Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Monika
Zapraszam do komentowania. Niewiem czy to dobry dział, no ale.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://mliszcz.yoyo.pl/yuo/2m.jpg)
2.
źródło (http://mliszcz.yoyo.pl/yuo/3m.jpg)
3.
źródło (http://mliszcz.yoyo.pl/yuo/9m.jpg)
4.
źródło (http://mliszcz.yoyo.pl/yuo/5m.jpg)
Bonusik.
źródło (http://mliszcz.yoyo.pl/yuo/16.jpg)
diZaster
16-12-2007, 19:48
chyba im troszke zimno bylo :razz:
diZaster
16-12-2007, 19:50
miej nadzieje ze tylko ja sie czepie :mrgreen:
LaughterAfter
16-12-2007, 20:14
Hmmm, no nie wiem, nie wiem...co powiedzieć... ;) Specyficzne fotki...hmmm
jacek.gold
16-12-2007, 20:19
No po prostu nie podobaja mi sie :))
Niestety mi też...
skoro jzu wygoniles modelki na mroz, wsadziles je do brudnego kibla i zrobiles z tego pseudo crossa to czy moglbys wyjasnic jaki byl cel i przesalanie tej sesji oraz uzasadnic uzyte srodki oraz scenerie?
LaughterAfter
16-12-2007, 21:11
skoro jzu wygoniles modelki na mroz, wsadziles je do brudnego kibla i zrobiles z tego pseudo crossa to czy moglbys wyjasnic jaki byl cel i przesalanie tej sesji oraz uzasadnic uzyte srodki oraz scenerie?
No właśnie...uzasadnij! CZEKAMY :-D <tuptup>
Piotr_ek
16-12-2007, 21:16
Dziwne te foty. Uważam, że kobieta jako piękniejszy element naszego świata stworzona jest to pokazywania w pięknej scenerii a nie kible i tego typu obiekty...
Technicznie mi się podoba ale tematycznie jakoś nie rozumiem co chcesz pokazać za pomocą tych fotek ???
To zabrzmiało, jak gdybyś wyzywał mnie do odpowiedzi, bym się przed Tobą Sailor tłumaczył. Ciekawe podejscie.
Wygoniłem modelki na mróz - nie sądze by im się to nie podobało, lub odczuwały podczas tego jakiś inny dyskomfort, wszytsko było przygotowane.
wsadziłem je do brudnego kibla - bo sadziłem że w takim miejscu zachowam prostą forme "burdelowego" klimatu, o jaki mi i modelkom chodziło.
pseudo crossa. - to superia 200/skan i w niektórych zdjeciach jakie tu pokazałem - podciągniete barwy, przez co zmieniła się troszke tonacja i pewnie odbiór zdjecia.
cel i przesłanie tej sesji ?
Powiedz gdybym zapytał Ciebie o to samo po Twojej ostatniej sesji, zdołałbyś mi odpowiedzieć rzeczowo ?
Użyte środki tak i sceneria, mysle że jest dobrana odpowiednio, by zawrzeć sie w jedność z modelką i przez to własnie wywrzec jakieś wrażenia na odbiorcy.
Zdjecia sie nie spodobały, rozumiem.
Nie pokazuje ich tu by sie komukolwiek podobały. Gdybym tak zrobił, napisałbym -
"podobają się wam? "
Nie poczułem się obrażony i nie chodziło mi o to by wprowadzić jakieś specjalne zamieszanie na Waszym forum.
Jednak dotkneła mnie Twoja wypodzieć Sailor, brzmiąca jak wywołanie do odpowiedzi. A tego nie lubie.
Pozdrawiam wszystkich równo.
legionize
16-12-2007, 21:54
No to się zacznie...
A ja lubię bonus za klimat jak horrory z lat 70-80.
