Zobacz pełną wersję : Test D300 na optycznych
Przemek Paśnik
15-12-2007, 16:47
http://www.optyczne.pl/60.1-Test_aparatu-Nikon_D300_Wst%EAp.html
jeszcze nie przeczytałem, od razu tu podlinkowałem :P
Edit: już przeczytałem :)
robin102
15-12-2007, 17:12
Ja przeczytałem i najbardziej zdziwiła mnie uwaga iż szybkość AF nie powala, mało tego Panowie odnieśli wrażenie podobnie jak ja, że AF działa jakby wolniej od tego w D200. Ja do tego wniosku nie potrzebowałem wielkiego testu. Wystarczył zoom 17-55 f2,8. Może to kwestia użytych szkieł ?
Pozostaje tylko wierzyć bądź nie wierzyć w Ich rzetelność i umiejętności sprawdzenia.
jacoslavgth
15-12-2007, 18:00
mnie tylko ciesz opinia o d200, to nadal aparat, ktory jest klasą samą w sobie :)
Odkąd na rynek wkroczyła 300tka jakość zdjęć z d200 można porównać do zdjęć z telefonu komórkowego :twisted:
ciekawe kiedy ten szał pozbywania sie 200tek minie niedługo to ceny będą nisze od d70
mocno sie zastanawiam nad kupnem drugiej ale najpierw szkla
Przemek Paśnik
15-12-2007, 18:14
Odkąd na rynek wkroczyła 300tka jakość zdjęć z d200 można porównać do zdjęć z telefonu komórkowego :twisted:
Eeeee, nie szalej. Różnica jest, nie powiem, ale takie porównanie to lekka przesada. D200 to dobra pucha
ciekawe kiedy ten szał pozbywania sie 200tek minie niedługo to ceny będą nisze od d70
mocno sie zastanawiam nad kupnem drugiej ale najpierw szkla
Podobnie bylo z F90x i F100.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)
mnie tylko ciesz opinia o d200, to nadal aparat, ktory jest klasą samą w sobie :)
...i niech nikt nie śmie tego podważać ;)
jacoslavgth
15-12-2007, 18:25
...i niech nikt nie śmie tego podważać ;)
:)
Jedną rzecz błędnie stwierdzono w tym teście, a mianowicie stwierdzono, że przycisk BKT usunieto, a on został
umieszczony wspólnie z przyciskiem funkcyjnym. Obecnie mam w przycisku funkc. przypisaną blokadę błysku,
ale i BKT, który uruchamia sie po naciśnięciu przycisku funkc. i przekręcenia kółka nastawczego.
Nie doczytali pewnie instrukcji i organoleptycznie stwierdzono to co stwierdzono
Pewnie różnica jest ale przepaści to ja nie widzę do studia w plener to raczej nawet mym skromnym zdaniem lepsze d200
dziwie sie tylko ze wszyscy tak za wszelka cenę sie pozbywają d200 a mało kto chce to kopić jakby sie zdjęć tym robić nie dało teraz tylko D300
śmieszą też posty jaki obiektyw , bateria , karta najlepsze do d300 jakby to z d200 już nie pasowało niedługo zaczną sie jaki pasek , pokrowiec w czymś przecież trzeba to cudo nosić i statyw też do d300 statyw musi być wyjątkowy a na koniec ładna poduszkę aby sie w domu dobrze prezentował . Niestety wiele postów o d300 ale wiele nic nie wnosi M powinien pozamiatać w tym dziale spakować co ważne do jednego wora .
Test na optyczne spoko nic nowego nie wniósł wysokie czułości owszem widoczna poprawa
Fajny gadżet to te 51 pól ale ciekawi mnie jak sie to w praktyce sprawdzi ,ogólnie fajna puszka tylko cena z kosmosu
Sorki za błędy dysekcja
Proszę...przeedytuj ten post, bo tego się nie da przeczytać....
jacoslavgth
15-12-2007, 19:02
Pewnie ruznica jest ale przepaści to ja nie widzę do studia w plener to raczej nawet mym skromnym zdaniem lepsze d200
dziwie sie tylko ze wszyscy tak za wszelka cenę sie pozbywają d200 a mało kto chce to kopić jakby sie zdjęć tym robić niedało teraz tylko D300
śmieszą też posty jaki obiektyw , bateria , karta najlepsze do d300 jakby to z d200 już nie pasowało niedługo zaczną sie jaki pasek , pokrowiec w czyms przecież trzeba to cudo nosić i statyw też do d300 statyw musi być wyjątkowy a na koniec ładna poduszkę aby sie w domu dobrze prezentował . Niestety wiele postów o d300 ale wiele nic nie wnosi M powinien pozamiatać w tym dziale spakować co ważne do jednego wora .
Test na optyczne spoko nic nowego nie wniósł wysokie czułości owszem widoczna poprawa
Fajny gadżet to te 51 pól ale ciekawi mnie jak sie to w praktyce sprawdzi ,ogólnie fajna puszka tylko cena z kosmosu
bo ludzie kupują, bo nowosc, nie wykorzystując mozliwosci jakie daje d200, ot nowka to trzeba miec a stary do kosza bo iso 1600 szumi :( i niech szumi, moze czasem mnie irytuje ale jak sie wie jak, to i szum mozna usunąc - tylko trzeba wiedziec jak :)
jacoslavgth
15-12-2007, 19:03
Proszę...przeedytuj ten post, bo tego się nie da przeczytać....
kto?
I za rok tym razem beda D300 z przebiegiem 3000. Wydaje mi sie, ze polowa ludzi kupujacych profi sprzet to pozerzy ;-)
jacoslavgth
15-12-2007, 19:06
I za rok tym razem beda D300 z przebiegiem 3000. Wydaje mi sie, ze polowa ludzi kupujacych profi sprzet to pozerzy ;-)
bo taka moda.
tak samo bylo z dziarami, moda, lato to ludzie sie kluli - motylki, delfinki, tylko nikt nie pomyslal ze to zostanie do konca zycia, chyba ze sie laserem potraktuje :)
Chyba kupie sobie D200 bo ma czarny nie slizgajacy sie spust tak jak w moim 70. Serio ten spust jest zajebczy ;-)
Panowie Igorsky i jacoslavgth bez urazy, ale co wasze rozmyślania wnosza do tego wątku (patrz tytuł)?
