PDA

Zobacz pełną wersję : Postać na białym tle - co robię źle?

pebees
16-12-2007, 21:34
Pobawiłem się znowu chwilę, bo jedną znalazłem :) Tym razem natura bardziej ożywiona, czyli dziecko. No i próby prześwietlenia tła :) Dwie rzeczy mi się nie podobają, i jakoś nie mogę im zaradzić.
Plan zdjęciowy jest taki: za osobą na podłodze znajduje się SB-800 waląca w tło na full mocy, odległa od tła jakieś pół metra. Osoba od lampy odsunięta następne pół metra. Druga lampa (z fotocelką) na wysokości około 170 cm, odległa od postaci jakieś 2 metry, lekko z lewej strony (pół metra od osi postać - knociarz). Drugi wariant to taki, że SB-800 jest w innym miejscu - z prawej strony, pół metra nad ziemią, pozostałe warunki bez zmian.

1. Odbicia światła na szyi/twarzy. Przykładowe zdjęcie jest tutaj (http://pbs.linux.net.pl/misiek_test/slide_DSC_3389.jpg). Z prawej strony zdjęcia, na dole policzka widać biały odblask. Podejrzewałem, że jest to wina ustawienia światła według drugiego wariantu, przeszedłem do wariantu 1. Wtedy otrzymałem odblaski na obu policzkach. Podejrzewałem, że to może odbicia od podłogi, więc ją przykryłem prawie czarnym kocem, efekt może minimalnie się zmniejszył. Czy szukać błędu w sposobie oświetlenia, czy jednak jeszcze jakieś meble mi światło odbijają, że tak to wygląda?

2. Dziwnie jakby wycięta postać na tym zdjęciu (http://pbs.linux.net.pl/misiek_test/slide_DSC_3398.jpg). Szczególnie głowa. Wychodzi to tak na niektórych zdjęciach tylko, nie zawsze, i dla każdego z 'wariantów' ustawienia światła, dla różnych szkieł. Co może być powodem?

Z góry dziękuję za podpowiedzi :)

Patio
16-12-2007, 21:55
Na 1 nie odpowiem bo za małe doświadczenie
Na 2 nie jest to wina zbyt płytkiej głebi ??

pebees
16-12-2007, 21:56
Patio 2 - nie.

Don_Pedro_123
16-12-2007, 22:29
Spróbuj zmniejszyć doświetlenie tła...

pebees
16-12-2007, 22:43
Don_Pedro_123 owszem, pomaga, ale wtedy tło widać, a ja chcę białą plamę :)

fIlek
16-12-2007, 22:49
Na mój gust za mało światełek. Popatrz na fotkę sailora - ostatni jego akt, tam jest fajnie rozrysowane jak uzyskać białe tło. Jedna lampa w tło to trochę za mało, a efekt z białym wchodzącym na policzek to przewalone tełko :)

Don_Pedro_123
16-12-2007, 22:51
Właśnie dzisiaj robiłem trochę na białym. ;)
Zmniejszaj stopniowo moc lampy, zmień kąt lampy względem tła w pionie i w poziomie, ustaw lampę z boku tła, odsuń model od tła... Kombinacji jest sporo.
Odblask na policzku może być albo z odbicia od przedmiotu przed modelem, albo z odbicia światła od tła (wówczas światło "pełznie" po policzku).

A-ha... jeszcze jedno: warto też mieć (a nawet jest to konieczne) lampę do doświetlenia "od przodu"...

pebees
16-12-2007, 22:59
Na mój gust za mało światełek. Popatrz na fotkę sailora - ostatni jego akt, tam jest fajnie rozrysowane jak uzyskać białe tło.

I mniej więcej w ten sposób robię. Mniej więcej oczywiście, bo ani dwóch lamp z tyłu nie mam, ani softów itp, a i miejsca niż w studio dużo mniej.

Jedna lampa w tło to trochę za mało, a efekt z białym wchodzącym na policzek to przewalone tełko :)
Wiem, że jedna lampa to mało nieco, i zbyt punktowo jednak chyba świeci. No a policzek, to już widzę, że wygląda jak pierś na zdjęciu sailora (w uproszczeniu).

