Zobacz pełną wersję : Polarek - jaki?
Witam
Zbliża się gwiazdka więc postanowiłem sobie zrobić prezent. Chce kupić filtr polaryzujący, zdecydowałem że chyba kołowy(chociaż mało wiem na temat tego eliptycznego). Jakiej firmy polecacie? Dużo się naczytałem, czasami niestety bardzo sprzecznych opinii... a że większość tematów zakończyła się już kilka dobrych miesięcy temu, to postanowiłem zapytać. Jaka firma? Kołowy Czy eliptyczny? Aparat D80, póki co kit 18-70. Oczywiście w jakimś mądrym przedziale cenowym poproszę;)
Pozdrawiam Mrozu
marumi kolowy WPC wersja slim cena ok 250PLN
a coś w bardziej przystępnym przedziale cenowym?
Hoya Pro1-cena od 178 zł.
pioter m
17-12-2007, 14:06
Hoya Pro1-cena od 178 zł.
Zwykla fioletowa, czyli to samo, co pro1, ale z wezsza ramka jest tansza i rownie dobra.
Ale ludzie strasza, ze slady po palcach ciezko usunac.
A tak nawiasem - ban na google, czy wrodzona niechec do wyszukiwarki?
Kołowy Czy eliptyczny?
Nie ma filtrów eliptycznych jako takich, są kołowe i liniowe a polaryzacja kołowa to szczególny przypadek polaryzacji eliptycznej w której amplitudy składowych Ex=Ey oraz Hx=Hy w kierunku propagacji z. Debata na temat polaryzacji kołowej i liniowej była w wątku http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=43276 i z doświadczeń użytkowników wynika, że różnicy w jakości zdjęć ani działaniu aparatu nikt nie widział.
Zwykla fioletowa, czyli to samo, co pro1, ale z wezsza ramka jest tansza i rownie dobra.
Ale ludzie strasza, ze slady po palcach ciezko usunac.
A tak nawiasem - ban na google, czy wrodzona niechec do wyszukiwarki?
A nie mylisz przypadkiem filtrów Hoya standard slim z Pro1?
Bo to całkiem co innego.
Jedyną wadą filtrów Hoyi (a przynajmniej tak było z Uv'ką) to to, że strasznie ciężko się je czyści.
Jakikolwiek ślad po palcu czy tłusta plama to największy wróg.
Ja się męczyłem z filtrem UV SHMC z pół godziny zanim wyczyściłem go porządnie.
Teraz mam lekkie wątpliwości, bo sam chce kupić polarka, a, że jestem typem oszczędnym, żal mi wydać 250 na Marumi DHG, skoro mam Hoyę Pro 1 za 180.
qamil_d_dg
17-12-2007, 22:11
Przepraszam, że odbiegnę od tematu jednak nie chcę specjalnie zakładać nowego postu, a moje pytanie jest również z dziedziny, „jaki filtr wybrać" jednak mnie interesuje filtr UV do obiektywu 50mm f/1.8, który nabyłem parę dni temu. Jestem studentem, więc teraz mój budżet nie jest ogromny i proszę was o radę, jaki filtr wybrać, aby cena była przystępna, a także abym nie tracił nic z możliwości zakupionego obiektywu.
Przepraszam, że odbiegnę od tematu jednak nie chcę specjalnie zakładać nowego postu, a moje pytanie jest również z dziedziny, „jaki filtr wybrać" jednak mnie interesuje filtr UV do obiektywu 50mm f/1.8, który nabyłem parę dni temu. Jestem studentem, więc teraz mój budżet nie jest ogromny i proszę was o radę, jaki filtr wybrać, aby cena była przystępna, a także abym nie tracił nic z możliwości zakupionego obiektywu.
Napisz, jaka kwota wchodzi w grę.
Ja polecałbym Marumi WPC (75 zł) albo B+W MRC (89 zł).
