PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścienie pośrednie...

Al Bundy
30-01-2006, 13:22
Witam.
Interesuje mnie coś takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83453882

Czy możecie mi podpowiedzieć co mieli na myśli pisząc że "osiągany wskaźnik dla obiektywów 50mm: 1:4.2 do 1.36:1 " ?

Czy to nie jakaś pomyłka? O ile czaję to wskażnik odwzorowania większy "z przodu" niż "z tyłu" oznacza że na takim obiektywie mogę uzyskać więcej niż 1:1 - czy tak? Nie ukrywam że właśnie do takiego obiektywu chciałem to podpiąć. A może ma ktoś takie doświadczenia?

<| MICHAŁ |>
30-01-2006, 14:59
Czesc,

toz naczy, ze w zaleznosci ktory pierscien podepniesz, zyskasz odwzorowanie od 1:4.2 do 1.36:1
Pamietaj jedynie, ze w przypadku 50mm, przy zastosowaniu wszystkich pierscionkow bedziesz miec dramatycznie mala odleglosc fotografowania.

Przeczytaj arykul http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady/artykuly/makrofotografia/macro.php
wbrew pozorom - wiele wyjasnia

JK
30-01-2006, 15:03
Tylko nie który pierscień, a ile pierścieni podepniesz. To 1.36:1 to chyba trzeba podpiąć wszystkie naraz.

<| MICHAŁ |>
30-01-2006, 15:06
dokladnie - zle sie wyrazilem...

marcin_G
30-01-2006, 15:11
Wszystko pięknie, ale przy takich skalach i większych powinieneś mocować obiektyw w pozycji retro. Po pierwsze dlatego, że optyka wtedy pracuje lepiej, po drugie dlatego, że przedmiot będziesz miał wtedy bardzo blisko soczewki obiektywu. Musisz więc do tych pierścieni dodatkowo jeszce dokupić pierścień mocowania odwrotnego

Najleszym rozwiązamien byłby makroobiektyw z prawdziwego zdarzenia. Jesli masz DOBRY korpus, wystarczy Ci Micro-Nikkor 55 mm f/3,5

Al Bundy
30-01-2006, 16:22
Problem polega na tym że niedawno pozbyłem się Tamrona. Chwilowo zabawiam się M42 ale jestem w tym tak zielony że potrzeba mi czasu. Stąd moje pytanie o te pierścienie ponieważ zależy mi na uzyskaniu maksymalnego powiększenia obrazu niekoniecznie doskonałej jakości... Myślałem o podpięciu ich właśnie pod 50 1,8D... Zastanawiałem się co muszę zrobić aby przekroczyć barierę w której punkt ostrości zacznie mi wypadać już wewnątrz obiektywu - oczywiście nie jest to moim celem - chcę się tego ustrzec ale wycisnąć jak najwięcej...

Myślałem że zamiast czytać mi podpowiecie :)

[ Dodano: Pon 30 Sty, 2006 ]

Pamietaj jedynie, ze w przypadku 50mm, przy zastosowaniu wszystkich pierscionkow bedziesz miec dramatycznie mala odleglosc fotografowania.

Znaczy się dłuższa ogniskowa zwiększa odległość czy zmniejsza odwzorowanie ?

<| MICHAŁ |>
30-01-2006, 16:34
Zastosuj pierscienie i obiektyw powyzej 100mm

Moge powiedziec dla zobrazowania. 3 pierscienie makro, obiektyw makro 1:1 + dodatkowo obiektyw powiekszalnikowy anaret 4,5/105 w pozycji retro.

Lebek od zapalki (ta kolorowa czesc ktora sie pali) to pelna klatka. Chcesz wiecej? To juz nie mam pomyslow - kup mikroskop z nasadka do aparatu

wigi
30-01-2006, 19:37
Al, czy możesz powiedzieć dlaczego pozbyłeś sie tego doskonałego obiektywu (Tamrona)?
Czy jakościowo różnią się między sobą pierścienie Soligora, Kenko czy Marumi? Bo rozbieżnościu w cenach są, a przymierzam sie do kupna.

Al Bundy
30-01-2006, 20:19
Same pierścienie znaczenia nie mają bo nie mają elementów optycznych.