To zabrzmiało, jak gdybyś wyzywał mnie do odpowiedzi, bym się przed Tobą Sailor tłumaczył. Ciekawe podejscie.
taaaa sprobuj tylko powiedziec "nieladne" ...
nigdy nie bylem nauczycielem wiec wyzywanie do odp niel ezy w mojej naturze. zapytalem jedynie dlaczego? w aspektach ktore mnie interesowaly.
zdjecie dla mnie to zlozenie pomyslu techniki swiatla i gry aktorskiej. i kazdy z tych elementow powinien miec swoje uzasadnienie.
Wygoniłem modelki na mróz - nie sądze by im się to nie podobało, lub odczuwały podczas tego jakiś inny dyskomfort, wszytsko było przygotowane.
kadem co kto lubi..
wsadziłem je do brudnego kibla - bo sadziłem że w takim miejscu zachowam prostą forme "burdelowego" klimatu, o jaki mi i modelkom chodziło.
co ma wspolnego burdelowy klimat z odrapanym kiblem? wyjasniej prosze bo nei rozumiem :)
skoro tobie i modelkom o to chodizlo to wierze z efekt zostal osiagneity. tym bardizej chcialbym wiec wiedziec jaki i po co, poniewaz dla mnie te zdjecia szpeca calkiem aldne kobiety.
pseudo crossa. - to superia 200/skan i w niektórych zdjeciach jakie tu pokazałem - podciągniete barwy, przez co zmieniła się troszke tonacja i pewnie odbiór zdjecia.
przy podciaganiu barw tonacja sie nei zmienia, co najwyzej nasycenie.
ale moze efekt barwny mozna zrzucic na zepsuty skaner. chyba ze tak mialo byc, to ponownie nie rozumiem
cel i przesłanie tej sesji ?
Powiedz gdybym zapytał Ciebie o to samo po Twojej ostatniej sesji, zdołałbyś mi odpowiedzieć rzeczowo ?
tak owszem, bez wzgledu na to czy pytasz o ostantnia publikowana czy ostatnio wykonywana potrafilbym rzeczowo uzasadnic zarowno cel stylizacji jak i uzyte srodki, oraz powiedziec dlaczego te a nie inne. na tym wg mnei polega swiadoma fotografia.
jesli chcesz szokowac - super - ale umiej tez obrazy ubrac w slowa
Użyte środki tak i sceneria, mysle że jest dobrana odpowiednio, by zawrzeć sie w jedność z modelką i przez to własnie wywrzec jakieś wrażenia na odbiorcy.
maslo maslane. odpowiednia do czego? wywrzec jakie wrazenia? obskurny kibel jako wyraz jednosci z modelka? wybacz ale to troche ciezka droga rozumowania. jesi potrafisz wyjasnic to jakos bardziej bede wdzieczny :)
Zdjecia sie nie spodobały, rozumiem.
widzisz .. tyle tylko ze ja w przeciwienstwie do reszty nie napisalem ze sie nei spodobaly. wrecz przeciwnie. uwazam ze maja potencjal. dlatego chcialbym wiedizec na ile swiadomie byly zrobione i jaki byl cel
Nie pokazuje ich tu by sie komukolwiek podobały.
masochista?
Waszym forum.
to rowniez twoje forum, kolego ;)
Jednak dotkneła mnie Twoja wypodzieć Sailor, brzmiąca jak wywołanie do odpowiedzi. A tego nie lubie.
takie jzu mamy wredne zycie ze czasem w nieodpowiednim momencie ktos pyta dlaczego. przykro mi ze urazily cie moje pytania, co sprawia wrazenie ze sesja powstala przypadkiem. a jesli tak to szkoda.
Nie będe łapać Cie za słowa, bo nie o to tu chodzi i dobrze powinniśmy zdawać sobie z tego sprawe.
Mógłbym spokojnie nie odpisać i tym pokazać że masz racje, jak niejednokrotnie miało to miejsce, tu na forum.
W wiekszości przypadków lubiałem stawiać na kontrasty, piękne modelki w zniszczonych bunkrach. To sie dobrze ogląda i równie dobrze odbiera.
Chcesz mojej interpretacji ?
Pierwsze zdjecie. Tu nie ma interpetacji. Są oczy modelki. Rozwiane włosy i "luźność" sylwetki modelki pokazuje swobode, spełnienie.
