Zobacz pełną wersję : Nikon D50 i błąd Err
Witam,
kupiłem aparat Nikon D50 z ogłoszenia na jednym z forum internetowym i mam z nim pewien problem. Otóż co kilkanaście razy przy próbie zrobienia zdjęcia (po ustawieniu już ostrości) obraz w wizjerze staje się przyciemniony (czasami jest cały czarny), a na pasku pojawia się błąd Err. Nie ma przeszkód, żeby dalej robić zdjęcia (w przypadku mojego egzemplarza aparatu wystarczy po prostu ponownie nacisnąć spust migawki), ale problem wydaje mi się poważny, zważywszy na fakt, iż aparat kupiłem jako sprawny. Dodam jeszcze, iż przy delikatnym potrząsaniu aparatu, a nawet zwykłym obracaniu w którąkolwiek ze stron, bez przerwy coś w nim "lata", a to też chyba nie jest normalne... ?
Dodam jeszcze, iż przy delikatnym potrząsaniu aparatu, a nawet zwykłym obracaniu w którąkolwiek ze stron, bez przerwy coś w nim "lata", a to też chyba nie jest normalne... ?
Czujnik orientacji aparatu. Było o tym z milion razy, pierwsze pytanie zadawane przez początkujących użytkowników...
No dobrze. Czujnik czujnikiem (już znalazłem) :) , ale jest znacznie poważniejszy błąd, z którym nie mogę sobie poradzić. Co może być przyczyną tego błędu?
pioter m
17-12-2007, 13:57
No dobrze. Czujnik czujnikiem (już znalazłem) :) , ale jest znacznie poważniejszy błąd, z którym nie mogę sobie poradzić. Co może być przyczyną tego błędu?
Normalna przypadlosc w slabym swietle, albo umierajaca migawka. Wiecej szczegolow prosimy.
Czesto sie przydaza? Na pelnym automacie?
Mam wrazenie, ze nie jestes tez jedynym, ktory do tej pory na cos takiego sie skarzyl. Zaprzyjaznij sie z szukajka.
Normalna przypadlosc w slabym swietle, albo umierajaca migawka. Wiecej szczegolow prosimy.
Czesto sie przydaza? Na pelnym automacie?
Mam wrazenie, ze nie jestes tez jedynym, ktory do tej pory na cos takiego sie skarzyl. Zaprzyjaznij sie z szukajka.
Aparat ma przebieg niecałych 10 tysięcy zdjęć, więc chyba z migawką jeszcze nie powinno dziać się nic złego?
Usterka zdarza się dosyć często ponieważ do tej pory zrobiłem ~80 testowych zdjęć i błąd pojawił się już ~8-10 razy i nie ma na nią wpływu ilość dostępnego światła...
PS. Robię teraz na "P"...
Albert44
17-12-2007, 14:39
Jeden i ten sam obiektyw? Czyściłeś styki? Resetowałeś body? Bateria OK?
Terrorysta
17-12-2007, 15:14
przejdzie mu:D
wiktor.bakiewicz
17-12-2007, 15:22
No według mnie ktos ci wcisnął D50 "po przejsciach",sróbuj z inna kartą, a jezeli nadal bedzie ci wyskakiwal taki mily napis err to jestem przekonany ,ze twoja migawka wola o pomstwe do niebios nikolandi :(, tym, ze cos ci tam lata to sie nieprzejmuj , gorzej byloby gdyby nie latalo :). Ja na twoim miejscu zadzwonilbym do faceta od ktorego to kupiles i poprostu ten sprzet oddal.
Ja bym obstawiał na baterię, albo na styki od baterii. Wyciągnij bateryjkę i zobacz czy tak samo Ci się "przyciemnił" wizjer. Jeśli tak, to zapewne chodzi o zasilanie. Jak masz dostęp do innej baterii to sprawdź jak się będzie aparat zachowywał po jej wymianie.
Dokladnie, poczekaj jeszcze i poobserwuj.
W moim D70s przy przebiegu 8k zdarzylo sie do 2 razy mniej wiecej 10 minut po sobie. Bylem wtedy w plenerze,dosc wilgotno na dworze, baterie byly juz bliskie wyczerpania( ubylo 1 kreske na wskazniku) tak dziwnie wskazuje.
Od tego czasu zrobilem z 300 zdjec i narazie nic.
Jesliby to mial byc pad migawki to co to byloby za g... nie aparat Nikona. Objawy jak u ciebie. Po nacisnieciu spustu wraca do normy.