Tamrona ożeniłem bo:

1. Był wolny
2. Był głośny i straszył mi aktorów
3. Był plastykowy

wigi
30-01-2006, 20:48
Chyba jednak ma znaczenie jakiej firmy są pierścienie. Zauważyłem ciekawą rzecz - ceny pierścieni Marumi do Nikona i do Canona są w jednakowej cenie, natomiast pierścienie Kenko i Soligor do Nikona są ok. 200 zł droższe od pierścieni do Canona. Czym to może być spowodowane? Może te droższe poza sygnałami elektrycznymi przenoszą również napęd (Marumi może tego nie robi)?

Al Bundy
30-01-2006, 22:14
Róźnica wynika raczej ze sprzedaży - gorzej sprzedające się zawsze są tańsze. Nie oznacza że są gorsze. Pomyśl jaki wpływ na jakość zdjęć ma coś czego nie ma? Mówię o soczewkach w pierścieniach :) A to jaka to firma nie ma znaczenia - byleby przenosiło elektronikę.

Ostatnio np. dużo tańsze są sigmy dla Nikona od tych dla Canona - mimo iż wcześniej były w tej samej cenie...

Może nie jest to powód do radości ale coraz mniej sprzedaje się obiektywów Nikona i to nie tylko w Polsce ale i Europie. Canon zaczyna dominować - stąd te ceny...

A że Marumi ma inne ceny od Kenko czy Soligora to już inna bajka. Takie samo znaczenie ma dla nas np. róźnica w cenach nośników DVD - TDK, VERBATIM czy DYSAN - każdy w innej cenie a uważamy je za równie dobre... bo nie mają wpływu na jakość danych :)

wigi
30-01-2006, 22:35
A więc twierdzisz, że pierścienie Marumi do Nikona przenoszą mechaniczny napęd autofokusa? Bo w zasadzie to o to pytałem.

Al Bundy
30-01-2006, 22:50
Nie twierdzę że przenoszą napęd mechaniczny choć nie jest to niemożliwe. Widzę natomiast iż jesteś posiadaczem D70. WIęc po co to pytanie? To i tak nie jest Ci potrzebne....

wigi
30-01-2006, 23:07
Jak to :?: A obiektywy bez wbudowanego silnika :?: Chociażby doskonały Tamron SP 90, kttórego używam - przecież on nie ma silnika i potrzebne jest mechaniczne przeniesienie napedu autofokusa.

Al Bundy
30-01-2006, 23:14
Chyba muszę poczytać bo nie jestem na czasie :) Myślałem o czym innym i się nie zrozumieliśmy...

wigi
30-01-2006, 23:19
Przecież piszę wyraźnie o autofokusie :)

[ Dodano: Pon 30 Sty, 2006 ]
Może jednak ktoś się tutaj znajdzie, kto wie, które (jakiej firmy) pierścienie pośrednie przenoszą mechaniczny napęd autofokusa? Może wszystkie w cenie powyżej 500 zł?

Al Bundy
30-01-2006, 23:26
Wyfaje mi się że przenoszą - ale szukam pewniaka...

JK
30-01-2006, 23:42
Obecnie produkowane pierścienie Kenko przenoszą zarówno pełną elektronikę (łącznie ze sterowaniem silników w obiektywach), jak też mechaniczny autofokus (śrubka).

wigi
30-01-2006, 23:52
Tak też myślałem, dzięki za potwierdzenie.
Wydaje mi się, że pierścienie Soligora też wszystko przenoszą, a są trochę tańsze.
Natomiast Marumi to podejrzewam, że nie przenoszą mechanicznego autofokusa.
Jeśli się nie mylę to kupię Soligora.

Al Bundy
31-01-2006, 21:45
Popieram - też kupuję lada dzień...

wigi
01-02-2006, 20:55
Al Bundy, jak już kupisz pierścienie to daj znać jakie, gdzie i za ile :) też chcę kupić w najbliższych dniach

[ Dodano: Czw 02 Lut, 2006 ]
dowiedziałem się, że pierścienie Marumi (są najtańsze) nie przenoszą mechnicznego AF
chciałbym ten bajer jednak mieć, choć zdaję sobie sprawę, zę przy zdjęciach makro będzie sporadycznie wykorzystywany