Oczy i mimika twarzy - kusi. Drabina wprowadza linie dodając surowości ujęciu.
Zdjecie numer dwa.
Poza modelki - to zmęczenie, oczekiwanie. W rękach trzyma brudne lustro w którym jednak nie widzimy twarzy. Możemy domyślać się, czy było to tylko przypadkowe nie dopatrzenie fotografa. W tym wypadku celowe nie pokazanie twarzy, powinno zmuszać do "podejscia" do modelki i zerkniecia w szybę.
Symetryczne linie,łamie u góry kontakt a na dole rzucona szmata. Cień koło modelki również celowy.
Zdjecie numer trzy.
Stawia pytanie.
Czy aby sprawianie sobie przyjemności, zawsze musi kojarzyć się z słodkimi, pachnącymi wnetrzami.Przyłapane. Zagubione w swoim światku, dwie dziewczyny, szukają akceptacji, bezpieczeństwa.
Możemy tylko myśleć. Dlaczego tak ładne dziewczęta, nie dostały tego od meżczyzn a muszą tego szukać w samych sobie.
Może dlatego bez znaczenia dla nich jest - miejsce, ubiór, cała magia scenerii. Są tylko one. I w tym momencie tylko to sie liczy.
Zdjecie numer cztery.
Zabawa w znikanie. Zamykam gablotke. Licze do 10 i już Cie tam nie ma.
Bonus.
Całkiem spontaniczny, albumowy.
Nie lubie opisywać czym dla mnie i modelek są te zdjecia. Każdy odbiera je inaczej. I własnie w tym jest siła całej Fotografii.
Pozdrawiam. jeśli coś - pisz.
Nie wiem, ale jeżeli to miało być femme fatal to brakuje glamour.
miej nadzieje ze tylko ja sie czepie :mrgreen:
oj idzie sie tu "czepiać", idzie.
w kazdym razie to nie glamour, a jego przeciwność więc przenoszę.
Brudne, szpetne i z kwasowymi kolorami. Podobają mnie się bardzo.
Parę zastrzeżeń odnośnie kadrów i ich naświetlania (generalnie trochę za mocno te światła grają - brakuje mi mroku mz).
Co do przesłania - do mnie trafia bez tłumaczenia. Popularna stylizacja jest taka, że mamy piękne modelki, ładnie lub tajemniczo wystylizowane w brzydkich wnętrzach i klimatach. Tu mamy modelki takie jak wnętrza. Brzydko "zrobione" w brzydkich pozach i klimatach. I właśnie tym razem ten brak kontrastu do mnie trafia. A co do burdelowego klimatu. Moim zdaniem jest. Nie jest to buduar dorabiającej studentki prawa, ale nora ćpunów. Dziewczyny, które zrobią ci dobrze za szprycę... Smutne ale prawdziwe. Stylizacja niewiele w tym przypadku oddala się od rzeczywistości. Śmiem nawet twierdzić, że rzeczywistość może być jeszcze gorsza...
Czytając to co chciałes osiągnąć to moim zdanie osiągniete zostało.
Bardzo mi sie podobaja te fotki, a najbardziej kolor dopasowany do klimatu
przedstawionego na zdjęciach. Nauczyliśmy sie ogladać piękne kobiety w pieknych miejscach,
ale życie przedstawia nam co innego i czy chemy, czy nie to życie nie jest takie kolorowe.
Brawo ci za to, że dostrzegasz tez te złe strony i nie jestes przyćmiony tylko okładkowa fotografią,
która dominuje na tym forum.
Pozdrawiam
jacek.gold
17-12-2007, 11:42
Nauczyliśmy sie ogladać piękne kobiety w pieknych miejscach,
ale życie przedstawia nam co innego i czy chemy, czy nie to życie nie jest takie kolorowe.
No nie wiem jak tam kobiety w Twoim życiu ale moja się tak nie przedstawia i zdecydowanie nie chciałbym jej widzieć w takiej scenerii ;))
No nie wiem jak tam kobiety w Twoim życiu ale moja się tak nie przedstawia i zdecydowanie nie chciałbym jej widzieć w takiej scenerii ;))
Co nie znaczy, że takich nie ma, Jacku...
