PDA

Zobacz pełną wersję : zdjecia na śniegu

maciekjak
17-12-2007, 10:03
chciałem się zapytać jak najlepiej dobrac parametry w D80 aby w miare poprawnie wyszły zdjecia ludzi na tle śnieżnego kraiobrazu tak aby model był naswietlony poprawnia a śnieg nie został przeswietlony ?

pebees
17-12-2007, 10:06
Tak jak zwykle, tylko korekta plus 1-2 ev.

maciekjak
17-12-2007, 10:15
Tak jak zwykle, tylko korekta plus 1-2 ev.

dzieki, a jesli chodzi zdjecia np na tle jasnego nieba ?? też stosować taką samą korektę czy cos innego ???

pebees
17-12-2007, 10:44
dzieki, a jesli chodzi zdjecia np na tle jasnego nieba ?? też stosować taką samą korektę czy cos innego ???
Podobnie. Można przyjąć, że gdy duuuużo bieli/jasnego w kadrze, to dajemy na plus , a gdy duuuużo ciemnych partii, to na minus. Generalnie to polecam ... poczytać coś o ekspozycji :)

maciekjak
17-12-2007, 12:57
Podobnie. Można przyjąć, że gdy duuuużo bieli/jasnego w kadrze, to dajemy na plus , a gdy duuuużo ciemnych partii, to na minus. Generalnie to polecam ... poczytać coś o ekspozycji :)

no własnie pod choinke mam dostać książeczkę Ekspozycja bez tajemnic :)

dzieki za rady i pozdrawiam Maciek

fridrih
18-12-2007, 22:16
zależy też jaki pomiar zastosujesz, może być że korekty nie bedą potrzebne albo będą bardzo niewielkie

ArtX
18-12-2007, 22:21
mozesz jeszcze doswietlic sam obiekt blenda lub lampa

szymony
19-12-2007, 11:22
Pełen manual. Pomiar spotem. Jeżeli zakres tonalny sceny jest większy niż matryca jest w stanie zarejestrować, to ekspozycję ustawiamy by nie przepalić świateł (cirka +2EV), a cienie doświetlamy błyskogratem, blendą itp. Lub ewentualnie rzeźbimy w kompie (D-Lighting).
PS. Jeżeli działamy w jpgu, warto ustawić w Optimize Image/Costum/Tone comp. na low contrast.

bialy260
25-12-2007, 22:53
Zawsze +1 kojarzyło mi sie zwiekszenie ilości swiatla do matrycy natomiast -1 zmniejszenie ilosci swiatla wiec kontynuujac watek ze sniegiem jezeli zwieksze na +2 wiec automatycznie ciemny obiekt na tle sniegu powiedzmy jakas tam postac bedzie nie co jasniejsza natomiast snieg przepalony oczywiscie to jest moje rozumowanie z tego co piszecie bardzo bledne jak to wyglada z punktu technicznego zmiany eksopozycji mam rozumiec ze ciemny obiek na tle jasnego obiektu czyli powiedzmy sniegu bierze tylko udzial w zm ianie ekspozycji natomiast snieg juz nie? sugerowalem sie tym linkiem http://www.fotografuj.pl/Article/EV_Exposure_Value_ekspozycja_zdjecia/id/56

pebees
25-12-2007, 22:57
bialy260 to nie tak, po prostu aparat ustalając ekspozycję stara się wszystko 'wyrównać' do tej szarości. Więc jeśli dla dużych bardzo jasnych powierzchni w kadrze dasz korektę +2EV (więcej światła), to to, co światłomierz uzna za szare (czyli śnieg, dla przykładu) zacznie robić się jaśniejsze. Analogicznie odwrotnie dla ciemnych powierzchni. Generalnie zasada ta sprawdza mi się dość dobrze dla pomiarów CW i matrycowego (matrycowy mniejsza korekta, a dla CW w zależności od miejsca pomiaru, co jest oczywiste), i z oczywistych względów ma raczej 'średnie' zastosowanie przy pomiarze punktowym.