W ostateczności Hoya SHMC (90 zł) lub Pro1 (85 zł)
qamil_d_dg
17-12-2007, 22:24
Właśnie, nie wiem w jakiej kwocie powinienem "szukać" bo są filtry za 20 jak i za 100 i wyżej. Stąd moje pytanie. I ten Marumi spełni swoje zadanie?
Takie za 20 zł to ci tylko pogorszą dostęp światła.
Filtry Marumi są bardzo dobre.
Równie dobre są filtry B+W (może nawet i lepsze?).
Hoyi nie polecam, bo miałem i jak już wiele razy pisałem-jej czyszczenie nie należy do najłatwiejszych.
qamil_d_dg
17-12-2007, 22:32
Dziękuję za pomoc, a więc teraz muszę znaleźć pipeniądze na jeden z tych filtrów :) B+W lub Marumi
Kuba Borysko
17-12-2007, 22:43
Zadzwoń do raysfoto, oni są dystrybutorem Marumi, konkretnie Ci odpowiedzą co i jak, ostatnio właśnie miła i bardzo cierpliwa Pani bardzo fachowo wytłumaczyła mi wszystko co chciałem wiedzieć o ich filtrach.
GrzegorzPPP
17-12-2007, 22:55
no raysfoto pierwsza liga wśród sprzedawców filtrów :)
jak coś to napisz to giziola może będzie miał taniej marumi :)
polarek polecam North Face a filtr Hoya Pro 1 Super HMC :)
w testach wygral z BW i Marumi
polarek polecam North Face a filtr Hoya Pro 1 Super HMC :)
w testach wygral z BW i Marumi
Ja osobiście w testy nie wierzę (a przynajmniej nie do końca).
Dla mnie ważniejsza jest własna praktyka i zdanie innych.
qamil_d_dg
19-12-2007, 18:00
Dzięki jeszcze raz za pomoc w raysfoto naprawdę mi pomogli i wszystko wytłumaczyli:) teraz oczekuje już filtru
qamil_d_dg ( ale sobie trudnego do przepisania nicka sprawiles :) ) no to moze powiesz nam wszystkim jaki filty Ci polecili (jezeli to nie jest tajemnica ) w koncu wiele osob stoi przed zakupem polarka :)
qamil_d_dg
19-12-2007, 19:52
Jak pisałem w pierwszym moim poście w tym temacie, moje pytanie dotyczyło filtru UV, a nie polaryzacyjnego. Osobiście używam polara firmy Hoya z serii fioletowej, a jeśli chodzi o filtry UV zamówiłem filtr Marumi UV - WPC, który polecili mi forumowicze, oraz konsultant raysfoto. Jest on w dość przystępnej cenie 67 zł (52mm więc malutki). Z polara jestem bardzo zadowolony, wykonałem z nim wiele zdjęć i naprawdę spełnia dobrze swoje zadanie :)
sprocket
19-12-2007, 23:47
A ja mam pytanie do posiadaczy i znawcow - czy z polarem mozemy oczekiwac pogorszenia ostrosci, czy obraz jest tak samo ostry jak bez polara - pytam dlatego ze ostatnio oddalem polara firmy Optex ktory strasznie rozmywal obraz.
Dodam tylko ze sprzedawca poinformowal mnie ze tak to juz jest z polarami ale jak niechce to nie :) szkoda tylko ze nie zrobilem fotek na papier i nie pokazalem mu .
qamil_d_dg
20-12-2007, 00:15
Ja nie odczułem jakiegokolwiek pogorszenia ostrości zdjęć. Nie powinno wogule być czegoś takiego. Zdjęcie zamku w będzinie robiłem z polarem i jest moim zdaniem ładnie ostre
sprocket
20-12-2007, 00:29
Wiem ze polar zatrzymuje troszke swiatla ale naprawde czym dluzsza ogniskowa to bylo gorzej, na 200mm to juz prawie nic nie bylo widac, patrzac pod swiatlo szkielko nie posiadalo zadnych wad a kosztowalo tyle samo co profesjonalne polarki i mialo magiczny napis lubiany przez forumowiczow made in japan :)
GrzegorzPPP
20-12-2007, 20:56
firma Optex? to chyba dlatego pogarszał ostrość
No, ja już kupiłem.