Może jak zaczniesz czytać ze zrozumieniem to będzie łatwiej ci pojać o co mi chodzi.
mnie rownież ,uzasadnienie napisał sailor-inni też dopisali swoje zdanie,ogolnie wychodzi na nie
osobiscie nie odnajduję przyjemnosci w ogladaniu "brudu" dnia codziennego
osobiscie nie odnajduję przyjemnosci w ogladaniu "brudu" dnia codziennego
To pewnie bardzo się zmuszałeś gdy robiłes fotki peronu i miejsca gdzie ma powstać stadion??:)
Dopisze jeszcze, ze bardzo udane.
Widze że niektórzy poradzili sobie sami z odebraniem zdjeć.
O to właśnie chodzi, że nie musi sie wszystkim podobać.
Bo jeżeli ktoś traktuje robienie zdjec jak ich oglądanie jako odstresowanie się. Oglądanie piękna, gładkiej (pociagnietej ordynarnie stemplem) buzi.. to. hm niech mu się podobają dalej. O gustach sie nie dyskutuje.
Ja uważam że trzeba eksperymentować. A ukazywanie modelek "na cacy" już mnie nie bawi.
Jak słusznie zauważono, zbyt bardzo przywykliście do ślicznych modelek w parku lub w studio.
No nic. Albo wiec trzeba poszerzyć się o nowe style i klimaty. Albo konstruktywnie oceniać inne zdjecia.
Bo ja nie zamierzam niczego pod publike robić. Przykro mi. Nie zarabiam na tym i nie zamierzam.
To pewnie bardzo się zmuszałeś gdy robiłes fotki peronu i miejsca gdzie ma powstać stadion??:)
Dopisze jeszcze, ze bardzo udane.
C3zar-stadion to granda ,i skandal -natomiast ten temat autor wyreżyserował sam chyba rzeczywiscie jest to sprawa gustu ,ja napisałem o swoich odczuciach ale każdy ma prawo tworzyc swoje wizje
W wiekszości przypadków lubiałem stawiać na kontrasty, piękne modelki w zniszczonych bunkrach. To sie dobrze ogląda i równie dobrze odbiera.
to sie bardzo zle oglada i zle odbiera. z jednego powodu - ejst to tak charakterystyczny i oklepany temat ze naprawde trzeba sie postarac zeby ladnie wyszedl. piekna laska w ruinach rzadko kiedy zostanie ladnei odebrana. to taki typowy jelen na rykowisku
Chcesz mojej interpretacji ?
nie chce - zadalem proste pytanie o uzasadnienie sesji. jak dla mnei mozesz fotografowac nawet krowie placki jesli ci to sprawa przyjemnosc :) jelsi jednak jzu publikujesz - to ja jako widz zadaje pytania. zdarza sie ze niewygodne ;)
Pierwsze zdjecie. Tu nie ma interpetacji. Są oczy modelki. Rozwiane włosy i "luźność" sylwetki modelki pokazuje swobode, spełnienie.
Oczy i mimika twarzy - kusi. Drabina wprowadza linie dodając surowości ujęciu.
to nie ma interpretacji czy pokazujesz swobode i spelnienie .. zdecyduj sie ..
poza tym .. ja nie widze tu ani swobody ani spelnienia .. widze natomiast kawal zelastwa wbijajacego sie w glowe modelki. kuszenie? chyba musze zmienic monitor.. przewalone kolory, plamy na twarzy, ktora wyglada wrecz trupio, wyraz twarzy modelki jakby przepraszala ze zyje .. wybacz .. ale nie ma tu nic z tego co napisales
Zdjecie numer dwa.