Sabotujemy watek o D300 ;-). Dobra podniecajcie sie dalej ;-)
STOP watkom o D300:twisted:
"D300 i testy w internecie" 5 dalej "Test D300 na optycznych"
jedna strona 14 wątków o D300 sporo sie powtarza
"D300 a nowy grip" następny "bardzo "czuły" spust w gripie D300"
Chłopaki podali też w specyfikacji aparatu "notatkę głosową" - funkcję, której ten aparat nie ma. Widocznie niedokładnie zrzynali i pomyliło im się z D3.
BugsBunny
15-12-2007, 19:54
za to nie wspomnieli nic o możliwości indywidualnej kalibracji AF pod szkła, a chyba jest taka funkcja i wydaje mi się to dość istotne
za to nie wspomnieli nic o możliwości indywidualnej kalibracji AF pod szkła, a chyba jest taka funkcja i wydaje mi się to dość istotne
Heh masz racje, czegoś mi brakowało w tym teście :)
Kraftsman
15-12-2007, 20:06
Jak wręcz podejrzewam, że to sami pozerzy :mrgreen:.
Jak wręcz podejrzewam, że to sami pozerzy :mrgreen:.
i lanserzy ;-)
Myślałem ze w takich testach powinno się podawać wszystkie maksymalne wartości dla aparatów a tu w tabeli zdjęcia seryjne 6 kl/s .
Oj mam wrażenie ze tych aparatów to oni wcale na testach nie posiadali .
.... aaaaaaa i to mnie utwierdza w tym przekonaniu " Zasilanie
-Akumulator litowo-jonowy EN-EL3e, ładowarka MH-18a, opcjonalny
pojemnik na baterie (grip) MB-D200, " .
Redskull
15-12-2007, 20:56
"6 kl/s, 8 kl/s z adapterem AC lub gripem MB-D10"
Gadas, nie czytales dokladnie. Patrz tabelka. Optycznie wystartowali stosunkowo niedawno, maja narazie "ubogi" repertuar, ale sam fakt, ze ktos w Polsce chce konkurowac z pbase, z Kenem, czy innymi jest godne podziwu! Czekam z niecierpliwoscia az urosna do pierwszej ligi i beda im zlecane testy on importerow czolowych marek.
Acha, nie mam nic wspolnego z optyczne.pl
BugsBunny
15-12-2007, 21:02
.... aaaaaaa i to mnie utwierdza w tym przekonaniu " Zasilanie
-Akumulator litowo-jonowy EN-EL3e, ładowarka MH-18a, opcjonalny
pojemnik na baterie (grip) MB-D200, " .
napisali że w trakcie testów nie mieli MB-D10
dziwne, koło mnie w FJ leży sobie na półce, a cena D300 już spadła i jest nieco poniżej 6kzł. Za to grip prawie 1kzł
Wady:
- brak stabilizacji matrycy,
Nie ma co... polecieli :mrgreen:
Oczywistym jest, ze Nikon i Canon nie poszli w stabilizacje matrycy, a stabilizowane szkła i pisanie tego w wadach jest conajmniej naciągane.
Ja przeczytałem i najbardziej zdziwiła mnie uwaga iż szybkość AF nie powala, mało tego Panowie odnieśli wrażenie podobnie jak ja, że AF działa jakby wolniej od tego w D200. Ja do tego wniosku nie potrzebowałem wielkiego testu. Wystarczył zoom 17-55 f2,8. Może to kwestia użytych szkieł ?
Pozostaje tylko wierzyć bądź nie wierzyć w Ich rzetelność i umiejętności sprawdzenia.
Ale sam doszedłeś do podobnych wniosków więc dlaczego na siłę chcesz zdeprecjonować ich test?
Sobie też nie wierzysz czy po prostu nie chcesz uwierzyć w coś, co sam stwierdziłeś? :)
http://dcresource.com/reviews/nikon/d300-review/index.shtml
a tu teścik na DCResource jeśli ktoś byłby zainteresowany ;)
martinez
15-12-2007, 21:18
Przeczytałem, ciekawy test.
Najbardziej utkwił mi jeden fragmencik z niego:
"...D300 posiada już matrycę CMOS, w przeciwieństwie do D200, który bazował na CCD. A jak wiemy, układ CMOS pozwala na uzyskanie zdjęć o niskim szumie przy wysokich czułościach. Jeśli popatrzymy na wykres szumów, czy wycinki zdjęć, nie dostrzeżemy znacznych różnic pomiędzy D300 a 40D (choć na jednolitych obszarach można dojrzeć lekką przewagę tego pierwszego). Miejmy nadzieję, że taka sytuacja pojedna użytkowników obu systemów. Nikonowcy nie muszą już mieć kompleksów jeśli chodzi o szumy, a Canonowcy nie będą mieli podstaw, by wyśmiewać kolegów z konkurencyjnego obozu. Śmiercią naturalną umrze też opinia o "plastikowych zdjęciach" z matryc CMOS... Oby wszyscy żyli długo i szczęśliwie, ceny aparatów obu systemów spadały, a zdrowa konkurencja kwitła ku uciesze wszystkich kupujących...." :twisted:
Amen ;)
robin102
15-12-2007, 22:23
Ale sam doszedłeś do podobnych wniosków więc dlaczego na siłę chcesz zdeprecjonować ich test?
Sobie też nie wierzysz czy po prostu nie chcesz uwierzyć w coś, co sam stwierdziłeś? :)
Może źle się wyraziłem albo za bardzo zamotałem swoja wypowiedź. Test szanuje i lubię testy na Optycznych.
Daleki jestem od deprecjonowania Ich pracy. Po prostu sam empirycznie w 3 minutki do tego doszedłem swoim wyćwiczonym okiem i uchem bez wielkich testów, taki jestem debeściak :-D:-D:-D ;) taki i tylko taki był sens mej poprzedniej wypowiedzi
edyt.
Żeby było dokładniej to miałem wrażenie iż powiedzmy proces ostrzenia w D200 zaczyna się od razu po przyciśnieciu spustu, a w D300 jest jakaś minimalna bardzo, ale zwłoka czasowa zanim fokusowanie wystartuje. Ale jakby nie patrzeć i dzielić na czynniki to jednak w D200 było szybciej.
