niełatwo mi znaleźć Focus-Priority. Rozumiem jednak, że to termin z innego body, a tu tylko jest podobna metoda. W każdym razie żadnego Focus Priority dotąd nie odnalazłem.
Tak. Z D200. Bo tam jest jeszcze Release-Priority (czyli naparzanka bez trzymanki - dla mnie bezużyteczne). Pewnie w D80 dali sobie spokój z tym fikuśnym trybem, więc nie ma sensu mnożyć pojęć. :)
JK szczerze mówiąc nie pomyślałem o tym - dzięki - postaram się dzisiaj jak będzie pogoda bardziej się przyłożyć w tej kwestii
milo_ja przy AF-C u mnie strzela na oślep czy coś złapał czy nie... :(
milo_ja przy AF-C u mnie strzela na oślep czy coś złapał czy nie... :(
Hmmm... może się mylę, co do tego trybu, ale spodziewałbym się, że będzie działać tak, jak powiedziałem. Aha. w D200 jest osobne ustawienie Focus/Release priority dla AF-S i AF-C. Oba trzeba mieć na "Focus". Może w D80 jest podobna bajka?
bombel Musisz ustawić tryb autofousa na AF-S. Potem z Menu opcja 18 - Przycisk AE-L/AF-L wybierasz na AF-ON. Ustawiasz gdzie ma być ostrość wciskając przycisk AE-L/AF-L i jak złapie to puszczasz. Przekadrowujesz, naciskasz spust migawki do oporu i trzymasz.
Jest wygodniejsza metoda: Przełączasz na MF, ustawiasz ręcznie tam, gdzie ma być ostrość (np. obserwując rozkład ostrości na ziemi), przełączasz z powrotem na AF i naciskasz spust (przycisku AF-ON w ogóle nie dotykasz, żeby sobie przypadkiem tej ostrości nie przestawić) :).
milo_ja, a u mnie z kolei na AF-C strzela zawsze tylko raz (zdjęcia seryjne włączone oczywiście).
milo_ja, a u mnie z kolei na AF-C strzela zawsze tylko raz (zdjęcia seryjne włączone oczywiście).
Hmm ... to pewnie jak zacznie strzelać trzeba jednak włączyć AF-ON. :)
Czy ktoś pamięta do czego służy skala głębi ostrości grawerowana na obiektywach? No, może nie na wszystkich, ale to chyba nie jest jakiś problem.
Idealny sposób na poruszające się obiekty w naszym kierunku.
freefly, jak sama nazwa wskazuje, służy do przybliżonego określenia gdzie się będzie zaczynała i kończyła głębia ostrości :).
Trochę dziwne że Twój AF-S nie nadąża.
Te zdjęcia zrobiłem wolnym 70-210, bez żadnych pułapek AF, po prostu AF-C i śledzenie psiaka.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/12/bc965dbf84352876-3.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/12/ce90b537e2516b32-3.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/12/ce761cfd38bd2908-3.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
Ostatnie dosyć mocno kadrowane, ale to nie ma znaczenia. Twój psiak, jest ( z tego co widzę) sporo mniejszy. Kadr pionowy pozwoli go (kadr) bardziej zagospodarować i wyczekać jeszcze, aż psiak się zbliży (mniejsza GO). Poza tym, jak wspomniał JK postaraj się robić zdjęcia z niższej perspektywy.
phantomek
21-12-2007, 00:16
Sorry chłopaki, jakies pulapki ostrosci i inne wynalazki... jak czytam o tym to troszke mi sie smiac chce...
do takiego czegos wystarcza autofocus w obiektywie i włączone af-c w aparacie.
Jezeli to nie dziala, to chyba cos macie ze sprzetem.
Jezeli mialbym stosowac jakies pulapki ostrosci przy fotografowaniu piłki nożnej czy siatkowki, a tymbardziej motocykle które jezdzą z prędkościami po 250 km/h, to nie wiem czy osiągnąłbym jakies pozytywne efekty...
I dlatego właśnie do dziś nic o tym nie wiedziałem - a zdjęcia udawało mi się jakoś robić.
Ale nie przeczcie - miło dowiedzieć się czegoś nowego, nawet jak jest mało przydatne, wyłacznie jako ciekawostka - nieprawdaż?
...
Jezeli mialbym stosowac jakies pulapki ostrosci przy fotografowaniu piłki nożnej czy siatkowki, a tymbardziej motocykle które jezdzą z prędkościami po 250 km/h, to nie wiem czy osiągnąłbym jakies pozytywne efekty...
Witam
Mógłbyś rzucić więcej światła na swoją technikę, tzn. czy zmieniasz sposób ustawiania ostrości, gdy obiekt porusza się na wprost Ciebie, czy bardziej równolegle do Ciebie.
Np. inaczej będzie wyglądała sytuacja jeśli stoisz z boku prostej start/meta i robisz fotki profili samochodów/motocykli, a inaczej jeśli jesteś za pierwszym zakrętem i robisz foty nadjeżdżającym wprost "na Ciebie".
Pozdrawiam
Michał
griszadwa
11-03-2008, 16:41
JK nie zawsze zdążę wykonać rzut na glebę ;)
bombel Musisz ustawić tryb autofousa na AF-S. Potem z Menu opcja 18 - Przycisk AE-L/AF-L wybierasz na AF-ON. Ustawiasz gdzie ma być ostrość wciskając przycisk i jak złapie to puszczasz. Przekadrowujesz, naciskasz spust migawki do oporu i trzymasz. Jak aparat wykryje że w punkcie AF w którym ustawiałeś ostrość obiekt to cyka zdjęcie.
Testy robiłem tak że miałem osobę do pomocy która trzymała spust wciśnięty a ja szedłem "na" aparat. Faktycznie działa. Raz tylko jakby zrobił z opóźnieniem ale być może dla tego że szedłem krzywo - bo jakby złapał moją rękę odmachniętą do tyłu.
ekonet_pth próbowałem już z takim rozwiązaniem - niestety trudno przewidzieć gdzie nagle skręci psiak i często jak był w polu ostrości to za późno wcisnąłem spust do końca.
Panowie i Panie jakos mi to nie dziala :( robie wedle tego tekstu ale ciagle aparat po wcisnieciu przycisku migawki do konca sam automatycznie robi zdjecie... AF-ON jest wlaczony, ladnie ustawiam ostrosc przyciskiem AE-L/AF-L ale po jego zwolnienu nic nie blokuje (mam go trzymac i wcisnac przycisk migawki ???) Moze sobie cos przestawilem cos innego co ma na to wplyw juz sam nie wiem kiedys kiedys jak sie bawilem tym to dzialalo....
pozdrawiam
Panowie i Panie jakos mi to nie dziala :( robie wedle tego tekstu ale ciagle aparat po wcisnieciu przycisku migawki do konca sam automatycznie robi zdjecie... AF-ON jest wlaczony, ladnie ustawiam ostrosc przyciskiem AE-L/AF-L ale po jego zwolnienu nic nie blokuje (mam go trzymac i wcisnac przycisk migawki ???) Moze sobie cos przestawilem cos innego co ma na to wplyw juz sam nie wiem kiedys kiedys jak sie bawilem tym to dzialalo....
pozdrawiam
Mały szczegół: trzeba mieć wyłączone ustawianie ustrości na spuście migawki i tryb pracy focusa ustawiony jako Focus-Priority (zamiast Release-Priority). Nic się nie ma blokować. Wciskasz AF-On, a potem trzymasz przycisk migawki (ew. z użyciem pilota). Jak coś się pojawi w obszarze ostrości, to aparat cyknie zdjęcie.