Poza modelki - to zmęczenie, oczekiwanie.
jak dla mnie to bardizej kuszace to zdjecie od poprzedniego. poza pasqdnym cieniem na klatce, brzydko podkreslonymi faldami na brzuchu i ogolnie panujaca krzywizna
W rękach trzyma brudne lustro w którym jednak nie widzimy twarzy. Możemy domyślać się, czy było to tylko przypadkowe nie dopatrzenie fotografa. W tym wypadku celowe nie pokazanie twarzy, powinno zmuszać do "podejscia" do modelki i zerkniecia w szybę.
troche naciagna ta ideologia :) bo jak podejdziesz do modelki to nie musisz patrzec w lustro .. poza tym to podejscie zeby zoabczyc odbicie to zaledwie kilkanascie cm .. wiec wg mnie uprawiasz wasc bajkopisarstwo :)
Symetryczne linie,łamie u góry kontakt a na dole rzucona szmata. Cień koło modelki również celowy.
moglbys jeszcze raz powtorzyc ? jakie linie?? gdzie ty tam widzisz symetrie?
calos ckadru pod katem wiec wszystkie linie ktore powinny byc proste sa krzywe. dwa kwadraty niesymietrycznie i krzywo, murek na ktorym siedzi - krzywo, to cos po prawej na murku - bez odzwierciedlenia w symetrii, najbardizej sesnsownie wygladajacy jest tu kontakt :) to na prawde fajny kontakt :)
Zdjecie numer trzy.
Stawia pytanie.
Czy aby sprawianie sobie przyjemności, zawsze musi kojarzyć się z słodkimi, pachnącymi wnetrzami.
no tak .. jak by na to nie patrzec w kiblu tez mozna zaznac przyjemnosci ..
Przyłapane. Zagubione w swoim światku, dwie dziewczyny, szukają akceptacji, bezpieczeństwa.
Możemy tylko myśleć. Dlaczego tak ładne dziewczęta, nie dostały tego od meżczyzn a muszą tego szukać w samych sobie.
Może dlatego bez znaczenia dla nich jest - miejsce, ubiór, cała magia scenerii. Są tylko one. I w tym momencie tylko to sie liczy.stanowczo powinenes pisac a nie fotografowac :) bo nic z tego co tak pieknei napisales nie ma na zdjeciu. ani emocji ani szukania akceptacji czy bezpieczenstwa ani nawet zwyklego zwierzecego pozadania ..
sa natomiast dwie modelki pilnujace pozy by przypadkiem si enie przewrocic i aby przypadkiem czegos nie pokazac .. scenerie i magie miejsca pomijam .. :)
Zdjecie numer cztery.
Zabawa w znikanie. Zamykam gablotke. Licze do 10 i już Cie tam nie ma.
interpretaca jest dla mnie rownieniepojeta jak golizna na sniegu .. ale ok .. na tym zdjeciu przynajmniej widac jakies emocje ... choc drzewa wyrastanace modelce z glowy jakos mnie draznia
Bonus.
Całkiem spontaniczny, albumowy.
coz .. bonus jest zdjeciem w ktorym drzemie najwiekszy potencjal z calosci zaprezentowanych .. przynajmnie moim zdaniem
Oglądanie piękna, gładkiej (pociagnietej ordynarnie stemplem) buzi.. to. hm niech mu się podobają dalej. O gustach sie nie dyskutuje.
po tej wypowiedzi dochodze do wniosku ze wszsytko co napisalismy jest bez sesnu a ty brak umiejetnosci tlumaczysz wizja artystyczna/
Ja uważam że trzeba eksperymentować.
owszem, ale swiadomie .. z nieswiadomych eksperymentow to potem sie jedynie glupie dzieci rodza :)
A ukazywanie modelek "na cacy" już mnie nie bawi.
a mozesz pokazac chociaz JEDNA fotografie z okresu zanim nastapilo to juz? bo ja twierdze ze tego okresu nie bylo.
Jak słusznie zauważono, zbyt bardzo przywykliście do ślicznych modelek w parku lub w studio.
uwierz mi ze brzydote rowniez mozna sfotografowac z klasa i olbrzymim ladunkiem emocji. trzeba tylko chciec.