Don_Pedro_123
16-12-2007, 23:05
Coś mi się widzi, że przy dużej kontrze w tle i bez doświetlenia z przodu to będzie ciężko... Mi przynajmniej bez doświetlenia pierwszego planu nie udało się uzyskać akceptowalnego poziomu.

pebees
16-12-2007, 23:15
Oki, dzięki za (p)odpowiedzi, potrenuję jeszcze w takim razie jeszcze jakoś inaczej :)

Jacek_Z
17-12-2007, 01:53
trenuj :-D Zrób lampie taki czarny daszek, by nie świeciła zupełnie na osobę, a tylko na tło. Zbyt mocno przepaliłeś. Zrób tak na granicy przepalenia, reszta w programie graficznym.
szkoda, że ten wątek nie w dziale studio.

pebees
17-12-2007, 09:29
trenuj :-D Zrób lampie taki czarny daszek, by nie świeciła zupełnie na osobę, a tylko na tło.

Była tak osłonięta.

Zbyt mocno przepaliłeś.

No czy ja wiem. Niecałe 2 EV. Hmmm...

Zrób tak na granicy przepalenia, reszta w programie graficznym.

Chciałem ominąć program graficzny :)

szkoda, że ten wątek nie w dziale studio.
Myślałem, żeby go tam dać, ale raczej to chyba jest Foto-technika, niż studio.. Zawsze można przenieść, jeśli jest taka potrzeba :)

Jacek_Z
17-12-2007, 10:33
No czy ja wiem. Niecałe 2 EV. Hmmm...

Nie podałes parametrów (co utrudnia rady), ale na moje wyczucie jest sporo więcej.

EDIT: jest exif. Miałeś przysłonę 4,5. Policz sobie jaka przysłona była na tle. Odleglośc lampa - tło pół metra, lampa na całej mocy - tak? Nie wiem jak ustawiony zoom. Ale z tego wychodzi przysłona tak wielka, jak nie da się nawet nastawic na obiektywie w małym obrazku. Coś około 64 !!! Różnica około 7,5 EV.
Prawdopodobnie całe zdjęcie zrobłes na światle błądzącym (odbitym) a coś słabo zadziałała ta lampa na parasolce.

pebees
17-12-2007, 10:48
Nie podałes parametrów (co utrudnia rady), ale na moje wyczucie jest sporo więcej.

EDIT: jest exif. Miałeś przysłonę 4,5. Policz sobie jaka przysłona była na tle. Odleglośc lampa - tło pół metra, lampa na całej mocy - tak? Nie wiem jak ustawiony zoom. Ale z tego wychodzi przysłona tak wielka, jak nie da się nawet nastawic na obiektywie w małym obrazku. Coś około 64 !!! Różnica około 7,5 EV.

Nie rozumiem chyba, o co chodzi z tym liczeniem przysłony itd.
Ujmę to tak - przy przysłonie około 8 poprawnie naświetlone miałem tło. Czyli nie wychodzi różnica 7,5 EV. Chyba, że coś źle kombinuję (i to jest najbardziej prawdopodobne :D)

Jacek_Z
17-12-2007, 10:51
przysłona 8 oznacza, że lampa ma liczbę przewodnią 4. Co jest w przypadku SB800 ma pełnej mocy nieprawdą.
LP=4m podzielone przez 0,5 metra daje przysłonę 8.
co się nie zgadza? Coś źle opisałeś. Nie wiem tylko co.

pebees
17-12-2007, 11:07
Ja też nie wiem co, mówię, co zaobserwowałem. Nic to, podejdę do tematu jeszcze raz, tym razem bardziej matematycznie :) Siedzę w chałupie, to za jakiś czas sprawdzę. Szkoda tylko, że młody w przedszkolu :)

JK
17-12-2007, 11:19
I jeszcze popatrz na kolor uszu tego obywatela. Twoje białe tło zadziałało jak wielka silna lampa (bardzo mocne oświetlenie kontrowe - odbite od tła). Albo dałeś zbyt mocny błysk na tło, albo lampa była ustawiona zbyt prostopadle do tego tła, albo obiekt był zbyt blisko tła, a zapewne wszystko razem się zbiegło.

