Zobacz pełną wersję : D40 + Nikkor 70-300 4-5,6 G
Witam. Nosze sie z zamiarem zakupu Nikkor 70-300 4-5,6 G dla siostry jako prezent do D40. Czy ten obiektyw bedzie wspolpacowal w 100% z D40 ? gdzies sie natknalem ze stwierdzeniem ze AF nie bedzie dzialal. Jak to jest ?
W D40 AF działa z obiektywami AF-S / AF-I (Nikon) lub HSM (Sigma).
Było ze 100 razy na forum.
nie będzie autofocusa bo szkoło nie ma silnika. a może kup af-s 55-200? za ok 550zł znajdziesz na allegro.
Będzie się dziewusia męczyć z ręcznym nastawianiem ostrości. Kup coś z tego, co Ci koledzy radzą...
zdaje sie że jest również wersja AF-S 70-300 VR która powinna śmigać z D40/D40X ?
Ja właśnie planuje zakup tego szkiełka jako drugiego w kolejnoći(najpierw 50/1.8 ) i mam dylemat czy warto wydać(jak dlamnie sporo) więcej kasy na 70-300VR czy lepiej skromniej 55-200VR. :/
zdaje sie że jest również wersja AF-S 70-300 VR która powinna śmigać z D40/D40X ?
Ja właśnie planuje zakup tego szkiełka jako drugiego w kolejnoći(najpierw 50/1.8 ) i mam dylemat czy warto wydać(jak dlamnie sporo) więcej kasy na 70-300VR czy lepiej skromniej 55-200VR. :/
Musisz sam ocenić użyteczność zakresów. Jesteś oczywiście świadom, że 50/1.8 ostrzy tylko manualnie z D40?
jest oczywiście af-s 70-300 i to nawet VR, ale nówka pewnie z 1600zł kosztuje. ja myśle, że jak na zastosowania amatorskie 200mm wystarczy, a za zaoszczędzoną kasę można lampę dokupić.
Musisz sam ocenić użyteczność zakresów. Jesteś oczywiście świadom, że 50/1.8 ostrzy tylko manualnie z D40?
tak, jestem ale traktuje to jako zabawe więc(zresztą przy kicie też zdarza mi sie bawić w manualne ostrzenie z pozytywnymi efektami) myśle że nie będe miał z tym problemów. Fajnie byłoby gdyby AF działał ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi... ;)
Planuje używać tej 50tki do portretów, do sytuacji gdzie gorzej jest ze światłem(np. w domu), no i wypróbować do jeszcze dwóch zastosowań z któymi w sumie nie wiem czy sie sprawdzi...
fotki,oczywiście statyczne, motocykli bo takich robie bardzo dużo i chyba tutaj jakość powinna być sporo lepsza niż KIT 18-55
no i może spróbować wraz z pierścianiami liznąć temat makro.
Nie wiem czy dobrze kombinuje ale czytając archiwum doszedłem do wniosku że to bardzo fajny obiektyw.
A co do 70-300VR to gdyby nie cena pewnie bym sie nawet nie wahał czy warto sie na niego skusić.
Jednak z racji że różnica w cenie między nim a 55-200 VR jest bardzo duża przyznam sie szczerze że ciągle poważnie zastanawiam sie czy warto aż tyle dopłacić i czy faktycznie jest między nimi aż tak duża różnica w jakości i parametrach. Wiadomo- lepiej te pieniżąki przeznaczyć choćby na SB600 ;)
Aha- zastosowanie pewnie najczęściej motocykle(tym razem w już w ruchu w sytuacjach kiedy nie da sie podejść dostatecznie blisko) no i cała reszta dla frajdy(czyli fotki urlopowe, przyrode, może czasem jakieś zwierzaki jeśli uda sie uchwycić...).
Sory za OT.