Jacek B.
16-12-2007, 01:24
napisali że w trakcie testów nie mieli MB-D10
dziwne, koło mnie w FJ leży sobie na półce, a cena D300 już spadła i jest nieco poniżej 6kzł. Za to grip prawie 1kzł
mimo wszystko D300 jeszcze ciągle drogie, a cena gripa to jakieś nieporozumienie ale widziałem w necie za ok 500 zł tylko nie wiem czy są dostępne
Dariusz Walus
16-12-2007, 04:41
Powoli zaczyna mi sie robic niedobrze, gdy czytam posty niektorych kolesi probujacych na sile udowodnic sobie, a czasem poprzez sugerowanie opinii innym , ze D200 to swietna pucha, ze nie rozumieja tych ktorzy kupuja D300 - ze to pozerzy, ze nie warto przeplacac itd.
Owszem D200 to swietna pucha, ale pod kazdym wzgledem slabsza a w ostatecznosci rowna D300, czy to sie komus podoba czy nie. Jak cie nie stac na D300 to twoj problem, ale nie zameczaj juz ludzi swym biadoleniem, bo nic to nie zmieni a zaczynasz robic sie smieszny.
Ludzie sprzedaja D200 z roznych powodow - bo zajechany, bo chca wyzsze iso lub poprostu maja chec na nowa zabawke i tyle. Ja nie zyje z fotografii i naleze wlasnie do tych, ktorzy maja chec sprawic sobie D300 tylko dlatego ze maja taki kaprys i mam gdzies czy D200 jest dobry czy zly, bo mnie po prostu nie interesuje.
Kup co ci pasuje lub na co cie stac i przestan w koncu biadolic jak rozkapryszona panienka, ktorej nie spodobaly sie pieszczoty w kinie.
Jest troche pozno {lub wczesnie} i moze przeginam ale z tego co widze i slysze, to nie jestem jakos specjalnie odosobniony w tej opinii.
Jacek B.
16-12-2007, 11:18
Ja już się zdecydowałem. Teraz aparatu nie potrzebuję tylko wiosną mam nadzieję że D300 z gripem za 6000 kupię bo ty le jest warty
BugsBunny
16-12-2007, 12:20
Powoli zaczyna mi sie robic niedobrze, gdy czytam posty niektorych kolesi probujacych na sile udowodnic sobie, a czasem poprzez sugerowanie opinii innym , ze D200 to swietna pucha, ze nie rozumieja tych ktorzy kupuja D300 - ze to pozerzy, ze nie warto przeplacac itd.
ja to odbieram raczej jako próbę przekonania, że w wielu sytuacjach zysk ze zmiany D200 na D300 nie jest tak wielki, jak by to wynikało z kosztów takiej przesiadki, bo to ciągle korpusy z porównywalnej półki. Niektórzy oczekiwali przełomu, a tymczasem poza zdecydowanie mniejszym szumem na wysokich ISO i lepszymi wyjściowymi jpg to wygląda że uderzającej różnicy nie ma - chyba że ci co zmienili zauważyli coś jeszcze ?
inaczej mówiąc, zanim sprzedasz ze stratą prawie nowy D200 żeby dopłacić do D300, to się zastanów, czy faktycznie potrzebujesz. Chyba że to zachcianka, wtedy nie ma o czym dyskutować.
Żeby było dokładniej to miałem wrażenie iż powiedzmy proces ostrzenia w D200 zaczyna się od razu po przyciśnieciu spustu, a w D300 jest jakaś minimalna bardzo, ale zwłoka czasowa zanim fokusowanie wystartuje. Ale jakby nie patrzeć i dzielić na czynniki to jednak w D200 było szybciej.
Nie wiem ile miales w rękach D200, ale ja go używałem ponad 1.5 roku...AF w D300 na pewno nie jest wolniejszy.
ja to odbieram raczej jako próbę przekonania, że w wielu sytuacjach zysk ze zmiany D200 na D300 nie jest tak wielki, jak by to wynikało z kosztów takiej przesiadki, bo to ciągle korpusy z porównywalnej półki. Niektórzy oczekiwali przełomu, a tymczasem poza zdecydowanie mniejszym szumem na wysokich ISO i lepszymi wyjściowymi jpg to wygląda że uderzającej różnicy nie ma - chyba że ci co zmienili zauważyli coś jeszcze ?
inaczej mówiąc, zanim sprzedasz ze stratą prawie nowy D200 żeby dopłacić do D300, to się zastanów, czy faktycznie potrzebujesz. Chyba że to zachcianka, wtedy nie ma o czym dyskutować.
Ja za sam wizjer kryjący 100% byłbym skłonny dopłacić 1500zł :twisted: Kalibracja systemu AF dla 20-stu obiektywów oraz znacząca poprawa jakości wysokiego ISO nie mniej cenna... ;-)
piter670
16-12-2007, 13:03
Patrzę na te wszystkie wątki z przmrużeniem oka.
Nabycie nowego sprzętu jest zawsze pochodną zasobności portfela, chęci posiadania nowego sprzętu, i rzeczywistych potrzeb zawodowych.
I co zabawne prawie zawsze w tej kolejności co powyżej.
Patrząc na zdjęcia np. hesji czy holki (przypadek że oba niki na H) to mnie jeszcze dłuuuuga droga czeka mimo, że ja mam d300 a oni "raptem":mrgreen: d200. (po słusznym zwróceniu uwagi poprawiam d200 i d80 :))
Pewnie gdybym kupował aparat rok temu kupiłbym d200 i byłbym szczęśliwy. Ponieważ, kupowałem teraz, zdecydowałem się na d300 i też jestem szczęśliwy.
Gdybym miał prawie nowy d200 to zmieniłbym go na d300 pod warunkiem, że:
- kasa nie grałaby dla mnie roli (ale w takiej sytuacji to raczej d3 :))
- rzeczywiście ze względu na profesjonalny charakter używania aparatu różnica w jakości i cenie "spłaciłaby się" w trakcie użytkowania sprzętu.
Na tym forum był już wątek "czy kupiłbyś drugi raz d300" umieszczony bodajże 7 dni po premierze aparatu !!!!!!!!
