Zobacz pełną wersję : Kilka pytań
Wojt@s!o
16-12-2007, 14:18
Mam pytanko odnosnie nikona D80
Czy jest w menu opcja blokady gornej wartosci iso w przypadku AUTOiso?
Czy po podpieciu lampy zewnetrznej aparat sam przechodzi w ustawienia czasu 1/60 i iso 100?(tak jest w przypadku d40)?
Dziekuje z gory za odpowiedz
Czy jest w menu opcja blokady gornej wartosci iso w przypadku AUTOiso?
Tak.
Wojt@s!o
16-12-2007, 14:41
Moze inaczej zadam do 2 pytanie
Ustawiam Priorytet przeslony - aparat ustawia mi jakis czas, wpinam lampe.Czy czas zostanie taki sam jak przed wpieciem lampy, czy aparat ustawi krotszy?
Ustawiam Priorytet przeslony - aparat ustawia mi jakis czas, wpinam lampe.Czy czas zostanie taki sam jak przed wpieciem lampy, czy aparat ustawi krotszy?
W tym temacie masz odpowiedz na swoje pytanie:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=44186
BugsBunny
16-12-2007, 15:03
w priorytecie przysłony pozostanie 1/60s, chyba że ustawiłeś coś innego w opcjach custom settings/flash shutter speed
dostęp do krótszych czasów, a z lampą zewnętrzną również krótszych od czasu synchronizacji, masz w trybie S i M
Wojt@s!o
16-12-2007, 21:57
Dzieki wielkie.
Pofatygowalem sie do FJ zeby sprawdzic jak to jest.
invictus
21-12-2007, 10:24
Nie chciałem zakładac nowego tematu wied podczepie sie pod ten i zadam pytanko.
Słyszalem ze jest możliwość zaprogramowania zwykłego, standardowego pilota telewizyjnego tak, zeby działał tez pod nikona. Wie ktoś czy to kompletna bujda czy może coś w tym jest? zależalo by mi na tym, wiec jak ktos ma jakies informacje to niech sie podzieli :))
Słyszalem ze jest możliwość zaprogramowania zwykłego, standardowego pilota telewizyjnego tak, zeby działał tez pod nikona. Wie ktoś czy to kompletna bujda czy może coś w tym jest? zależalo by mi na tym, wiec jak ktos ma jakies informacje to niech sie podzieli :))
Czy pilota TV to nie wiem, ale da sie np. Pocketa PC :)
żółto-czarny
21-12-2007, 10:48
Na marginesie: na wszelki wypadek najpierw wpinaj lampę, a potem włączaj aparat i ustawiaj :)
Albert44
21-12-2007, 12:45
Nie bujda. Działają. Kupujesz pilota uni za 15-20 PLN. Programujesz zgodnie ze specyfikacją (najczęściej urządzenia Sharp, Thomson, Sanyo) i powinno działać.
Czy pilota TV to nie wiem, ale da sie np. Pocketa PC :)
Ze ja sam na to wczesniej nie wpadlem :D
Jakiej aplikacji uzywasz i na jakim PPC jesli mozna wiedziec?
Ze ja sam na to wczesniej nie wpadlem :D
Jakiej aplikacji uzywasz i na jakim PPC jesli mozna wiedziec?
Był tu na forum temat o tym...
Ja tego nie testowalem (mam pilota Nikon), ale ponoc działa.
ps. Mam Asus'a 636N.
kronos28
21-12-2007, 15:05
tak, kupujesz pilota programujesz na Sanyo i śmiga - problem polega na tym że taki pilot nie jest mały a i tak zazwyczaj jeden guzior na nim chodzi... Jak masz samrtphone'a to mozesz sobie ściągnąć aplikację do emulacji pilotów TV zaprogramować na Sanyo i bedzie chodzić, a telefon tak czy siak ma się chyba prawie zawsze przy sobie
No coz jutro bedze testowal :D Zobaczymy czy PPC sie nada.
invictus
24-12-2007, 00:48
okazalo sie ze moj pilot od TV chodzi na ustawieniach sanyo a aparat smiga po nacisnieciu zoltego przycisku od telegazety :D masakra :D
Mnie jak na razie nie udalo sie zmusic PDA do wspolpracy z Nikonem :(
Mnie jak na razie nie udalo sie zmusic PDA do wspolpracy z Nikonem :(
Kurcze, nie moge znalezc tematu, gdzie podawano konkretne tytuły softu...
Pozostaje Ci poszukac w necie...
Tu zerknij... http://www.pocketpcsoft.net/ Moze cos bedzie.