Niby nic ciekawego, ale za tą cenę było warto.
Kupiłem Hoyę HMC za 60 zł.
Używka ale w idealnym stanie.
Kupiłem też Tiffena NDx8 też za 60 zł.
Wiem ze polar zatrzymuje troszke swiatla ale naprawde czym dluzsza ogniskowa to bylo gorzej, na 200mm to juz prawie nic nie bylo widac, patrzac pod swiatlo szkielko nie posiadalo zadnych wad a kosztowalo tyle samo co profesjonalne polarki i mialo magiczny napis lubiany przez forumowiczow made in japan :)
Filtr polaryzacyjny niskiej jakości może sporo napsuć, a to zależy głównie od ogniskowej obiektywu. Miałem filtr SELCO, chyba najtańszy z polaryzacyjnych. W obiektywie 28-80 sprawował się bez zarzutu, ale jak założyłem na 70-300, to przy przekroczeniu ogniskowej 100mm zauważało się znaczne pogorszenie ostrości, tym większe im dłuższa ogniskowa. Ciekawe, że AF działał - jednak zdjęcie było rozmyte. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje, ale fakt pozostaje faktem - taki kłopot może wystapić. Dlatego warto sprawdzać przed zakupem...
A ja proszę o doradzenie filtra do N70-300 G chyba polara, będę focił głównie w sCzyrku bądź innych polskich górach oczywiście w śniegu (z zapiętymi nartami :)) no i w lato nad morzem.
Na N18-70 mam hoyę G-uv bo tak poradziła pani za ladą.
GrzegorzPPP
30-12-2007, 12:13
Hoyę zieloną?? jak tak to go wyrzuć :) powoduje bliki jak cholera, co do polara na 70-300 daruj sobie kup na kita 67mm a później przejściówkę na 62mm i git.
B. dziękuję Grzegorz!
A co myślicie o filtrach IR typu heliopan digital uv/ir.
Co do polara to nie wiem (względy ekonomiczne) hyba hoya?
A może hoya HMC UV wystarczy?
Uff te góry ...ale tylko 2-3tyg. w roku.
GrzegorzPPP
31-12-2007, 11:01
mam Hoyę SHMC UV poza tym że ciężko się czyści to jest bdb :)
fotoMichal
02-01-2008, 17:51
Nie będę zakładał nowego tematu.
który wybrać ?
Selco CPL 58mm
Hoya Pol Circular 58mm
Hakuba MC polar. kołowa 58mm
B+W CPL SLIM 58mm NC
kronos28
02-01-2008, 18:18
Jedynkę i trójkę już możesz odrzucić bo to są chińskie pomysły...
ta hoya to jaka? Zwykła zielona czy jakaś HMC? Hoye są OK ale to jak czyści się te filtry potrafi człowieka doprowadzić do nerwicy... ostatnio Hoyę HMC zniszczyłem i nie tęsknię za nią...
Zobacz jeszcze na filtry Marumi
GrzegorzPPP
02-01-2008, 18:57
B+W lub Hoye (tu należy się określić jaką HOYĘ są takie za 100 i takie za ponad 200 ;)) lub Marumi
fotoMichal
02-01-2008, 23:21
B+W lub Hoye (tu należy się określić jaką HOYĘ są takie za 100 i takie za ponad 200 ;)) lub Marumi
https://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=12180
jezeli nie zmieniasz obiektywow jak rekawiczek, to ewidentnie polecam dolozyc do B+W !! jedne z lepszych, a osobiscie polece Marumi bo sam uzywam/lem
fotoMichal
03-01-2008, 00:21
jezeli nie zmieniasz obiektywow jak rekawiczek, to ewidentnie polecam dolozyc do B+W !! jedne z lepszych, a osobiscie polece Marumi bo sam uzywam/lem
https://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=16756
dokładnie ten... będzie lepszy?