A jeżeli jesteś takim profi, że grają dla ciebie rolę szczegóły niezauważalne dla zwykłych "zjadaczy" d300 to rada jest prosta - "roadshow". Będziesz miał możliwość wziąść aparat w łapkę i wyrobić sobie samemu zdanie.
Natomiast rozumiem wkurzenie co poniektórych, na osoby, które polują na tzw "krytykę". Pojawia się 30 postów mówiących, że coś działa bardzo ok i ... cisza. Potem pojawia się*głos "ja co prawda nie mam d300 ale znalazłem w necie porównanie, no po prostu działa fatalnie" i wtedy taki forumowicz zamieszcza post "ja wiedziałem że tak będzie coś tak czułem, że te d300 przereklamowane" :-D
Ale ponieważ mam d300 i wiem "organoleptycznie" jak pucha się sprawuje to :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
BugsBunny
16-12-2007, 13:07
Ja za sam wizjer kryjący 100% byłbym skłonny dopłacić 1500zł :twisted: Kalibracja systemu AF dla 20-stu obiektywów oraz znacząca poprawa jakości wysokiego ISO nie mniej cenna... ;-)
dlatego sprawa jest indywidualna - mnie wizjer 95% w D200 wystarczy całkowicie, obiektywów wymagających kalibracji nie mam i mieć nie planuję, a wysokiego ISO używam sporadycznie. Dlatego chętnie kupię D300, ale nie zamierzam wmawiać sobie że jest mi on niezbędny i D200 mnie ogranicza....
co nie znaczy że nie ogranicza innych
pomijam, że problemy z AF dotyczą zwykle zoomów, i to często różnie przy różnych ogniskowych, a tego problemu kalibracja korpusowa chyba nie rozwiązuje, więc poczekajmy z entuzjazmem do pierwszych praktycznych opinii
Patrząc na zdjęcia np. hesji czy holki (przypadek że oba niki na H) [wiem, że ] mnie jeszcze dłuuuuga droga czeka mimo, że ja mam d300 a oni "raptem":mrgreen: d200.
Tak dokładnie to Sławek-Hesja ma D80.
piter670
16-12-2007, 13:19
Ale faux pas. Biję się piersi :-D
jacoslavgth
16-12-2007, 17:49
pewnie nie chodzi o mnie, ale napisze jedną rzecz, niestety wiele osob zmienia dedwosetke na trzysetke tylko dlatego ze mysli ze nowszy model sam zrobi za nich zdjęcia, jak wiesz jak cos zrobic to i d40 ci wystarczy, mnie tylko dobja fakt, ze wraz z wyjsciem nowego body, stare juz nie robi zdjęc, jest beznadziejne i trzeba sprzedac, by nowy aparat lepiej radzi sobe z problemami, dla mnei to smieszne, zawsze bede twierdzil ze d200 jest swietnym aparatem ze swietnym obrazowaniem :)
jacoslavgth
16-12-2007, 17:51
Panowie Igorsky i jacoslavgth bez urazy, ale co wasze rozmyślania wnosza do tego wątku (patrz tytuł)?
bardzo wiele, moge sobie pisac co mi sie podoba, a ty nie musisz ich czytac, uzyj scrolla zeby przewinąc nasze wypowiedzi :)
pewnie nie chodzi o mnie, ale napisze jedną rzecz, niestety wiele osob zmienia dedwosetke na trzysetke tylko dlatego ze mysli ze nowszy model sam zrobi za nich zdjęcia
Ale czy tak Cię boli to, na co ktoś wydaje pieniądze? Jeśli ktoś tak właśnie myśli, jego problem. Wiele osób chce mieć lepsze narzędzie dające możliwości, których poprzednie nie oferowało..
jak wiesz jak cos zrobic to i d40 ci wystarczy
To dlaczego nie masz D40? Przecież do wszystkiego wystarczy. Fiatem 126p też da się jeździć i do przemieszczania się wystarczy..co nie zmienia faktu że można to robić wygodniej i mniej stresująco.
mnie tylko dobja fakt, ze wraz z wyjsciem nowego body, stare juz nie robi zdjęc, jest beznadziejne i trzeba sprzedac, by nowy aparat lepiej radzi sobe z problemami
D200 nie stał się gorszy. Jest taki, jaki był. Aparat skrzynkowy z XIX wieku też mimo uplywu 100 lat, zrobi zdjęcie takie same jakie robił w poprzedniej epoce. Stał się gorszy ? Oczywiście że nie, jest taki jaki był...co nie zmienia faktu że postęp dał do dyspozcji nowe narzędzia o lepszych możliwościach. Kiedyś samochody były uruchamiane korbą..i też się dało. Ale przecież nie znaczy to, że dziś mamy robić to samo, skoro są wygodniejsze i lepsze rozwiązania. Sam lepszy aparat dobrego zdjęcia nie zrobi. Jeśli ktoś uważa ze tak jest - to jest w błędzie. Nie zmienia to jednak faktu że wiele osób szuka lepszych, nowszych narzedzi, oferujących wieksze możliwości. To czy je wykorzystaja - inna kwestia. Także nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. Zaczynam odnosić dziwne wrażenie...że pewna część ludzi na siłę doszukuję sie potwierdzenia że nie warto kupować tego aparatu, a przy tym na siłę chcą obrzydzić innym ich wybór.
dla mnei to smieszne, zawsze bede twierdzil ze d200 jest swietnym aparatem ze swietnym obrazowaniem :)
Ale coż takiego jest śmieszne? D200 pozostaje aparatem takim, jaki był. A to że wyszło coś nowszego i lepszego, to naturalna kolej rzeczy.
robin102
16-12-2007, 18:48
Nie wiem ile miales w rękach D200, ale ja go używałem ponad 1.5 roku...AF w D300 na pewno nie jest wolniejszy.
Zazwyczaj bardzo okazjonalnie, ale do tego porównania sie przyłożyłem. Słuch i oko wyćwiczone porządnie mam. Takie odniosłem wrażenie porównując speeda AF tych dwóch puszek , ze D200 minimalnie a jednak szybciej ustawiał.
