Zobacz pełną wersję : 19tys zdjęć na miesiąc
Tak sobie siedzę przy kompie i wpadłem na pomysł żeby sprawdzić ile mój miesięczny d200 zrobił fotek,wrzucam ostatnie do opandy iiiiiiii....Total Number of Shutter Releases for Camera = 193031 no k..urcze jak to mozliwe?!
"przeleciałem" foty w kompie i stwierdziłem,że był przeskok z 2200 na 0k 6000 i z 6tys na ponad 19tys,
czy to możliwe? widać,że tak.
w ciągu jednej nocy leżąc w szafce "zrobił" prawie 3tys zdjęć,
juz podejżewałem,że niania nap... seriami jak mnie w domu nie ma,
Terrorysta
17-12-2007, 01:49
A może przez sen "trochę" sobie pstrykasz ?:D
wiktor.bakiewicz
17-12-2007, 01:52
A formatujesz karte??
formatuję dość często, za chwilę walnę formata i sprawdzę
193107 zdjęć format nic nie dał,
z tego co piszesz wychodzi ze nie 19tys tylko 193tys klatek
Formatowanie karty nic tutaj nie ma do rzeczy...
A sprawdzałeś przebieg po zakupie ??
z tego co piszesz wychodzi ze nie 19tys tylko 193tys klatek
19 tys na miesiąc - temat postu
Łącznie klapnięte 193 tys. razy.
cos chyba namieszal w cyferkach ale wg. mnie wychodzi na to ze:
"miesięczny d200" czyli ma go od miesiąca (nie wiadomo czy nowy czy nie),
"przeskok z 2200 na 6000" to znaczy że musial miec te d200 zanimwybila 2200 klatka jesli sprawdzil sobie w zdjeciach,
mysle ze pomylil sie tylko w total number i zamiast 193000 ma byc 19tys. ale co to za roznica jesli sprawdzil ze byl przeskok z 2200 na 6000? na przyklad - to jes istotne a nie totalny przebieg chyba.
wpadłem na pomysł żeby sprawdzić ile mój miesięczny d200 zrobił fotek ...
19 tys na miesiąc - temat postu
Łącznie klapnięte 193 tys. razy.
miesięcznie 193 tys to ile na minutę?
miesięcznie 193 tys to ile na minutę?
To 4,3 zdjęcia na minutę. Czy dzień, czy noc - aparat co 14 sekund robi "pstryk".
ale co Wy liczycie?
wyraźnie napisał że 19 tys/ miesiąc
a 193 tys. to łączny przebieg body.
19 tys miesięcznie to "zaledwie" ok. 633 fotek na dobę - nie twierdzę, że to mało, ale realne.
26 zdjęć na godzinę, czyli 0,43 fotki na minutę. Da się zrobić.
ale co Wy liczycie?
wyraźnie napisał że 19 tys/ miesiąc
a 193 tys. to łączny przebieg body.
napisał, że jego miesięczny D200
czyli przebieg miesięczny i łączny są sobie równe.
Zabawne te Wasze obliczenia :)
Z tego, co zrozumiałem, w pewnym momencie zrobił się przeskok w zapisie exifa, tzn. zdjęcia nie były numerowane kolejno [powinno być 2200, 2300 itd. a nagle zrobiło się 6000]. Taki błąd wydaje się... dziwny. Nie spotkałem się z czymś takim, dlatego prawdopodobne jest, że ktoś oprócz buskibj'a używa tego aparatu...
czerwienny
17-12-2007, 13:26
Jako,ze wypowiadam sie tu (czytam od jakiegos czasu) po raz pierwszy,to na poczatku sie przywitam...
DZEM DOBRY :)
A teraz chialbym ustalic fakty (ktore same sobie zaprzeczaja);
"moj miesieczny..." -nalezy chyba rozumiec,ze body ma miesiac czasu liczac od dnia opuszczenia sklepu
193031 klatek (prawie dwiescie tysiecy)
19tys klatek na miesiac (temat watku)
...no kazdy umie dzielic i mnozyc chyba,takze fakt faktem,ze ktos sie gdzies pomylil...albo powinno byc "moj 10-cio miesieczny..." ,albo temat powinien brzmiec: "193tys zdjec na miesiac" ...no chyba,ze istnieje jakas rownolegla inna logika na tym swiecie...
To bylo a propos wagarowania na lekscjach matematyki w mlodosci czesci tu obecnych;P
Jezeli chodzi o licznik,to japrawdopodobniej moze przy wkladaniu baterii np na wlaczonym body lub zupelnie przypadkowo-pechowo oprogramowanie dostalo kopa i mu sie pomieszalo we lbie...