A obiektywów nie zmieniam :) mam na razie jeden, teraz będzie drugi SIGMA 70-300 DG APO MAKRO, i do tego chce polara, no i od razu do aktualnego Nikkor 28-80, co ma tą samą średnicę co sigma.
Wojteksw
06-01-2008, 18:09
Mam Hoyę czarną i Marumi WPC UV i polarek. Z Marumi jestem bardziej zadowolony bo łatwiej wyczyścić.
czyli krótko mówiac jaki polecacie polar na 72 mm Marumi, trochę drogi znalazłem jakieś 290 zł ma ktoś link na tańszy sklepik,
czy może jedna Hoya.... proszę o pomoc ....
czyli krótko mówiac jaki polecacie polar na 72 mm Marumi, trochę drogi znalazłem jakieś 290 zł ma ktoś link na tańszy sklepik,
czy może jedna Hoya.... proszę o pomoc ....
Z braku czasu nie czytałem wcześniejszych wywodów- oprócz powyższego sklepu zadzwoń do http://www.raysfoto.pl/ (http://www.raysfoto.pl/) i http://www.pstryk.com.pl/ (http://www.pstryk.com.pl/) Ceny mają zbliżone, ale może jakiś rabacik uda Ci się wytargować. Ja wybrałem Marumi zamiast B&W, z tego względu, że B&W w wersji slim nie jest filtrem dwugwintowym, więc nici z używania Cokin-a, a i cena jest zaporowa- wersja slim na gwint 67, to wydatek rzędu 370 zł, a 72 to już 400-420 zł :?.
T_P_
edit- oczywiście jeżeli ktoś ma zamiar używać polarka i Cokina jednocześnie ;).
Z braku czasu nie czytałem wcześniejszych wywodów- oprócz powyższego sklepu zadzwoń do http://www.raysfoto.pl/ i http://www.pstryk.com.pl/
byłem na pstryku Hoya ok 250 a Marumi 299 zł... tanio to to nie jest nie spotkaliscie gdzieś taniej...
poza niepewnym źródłem alledrogo
GrzegorzPPP
16-01-2008, 12:19
spotkaliśmy się :) - kolega giziol :)
Hoye są OK ale to jak czyści się te filtry potrafi człowieka doprowadzić do nerwicy...
Ja mam Hoye. Aby czyszczenie było przyjemnością trzeba zaopatrzyć się w ściereczkę z mikrowłóknami. Do nabycia np. w FJ.
:)
Ja mam Hoye. Aby czyszczenie było przyjemnością trzeba zaopatrzyć się w ściereczkę z mikrowłóknami. Do nabycia np. w FJ.
Miałem już chyba z 20 takich ściereczek.
Zaczynając od takich od optyka, poprzez kupowane w fotojokerze, skończywszy na jakiś SUPER z allegro.
I powiem szczerze, że na hoyę nie ma mocnych :mrgreen:
Nawet taka ścierka nie pomogła.
Nawet taka ścierka nie pomogła.
No to u mnie pomaga. Na następnym spotkaniu mogę zaprezentować :)
No to u mnie pomaga. Na następnym spotkaniu mogę zaprezentować :)
Ok.