Nie można powiedzieć, ze dotyczy to wszystkich szkieł i wszystkich sztuk body. Wszak ani body ani szkło każde nie jest do końca super identyczne. Mozę w innej kombinacji sprzętowej inny egzemplarz D200 i D300 inne szkło zamiast 17-55f2,8 wyszło by co innego Może ten egzemplarz D300 był jakiś kulawy, może coś miał zafajdane na czujnikach AF (bo to porządnie wymacane body było) i wiele innych powodów, może wprost był spierdzielony. W każdym razie przychodzę do chatki otwieram optyczne , a tu Panowie na tą samą nutę. Szczerze mówiąc nie spodobało mi się to. Będę to starał sie zweryfikować na innym szkle i innym egzemplarzu D300.
Zaczynam odnosić dziwne wrażenie...że pewna część ludzi na siłę doszukuję sie potwierdzenia że nie warto kupować tego aparatu, a przy tym na siłę chcą obrzydzić innym ich wybór.
oj toś chłopie dobrze powiedział, podobne myśli mi się kołatały po głowie :D
zyski z przesiadki D200->D300, napewno bedą mniejsze, niż D80->D300 , ale i tak sądzę, że się opłaca m.in. ze względu na to nieszczęsne wysokie iSO
bardzo wiele, moge sobie pisac co mi sie podoba, a ty nie musisz ich czytac, uzyj scrolla zeby przewinąc nasze wypowiedzi :)
Masz racje tyle tylko, że możesz to czynić na temat lub założyc własny wątek i tam
wyrażać swój bełkot na tematy jakie ci się podobają, a ja wtedy będę omijał szerokim łukiem
twoje wypowiedzi. Razi mnie bardzo gdy otwieram wątek z tematem, który mnie interesuje,
a zmuszony jestem czytać coś co całkowicie odbiega od tematu. Myślę, że dość jasno określiłem
swoje stanowisko.
D200 nie stał się gorszy. Jest taki, jaki był. Aparat skrzynkowy z XIX wieku też mimo uplywu 100 lat, zrobi zdjęcie takie same jakie robił w poprzedniej epoce. Stał się gorszy ? Oczywiście że nie, jest taki jaki był...co nie zmienia faktu że postęp dał do dyspozcji nowe narzędzia o lepszych możliwościach. Kiedyś samochody były uruchamiane korbą..i też się dało. Ale przecież nie znaczy to, że dziś mamy robić to samo, skoro są wygodniejsze i lepsze rozwiązania. Sam lepszy aparat dobrego zdjęcia nie zrobi. Jeśli ktoś uważa ze tak jest - to jest w błędzie. Nie zmienia to jednak faktu że wiele osób szuka lepszych, nowszych narzedzi, oferujących wieksze możliwości. To czy je wykorzystaja - inna kwestia. Także nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. Zaczynam odnosić dziwne wrażenie...że pewna część ludzi na siłę doszukuję sie potwierdzenia że nie warto kupować tego aparatu, a przy tym na siłę chcą obrzydzić innym ich wybór.
100 % racji, ale Panie Michale niektórzy poprostu nie dojrzeli do takich wniosków i pojąć to jest im niezmiernie trudno.;-)
I tu masz kolego 100% racji w D200 AF uważam ze był świetny w D300 jednak wydawał mi sie ciut lepszy .
To tylko moje spostrzeżenia i nie są poparte naukowymi wypowiedziami " grupowych Nikonofobów" ;)
Przeczytałem teraz test na optycznych i zaskoczyła mnie jedna rzecz w d300 nie ma guzika BKT troche mnie to zdziwiło ale po chwili zadumy stwierdziłem może nie tylko ja jego nie potrzebuje ;)
Patrzę na te wszystkie wątki z przmrużeniem oka.
Nabycie nowego sprzętu jest zawsze pochodną zasobności portfela, chęci posiadania nowego sprzętu, i rzeczywistych potrzeb zawodowych.
I co zabawne prawie zawsze w tej kolejności co powyżej. mam podobne odczucia
Na tym forum był już wątek "czy kupiłbyś drugi raz d300" umieszczony bodajże 7 dni po premierze aparatu !!!!!!!!
niestety tak
A jeżeli jesteś takim profi, że grają dla ciebie rolę szczegóły niezauważalne dla zwykłych "zjadaczy" d300 to rada jest prosta - "roadshow". Będziesz miał możliwość wziąść aparat w łapkę i wyrobić sobie samemu zdanie.
no, na road show to mozna pójść towarzysko i z ciekawości. Kolega miał 10 min D300, dałem mu swoją kartę CF bo nie zabrał swojej. Niestety. Body ustawił w priorytet czasu i na pierwszej klatce, gdy celował w coś jasnego starczyło mu przysłon. A na następnych zdjęciach wszędzie jest 2.8 czyli max otwarta i to było za mało. Ma wszystkie zdjęcia za ciemne, niektóre właściwie czarne. Tak to jest jak się dostanie świetny sprzęt, a tu tylko 10 min, ręce sie trzęsą, brak samokontroli itp.
D200 nie stał się gorszy. Jest taki, jaki był. ... Oczywiście że nie, jest taki jaki był...co nie zmienia faktu że postęp dał do dyspozcji nowe narzędzia o lepszych możliwościach. .... Sam lepszy aparat dobrego zdjęcia nie zrobi. Jeśli ktoś uważa ze tak jest - to jest w błędzie. Nie zmienia to jednak faktu że wiele osób szuka lepszych, nowszych narzedzi, oferujących wieksze możliwości. To czy je wykorzystaja - inna kwestia. Także nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. Zaczynam odnosić dziwne wrażenie...że pewna część ludzi na siłę doszukuję sie potwierdzenia że nie warto kupować tego aparatu, a przy tym na siłę chcą obrzydzić innym ich wybór.