Jacek_Z
17-12-2007, 11:19
zrób zdjęcie samego tła, potrzymaj na nim np gazetę. Zobaczysz wtedy jaka ci wychodzi na nim prawidłowa przysłona.
potem zrób zdjęcie - znowu tylko jedną lampą, tą z przodu, modelowi.
potem ustaw tam moce, by różnica była jakieś 2-3 EV skoro nie chcesz uzywać PS. Ale będzie spory udział światła odbitego od tła, bo studio masz zapewne za krótkie i nie odstawisz modela od tła.

wrrum
17-12-2007, 12:31
Don_Pedro_123 owszem, pomaga, ale wtedy tło widać, a ja chcę białą plamę :)

A jakie masz tło?

Jak robiłem zdjęcie do ulotki wyborczej to powiesiłem prześcieradło i naświetliłem lampą (podobnie jak Ty). Efekt był taki, że i tak musiałem je wycinać w programie. Widać było wszystkie pofałdowania materiału.

Myślę, że masz za mało lamp. Mocne oświetlenie tła (byle gładkiego) to jedno, a poprawne naświetlenie twarzy to drugie. U Ciebie wyszedł niepożądany efekt z "prześwitującymi" uszami. Mocniejsze doświetlenie twarzy mogłoby to zniwelować, a tło i tak pozostanie białe.

P.S. Mam 4 lampki + parę gratów "studyjnych". Jak chcesz się pobawić to PM.

pebees
17-12-2007, 14:24
Powalczyłem chwilę z pluszowym misiem :) Wszyscy macie po trochu rację ;) Najtrudniej dla mnie oświetlić tło tak, by na całej powierzchni było prześwietlone - czy to biała szmata, czy też biała ściana. Po doświetleniu tła dwoma lampami (sb-800 na pół mocy, druga na full bo się inaczej nie da, LP ma 21 więc pewnie jak sb-800 na pół mocy wyszło ;-)) jest lepiej, tylko ... nie bardzo mam czym doświetlić misia ;-) Wbudowana lampka niestety nie jest tu najlepszym źródłem światła.
Dodatkowo odsunąłem 'modela' od tła (tyle ile mogłem, około 1,5 metra) i widać różnice. No cóż... mieszkanie to nie studio, a lampeczki systemowe to nie lampy studyjne :)

wrrum do Ciebie piszę PM :)

Jacek_Z
17-12-2007, 14:32
zrobiłeś to o co prosiłem w poście 18?
jaka przysłona wychodzi na tle? Powieś coś na tle, ustaw aparat tak by wyszło "normalnie" a nie wypalone. Jaka to jest przysłona? Moc lamp się sumuje. Jak świecisz na tło 2 lampami, to powinieneś sprawdzić czy świeca podobnie.
Czyli zrobić zdjęcie gazety pierw jedną lampą, potem drugą (sb800) dopasować mocą do takiej samej przysłony. A suma dwóch równo świecących lamp - to o jedna przysłona więcej.
jak widac kombinowanie w studiu bez światłomierza do błysku to .... cięzkie życie.

pebees
17-12-2007, 14:36
Jacek_Z tak, robiłem tak. Przy tym ustawieniu lamp tło widać normalnie przy F8-F11; sam obiekt jest doświetlony dobrze lampką z przodu odbitą od sufitu przy 4,5-5-6.
Kombinowanie bez światłomierza to faktycznie .. ciężkie życie. Szczególnie, gdy się ma tylko jedną lampę z jakąkolwiek regulacją :)

wrrum
17-12-2007, 14:54
Światłomierz też mam :-D

pebees
17-12-2007, 15:01
Światłomierz też mam :-D
Ty się nie chwal, Ty odpisz mnie na PM :)

JK
17-12-2007, 15:43
Ty się nie chwal, Ty odpisz mnie na PM :)
A jak nie odpisze, to daj mu bana i będzie po sprawie. :mrgreen:

pebees
17-12-2007, 15:49
A jak nie odpisze, to daj mu bana i będzie po sprawie. :mrgreen:
E... nic z tego, odpisał :D