No nic. Albo wiec trzeba poszerzyć się o nowe style i klimaty. Albo konstruktywnie oceniać inne zdjecia.
domagasz sie poszerzenia horyzontow od odbiorcow? to moze przejmiesz "oswiaty kaganek" i sam te horyzonty nam poszerzysz? ja z przyjemnoscia podyskutuje o innowacyjnych projektach i ich zrodlach, a takze o celach uzywania takich a nie innych srodkow wyrazu. bardzo mi brakuje na forum takich dyskusji.
Bo ja nie zamierzam niczego pod publike robić. Przykro mi. Nie zarabiam na tym i nie zamierzam.ale pokazujesz. wiec musisz byc przygotowany na krytyke taka jaka dostajesz. dlatego tez dziwne jest towje oburzenie ze zapytalem cie o sens tej serii i celowosc srodkow.
a pytalem bo mialem nadzieje na to ze calosc byla dokladnie przemyslana a fotograf bedzie w stanie konkretnie zargumentowac pytania.
Nie lubie opisywać czym dla mnie i modelek są te zdjecia. Każdy odbiera je inaczej. I własnie w tym jest siła całej Fotografii.mylisz sie. skoro nie umiesz napisac czym sa dla ciebei te zdjecia to znaczy ze nie wiesz czemu je robiles i dlaczego takei a nie inne. sila fotografii owszem tkwi w mozliwosciach jej interpretacji aczkolwiek dorabianie ideologii do zdjec mija sie dla mnie z celem. najpierw przeslanie potem zdjecia a nie odwrotnie.
gdybys napisal ze fotografie sa dla ciebei b.osobiste i nie chcesz o nich dyskutowac - temat by sie zamknal (choc to zawsze jest jaks forma ucieczki)
pozdrawiam i zycze dobrego swiatla
Madziulek
18-12-2007, 11:14
wszystkie zdjęcia na nie ,
technicznie też leżą mz
kojarzą mi się z tanim filmem dokumentalnym o prostytutkach ( to nie osobista uwaga do modelek - tylko mój odbiór zdjęć )
cacy nie cacy - zdjęcia bardzo średnie
A ja jak zwykle pod prąd i całą serię oceniam na tak.
Seria mi przypomina pstrykanie aparatem kiedy to za czasów studenckich budziliśmy się w schronisku na ostrym kacu. Samo życie.
Poziomu technicznego nie oceniam bo to nie o to tutaj chodzi. Nie poziom techniczny jest celem tych zdjęć, ale celem jest robienie sobie jaj i czysta zabawa. Zdjęcia są dynamiczne, jajcarskie i naturalne. Nie wygrają żadnego konkursu, ale przynajmniej mają życie i dynamikę. Coś się dzieje.
Leszczu, jeszcze jedno - jak ktoś mentorskim i napuszonym tonem wywołuje Cię do tablicy, to wstaw go do ignora. Niedawno odkryłem tą opcję w Panelu Użytkownika, szkoda że nie wcześniej. Świetna rzecz, polecam! Bardzo pomaga na nerwy...
Pozdrówko.. :)
Kordian d70
19-12-2007, 03:36
jakos mi nie podchodzi ta seria
Poziomu technicznego nie oceniam bo to nie o to tutaj chodzi. Nie poziom techniczny jest celem tych zdjęć, ale celem jest robienie sobie jaj i czysta zabawa.
taaaa to po choelre w ogole warsztat fotgrafii? skoro poziom techniczny jest niewazny?
jak ktoś mentorskim i napuszonym tonem wywołuje Cię do tablicy, to wstaw go do ignora. Niedawno odkryłem tą opcję w Panelu Użytkownika, szkoda że nie wcześniej. Świetna rzecz, polecam! Bardzo pomaga na nerwy...
Pozdrówko.. :)
:D :D :D :D :D najlepeij wszystkich ktorzy mowia cokolwiek o zdjeciach wstaw do ignora :D:D:D
Piotr_ek
19-12-2007, 17:25
najlepeij wszystkich ktorzy mowia cokolwiek o zdjeciach wstaw do ignora
zgłaszam się na ochotnika jako pierwszy ! :)