D200 pozostaje aparatem takim, jaki był. A to że wyszło coś nowszego i lepszego, to naturalna kolej rzeczy.
oczywiście. W niektórych zastosowaniach D300 jest wyrażnie lepszy, w innych - to prawie to samo. Z tym, że dla niektórych PRAWIE czyni dużą różnice.
eh, byc moderatorem gdy wypuszczają nowe body nie jest lekko :-D
jacoslavgth
17-12-2007, 10:06
To dlaczego nie masz D40? Przecież do wszystkiego wystarczy. Fiatem 126p też da się jeździć i do przemieszczania się wystarczy..co nie zmienia faktu że można to robić wygodniej i mniej stresująco.
bo d40 pojawilo sie po d200 :)
jacoslavgth
17-12-2007, 10:11
Masz racje tyle tylko, że możesz to czynić na temat lub założyc własny wątek i tam
wyrażać swój bełkot na tematy jakie ci się podobają, a ja wtedy będę omijał szerokim łukiem
twoje wypowiedzi. Razi mnie bardzo gdy otwieram wątek z tematem, który mnie interesuje,
a zmuszony jestem czytać coś co całkowicie odbiega od tematu. Myślę, że dość jasno określiłem
swoje stanowisko.
jezeli to co napisalem uznajesz za belkot, to przeczytaj raz jeszcze - ze zrozumieniem i wyluzuj troche, tym co napisalem chcialem tylko wyrazic swoją opinie na temat naglych wyprzedazy d200 i opinii osob, ktore twiedzą ze ten aparat przestal robic zdjęcia a jedną i sluszną maszyna stal sie d300, ot co
btw. nie widze powodu dlaczegomailbym zakladac oddzielny wątek i nie wyrazac jakichkolwiek swoich opinii, to jest forum a nie kolko rozancowe
Trudno oprzeć się wrażeniu, że wątki poświęcone D300 w coraz mniejszym stopniu traktują o sprzęcie, natomiast służą głównie do rozprawiania się z własnymi bądź cudzymi kompleksami i fobiami.
jacoslavgth
17-12-2007, 10:33
Trudno oprzeć się wrażeniu, że wątki poświęcone D300 w coraz mniejszym stopniu traktują o sprzęcie, natomiast służą głównie do rozprawiania się z własnymi bądź cudzymi kompleksami i fobiami.
? juz nic więcej nie napisze :)
I do tego jeszcze zakupionego na raty:mrgreen:
ciekawe gdzie kupował :-D
? juz nic więcej nie napisze :)
To była konstatacja ogólna i dotyczyła nas wszystkich. :)
dlatego sprawa jest indywidualna - mnie wizjer 95% w D200 wystarczy całkowicie, obiektywów wymagających kalibracji nie mam i mieć nie planuję, a wysokiego ISO używam sporadycznie. Dlatego chętnie kupię D300, ale nie zamierzam wmawiać sobie że jest mi on niezbędny i D200 mnie ogranicza....
co nie znaczy że nie ogranicza innych
Więc po co chcesz zmieniać D200? W zasadzie najistotniejsze zmiany jakie zaszły w D300 względem D200 są dla Ciebie pomijalne. Skoro D300 nie jest Ci niezbędny, a D200 w niczym Cię nie ogranicza :-?
pewnie nie chodzi o mnie, ale napisze jedną rzecz, niestety wiele osob zmienia dedwosetke na trzysetke tylko dlatego ze mysli ze nowszy model sam zrobi za nich zdjęcia, jak wiesz jak cos zrobic to i d40 ci wystarczy, mnie tylko dobja fakt, ze wraz z wyjsciem nowego body, stare juz nie robi zdjęc, jest beznadziejne i trzeba sprzedac, by nowy aparat lepiej radzi sobe z problemami, dla mnei to smieszne, zawsze bede twierdzil ze d200 jest swietnym aparatem ze swietnym obrazowaniem :)
Ja zaś dostrzegam coś z goła odmiennego. Nie widzę by ktokolwiek z posiadających D300 stwierdził, że za pośrednictwiem D200 nie można już robić zdjęć. Nie zauważyłem również by ktoś stwierdził, że D300 zrobi za niego dobre zdjęcie. Jeśli możesz przytocz jakieś posty uwiarygadniające to co piszesz. Widzę natomiast mnóstwo postów posiadaczy D200 stwierdzających, że D200 to świetny aparat tak jakby ktoś temu zaprzeczał. Równie zagorzale posiadacze D200 podkreślają, że D300 nie wnosi na tyle wiele by stwierdzić, że jest znacząco lepszym od D200 ;-)
Podobne zachowania można było dostrzec na canon-board.info. Po wyjściu 40D powstało sporo wątków terapeutycznych tylko w celu poprawienia sobie samopoczucia przez posiadaczy 30D. Tylko tam w jakości obrazu nie nastąpiła taka poprawa jak w przypadku D300 więc można przyjąć, że pewne stwierdzenia były bardziej uprawnione niż tu.
Pozdrawiam
jacoslavgth
17-12-2007, 12:19
Więc po co chcesz zmieniać D200? W zasadzie najistotniejsze zmiany jakie zaszły w D300 względem D200 są dla Ciebie pomijalne. Skoro D300 nie jest Ci niezbędny, a D200 w niczym Cię nie ogranicza :-?
Ja zaś dostrzegam coś z goła odmiennego. Nie widzę by ktokolwiek z posiadających D300 stwierdził, że za pośrednictwiem D200 nie można już robić zdjęć. Nie zauważyłem również by ktoś stwierdził, że D300 zrobi za niego dobre zdjęcie. Jeśli możesz przytocz jakieś posty uwiarygadniające to co piszesz. Widzę natomiast mnóstwo postów posiadaczy D200 stwierdzających, że D200 to świetny aparat tak jakby ktoś temu zaprzeczał. Równie zagorzale posiadacze D200 podkreślają, że D300 nie wnosi na tyle wiele by stwierdzić, że jest znacząco lepszym od D200 ;-)
Podobne zachowania można było dostrzec na canon-board.info. Po wyjściu 40D powstało sporo wątków terapeutycznych tylko w celu poprawienia sobie samopoczucia przez posiadaczy 30D. Tylko tam w jakości obrazu nie nastąpiła taka poprawa jak w przypadku D300 więc można przyjąć, że pewne stwierdzenia były bardziej uprawnione niż tu.
Pozdrawiam
nie bede podawal przykladow bo to forum pelne jest takich.
wystarczy poszukac w tematach dotyczácych d300, ot co :)
moze nie sa one tak bezposrednie ale wlasnie tego sie tyczá.
nie bede podawal przykladow bo to forum pelne jest takich.
wystarczy poszukac w tematach dotyczácych d300, ot co :)
moze nie sa one tak bezposrednie ale wlasnie tego sie tyczá.