Moze (to tylko moje skromne przemyslenia) aparacik juz wczesniej napracowal sie troche,po czym po podlaczeniu komputera serwisowego ktos wyzerowal licznik i body bylo gotowe do sprzedazy,jako nowka,a teraz wystapil jakis blad i licznik wrocil do normy... (nie zostalo powiedziane,gdzie,jak i co,jezeli chodzi chociazby o zrodlo,z ktorego body zostalo zakupione,takze gdybac mozna do swiat nawet...
napisał, że jego miesięczny D200
czyli przebieg miesięczny i łączny są sobie równe.
ej, no czepiacie się słowek ;)
to może rzeczywiśćie gdzieś się walnął, ja to zrozumiałem inaczej - że od miesiąca ma sprzęt który kupił właśnie miesiąc temu jako używany, roczny czy, też 11-miesięczny. (jak mamy się tak liczb czepiać).
I łączny przebieg jest taki, a miesięczny taki.
Ale może rzeczywiście było inaczej i jest tu jakaś nieścisłość.
Najlepiej niech twórca wątku sprecyzuje.
W każdym razie nie chodziło o lliczbę zdjęć dziennie, czy miesięcznie, tylko o ten dziwny "przeskok".
Święta idą a Wy tu sobie jaja robicie z kolegi, zamiast pomóc ;)
Ogromne sorrki za pomyłkę. ponad 193tys klapnięć opanda wskazuje, Sami rozumiecie,że ciśnienie mi leciutko skoczyło wiec te przekłamania w liczbach,
aparat nówka sprawdziłem pierwsza zrobioną fotę i miała nr1,
pożniej były te przeskoki i co najdziwniejsze w ten sam dzien lub na drugi ale np wieczorem inny przebieg,a rano o parę tys inny! np zdjęcie DSC 0032 miało 2tys parę a kolejne DSC 0033 juz ponad 6tys,
Jutro będę miał dostęp do drugiej karty więc dam znać co i jak, w zasadzie to przebieg mi nie przeszkadza,ale przy ewentualnej sprzedaży za jakis czas... sami rozumiecie :)
Ogromne sorrki za pomyłkę. ponad 193tys klapnięć opanda wskazuje,
Zostałeś zrozumiany (choć niektórzy imputowali niekompetencję matematyczną :-P). Z wyliczeń powyżej jasno wynika, że taki przebieg w ciągu 1 m-ca jest nieosiągalny. Czyli musiało coś się rypnąć w body. Albo ktoś Ci je podmienił na nieco bardziej zużyte.
Może daj zerknąć magikom z Postępu?
Marta Baranowska
17-12-2007, 22:07
no coz zdarza sie;D
Władca Pixeli
17-12-2007, 22:19
Kiedyś było coś takiego na forum i przyczyną było chyba stosowanie karty w innym aparacie czy z innego aparatu co spowodowało przekłamanie licznika.
To by obalało tezę, że się po 65 tysiącach z kawałkiem licznik przekręca i jedzie od zera...
dobra, dobra... narobiłeś tyle fot a teraz na pewno będziesz chciał sprzedać swoje d200 i szukasz alibi:):) a tak poważnie to aż się boję sprawdzić swoje d200 bo się okaże, że już klapnął mi jakiś milion:)
Karta ta sama,nawet nie wyjmowana była, jeszcze chyba takiego na forum nie było żeby miesięczny sprzęt sprzedawał :))
Zaraz, zaraz, a przy ilu się licznik w D200 zerował? Zaraz się okaże, że dla odmiany będziesz miał roczne D200 z przebiegiem 10 klatek ;)
Kiedyś było coś takiego na forum i przyczyną było chyba stosowanie karty w innym aparacie czy z innego aparatu co spowodowało przekłamanie licznika.
właśnie dzisiaj cos takiego zrobiłem. Body D3 miało ponad 2 tys zdjęć. Włozyłem kartę z innego body (canona 5D) na którym ostatnie zdjęcie miało numer ponad 9 tys. Potem ponownie starą kartę z D3 - i zaczeła w nim leciec numeracja fot od tych 9 tys. Ale w exifach - jest prawidłowo. Plik ma numer 9xxx, ale liczna klatek w body - 23xx
wiktor.bakiewicz
18-12-2007, 02:34
Ja mialem podobną sytuacje jak wyslałem D50 do serwisu ,przyslałi mi z wyzerowanym licznikiem ,a wczesniej na nim było juz ponad 60tys fotek, zorientowalem sie, że coś jest nie tak z licznikiem gdy na jakiejs tam fotce juz po serwisie w exifie bylo total.....-476. Czyżby nikon podkrecał licznuiki jak panowie w komisach samochodowych??Sam jestem przekonany, że jest gdzies na necie programik ,ktory potrafi "odmłodzic" puche.