Szkoda, że nie mam już HOYi :) bo chętnie bym przetestował.
kronos28
17-01-2008, 23:12
chłopie czego to ja nie próbowałem... poczynając od zwykłych poprzez drogie z mikrowłókien (dałem za jedną 50zł :shock:) kończąc na sterylnych ściereczkach chirurgicznych (i te dopiero pomogły ale też na zasadzie przetrzeć, odwrócić przetrzeć odwrócić - każde przetarcie nową powierzchnią bo inaczej smmmuuuugiii ). Także nieee hoya to je.. bzdet
Nowicjusz_D40x
25-01-2008, 14:41
Nie chciałbym powielać wątków o tej samej tematyce...więc podczepię sie w ten temat : )
Jako Początkujacy Amator fotografi :oops: nabyłem myślę okazyjnie używany polarek firmy HAKUBA:
http://www.allegro.pl/item293532993_filtr_polaryzacyjny_kolowy_52mm_haku ba.html
Nabyłem go po przeczytaniu opisu na innej www:
http://www.fotoexpert.pl/kamery-cyfrowe-produkt-4111.html
a w szczególności fragment:
"Filtry japońskiej firmy Hakuba to jedne z najbardziej cenionych przez profesjonalistów filtry. Wykonywane są według najnowszej technologii ze specjalnego rodzaju szkła optycznego - gwarantuje to ich najwyższą jakość potwierdzaną przez surową kontrolę jakości."
A tu nagle 2 strony wcześniej czytam, że Hakubę należy odpuścić bo to jest dziadostwo niczym Selco itp.
robiłem zdjącie zegarkowi - całkiem przyzwoicie redukował refleksy.
Jako, żę związany jestem z optyką - i wiem, że lepsze szkła polaryzacyjne dają większy komfort ich używania, to niezmienia to faktu , że nawet tańsze okulary za ok 150zł są już w zupełności wystarczające.
I tu moje pytanie - czy utopiłem kasiurę :) czy jednak lepszy rydz niż nic.......Nikon D40x+ kit'owy obiektyw.
Czytalem gdzieś że Hakuba jest lepsza od tańszych modeli Hamy czy Hoyi.
czy dla mnie - początkującego Amatora - taka Hakuba jest wystarczająca?
Czy tworzy bliki lub inne fatamorgany :)
Dlaczego Hakuba jest ZŁA?
PS
Co do czyszczenia to ....polecam przed "polerowaniem" odtłuścić filtr pod letnią, bierzącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń :)
Na samą soczewkę zadziała dobrze choć nie wiem jak z samym uchwytem/obejmą - czy nie bedzie rdzewieć ( choć to pewnie aluminium)?
....i potem do sucha dobrą szmatką - u optyka pytać polecam o szmatkę firmy ESSILOR - producenta szkieł okularowych.
dolaczam do pytania. Czym rozni sie Hoya pro1 od super HMC?? I czy lepiej kupic marumi slim (nie zaden dhg czy jak tam) (110-120 pln) czy hoye pro 1 (150pln). Srednica 52mm. I ktory najmniej swiatla zabiera?
Hoya Pro1 różni się od SHMC tym, że jest w wersji Slim i ma mniej powłok.
Co do wyboru HOYA-Marumi, ja wolałbym marumi (miałem już filtr Hoyi i Marumi) głównie ze względu na ich czyszczenie.
Hoya Pro1 różni się od SHMC tym, że jest w wersji Slim i ma mniej powłok.
Co do wyboru HOYA-Marumi, ja wolałbym marumi (miałem już filtr Hoyi i Marumi) głównie ze względu na ich czyszczenie.
ok, to teraz pytanie
https://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=17802&grupa=filtry&producent=Marumi%20CPL&
czy
https://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=17825&grupa=filtry&producent=Marumi%20CPL&
i czy roznica 50plnow jest zasadna?
kronos28
26-01-2008, 18:36
różnica jest zasadna...
brać DHG
różnica jest zasadna...
brać DHG
no niewatpliwie, cale 50 plnow, ale jaka jest technicznie roznica?? :???:
mozesz znalezdz zloty srodek i np za 145zl wziasc DHG :) wiecej na PM :)
pozdr
Różnica jest wielka.
Za kronosem.