Śledzę te wątki. Nie zauważyłem by posiadacze D300 pisali o tym o czym Ty wspominasz. Pewnie nadimpretujesz czyjeś wypowiedzi. Skoro jesteś pewien tego co stwierdzasz to mimo wszystko poproszę byś przytoczył wypowiedź posiadacza D300 stwierdzającą, że za pośrednictwiem D200 nie można już robić zdjęć. Ja takowej nie znajduję. Z góry dziękuję...
Pozdrawiam...
piter670
17-12-2007, 13:00
I do tego jeszcze zakupionego na raty:mrgreen:
Przecież biłem się już w piersi. pomyłujte :mrgreen:
Chłopaki kolejny wątek, gdzie ludziska skaczą sobie do oczu. Po kiego się stresować. Oświadczam, że d200 na pewno jest super puszką d300 też ... i już:mrgreen:
jacoslavgth
17-12-2007, 13:18
Przecież biłem się już w piersi. pomyłujte :mrgreen:
Chłopaki kolejny wątek, gdzie ludziska skaczą sobie do oczu. Po kiego się stresować. Oświadczam, że d200 na pewno jest super puszką d300 też ... i już:mrgreen:
potwierdzam,
th3big - szukal nie bede bo nie mam na to czasu w pracy, sorry, ale nie musze nikomu nic udowadniac - mozesz sobie interpretowac moja wypowiedz jak tylko chcesz-twoja broszka
to byla moja opinia i moja interpretacja slow innych, tak to odbieram-nie musi to byc powiedziane bezposrednio, ja osobiscie tak uwazam i zdania nie zmienie.
pozdrawiam
btw - juz sie nie stresuje, cieszac sie z powrotu do domku :)
piter670
17-12-2007, 13:49
To spokojnej podróży i wesołych świąt :)
Jacoslavgth , niech sobie kupuja te 300-tki czy z potrzeby czy z kaprysu.
Moje zdanie jest takie, ze jak nie mam potrzeby np. do pracy to bym nie kupil. Chyba zostane przy starym 70, zreszta i tak nie zmieniam.
nowakjacek
17-12-2007, 14:12
Miałem okazję w 3 sklepach pocykać trochę D300 - każdy z nich miał nie więcej niż 100 zdjęc na koncie- i działanie AF jest tu zdecydowanie szybsze niż w moim D200 (przy zastosowaniu 18-70 nikona).
Obecna pucha robi bdb foty, ale nowa ma kilka cech , którch bardzo mi trzeba : 100% wizjer, użyteczne wyższe czułości, kalibracja pod szkła z BF i FF (mam taką sigmę 100-300) i parę innych gadżetów które uczynią pracę z aparatem jeszcze przyjemniejszą niż obecnie.
jacoslavgth
17-12-2007, 14:29
Miałem okazję w 3 sklepach pocykać trochę D300 - każdy z nich miał nie więcej niż 100 zdjęc na koncie- i działanie AF jest tu zdecydowanie szybsze niż w moim D200 (przy zastosowaniu 18-70 nikona).
Obecna pucha robi bdb foty, ale nowa ma kilka cech , którch bardzo mi trzeba : 100% wizjer, użyteczne wyższe czułości, kalibracja pod szkła z BF i FF (mam taką sigmę 100-300) i parę innych gadżetów które uczynią pracę z aparatem jeszcze przyjemniejszą niż obecnie.
jak sie spisuje twoja s100-300? ja nie zauweazylem problemow z ff i bf :)
grissley
17-12-2007, 14:29
Widzę natomiast mnóstwo postów posiadaczy D200 stwierdzających, że D200 to świetny aparat tak jakby ktoś temu zaprzeczał. Równie zagorzale posiadacze D200 podkreślają, że D300 nie wnosi na tyle wiele by stwierdzić, że jest znacząco lepszym od D200 ;-)
A wiecie, D100 to świetny aparat.
I D200 nie wnosi na tyle wiele, by od razu zamieniać ten pierwszy na ten drugi :mrgreen:
nowakjacek
17-12-2007, 15:05
Ewidentnie łapie ostrość za obiektem, alernatywą jest ostrzenie przed - już się przyzwyczaiłem choć to męczące - lub kalibracja w Gdyni, tylko że wtedy duuuużo czasu jestem bez sprzętu. Problem nie występuje gdy obiekt "łapany" jest kontrastowy względem tła i w znacznej odległości od innych elementów w kadrze
Miałem okazję w 3 sklepach pocykać trochę D300 - każdy z nich miał nie więcej niż 100 zdjęc na koncie-
uff! jak to dobrze, że zdążyłem przed Tobą i innymi, moja pucha była dziewicza-przez nikogo jeszcze nie macana, pierwsze cyknięcie i exif pokazuje 1 :D
Teraz cię rozumiem dlaczego sie stresowałeś :-D ...nie ma to jak wrócić do domku, zjeść obiadek i rozłożyć członki na wygodnej kanapie...albo inaczej.
Kolekcjoner
17-12-2007, 16:22
(....)
Pozdrawiam
Jednak ta symetria jest dość pozorna ). Bicie piany po wyjściu 40D (chyba jeszcze większe niż tu :mrgreen:) dotyczyło czego innego :D. Do tego różnice w jakości obrazu na rzecz 40D są i to bardzo istotne (dot. DR) ale to akurat zostało zauważone nieco później. Także może z czasem odkryjecie jeszcze więcej tego "wewnętrznego fuj" w D200 :lol: i nie będzie już wątpliwości ;).
jacoslavgth
17-12-2007, 16:55
Teraz cię rozumiem dlaczego sie stresowałeś :-D ...nie ma to jak wrócić do domku, zjeść obiadek i rozłożyć członki na wygodnej kanapie...albo inaczej.
mowie o powrocie na stale z irlandii do polski po poltora roku rozláki z najukochansza kobieta mojego zycia :)
mowie o powrocie na stale z irlandii do polski po poltora roku rozláki z najukochansza kobieta mojego zycia :)
No to tym bardziej cie rozumiem i życzę powodzenia. Znam ten ból.