Ja mialem podobną sytuacje jak wyslałem D50 do serwisu ,przyslałi mi z wyzerowanym licznikiem ,a wczesniej na nim było juz ponad 60tys fotek, zorientowalem sie, że coś jest nie tak z licznikiem gdy na jakiejs tam fotce juz po serwisie w exifie bylo total.....-476. Czyżby nikon podkrecał licznuiki jak panowie w komisach samochodowych??Sam jestem przekonany, że jest gdzies na necie programik ,ktory potrafi "odmłodzic" puche.
To programik diagnostyczny Nikona - biały kruk :)
krzysztof jot
18-12-2007, 02:40
właśnie dzisiaj cos takiego zrobiłem. Body D3 miało ponad 2 tys zdjęć. Włozyłem kartę z innego body (canona 5D) na którym ostatnie zdjęcie miało numer ponad 9 tys. Potem ponownie starą kartę z D3 - i zaczeła w nim leciec numeracja fot od tych 9 tys. Ale w exifach - jest prawidłowo. Plik ma numer 9xxx, ale liczna klatek w body - 23xx
D3 i D300 robioa takie numery juz nieodwracalnie - na starcie włozyłem zapisaną w częsi karte, pary razy cos sie pobawiłem, potem tak patrzę na ten numer zdjecia, patrze... i o k..wa co jest 6011 ?!! Piana na pysku, dobrze ze noc była bo skleb juz byłby spacyfikowany, ale mysle sobie - to nierealne - musiałbym dostac egzemplaz bo RoadShow :) a on bez skazy... Sprawdzam exify i Extractorem - no jest cos koło 50-ciu :) I teraz w nowym pliku moge numerowac od 0001 ale jak mam ciagła numeracje to leci juz dalej - w innych body zawsze było od zera.
A co do kolegi - to po pierwsze niech on moze poda precyzyjnie te wartosci, po drugie od dawna wiadomo ze Opanda przekłamuje w tej wartosci - licznik w D200 sprawdza sie tym _ http://drchung.new21.net/previewextractor/
To programik diagnostyczny Nikona - biały kruk :)
Heh, marzenie :)
Heh, marzenie :)
no nie wiem .. pozniej wszyscy by sie bali kupowac uzywana puszke.. bo co z tego ze sprzedawca mowi ze licznik pokazuje 3756 zdjec .. ;-)
Nie chodzi mi o licznik akurat. Pewnie taki program pozwala na więcej niż tylko cofanie.
Program z linka jakiego przesłał krzysztof wskazuje 193083 fotek,
jak znajdę nowy numer do serwisu to dam znać co i jak,może za drobną opłatą ustawią np na -50tys :)
Trzy dni dzwonię do tego zasranego serwisu i nikt nie odbiera,
A nie wystarczy ustawić na numerację ciągłą, wyjąć kartę, zmienić w nazwie numer zdjęcia w/g własnych potrzeb i załadować do aparatu ponownie? Będzie liczył dalej od ostatniego najwyższego numeru. Pozostałe zdjęcia oczywiście usunąć.
A nie wystarczy ustawić na numerację ciągłą, wyjąć kartę, zmienić w nazwie numer zdjęcia w/g własnych potrzeb i załadować do aparatu ponownie? Będzie liczył dalej od ostatniego najwyższego numeru. Pozostałe zdjęcia oczywiście usunąć.
Ale tutaj chodzi o liczbę wykonanych fotek... Taka informacja jest podawana w EXIFIE pliku... Normalnie nie widoczna... Dość ważna przy późniejszej odsprzedaży aparatu bo świadczy ile cykli wykonała migawka... To jak przebieg w samochodzie... Przy czym przebieg w aucie łatwiej... dużo łatwiej zmienić;)
Wyobraź sobie że wysiadasz z auta i masz 2tys km a potem wsiadasz i nagle masz 202tys km...
pzdr
W piątek dodzwoniłem się do serwisu :)
miła pani poinformowała,żeby przysłać puszkę i na pytanie czy mieli podobny przypadek dyplomatycznie odpowiedziała,że mają duzo podobnych problemów z elektroniką,
cóz po nowym roku wysyłam-czas oczekiwania podobno 2-3tyg,