PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia niemowlaka na basenie - bez lampy

Mikers
15-12-2007, 19:22
witam,

mam prośbę do foto-ekspertów o radę, w takim oto miłym zadaniu:

temat zdjęć: reportaż z kursu pływania dla niemowlaków - niemowlaki miotające się w wodzie :)
otoczenie: basen kryty z wewnętrznym dość słabym oświetleniem tzn. lampy pod sufitem hali plus kilka świetlików pod wodą w basenie
ograniczenia: nie można używać lampy błyskowej
sprzęt: D40x + Nikkor 18-135

jak w takich warunkach wykonać poprawne zdjęcia?
bedę wdzięczny, za ewentualne sugestie optymalnych nastawów sprzętowych

zdecydowanie FotoAmator:)
Mikers
D40x + Nikkor AF-S DX 18-135 mm

jacek.gold
15-12-2007, 19:25
zakupić jedynie słuszny w tych warunkach obiektyw 50mm 1,8 i ostrzyć na manualu

Mikers
15-12-2007, 19:54
niestety kolejne zakupy sprzętu nie wchodzą w grę ;(
czy rzeczywiście wyłącznie zmiana obiektywu jest ratunkiem i nie da się nic sensownego uzyskać z 18-135?

Mikers

pebees
15-12-2007, 19:57
Zjedź do najkrótszej możliwej ogniskowej, czas ustaw na 1/(ogniskowa*1.5), i kombinuj z iso.

ArtX
15-12-2007, 19:57
takie szklo to 300zl, wiec jeszcze nie tak duzo. inna sprawa, to ze prawie kazdy je ma.. moze Ci ktos pozyczy?

Robert_P
15-12-2007, 20:11
Jesteś z Warszawy gdzie spore grono nikonowców .
Jeśli sprawa jest jednorazowa to zapewne znalazł by się chętny na foty w dość specyficznych warunkach i wypróbowałby wysokie iso z puszki D300/3 :)

Mikers
15-12-2007, 21:44
z asystą w robieniu zdjęć jest "mała" niewygoda
zajęcia są nieludzko rano, bo o 8 rano w każdą sobotę
i pewnie niewielu byłoby chętnych zarywać sobie wekeend do testowania sprzętu...

jeśli mimo wszystko są twardziele na tym forum - to serdecznie zapraszam do zabawy w testowanie - od siebie na zachętę oferuję bezpłatną wejściówkę na basen :)

Mikers

mkaczka
28-12-2007, 23:15
a z ciekawości - dlaczego nie można używać lampy??

pebees
28-12-2007, 23:16
Pewnie żebyś sobie albo dzieciom krzywdy nie zrobił.

RomanZWrocławia
29-12-2007, 15:59
*Wiele zależy od tego do czego potem efekty twojej pracy zostaną użyte. Jeśli zastosowania internetowe to nie obawiałbym się podnosić czułości w aparacie. do jakiej wartości ISO? nie wiem nie znam D40
* jeśli do druku to w jakim formacie itd.
*jeśli odbitki dla uczestników kursu powiedzmy 10X15 też nie obawiałbym się ponieść czułości a aparacie.
*weź klapki i kąpielówki - czasem będziesz musiał się położyć na kafelkach i fotografować z poziomu wody
*przywieź na basen CIEPŁY aparat inaczej zaraz po wejściu będzie zaparowany
* rób w rawach jeśli możesz. Sfotografuj sobie kilkakrotnie jakiś wzór bieli być może w kilku miejscach basenu, jeśli oświetlenie jest nierównomierne. kolory ludzkiej skóry, oświetlone NA POZIOMIE WODY światłem odbitym od jej powierzchni są przedziwne. Ja kupiłem sobie białą pływającą piłkę. dodatkowo w halach basenowych są często kosmiczne źródła światła: sodowe, i HGW jeszcze jakie i automatyczny balans bieli nie daje rady.
* słabe światło to znaczy? przy ISO np. 800 i przysłonie 5,6 jakie wychodzą czasy? może nie jest tak źle.
* rób z zapasem wywal potem wszystkie kiepskie i średnie i pokazuj tylko te których się nie wstydzisz. Nie zdziw się, jeśli wyrzucisz po pierwszym razie 80% zdjęć.
MOKRYCH ZDJĘĆ

matka997
30-12-2007, 01:46

nie wali sie niemowlakom po oczach, o tym powinni w telewizji mówić