...albo nie walą bezmyślnie setek zdjęć, tylko robią kilka, ale z głową - ot profesjonaliści ;)
Pozerzy kupują Ferrari (najchętniej w wersji kabrio), a nie aparat w cenie średniej klasy telewizora z supermarketu. :mrgreen:
jacoslavgth
18-12-2007, 19:47
Pozerzy kupują Ferrari (najchętniej w wersji kabrio), a nie aparat w cenie średniej klasy telewizora z supermarketu. :mrgreen:
nie no, ferrari kupują lanserzy nie pozerzy :)
oczywiscie ze pozerzy
nie tylko d 300 ale d3 rozwniez
wszystko zalezy od zasobnosci portfela i zdolnosci do wmowienia sobie koniecznosci zakupu.
olo
nie no, ferrari kupują lanserzy nie pozerzy :)
No tak, ale przecież pozerzy też się lansują. :)
A mnie taka sytuacja jest bardzo na rękę. Jak mówi stare przysłowie : "gdzie się dwóch bije, tam trzeci korzysta"
Ja bedę własnie tym trzecim i za stosunkowo niewielkie pieniądze kupię D200 z drugiej ręki :-D. (Właściwie to już do mnie jedzie...)
D300 poza jego zaletami wynikającymi z nowej matrycy jest niewatpliwie bardziej nowoczesny, ale mnie po prostu na niego nie stać. Zdecydowałem się na kupno używanego D200 bo potrzebuję drugiej puszki, a jego parametry w zupełnosci mi wystarczą.
Nie żyję z fotografii, rzadko używam iso 400, a czas spędzony przy komputerze w poszukiwaniu nowych wątków na temat obu puszek wolę przeznaczyć na wyjście w plener!
Mnie osobiście dobra fotka przynosi o wiele więcej satysfakcji niż dobra puszka. A jak tu i ówdzie napisano D200 można nadal robić dobre zdjęcia...
i tak sie kaszle
ja kupilem d300 bo robie dla kasy i wole doplacic, miec gwarancje, najnowsze i takie tam... i odliczony vat. inaczej bym nie kupil. zastanawialem sie nad d3 i mam jeszcze na decyzje czas do jutra. ale chyba wezme drugie d300 i szkielka za te kase. d3 poza oczyaistymi plusami jest cholernie ciezki a ja laze po gorach i dolinach wiec musze dbac o plecy:-)
olo
aż tak ciężki to on chyba nie jest? Raczej osprzęt waży dużo..
D200 jest totalnym badziewiem.
Szumi jak cholera, baterie zżera bez opamiętania, gumy mu odłażą permanentnie, nie da się tym zrobić dobrego jpga, mydli! Jednym słowem kawał kupy, która trzeba puścić byle szybciej w świat, żeby przeszedł w ręce jakiegoś nieznającego się frajera i czym prędzej kupić rewelacyjne D300!
Ps. Od dzisiaj w każdym wątku o d300/d200 będę to z całą mocą powtarzał. Jak się dobrze sprężę do nowego roku, to dzięki tym działaniom w styczniu kupię sobie używkę d200 z małym przebiegiem i gripem za 2500 :mrgreen:
I ja cię proszę jacoslavgth nie psuj mi planu i mów z całą mocą, że to twoje d200 to syf i gdybyś miał kasę, to zaraz byś wymieniał! I najlepiej jeszcze wrzuć parę jakiś zmechaconych fotek na poparcie mojej tezy. Jak już będziesz na miejscu to dobre polskie piwo cię nie ominie hehe ;]
i tak sie kaszle
ja kupilem d300 bo robie dla kasy i wole doplacic, miec gwarancje, najnowsze i takie tam... i odliczony vat. inaczej bym nie kupil. zastanawialem sie nad d3 i mam jeszcze na decyzje czas do jutra. ale chyba wezme drugie d300 i szkielka za te kase. d3 poza oczyaistymi plusami jest cholernie ciezki a ja laze po gorach i dolinach wiec musze dbac o plecy:-)
olo
zaraz, to ty w w góry zabierasz ze sobą aż dwie puszki? współczuję :D
Szumi jak cholera, baterie zżera bez opamiętania, gumy mu odłażą permanentnie, nie da się tym zrobić dobrego jpga, mydli! Jednym słowem kawał kupy, która trzeba puścić byle szybciej w świat, żeby przeszedł w ręce jakiegoś nieznającego się frajera i czym prędzej kupić rewelacyjne D300!
Ps. Od dzisiaj w każdym wątku o d300/d200 będę to z całą mocą powtarzał. Jak się dobrze sprężę do nowego roku, to dzięki tym działaniom w styczniu kupię sobie używkę d200 z małym przebiegiem i gripem za 2500 :mrgreen:
I ja cię proszę jacoslavgth nie psuj mi planu i mów z całą mocą, że to twoje d200 to syf i gdybyś miał kasę, to zaraz byś wymieniał! I najlepiej jeszcze wrzuć parę jakiś zmechaconych fotek na poparcie mojej tezy. Jak już będziesz na miejscu to dobre polskie piwo cię nie ominie hehe ;]
Nie chcę cię martwic, ale Jacek_Z robi ci wrogą robotę :wink:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=44358
Sprytnie,tylko uwazaj zeby ci posiadacze D200 szyb niepowybijali :)
Nie chcę cię martwic, ale Jacek_Z robi ci wrogą robotę :wink:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=44358
No właśnie muszę go opieprzyć chyba za te testy... Krecią robotę tu odwala. ;]
No właśnie muszę go opieprzyć chyba za te testy... Krecią robotę tu odwala. ;]czuję się opieprzony :-D. Ale jestem usprawiedliwiony, bo kiedyś (za pare miesięcy, rok) będę D200 sprzedawał.
zaraz, to ty w w góry zabierasz ze sobą aż dwie puszki? współczuję :D
znam takich co w góry taszczą średni czy nawet duży format z osprzętem, serio.
A można przecież i z kompaktem, nie?
Masz rację, w okresie studenckim dźwigałem drugi plecak ze sprzętem.
czuję się opieprzony :-D. Ale jestem usprawiedliwiony, bo kiedyś (za pare miesięcy, rok) będę D200 sprzedawał.
To poczekam i kupię ;] Sprzęt po takim właścicielu musi robić lepsze zdjęcia hehe.
A co za problem wziąć średni w góry? Wkładasz do kieszeni i cześć...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/m7vsd2h.jpg)
nie dwie puszki biore w gory tylko 3 - to raz
moj plecak i tak wazy za duzo
do tego statyw - dobry wiec ciezki:-)
no i ja.... maly nie jestem.
olo