Bierz DHG albo WPC.
Ja mam akurat WPC (praktycznie to samo co DHG, tyle, że DHG chyba trochę lepsza).
ziuteczny
26-01-2008, 20:18
ale dlaczego brać DHG ? bo też mam taki dylemat ? !! tzn. WPC czy DHG ???
kto sprzedaje Marumi w dobrej cenie? acha kolega Giziol, czy to są najoptymalniejsze ceny czy jeszcze gdzieś coś by się dało ? :)
kronos28
26-01-2008, 20:38
WPC, DHG - są to typy powłok, zwykłe filtry mają zazwyczaj dwie powłoki, filtry lepsze mają ich 8 a czasami więcej (wpc i dhg mają chyba 10 jak dobrze pamiętam w tym dwie ochronne). Od jakości powłok zależy przepuszczalność swiatła filtra, podatność na bliki (czyli ogólna praca pod światło) itd.
Następcą filtrów WPC - Water Proof Coat - są filtry DHG - Digital High Grade - czyli jak głosi marketingowe propaganda producenta - posiada powłoki specjalnie optymalizowane do aparatów cyfrowych. Czy lepsze albo które lepsze? hmm ja tam róznic nie widzę pomiędzy WPC a DHG. Mam wszystkie UVki WPC a polara DHG - czyszczą się tak samo, polar pod światło pracuje o niebo lepiej niż Hoya HMC jest ogólnie o niebo lepszy od Hoyi.
ogólnie DHG są filtrami nowszymi i tylko dlatego lepiej je brać bo róznic do WPC nie widać (może jest większa przepuszczalność światła czy cuś - ale to jest raczej nie do zauważenia/zmierzenia).
Jak mamy wybór filtr łysy - bez powłok WPC/DHG a z tymi powłokami to wybór jest prosty - brać WPC/DHG.
Ja mogę polecić kolegę Giziol - bo się niedawno u niego zaopatrzyłem w polarka DHG i nie żałuję :)
edit
a nie teraz patrze w cennik raysfoto i widze ze mają polary WPC w ofercie ale w tej samej cenie co DHG :)
Ja sprzedałem swojego polara Hoyę HMC za ponad 120 zł i kupiłem używanego Marumi WPC za 150 zł, oczywiście używkę, ale w znakomitym stanie.
Warto poszukać, bo Marumi jest znacznie lepsza od Hoyi.
Niby Marumi to nie są slimy, ale są bardzo zbliżone do slima (mają chyba o 1mm więcej od Hoyi pro1).
kronos28
26-01-2008, 20:49
Niby Marumi to nie są slimy, ale są bardzo zbliżone do slima (mają chyba o 1mm więcej od Hoyi pro1).
jak nie są slimy? To są dwugwintowe filtry w obudowie typu slim (za raysfoto.pl) i na stronie producenta też podana informacja że są to filtry slim :)
No to nie wiem.
Nie chcę wprowadzać w błąd.
Ja kupiłem taki:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://photos03.allegro.pl/photos/oryginal/292/09/17/292091726)
kronos28
26-01-2008, 21:23
kucze juz sam w sobie sie zakręciłem :mrgreen: sie. Do strony producenta się odwołam - normalne obudowy mają filtry zwykłe i MC a slim wersje WPC i DHG
http://www.marumi-international.com/english/filter_en/Web_en_Seiten/03e_en_polar.html#WideCPL
http://www.marumi-international.com/english/filter_en/Web_en_Seiten/03e_en_polar.html#WP_CPL
czyli to co masz to slim i ma dwa gwinty tak jak DHG
Jesli chodzi o polarki, to uzywam Hoya Super HMC oraz Fiord Nansen, przy czym ten drugi zdecydowanie czesciej ;)
PS. Post niewiele wnosi, ale jak zobaczylem tytul watku, to nie moglem sie powstrzymac ;)
Pozdrawiam