bialy260
25-12-2007, 23:12
Czyli fotografuje jakas mila sympatyczna Pania na sniegu fakt kontrast bardzo duzy ona w czerni a w kolo niej duuuuzo sniegu wiec mam rozumiec ze bez zastosowania korekty czyli bedzie na 0 snieg moze byc przepalony gdyz aparat nie do konca wyrowna oswietlenie kadru przy zastosowaniu korekty+2 wyrownaie swiatla bedzie dokladniejsze i przepalenie sniegu mniejsze gdyz jasnosc sniegu bedzie brala udziakl w oswietleniu tego ciemnego obkiektu dobrze to kumam?

pebees
25-12-2007, 23:24
Murzynka w czarnym płaszczu na śniegu wymaga doświetlenia. Nie wybieleje od tego, ale będzie lepiej ją widać, a przepał na śniegu może się trafić :)

bialy260
25-12-2007, 23:33
Faktuycznie to troche dziwnie to wszystko wyglada biorac pod uwage ten link w ktorym wyraznie pisza elementy niedoswietlone +2 przykladowo natomiast przestwietlone na -2 ale na tych przykladowych zdjeciach w tym linku zdjecia w calym kadrze sa doswietlone przy +2 lub zmniejszenie swiatla o -2 wiec porownujac to ze sniegiem i ciemnym obiektem w centrum kadru przy zastosowaniu +2 obiekt fakt bedzie jasniejszy akle i snieg bardziej przepalony tak to rozumuje chyba musze to przetestowac

D_Z_I_A_D_E_K
25-12-2007, 23:36
Czyli fotografuje jakas mila sympatyczna Pania na sniegu fakt kontrast bardzo duzy ona w czerni a w kolo niej duuuuzo sniegu wiec mam rozumiec ze bez zastosowania korekty czyli bedzie na 0 snieg moze byc przepalony gdyz aparat nie do konca wyrowna oswietlenie kadru przy zastosowaniu korekty+2 wyrownaie swiatla bedzie dokladniejsze i przepalenie sniegu mniejsze gdyz jasnosc sniegu bedzie brala udziakl w oswietleniu tego ciemnego obkiektu dobrze to kumam?
NiE, źle kumasz!!!!
Stary, to są podstawy.
Dając na + wydłużasz czas, a co za tym idzie więcej światła w tym samym czasie pada na matrycę (ciemny obiekt na tle jasnego zostanie doświetlony,natomiast tło (może być) przepalone.
Dając na - skracasz czas, a co za tym idzie mniej światła w tym samym czasie pada na matrycę. (ciemny obiekt na tle jasnego zostanie czarną plamą, natomiast tło wyjdzie oki.
Oczywiście wszystko zależy od tego ile dasz na + - EV.

pebees
25-12-2007, 23:41
bialy260 specjalnie dla Ciebie poszukałem nieco w necie (leniu patentowany :D) i na Gwiazdkę masz ode mnie linka: http://www.sprzet.darekfoto.pl/ciektx24.html, masz tu przykłady i obszerne wyjaśnienie :)

bialy260
25-12-2007, 23:58
Ja to wszystko rozumialem ze + to wydluzam czas jezeli mam na tej preselekcji jezeli na - skracam czas tylko zmylil mnie ten temat sniegu ze jednak trzeba ustawic na + aby glowny ciemny obiekt byl bardziej doswietlony natomiast snieg bedzie przepalony mimo wszystko to jest raczej sprawa poekesperymentowania i musze sie zabrac do tego Reasumujac i podsumowujac wszystko zalezy od tego na czym nam najbardziej zalezy czy na tle czy na fotografowanym obiekcie na jako obiekt na tym tle

bialy260
26-12-2007, 12:53
jeszcze jedno pytanko a gdybym ustawil na M i ustawil drabinke o jedna kreseczke na minus regulujac czasem czy to bedzie to samo jakbym korygowal ekspozycja na preselekcji czasu?

art-74
26-12-2007, 13:29
Biały gdybyś mierzył światło punktowo na fotografowanym (ciemnym) obiekcie, to tło na pewno wyjdzie Ci przepalone, ale w przypadku pomiaru na białe tło aparat założy, że jest to szarość. Żeby śnieg wyszedł faktycznie bialy (na granicy przepalenia) robisz korektę na +
Generalnie wszystko zależy gdzie dokonujesz pomiaru światła na postaci, czy na jasnym tle.