Teraz najlepsze. Zdjecie zawsze wychodzi ;-) ale z czasem 1s
Radze najprostsze rzeczy:
- zdejmij szklo i przeczysc styki
- wyjmij na kilka godzin baterie
- zresetuj go
vasper31
18-12-2007, 10:20
no to wyjaśnię sprawę... otóż... MAM D50kę i niestety są modele (spory procent egzemplarzy) z wadliwym mechanizmem podnoszenia lustra.. ciemno robi się w wizjerze bo masz zablokowane lustro, które w takiej sytuacji jest po drodze i zasłania... generalnie aparat pewnie nie jest po przejściach... i moją diagnozę potwierdza fakt w jaki odblokowujesz lustro poprzez naciśnięcie spustu... bywają modele tak jak jest u mnie gdzie ta przypadłość jest mniej uciążliwa i zdarza się rzadko... acz niestety bywają takie które bez wizyty w serwisie nie będą pomagać w osiąganiu pięknych efektów w postaci fotografii.. problem jest tylko jeden, bo już chyba nie cena naprawy bo ta szacuje się z tego co wiem w okolicach 250PLNów, ale serwis po otrzymaniu aparatu może mieć pecha i lustro nie zablokuje się na zawołanie i odeślą Ci aparat bez naprawy uznając go za sprawny (tzw. złośliwość rzeczy martwych)... pani w serwisie powiedziała mi że lepiej już wysłać aparat jak już całkowicie padnie... na szczęście w D80 nie ma takich jaj... :) .. przykro mi bardzo że trafiłeś na taki model... sprzedawca powinien był Cie o tym poinformować ale z drugiej strony jak sprzedałby aparat??? takie życie...
vasper31
18-12-2007, 10:26
aha!! jakby Ci się zablokował całkowicie i za każdym razem lustro stawałoby w miejscu nie wysyłaj od razu aparatu do serwisu ale sprawdź na drugi dzień czy znów nie zaczął działać... z moich obserwacji wynika że przypadłość ta jest czuła na zmiany temperatury... :)
Sebastiann
18-12-2007, 10:36
Sprzedawcy mogło ani razu sie nie zablokować lustro, więc nie można powiedzieć że celowo coś zatajał. Vaper31 ma rację, wyślesz body do serwisu tam technik strzeli 30, 40 ,50 nawet 100 razy lustrem i err nie wyskoczy i powie że aparat sprawny. W mojej D70s zdarzyło się to z 2, 3 razy i jak na razie cisza:) i oby tak zostało.
z moich obserwacji wynika że przypadłość ta jest czuła na zmiany temperatury... :)
Dokladnie to samo zaobserwowałem u siebie. Zwłaszcza jesli jest bardzo wilgotne powietrze. Nic tylko na Sahare gonic ;-)
Jeszcze nie podejmowałem żadnych kroków w mojej sprawie, ponieważ do końca tygodnia jestem zajęty. Dzisiaj jednak zauważyłem (właściwie to już wczoraj kiedy otrzymałem aparat), że jest jakiś problem z robieniem zdjęć w ogóle. Otóż ostrość jest poprawnie ustawiana natomiast nijak nie mogę zrobić zdjęcia wciskając spust migawki. Po prostu nic się nie dzieje !!! Pomaga wyłączenie i ponowne włączenie aparatu. Do tej pory taką przypadłość zaobserwowałem może z 2 razy... Bardzo to dla mnie dziwne, tym bardziej, że - jak twierdził sam sprzedający - jemu nigdy nie zdarzały się żadne niedogodności z tym sprzętem. Raczej wykluczam także możliwość uszkodzenia sprzętu przez Pocztę Polską, gdyż paczka została solidnie zabezpieczona...
Dodam, że przy "zwisie" aparatu (kiedy nie mogę zrobić zdjęcia) pierwsze z lewej strony kółeczko na pasku w wizjerze jest cały czas aktywne...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img517.imageshack.us/img517/5309/koljb4.jpg)
bez względu na naciskanie spustu migawki.
PS. Ponad to nad elementem leżącym nad matrycą znalazłem średniej wielkości, czarny pyłek...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img227.imageshack.us/img227/6636/pylekxx8.jpg)
Być może to on jest głównym winowajcą? Jak się go w bezpieczny sposób pozbyć?
Paproch już usunąłem, ale problem pozostał. W najbliższych dniach zastosuję się do waszych wskazówek i napiszę o efektach. Na razie wyjąłem akumulator na kilka-kilkanaście godzin...
Na 99 tysięcy zdjęć w mojej D50tce zdarzyło mi się to tylko raz, miesiąc temu. To nie jest normalne i obawiam się, że sam problemowi nie dasz rady :/
No to ja jeszcze odkopie trupa ;-)
Dzisiaj 70s zawiesil mi sie 2 razy. Zawsze sie to dzieje na dworze. Dzis bylo -6 stopni. Moze ma to wplyw. W domu hula jak talala. Jest na to jakis sposob?
