Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z obróbka RAW

Longer
16-12-2007, 01:39
Jak widać w tytule mam problem z obrabianiem plików RAW. Wszystkie programy do tego służące (np. Nikon Capture Editor) nie widza u mnie takich plików. Pojawia mi sie komunikat: "Adres_pliku.NEF is not a supported image file. You may need an updated version of this software to open this image." Nie sądze aby byla to wyłącznie kwestia updatu poniewaz program w wersji 4 sciagnalem ze strony nikona.

Czy ma ktos z was jakis pomysl? Moze ktos mial podobny problem?

Władca Pixeli
16-12-2007, 02:42
A jaki masz aparat?

Longer
16-12-2007, 11:34
d40x

BugsBunny
16-12-2007, 12:30
Nikon Capture nie odczyta NEFów z Twojego aparatu - musisz się zaopatrzyć w nowszą wersję Capture NX, lub soft nienikonowski ( Capture One, Lightroom, SilkyPix czy jeszcze inne )

zbyma
23-12-2007, 21:14
Proszę skorzystać z UFRaw poradnik użytkownika w j.polskim został opublikowany (Tutoriale).
Zgodnie z Supported cameras będzie widział Nikon D40X

Gawronnek
23-12-2007, 23:17
do każdego aparatu trzeba dokupić karty pamięci, warto kupić Sandiska Extreme i mamy dodany bonus Capture One LE, program wg mnie jest znakomity, szczególnie w wersji 4 i sporo szybszy od nikonowskiego NX'a

iwowie
23-12-2007, 23:39
Program c1 może jest szybszy,ale najlepszy jest NX - to jest moje subiektywne zdanie.
Wystarczy porównać szczegóły w światłach tego samego nefa wołanego w obu programach.Świetnym przykładem może być suknia ślubna w plenerze.

aldus
25-12-2007, 11:32
Porównałem szczegóły w światłach, wprawdzie nie na sukni ślubnej, lecz na oświetlonych mocnym słońcem chmurkach, i mam zgoła odmienne obserwacje.
Jedyne co mi się mocno nie podoba w C1 to śmietnik jaki ten program po sobie pozostawia.

M Ł O D Y
08-06-2008, 12:57
Dołącze sie do pytania mam d40, wczesniej uzywałem coolpixa 5000 i nie było problemu otworzyc rawa z tego coolpixa za pomoca ps cs2, tylko w rawshooter wyskakiwał jakis bład, za to z d70s mojego kuzyna nie było zadnego problemu zeby jednym i drugim otworzyc rawa i tu pada moje pytanie w czym lezy problem ze rawu z d40 moge otworzyc jedynie UFrawem, najbardziej zalerzy mi na ps cs2, poniewaz najlepiej na nim m isie pracuje.
czy jedynym wyjscie jest zakup cs3 ??? :/