bialy260
26-12-2007, 13:37
Czyli ma rozumiec ze ustawiam korekte na plus i aby tlo nie bylo przepalone a ciemny obiekt wyszedl dobrze doswietlony powinienem zlapac swiatlo na tle zatrzymac blokada i przekadrowac na obiekt? i pstrykanc

art-74
26-12-2007, 14:06
W wyniku tej procedury uzyskasz ładny biały śnieg i najprawdopodobniej ciemną i niewyraźną postać - no chyba, ze słońce będziesz miał z tyłu lub dopalisz lampą

Ja to bym zrobił tak:
- tryb M
- pomiar punktowy lub CW i najpierw wymierz w tło i ustaw tak przysłonę i czas, żeby śnieg faktycznie był biały (na granicy przepałów)
- wymierz w osobę a lampa doświetli jak trzeba pierwszy plan (zakładam, że będzie ustawiona w ttl-bl)

bialy260
26-12-2007, 14:20
A co z korekta ekspozycji o ktorej pisales wczesniej? czy nadal trzeba ja ustawiac na +? Z tego co wiem korekta ekspozycji nie dziala na M tylko na preselekcjach przeslony lub czasu. Omijac temat tryby M gdy ustawie preselekcje czasu lub przeslony i zaczne bawic sie korekcja ekspozycji i ustawie ja na + na bialym tle czyli sniegu i wyceluje w ciemny obiekt to ten obiekt bedzie dobrze oswietlony natomiast tlo przepalone wiec jak to wszystko ustawic w tych preselekcjach aby swiatlomierz ustawil w calym kadrze rownomierne w miare swiatlo bez przepalen? Czy tylko w trybie M uzyskam taki efekt?

art-74
26-12-2007, 15:07
...jak to wszystko ustawic w tych preselekcjach aby swiatlomierz ustawil w calym kadrze rownomierne w miare swiatlo bez przepalen?

Jeśli źródło światła nie znajduje się za Tobą, to nie da się (przynajmniej bez dodatkowego oświetlenia.

Natomiast jeśli słoneczko jest za tobą, to...

...i tu metod na uzyskanie prawidłowej ekspozycji jest kilka - już mogłeś sobie o tym poczytać. Przedmówcy np. sugerowali pomiar matrycowy i wtedy z pewnością nie będziesz mial przepaleń. Zwracali jednak uwagę, że śnieg może nie być biały i dla tego warto zrobić lekką korektę na plus.

W wariancie kiedy sugerowałem ustawienie pomiaru CW i ustawienia najpierw ekspozycji na śniegu - to z góry możesz założyć, że aparat ustawi ci ten śnieg jako 18procentową szarość - dla tego też jest konieczna korekta na plus ażeby śnieg zbliżył się do granicy 0%szarości (czyli idealnej bieli).

Szczerze mówiąc, to najlatwiej będzie to opanować ćwicząc w polu. pamiętać należy jednak, że jeśli nie masz slońca za plecami (czyli nie oświetla ono fotografowanej postaci z przodu) to nie obędzie się bez użycia lampy lub blendy

*** po kilku minutach ***

jak się tak dłużej zastanowię nad tym matrycowym, to na pewno przepaleń nie będzie, ale czy faktycznie trzeba jeszcze dokonać korekty na plus? Jutro jeśli jak wróci światło to muszę to w plenerze przetestować. Chyba po tych świętach żołądek mi za mocno na mozg uciska i głupie rzeczy mi do głowy przychodzą.

Marta Baranowska
26-12-2007, 15:27
ja przy słoncu, na sniegu daje -0,7 EV i jest ok

art-74
26-12-2007, 15:37
ja przy słoncu, na sniegu daje -0,7 EV i jest ok
A jaki pomiar? - matrycowy, CW, punktowy
A na czym mierzylaś w przypadku CW lub punktowego?

pytam, bo jutro chcę sobie potestować