Do serwisu na pewno nie oddam bo juz po gwarancji(chyba ze rok niezgodnosc towaru z umowa)
Mam przebieg prawie 9000 w rok.
Wazne jest jednak to, ze aparat w sumie nie zawodzi bo za kazdym razem jak to sie dzieje(zdazylo sie 4-5 razy) robi dobre zdjecie, takie jak chce ;-)
Temat można już uznać za zamknięty ponieważ mój aparat już działa bez problemów. Nie musiałem w nim grzebać ani oddawać do serwisu. Wyjęcie na kilkanaście godzin akumulatora wprawdzie nie dało żadnego efektu, ale już jego ponowne naładowanie - tak :)
Akumulator w chwili dostarczenia do domu i przez kilka dni testowania był w pełni naładowany, więc nadal nie rozumiem w czym tkwił problem, ale najważniejsze, że od tej pory aparat nie zawiesił się ani razu :)
Temat można już uznać za zamknięty ponieważ mój aparat już działa bez problemów. Nie musiałem w nim grzebać ani oddawać do serwisu. Wyjęcie na kilkanaście godzin akumulatora wprawdzie nie dało żadnego efektu, ale już jego ponowne naładowanie - tak :)
Akumulator w chwili dostarczenia do domu i przez kilka dni testowania był w pełni naładowany, więc nadal nie rozumiem w czym tkwił problem, ale najważniejsze, że od tej pory aparat nie zawiesił się ani razu :)
Aparat postanowił Ci zrobic prezent na Świeta i sam sie naprawił :) I super :) Wesołych ! :)
a czy przypadkiem na obiektywie nie masz blokady przysłony, miałem tak kiedyś z takimi obiektywami przeprawę, w momencie jak przysłona się odblokowała na obiektywie i nie było ustawione na 22
Nie wiem czy masz oryginalny akumulator - na niefirmowkach takie rzeczy sie zdarzaja ( u mnie na przyklad na akku z gripa hanhela). Na oryginale takich cyrkow nie mam.
Faradajh
03-08-2009, 11:38
Mój d50 odmówił posłuszeństwa nic z poleconych rozwiązań nie przyniosło efektu. Na panelu kontrolnym miga cały czas Err a przy próbie zdjęcia w miejscu ilości zdjęć pojawia się r09, w efekcie aparat nie robi zdjęcia a kontrola panelu kontrolnego jest niemożliwa. ostatnio zaczął też wyświetlać migający napis clock ale po testach z innymi akumulatorami też nic nie osiągnąłem. Z góry dziękuje za pomoc.
przy próbie zdjęcia w miejscu ilości zdjęć pojawia się r09
To akurat jest prawidłowe - pokazuje, ile zdjęć zmieści bufor.
Faradajh - u mnie było Err kiedy zablokowało się lustro. Było mniej więcej w połowie 'drogi' do pełnego otwarcia. Nic nie pomagało, aż po jakimś czasie próbując różnych metod przytrzymałem spust migawki jak do zdjęć seryjnych. I lustro się odwiesiło. ;)
Faradajh
03-08-2009, 14:51
Faradajh - u mnie było Err kiedy zablokowało się lustro. Było mniej więcej w połowie 'drogi' do pełnego otwarcia. Nic nie pomagało, aż po jakimś czasie próbując różnych metod przytrzymałem spust migawki jak do zdjęć seryjnych. I lustro się odwiesiło. ;)
hmm lustro chodzi dobrze, aparat wydaje dźwięk robienia zdjęcia jednak nie robi go lub po prostu nie zapisuje, na panelu kontrolnym w miejscu ustawień przesłony miga Err.
Faradajh
03-08-2009, 17:12
odkryłem coś prerażającego lustro śmiga dobrze.... ale matryca się nie otwiera;/ co zrobić w takim przypadku? opcja mirror lock w ustawieniach jest zablokowana i nie można z niej skorzystać.
odkryłem coś prerażającego lustro śmiga dobrze.... ale matryca się nie otwiera;/ co zrobić w takim przypadku? opcja mirror lock w ustawieniach jest zablokowana i nie można z niej skorzystać.
Bo matryca nie ma się otwierać. Jeśli już, to otwierać się ma migawka.
A "mirror lock" uruchomisz, jeśli masz w pełni naładowany akumulator.
Faradajh
04-08-2009, 11:35
dziękuję za pomoc, już sobie poradziłem, zablokował się filtr dolnoprzepustowy